Delta Dunării (3446 km²) este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Este în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991. Rezervație a biosferei la nivel național în România. Parc național. Degeaba, noua nu ne pasa!

Delta DunariiFoto: Hotnews

Adevarul doare atat de adanc ca am devenit distractivi: "ne dam cu barcuta" cautand palcuri de pelicani.

In Delta, singurii care conteaza, localnicii, supravietuiesc la limita. N-au ce sa apere, nu au de ce sa apere Delta. Se zbat intr-o saracie pe care noi, urbanii, o numim "vacanta eco". Vacanta eco inseamna: traditii, fauna, vegetatie. Toate, de fapt, alterate masiv. Cui ii mai arde de traditie? Poate patronilor de pensiuni, care inventeaza cate o iluzie artistica. Vizibila este migratia: pestele, lebada, pelicanul, cormoranul isi iau talpasita.

Se pescuieste fara vreun respect pentru peste, se construieste la voia intamplarii, se stapaneste zona ca-n jungla. Politicul decide, politicul omoara. Au fost numiti guvernatori din toate partile. De la ONG la localnici, de la bucuresteni la pescuitori transoceanici. Marionete, deruta, retorica.

Ne dam cu barca si facem birdwatching. Dam banul, ni se cuvine orice. In fapt, an de an, aratam ca Delta este patrimoniul neputintei nationale de a gandi un proiect care sa ne salveze Delta si sa ne salveze de propria indiferenta.

Patrimoniul Ro este o campanie Haute Culture de salvare si revitalizare a naturii si culturii nationale. Cine-i de vina? Consiliile Judetene, Ministerul Culturii, Ministerul Turismului, NOI, tu si Eu. Delta Dunarii, capitol al campaniei Haute Culture.

Vezi cum ne batem joc de patrimoniul cultural si natural al Romaniei:

V-am aratatAdamclisiul, facatura comunista

Ruina Bailor Herculane,mandria pe vremuri a Imperiilor Roman si Austro Ungar

Mucegaiul deastazi de la Bisericutele de creta de la Basarabi

Calcarul numulitic de laAlbesti devenit afacere politica

Marea Neagra si murdara