Aproximativ 38.000 de profesori au sustinut miercuri, 13 iulie, examenul de titularizare. Zeci de cadre didactice au fost eliminate de la probele scrise dupa ce au fost prinse de supraveghetori incercand sa copieze. In Botosani, 196 de candidati au renuntat sa se mai prezinte la titularizare, din cauza supravegherii probei cu camere video, iar numerosi profesori au iesit din examen dupa numai o ora de la transmiterea subiectelor, spunand ca subiectele sunt prea grele. Ministerul Educatiei a anuntat ca subiectele au fost primite in conditii de securitate de toate cele 155 de centre de examen, iar examenul s-a desfasurat in conditii normale.

Bucuresti: 20 de profesori au fost eliminati si 269 s-au retras din examen

20 de candidati au fost eliminati miercuri la proba scrisa a examenului de titularizare in Capitala. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a declarat pentru Agerpres ca 12 profesori au fost dati afara din examen pentru tentativa de frauda, sase nu au avut actele necesare si doi au prezentat alte situatii (ex. telefon mobil). Din 3.001 candidati inscrisi au fost prezenti 2.308, iar 269 s-au retras.

Suceava: Un candidat eliminat pentru ca avea un mp3 player, 73 s-au retras

Un candidat la examenul de titularizare a fost eliminat, miercuri, pentru frauda, dupa ce a fost surprins ca avea asupra sa un mp3 player in timp ce sustinea proba la geografie. Alti 73 de candidati s-au retras dupa o ora de la inceperea examenului, invocand motive personale, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Laura Hacman, a declarat ca, in judetul Suceava, 123 de candidati au absentat de la examenul de titularizate.

Harghita: 50 de candidati nu s-au prezentat la examenul de titularizare, iar 47 s-au retras

50 de profesori care isi depusesera dosarele de inscriere nu s-au mai prezentat, miercuri, la examenul de titularizare in Harghita, iar 47 de candidati s-au retras dupa ce au vazut subiectele de examen, invocand motive personale, transmite Mediafax. Examenul s-a desfasurat fara incidente si niciun candidat nu a fost eliminat.

Hunedoara: 167 de candidati nu s-au prezentat la examen

167 de candidati din cei 849 inscrisi la titularizare in judetul Hunedoara nu s-au prezentat, miercuri, la examen. Alti noua nu au fost primiti in salile de examinare deoarece nu aveau adeverinta ca sunt licentiati, potrivit Mediafax. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara banuiesc ca cei care nu s-au prezentat la examen s-au speriat de existenta camerelor de supraveghere din salile de examinare sau de concurenta mare inregistrata pe un loc.

Arges: Trei profesori eliminati

Trei candidati din judetul Arges au fost eliminati, miercuri, de la proba scrisa a concursului de titularizare in invatamant, pentru tentativa de fraudare a examenului. Doi candidati au fost eliminati de la centrul organizat la Grupul Scolar Astra si unul de la centrul din incinta Colegiului National 'I. C. Bratianu', transmite Agerpres.

Caras-Severin: Aproape jumatate dintre candidatii de la un centru de examinare au abandonat proba sau au absentat

Aproape jumatate dintre cei 190 de candidati la un post de titularizare din Caras-Severin au renuntat sa mai predea lucrarile dupa ce au vazut subiectele sau nu s-au mai prezentat la examen, transmite Agerpres.

"Subiectele mi s-au parut foarte grele la romana, deci nu cred ca iau examenul", a declarat una dintre concurente. "Subiectele mi s-au parut accesibile, insa, notarea mi se pare nepotrivita. De aceea am iesit din examen", a spus o alta candidata, pentru Agerpres.

Timis: Cinci profesori eliminati pentru frauda / 181 de candidati nu s-au mai prezentat la titularizare

Cinci profesori din Timisoara au fost dati afara din examen dupa ce au fost prinsi copiind, ei avand asupra lor telefoane mobile. Potrivit sefului Inspectoratului Scolar Timis, prof. Marin Popescu, citat de Agerpres, doi candidati au fost eliminati din examenul sustinut la Colegiul 'Emanoil Ungureanu', doi de la Grupul Scolar Alimentar, iar unul la Colegiul Tehnic 'Henri Coanda'.

Cei cinci nu vor mai putea ocupa, vreodata, un post la catedra. Pe de alta parte, Marin Popescu a precizat pentru Agerpres ca 181 dintre cei 980 de candidati inscrisi pe liste nu s-au prezentat la examenul de titularizare.

Arad: Un profesor eliminat din examen / 124 de candidati s-au retras din examen dupa o ora

In Arad, un profesor suplinitor care intentiona sa se titularizeze pe catedra de educatie fizica a fost dat afara din examen, dupa ce a fost prins vorbind la telefon. Alti 124 de candidati s-au retras din examen dupa o ora, potrivit Mediafax.

La examenul de titularizare din Arad au participat, miercuri, 701 candidati din cei 1.014 inscrisi la concurs, cea mai mare concurenta fiind la limba si literatura romana, cu 90 de candidati pe singurul post disponibil. "Am avut camere de supraveghere in toate salile de examen, dar si supraveghetori exigenti. Cum nu s-a putut copia, multi au ales sa se retraga", a declarat inspectorul scolar general Mirela Aldescu.

In acest an, supraveghetorii au fost alesi din randul personalului de conducere din scoli, respectiv directori, directori adjuncti si membri ai Consiliilor de Administratie. "Am ales oameni cu responsabilitate marita. Am avut si cate cinci inspectori in fiecare centru de examinare, pentru a elimina posibilitatea de frauda", a declarat Aldescu, citata de Mediafax.

Botosani: Doua cadre didactice au fost eliminate din examenul de titularizare pentru tentativa de frauda

Inspectorul de resurse umane al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani, Daniel Cojocaru, a declarat pentru Agerpres ca cei doi au incercat sa copieze, folosind fituici sau telefonul mobil. Unul din profesori sustinea examen la istorie, iar celalalt participa la concurs pentru un post de educator.

Cadrele didactice au fost eliminate din sala, dupa ce au fost observate de supraveghetori. Ele nu vor mai avea dreptul de a fi incadrate nici ca suplinitor in sistemul de invatamant.

Tot in Botosani, 196 de candidati au renuntat la titularizare, din cauza supravegherii probei cu camere video. 196 de profesori care isi depusesera dosarele de inscriere nu s-au mai prezentat la examenul de titularizare sustinut miercuri, 13 iulie, potrivit Adevarul. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Botosani au declarat publicatiei citate ca absenteismul se explica prin supravegherea cu camere video a probelor scrise.

Calarasi: Zece cadre didactice au abandonat proba scrisa si au iesit din examenul de titularizare, spunand ca subiectele sunt foarte grele, potrivit Adevarul.

Giurgiu: Cinci candidati au fost dati afara din examen in Giurgiu, dupa ce au fost prinsi incercand sa copieze la proba scrisa pentru ocuparea posturilor/catedrelor vacante din invatamantul preuniversitar.

Salaj: Zeci de candidati s-au retras din examenele de titularizare, la o ora de la primirea subiectelor

Zeci de candidati din Salaj s-au retras din examenul de titularizare, dupa o ora, transmite Adevarul. Potrivit publicatiei, cei care au abandonat examenul s-au plans ca subiectele sunt dificile, ca programa a fost modificata cu doar o luna inainte de examen si ca prin barem s-a majorat ponderea subiectului de metodica.

Amintim ca mai multe judete au anuntat ca au instalat camere de supraveghere in centrele unde s-a sustinut examenul de titularizare. Printre judetele care au anuntat instalarea camerelor video pentru examenul de titularizare se numara si cateva care nu au beneficiat de supraveghere video in salile de examen la BAC si unde ratele de promovare au fost printre cele mai mari din tara.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a declarat pentru Agerpres ca toate cele sase centre din Bucuresti (cate unul in fiecare sector) in care a fost sustinuta miercuri proba scrisa pentru examenul de titularizare au fost supravegheate cu camere video.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara in urma cu mai bine de o saptamana, la TVR, ca "si la titularizare va asigur ca va fi toleranta zero fata de frauda. Eu cred ca anul acesta, avand in vedere ce s-a intamplat anul trecut, vor fi consecinte pozitive".

Pentru sustinerea concursului de titularizare s-au inscris 38.064 candidati (dintre care 4.237 sunt absolventi din promotia 2011). Numarul total de posturi didactice/catedre vacante titularizabile este de 4.471, iar de posturi didactice/catedre vacante/rezervate netitularizabile - 42.731. Cele mai cautate discipline sunt educatoare, institutori/invatatori, limba si literatura romana, limba si literatura engleza, educatie fizica si sport, matematica, psihopedagogie speciala, istorie, geografie, limba si literatura franceza, religie ortodoxa, biologie.

Ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din unitatile de invatamant preuniversitar de stat se face pe baza de concurs cu probe scrise, cu subiecte elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in conformitate cu programele specifice pentru concurs la specialitatea postului didactic. Proba scrisa cuprinde subiecte mixte din specialitate si din metodica predarii specialitatii respective.

Conform Metodologiei privind miscarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, examenele de titularizare se desfasoara miercuri, 13 iulie, incepand cu ora 10:00. Candidatii sunt prezenti in sala de concurs, cel mai devreme la ora 8:00 si cel mai tarziu la ora 9:00, inainte de comunicarea subiectelor. Dupa primirea subiectelor de concurs de catre candidati, durata de redactare a lucrarilor este de patru ore, timp ce nu poate fi depasit.

Rezultatele concursului se afiseaza la sediul unitatii/institutiei de invatamant unde s-a desfasurat concursul, in data de 18 iulie 2011. Contestatiile se depun din momentul afisarii rezultatului pana in data de 19 iulie 2011, ora 17.00, conform programului afisat la sediul centrelor de concurs. Afisarea rezultatelor finale obtinute de candidati are ca termen data de 21 iulie 2011.

Prima etapa de repartizare - repartizarea in sedinta publica, la nivel de centru de concurs/unitate de invatamant, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7,00 (sapte), pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile se realizeaza in zilele de 22 si 25 iulie 2011.

Pentru a doua etapa de repartizare - repartizarea la nivel national, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7,00 (sapte), pe posturile didactice/catedrele ramase vacante titularizabile dupa prima etapa, in perioada 27-28 iulie 2011 candidatii interesati depun optiuni la centrele de concurs unde s-au inscris. In data de 29 iulie 2011 se realizeaza repartizarea computerizata la nivel national, in baza optiunilor depuse de candidati.

Titularizarea in Bucuresti: Unde este cea mai mare concurenta

Cea mai mare concurenta la titularizarea din Bucuresti este la catedra de Limba romana, unde a fost scos la concurs un singur loc si sunt inscrisi 221 de candidati, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Scolar al Capitalei si citate de Mediafax.

In Capitala, au fost scoase la concurs 557 de posturi titularizabile, dintre care 343 pentru educatoare, 44 pentru invatatoare, 13 pentru Limba franceza, 12 pentru Limba engleza, 10 pentru Educatie fizica, 19 pentru invatamantul special, patru pentru Religie, trei pentru Matematica, doua pentru Istorie, cate unul pentru Limba romana, Informatica, Geografie si Educatie muzicala si niciun loc pentru catedrele de Fizica si Chimie.

Dupa catedra de Limba si literatura romana, o concurenta mare se inregistreaza in Bucuresti la catedrele de Limba engleza - 204 candidati pe 12 locuri, Matematica - 184 de candidati pe trei locuri, Educatie fizica - 181 de candidati pe 10 locuri, Geografie - 142 de candidati pe un loc, Religie - 122 de candidati pentru patru locuri, Limba franceza - 103 candidati pe 13 locuri si Informatica - 46 de candidati pe un loc. De asemenea, 504 candidati vor concura pentru cele 343 de posturi de educatoare, iar 223 pentru cele 44 posturi de invatatoare, potrivit datelor centralizate de ISMB.

Candidatii care vor obtine medii peste 7 sunt titularizabili chiar daca la momentul promovarii concursului nu exista catedre libere. Ei vor putea ocupa un post la repartizarea publica, potrivit Mediafax. Cei care au promovat concursul cu medii peste 7 si nu gasesc o catedra in specialitatea pentru care au concurat vor putea ocupa un post de suplinitor pana la eliberarea unei catedre.

In martie 2011, 3.274 de suplinitori care au promovat concursul din vara anului precedent au fost titularizati. "Este pentru prima data cand consiliile de administratie au fost puse in fata exercitarii autonomiei in procesul de selectie a resursei umane. Prevederile articolului 253 din Legea educatiei nationale consolideaza in acest fel relatia cadru didactic - scoala. In loc de 3.500 de cadre didactice date afara din sistem, asa cum clamau unii, astazi avem cu 3.274 mai multi titulari in invatamantul preuniversitar. Calitatea acestora nu poate fi pusa la indoiala, intrucat temeiul titularizarii il constituie rezultatul obtinut la examenul national de titularizare", declara, in 15 martie, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea.