Deputatul formatiunii ungare Jobbik Szavay Istvan apreciaza drept "trist si consternant" faptul ca mai multi cetateni ungari au fost audiati de autoritati dupa ce au vrut sa monteze o placuta cu inscriptia "Kolozsvar" la intrarea in Cluj-Napoca pentru a face poze, transmite Mediafax.

Szavay Istvan a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, ca este "trist si consternant" faptul ca mai multi cetateni ungari au fost audiati de autoritatile , la Cluj-Napoca, doar pentru ca au facut fotografii cu o placuta cu inscriptia "Kolozsvar".

"Apreciez drept trist si consternant ca, in secolul al XXI-lea, cetateni ungari sunt audiati de autoritatile romane pentru astfel de fapte. Este o alta problema ca placuta cu inscriptia de multa vreme trebuia sa existe la Cluj", a spus Szavay, care a criticat in acest context UDMR ca nu a reprezentat eficient problema bilingvismului si a multiculturalismului la Cluj-Napoca.

Potrivit deputatului Jobbik, "este revoltatoare si de neinteles" atitudinea autoritatilor romane in acest caz, el apreciind in schimb felul in care au reactionat, "in mod corect si rapid", reprezentantii Consulatului General al Republicii Ungare.

De asemenea, Szavay si-a exprimat "indignarea" fata de "tacerea" de care a dat dovada Ministerul de Externe al Ungariei in acest caz.

Deputatul Jobbik a criticat Guvernul FIDESZ din Ungaria in ceea ce priveste politica nationala.

Potrivit acestuia, cu exceptia legii dublei cetatenii, nu se observa nicio schimbare in acest sens, adica pentru Guvernul ungar sunt mai importante relatiile de buna vecinatate cu tarile din jur decat interesele maghiarilor din afara granitelor.

Deputatul Jobbik a mentionat ca relatiile de buna vecinatate sunt importante, dar nu ar trebui sa constituie obiectivul principal.

Szavay Istvan a subliniat ca, in opinia sa, Guvernul ungar sprijina problema autonomiei doar "prin vorbe" si ca, in cele sase luni cat timp Ungaria a detinut presedintia UE, nu a reprezentat deloc aceasta problema a comunitatilor maghiare.

Patru cetateni din Ungaria au fost prinsi de politisti, in noaptea de duminica spre luni, in timp ce montau o placa pe care scria "Kolozsvar", denumirea in maghiara a municipiului Cluj-Napoca, sub placuta indicatoare cu numele Cluj-Napoca de la intrarea in oras, acestia fiind dusi la sediul Politiei.