"Bulgarii de rand nu privesc acest conflict ca unul interetnic. In general, el este privit ca o expresie a nemultumirii fata de sistemul corupt. De fapt aceasta reactie interna este ca o reflectare a reactiei externe in cazul Schengen. Bulgaria nu a devenit membru Schengen din cauza coruptiei la nivel inalt. Marea majoritate a protestatarilor sunt elevi si studenti neinarmati, insotiti de prietenele lor. Ei isi indreapta protestele spre liderii politici care au facut posibila activitatea nestingherita a unor capi ai mafiei, precum tarul Kiro", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro, jurnalistul bulgar Petio Petkov, corespondentul RFI Romania la Sofia.

Violente in satul bulgaresc KatunitsaFoto: Reuters

Reporter: Care este acum atmosfera in Bulgaria?

Petio Petkov: Dupa ce timp de cateva zile s-a bucurat de protectia fortelor de ordine si a fost exilat in statiunea montana Borovets, autoproclamatul tar al romilor, Kiril Raskov, zis Kiro, a fost arestat la Plodviv sub acuzatia de amenintare cu omucidere adresata unor locuitori ai satului Katunitsa. El poate primi o sentinta de pana la 6 ani. Arestarea lui are la baza o plangere din 23 septembrie cand la Katunitsa au fost incendiate case si automobile.

Premierul Borisov a declarat ca Kiro ar putea fi condamnat si pentru alte infractiuni printre care neplata unor taxe. Au fost deja blocate conturi si proprietati ale clanului Kiro.

Intre timp protestele vor continua in cursul serii. Procuratura din Bulgaria a ordonat arestarea persoanelor care indeamna la ura rasiala. Cartierele de romi sunt pazite de jandarmi si se pregatesc sa riposteze la eventuale atacuri. La escaladarea tensiunii contribuie raspandirea unor zvonuri cum ca unii copii romi au fost batuti sau ca unele moschei au fost atacate si incendiate.

Trebuie mentionat, insa, ca marea majoritate a protestatarilor sunt elevi si studenti neinarmati, insotiti de prietenele lor. Ei isi indreapta protestele spre liderii politici care au facut posibila activitatea nestingherita a unor capi ai mafiei, precum Kiro. Este adevarat, se aud si scandari rasiste, dar tinerii, in general, nu participa. Imnul national este cantat de toata lumea.

Locuitorii Plodvivului, de pilda, au aplaudat aseara lozincile protestatarilor impotriva coruptiei si au fluierat scandarile rasiste.

R: Cum se poate explica ceea ce se intampla acum in Bulgaria?

Petio Petkov: Din sectorul nonguvernamental a fost apreciat foarte corect ca acest conflict nu a plecat de la o problema etnica, ci de la un caz criminal. Nu intamplator, in satul Katunitsa, au fost incendiate numai cateva case. Cele ale tarului Kiro si ale nepotilor acestuia, dar multe alte case care apartin clanului nu au fost atacate. Printre protestatari au fost si foarte multi tigani.

Din transformarea conflictului intr-unul internetnic incearca acum sa profite, in ajunul alegerilor prezidentiale si cele locale din 23 octombrie, ultranationalistii din partidul "Ataka". Ei spera ca isi vor restabili pozitiile pierdute in ultimii doi ani in care au fost, practic, aliati la guvernare ai centristilor din partidul GHERB.

Nemultumirile se indreapta si impotriva centristilor care sunt acuzati ca au cumparat voturi prin liderii rromilor, precum Kiro, asigurandu-i in schimb protectia. Pentru prima data, protestatarii au scandat aseara (n.r. marti seara), la Plodviv, lozinci cu elemente sexuale, jignitoare la adresa premierului Borisov. Cu siguranta, tragedia de la Katunita va avea repercursiuni asupra rezultatelor din la alegerile locale si cele prezidentiale.

Culmea este ca numai etnizarea conflictului, urmata de actiuni in forta a internelor, vor contribui la restabilirea popularitatii lui Borisov si a partidului sau.

R: In ce orase sunt proteste acum?

Petio Petkov: Manifestari vor fi acum in 14-16 orase. Cele mai violente au fost la Sofia si la Varna. La Plodviv numarul demonstrantilor a fost cel mai mare, dar acolo lucrurile au decurs intr-o atmosfera civilizata.

R: Vor exista proteste mai mari in aceasta seara?

Petio Petkov: Un protest deosebit va fi la Asenovgrad. E un mic orasel unde este sectia de politie in apropiere de Katunitsa. Acolos e vor strange foarte multi oameni care vor protesta impotriva pasivitatii fortelor de ordine care timp de 20 de ani au primit fel si fel de semnale fata de activitatea lui Kiro si nu au actionat in niciun fel. Protestele vor fi indreptate si impotriva procuraturii.

R: Cum vad oamenii de rand acest conflict?

Petio Petkov: Bulgarii de rand nu privesc acest conflict ca unul interetnic. In general, el este privit ca o expresie a nemultumirii fata de sistemul corupt. De fapt aceasta reactie interna este ca o reflectare a reactiei externe in cazul Schengen. Bulgaria nu a devenit membru Schengen din cauza coruptiei la nivel inalt. Ce s-a intamplat in Katunitsa arata practic ce inseamna coruptia.

R: Exista o puternica mobilizare in spatiul public pentru ca oamenii sa participe la proteste? Exista campanii pe internet, pe facebook sau twitter?

Petio Petkov: Da, exista mobilizare in spatiul public. Exista si pe facebook o incercare de a mobiliza cati mai multi oameni, dar la aceste indemnuri raspund, de regula, tinerii: studentii si elevii. Sunt foarte multi copii, foarte multe fete. Oamenii nu se duc cu bate, nu se duc inarmati. Se duc tinerii.

Daca politia va continua sa-i atace pe tineri si daca incearca sa-i imprastie si nu le va permite sa protesteze, asa cum s-a intamplat la Varna sau la Sofia, atunci rezultatul va fi imprevizibil. La proteste ar putea adera si oameni in varsta. Atunci va fi deja foarte greu si protestele vor capata elemente pur politice, nu etnice.

INFO PLUS

Violentele din ultimele zile din Bulgaria au izbucbit dupa ce un barbat de etnie rroma a accidentat mortal, cu masina, un tanar de 19 ani. Autorul accidentului este un apropiat al Tarului Kiro, iar liderul clanului tiganesc a fost considerat vinovat pentru acest incident si suspectat ca ar fi comandat uciderea tanarului.

Incidentul, petrecut vinerea trecuta in localitatea Katunitsa, a declansat furie in randul localnicilor, care au acuzat familia lui Kiril Rashkov ca este vinovata de acest accident. Tensiunile au escaladat sambata noapte, cand mai multe proprietati ale lui Rashkov, supranumit "Tarul Kiro", au fost incendiate de localnici, atat bulgari cat si tigani.

Protestele s-au extins, in ultimele doua nopti, in mai multe orase mari ale Bulgariei, inclusiv in capitala Sofia. Politia a arestat in jur de 300 de persoane in urma incidentelor.