Presedintele rus Dmitri Medvedev a spus luni ca ministrul rus de Finante, Alexei Kudrin, ar trebui sa demisioneze, dupa ce acesta a declarat ca nu va face parte dintr-un nou guvern daca actualul sef al statului va deveni prim ministru, sub presedintia lui Vladimir Putin, incepand cu martie 2012, transmite Reuters. Kudrin, care conduce ministerul de Finante din anul 2000, este oficialul cu cel mai inalt rang care si-a exprimat dezacordul dupa anuntul de sambata, potrivit caruia Putin si Medvedev vor face rocada la alegerile prezidentiale din 2012.

Alexei KudrinFoto: Reuters

Kudrin a declarat duminica ca nu va face parte dintr-un nou guvern daca presedintele Dmitri Medvedev va deveni prim ministru, sub presedintia lui Vladimir Putin, incepand cu martie 2012.

"Nu ma vad in nou guvern. De altfel, nimeni nu mi-a propus asa ceva. Cred ca marile diferende pe care le am nu mi-ar permite sa fac parte" din acest guvern, a declarat ministrul.

Considerat drept un apostol al controlului cheltuielilor, el a declarat, de la Washington, unde participa la reuniunea G20, ca "refuza neconditionat" sa faca parte dintr-un guvern condus de Medvedev, cu care spune ca a avut "un numar de dezacorduri privind politica economica".

Kudrin a subliniat ca s-a impotrivit "cheltuielilor substantiale, in primul rand cele cu scop militar".

"Astfel de declaratii, facute din Statele Unite, sunt nelalocul lor si nu-si gasesc justificarea", si-a argumentat Medvedev atitudinea. El a spus ca, din cate stie, nimeni nu a anulat "disciplina si subordonarea in guvern".

Amintind ca Rusia a intrat, practic, in campanie electorala, Medvedev a estimat ca, "acest lucru influenteaza asupra sistemului nervos si, dupa toate probabilitatile, are legatura unele dintre declaratiile care au rasunat in ultimul timp atat din interiorul tarii, cat si din strainate, spre exemplu, din SUA".

"Alexei Leonidovici, daca nu sunteti de acord cu presedintia, exista o singura actiune pe care o puteti lua: sa demisionati", i-a transmis seful statului ministrului de Finante.

Un alt inalt responsabil si-a exprimat sambata deceptia dupa anuntul revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, post pe care l-a parasit in 2008, dupa doua mandate consecutive de presedinte.

Consilierul economic al lui Medvedev, Arkadi Dvorkovici, a scris pe contul sau de Twitter ca "nu exista niciun motiv de bucurie" si ca in fata unei astfel de stiri "este cel mai bun moment sa cauti un canal sportiv" la televizor.

Vladimir Putin l-a desemnat pe Dmitri Medvedev pentru a-i succeda in postul de prim ministru, dar, spun majoritatea observatorilor, fostul ofiter KGB nu a lasat niciodata din mana franele puterii, ramanand omul forte al Rusiei.

UPDATE: In cursul serii de luni, agentia RIA l-a citat pe Kudrin care a anuntat ca demisioneaza.