UPDATE ​BAC 2011 Se schimba calendarul examenului de Bacalaureat: Proba de evaluare a competentelor digitale va incepe in data de 10 iunie

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 2 iunie 2011, 15:22 Actualitate | Esenţial


UPDATE: Ministerul Educatiei anunta, printr-un comunicat de presa, ca proba de evaluare a competentelor digitale - proba D (proba scrisa/practica) va fi sustinuta de absolventi incepand cu data de 10 iunie, si nu pe 13 iunie, asa cum era prevazut initial in calendarul examenului de Bacalaureat. Anuntul vine la cateva ore dupa ce reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca data de incepere a acestei probe a fost stabilita la 14 iunie. In comunicat, Ministerul precizeaza ca "prima si a doua zi de Rusalii (12-13 iunie 2011) sunt zile de sarbatori legale in care nu se lucreaza". "In urma discutiilor, directiile responsabile cu organizarea si desfasurarea examenului au propus conducerii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ca prima zi a probei D de evaluare a competentelor digitale sa se desfasoare in data de vineri, 10 iunie 2011", informeaza Ministerul Educatiei.

In comunicatul remis de Ministerul Educatiei se arata ca "Proba D de evaluare a competentelor digitale va incepe in data de 10 iunie". "Potrivit prevederilor art. 134 din Legea privind Codul Muncii nr. 53/2003 republicata, prima si a doua zi de Rusalii (12-13 iunie 2011) sunt zile de sarbatori legale in care nu se lucreaza. In perioada premergatoare examenului de Bacalaureat 2011, directiile de specialitate ale Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au purtat un dialog constant cu comisiile judetene de bacalaureat. In urma discutiilor, directiile responsabile cu organizarea si desfasurarea examenului au propus conducerii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ca prima zi a probei D de evaluare a competentelor digitale sa se desfasoare in data de vineri, 10 iunie 2011".

Ministerul precizeaza ca "in luarea deciziei s-a tinut cont si de dificultatea probelor pe care absolventii de clasa a XII-a le vor sustine in data de 20 iunie - proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (intelegerea textului audiat si proba scrisa)".

"Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a solicitat inspectoratelor scolare judetene/a Municipiului Bucuresti sa ia toate masurile necesare pentru comunicarea acestei decizii in unitatile de invatamant si pentru informarea corecta a tuturor candidatilor". Ministerul precizeaza ca perioada alocata desfasurarii probei D se mentine la 5 zile. In finalul comunicatului, Ministerul anunta ca, "potrivit OM 4.799/2010, perioada de desfasurare a probelor examenului de Bacalaureat 2011 nu a fost modificata (6 iunie - 1 iulie 2011) si ca principiile pe care se bazeaza textul legislativ permit Ministerului Educatiei orice adaptare la situatii si nevoi concrete".

Cu doar cateva ore inaintea publicarii acestui comunicat de presa, Ministerul Educatiei anunta data de 14 iunie ca fiind prima zi de desfasurare a probei de evaluare a competentelor digitale. Reprezentantii Ministerului Educatiei declarau atunci pentru HotNews.ro ca "proba de evaluare a competentelor digitale - proba D (proba scrisa/practica) va fi sustinuta de absolventi incepand cu data de 14 iunie, din cauza faptului ca 13 iunie (data la care trebuia sa se desfasoara prima zi a Probei D, conform calendarului de BAC) este zi de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza".

Calendarul modificat al Bacalaureatului 2011

6-8 iunie      Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in
                     limba romana - proba A (proba orala)
8-10 iunie    Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in
                     limba materna - proba B (proba orala)
10-17 iunie  Evaluarea competentelor digitale - proba D (proba
                      scrisa/practica)
* Cu mentiunea ca pe 13 iunie proba nu se va sustine, pentru ca este "sarbatoare legala in care nu se lucreaza".
20-23 iunie  Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de
                     circulatie internationala - proba C (proba orala, scrisa si
                    practica)
27 iunie        Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
28 iunie        Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa
29 iunie        Proba obligatorie a profilului - proba E)c) (istorie pentru profilurile umanist, artistic, pedagogic - bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor activitati extrascolare -, educatie fizica si sport, teologic si matematica pentru celelalte profiluri) - proba scrisa
1 iulie           Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) (geografie, logica, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizica, chimie, biologie sau informatica pentru profilurile real si militar; geografie, logica, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizica, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale si protectia mediului si pentru profilul tehnic; geografie, logica, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educatie fizica si sport si profilul teologic) - proba scrisa
3 iulie          Afisarea rezultatelor
4 iulie           Depunerea contestatiilor (orele 08:00 - 12:00)
5-7 iulie        Rezolvarea contestatiilor
8 iulie          Afisarea rezultatelor finale

Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat - 2011, evaluarea competentelor digitale se face, pentru fiecare candidat, de catre doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectiva la clasa, iar celalalt este un alt cadru didactic, de aceeasi specialitate, din unitatea de invatamant.

Proba D, de evaluare a competentelor digitale, se desfasoara in laboratoarele de informatica din unitatile de invatamant liceal. Candidatii sunt repartizati in sali, in ordine alfabetica, cate unul la calculator, conform planificarii facute de comisia de bacalaureat pentru evaluarea competentelor, organizata la nivelul unitatii de invatamant.

Absolventii de liceu nu au voie sa intre in sala cu niciun fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de stocare a informatiei, de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Rezultatul evaluarii la proba de evaluare a competentelor digitale nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta. Lucrarile scrise/produsele informatice elaborate de candidati sunt evaluate de cei doi examinatori ai probei de evaluare a competentelor digitale, in conformitate cu grila de evaluare transmisa de Centrul National de Evaluare si Examinare. Fiecare evaluator acorda un punctaj exprimat printr-un numar intreg cuprins intre 0 si 100. Punctajul final al fiecarui candidat se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi examinatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numarul intreg imediat superior.

In functie de punctajul obtinut, se va stabili nivelul de competenta digitala a candidatului: utilizator incepator, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat. Rezultatele obtinute la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale nu se contesta.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6533 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Zi "libera"? (Joi, 2 iunie 2011, 15:33)

  x [anonim]

  Am dat examene DUMINICA si la admiterile de la liceu si de la facultate, si in timpul bacalaureatului.

  PS. Presupunind ca "la vremuri noi trebuie reguli noi", chiar nu se stia ca intro anumita zi "pica" o sarbatoare legala?
 • +1 (1 vot)    
  Competentilor (Joi, 2 iunie 2011, 16:16)

  oscar [anonim]

  ce competente avem la MEC funeriu,oana si alti ninuruci care nu stiu sa se uite nici in calendar
 • +1 (1 vot)    
  ce mai conteaza??!! (Vineri, 3 iunie 2011, 8:50)

  costica [anonim]

  10iunie...12 sau 13 sau 14 iunie... la bulibaseala de la MEC al Dlui Funeriu si al Dnei Oana Badea(poate ordinea era chiar inversa!!) ce sa astepti... bulibaseala mare, la fel ca-n invatamantul pastorit de dumnealor.... ei ii spun "reforma" .... vai de ea, dupa cum arata .... cred ca injura aia implicati in bulibaseala asta, numai de mama lor....
  Mai zilele trecute era la fel cu noua taxa auto(modificata si rasmodificata!!) a Dlui Borbely Laszlo. ba ca o plateste vanzatorul, ba ca o plateste cumparatorul.... ce mai conteaza, cineva plateste, dar inca nu cine trebuie !!! Mai din 2012 incepe scadenta la plata....
 • +1 (1 vot)    
  Tot brambureală... (Vineri, 3 iunie 2011, 10:06)

  John [anonim]

  Schimbarea în ultima clipă a unui calendar "bătut în cuie", aşa cum a dorit onor ministerul să lase impresia, nu e nouă. În acest an şcolar Ministerul a dovedit o constanţă uluitoare în a bulversa pe ultimii metri ceea ce se ştia de la început. Amintiţi-vă de PRELUNGIREA cu o zi a vacanţei de Paşte (de parcă nu se ştia dinainte câte zile ar trebui lăsate libere!). Dar pentru unii e...mezelic schimbarea de pe o zi pe alta! Grav este că sunt contradicţii chiar la nivelul Instituţiei! Nu poţi anunţa o dată, urmată de alta la câteva ore, cu reveniri şi explicaţii de tot râsul! Bieţii tineri şi părinţii lor ce să mai înţeleagă? Dar profesorii?...
 • 0 (0 voturi)    
  incompetenti (Vineri, 3 iunie 2011, 14:57)

  seby92o [anonim]

  oare pana acum chiar nu a stiut nimeni ca 13 iunie e a doua zi de rusalii si e sarbatoare?? trebuia sa astepte pana incepe bacu sa isi dea si ei seama... ma bucur ca nu au anuntat asta pe 12 iunie
 • +2 (2 voturi)    
  ar trebui (Vineri, 3 iunie 2011, 15:07)

  blec-bierd [utilizator]

  ca elevii prinsi ca incearca sa copieze cu hands free sa ia 10 la competente digitale nu ? :D
  totusi ce inseamna "competente digitale" ???
  nu puteau gasi un nume mai putin pretentios ? cine nu stie despre ce i vorba isi imagineaza ca esti specialist in electronica
 • 0 (0 voturi)    
  consilieri (Vineri, 3 iunie 2011, 23:16)

  eliza [anonim]

  mai e nevoie de o categorie de consilieri; un sobor de preoti care sa se stie uita prin calendare sa vada cand e sarbatoare si cand nu e. Asta e! Poate asa va sti si domnul Funebru de existenta sarbatorilor legale. Halal ministru!
 • 0 (0 voturi)    
  la examen si cei din Minister (Duminică, 5 iunie 2011, 20:00)

  carmen [anonim]

  "Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C (proba orala, scrisa si practica)", cum adica proba practica la competente intr-o limba straina?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by