Regizorul danez Lars Von Trier, care si-a exprimat ieri "simpatia" pentru Adolf Hitler, a fost declarat joi "persona non grata" la Festivalul de la Cannes "cu efect imediat", dar nu a fost exclus din competitie, a anuntat conducerea festivalului, citata de AFP.

Regizorul Lars Von Trier socheaza la CannesFoto: Reuters

"Consiliul de administratie condamna foarte ferm aceste afirmatii si il declara pe Lars Von Trier persona non grata la Festivalul de la Cannes, si acest lucru cu efect imediat", precizeaza conducerea, intr-un comunicat.

Presedintele festivalului, Gilles Jacob, a convocat joi dimineata consiliul de administratie, in reuniune extraordinara, pentru a examina eventualele sanctiuni la adresa regizorului.

"Festivalul de la Cannes ofera artistilor din intreaga lume o tribuna exceptionala pentru a-si prezenta operele si apara libertatea de expresie si de creatie", potrivit sursei citate.

In acelasi timp, conducerea festivalului subliniaza ca "regreta profund ca aceasta tribuna a fost folosita de Lars Von Trier pentru a expirma afirmatii inacceptabile, intolerabile, contrare idealurilor umanitatii si generozitatii care prezideaza insasi existenta Festivalului de la Cannes".

In timpul conferintei de presa prilejuita de prezentarea filmului sau "Melancholia", regizorul a afirmat ca "il intelege pe Hitler", chiar daca acesta nu era un om bun, si ca ii plac evreii, "dar nu foarte mult, pentru ca Israelul este o adevarata pacoste".

Declaratiile lui Lars Von Trier i-au socat pe organizatorii festivalului si au provocat indignare in randul asociatiilor evreiesti, regizorul cerandu-si ulterior scuze si precizand ca remarcile sale au fost facute in gluma, relateaza Reuters.

Am crezut pentru mult timp ca sunt evreu si eram foarte fericit", a spus Von Trier. (Potrivit biografiei sale, mama lui Lars von Trier i-a marturisit pe patul de moarte ca barbatul pe care regizorul il credea parintele sau nu era de fapt tatal sau adevarat, noteaza Reuters).

"Apoi am cunoscut-o pe Susanne Bier (regizoare daneza si evreica) si deodata nu mai eram asa de fericit ca sunt evreu. Nu, asta a fost o gluma, scuze (...) Dar s-a dovedit ca nu eram evreu... si chiar daca as fi fost evreu, as fi fost unul de mana a doua, pentru ca exista un fel de ierarhie in populatia evreiasca", a continuat el.

"In orice caz, imi doream sa fiu evreu, dar am aflat mai tarziu ca sunt de fapt nazist, pentru ca familia mea era de origine germana... lucru care iar mi-a oferit o oarecare satisfactie", a mai spus regizorul.

"Ce pot sa zic? Il inteleg pe Hitler. Consider ca a facut lucruri rele, cu siguranta, insa pot sa mi-l imaginez stand in buncarul lui, la sfarsit (...) Cred ca il inteleg ca om. Nu era ceea ce am putea numi un om bun, dar inteleg multe lucruri din personalitatea lui si chiar simpatizez putin cu el. Bineinteles, nu sustin cel de-al Doilea Razboi Mondial si nu sunt contra evreilor. Sunt, bineinteles, alaturi de evrei. Dar nu, nu prea mult, pentru ca Israelul este o adevarata pacoste...", a spus Von Trier, care s-a intrebat apoi: "Totusi, cum pot sa termin fraza asta?"

Regizorul si-a exprimat apoi "admiratia" si pentru Albert Speer (arhitectul-sef al lui Hitler - n.r.), considerandu-l unul din marile talente date de Dumnezeu, si a conchis surprinzator afirmand "Ok, sunt nazist!"