​Astazi, Sefa DNA, LauraCodruta Kovesi n-a mers la Comisie.Oricum, însăși Comisia privind anchetarea Alegerilor din 2009 pare a se ocupa cu bazaconii. De la teatrul absurdGotiu-Cataniciu privind sufrageria lui Opreala revansa lui MirceaGeoana si replicile fostului presedinte Basescu.Si asta in conditiile in care Hotnews a aratat care sunt subiectele realecare ar trebui dezbatute in spatiu public, in parlamentsi in mass media.Pe scurt, romanul ar spune despre Comisie ca umbla dupa "cai verzi pe pereti". Haute Culture va spune de unde vine aceasta expresie.

Cai verzi pe peretiFoto: Camera Deputatilor

G. Alexici (1899) indica simplu ca prima parte a expresiei, “caii verzi”, tine mai mult de fictiune decat de realitate: “drac-o vazut cal verde si cuminte”.

Expresia o putem vedea reluata de Rebreanu in Ion. Aici are sens de neseriozitate: “In loc sa umbli dup acai verzi, mai bine ti-ai cauta sit u un post pe undeva, ca esti cat muntele…”.

Ispirescu (Cei trei frati imparati) nu vede cai, ci icre verzi “umbli dupa icre verzi”, insemnand ca esti un pierde vara, vai de capul tau!

A doua parte a expresiei “peretii” se adauga formulei finale in Chirita lui Alecsandri: “umbli dupa cai verzi pe pereti”.

In Scriban expresia inseamna: a aiura, a abera, a vedea lucruri fantastice, a indruga nimicuri. Cuvantul “a umbla” (fara tinta) accentueaza delirul, iar el este adesea inlocuit cu verbul “a visa” din expresia “viseaza cai verzi pe pereti.”

Seria PROVERBE CIVICE este inspirata de Dictionarul lui Stelian Dumistracel.

O lista a Proverbelorcivice si a explicatiei lor gasiti aici.