Predoiu in conflict cu magistratii pe tema raspunderii materiale: Profesia de magistrat nu raspunde pentru ce face / Danilet: Sa punem magistratii in tepusa pentru ca asa vrea poporul?

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 16 mai 2011, 23:57 Actualitate | Esenţial


Stanciu, Dumbrava, Pivniceru, Danilet si Predoiu
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Conflict deschis in justitie, intre Ministerul Justitiei si magistrati, pe tema raspunderii materiale a magistratilor. "In Romania, profesia de magistrat este printre putinele care nu raspunde pentru ce face", a atacat, joi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul conferintei "Raspunderea magistratilor". Iar replicile nu s-au lasat asteptate. "Se vrea sacrificat judecatorul pentru imaginea publica. Raspunderea materiala a judecatorilor e doar o chestiune de imagine", a declarat Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania. Natalia Roman, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a precizat ca, "daca se doreste o raspundere materiala, fie ea este fundamentata de o hotarare penala, fie se stabileste eroarea judiciara la nivelul Instantei Supreme si trebuie stabilit un filtru de accesibilitate foarte strict".
  
Schimbul dur de mesaje intre Ministrul Justitiei si reprezentantii magistratilor a avut loc luni, 16 mai, in cadrul conferintei "Raspunderea magistratilor", organizata de Asociatia Franco-Romana a Juristilor (AFJR), Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul Catalin Predoiu a deschis conferinta, cu un discurs in care a aratat ca "raspunderea materiala nu functioneaza, iar raspunderea disciplinara este sublima, dar lipseste aproape cu desavarsire". "Nu se raspunde", a conchis Predoiu, fara a-i numi exact nici pe responsabili, nici cauzele si nici pe cei care pot solutiona aceasta problema.  
 
Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: Nu se raspunde!
 
Catalin Predoiu
Foto: AGERPRES
"Pe langa realitatea ca nu se raspunde pentru erori judiciare, ne mai confruntam cu un adevar pe care e bine sa-l rostim, fara sa culpabilizam a priori pe nimeni. Adevarul este ca nu se doreste deocamdata o raspundere materiala a magistratilor care sa fie efectiva si reala". Un avertisment lansat de ministru prin replici impersonale, prin care Predoiu incearca sa-i determine pe magistrati sa-si asume responsabilitatea si raspunderea.  

Raspunderea magistratilor "este una dintre caile prin care se poate imbunatati calitatea actului de justitie si ar trebui sa fie soclul pe care sa fie asezata statuia independentei justitiei", a declarat ministrul Justitiei. Potrivit acestuia, "intr-o concluzie de etapa, putem spune ca nu avem in fapt in prezent o raspundere materiala efectiva si nici nu prea se doreste acest lucru. Cat priveste raspunderea disciplinara, ca sa parafrazam din nou, de data aceasta un actor revolutionar, ne facem ca lucram!"

Vezi aici discursul integral al ministrului Justitiei, Catalin Predoiu

Mona Pivniceru, presedintele AMR: Se doreste ca judecatorul sa raspunda pentru orice hotarare pe care o da

Mona Pivniceru
Foto: Agerpres
Primul contraatac la discursul lui Catalin Predoiu a fost la fel de impersonal si voalat. Prezenta in public, Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), si-a inceput interventia dupa ce ministrul Predoiu a parasit sala de conferinte. "Discutia de astazi, in opinia mea, cred ca este generata pe fondul existentei pe masa Comisiei juridice a Senatului a unui proiect de amendare a legii privind raspunderea magistratilor", a declarat aceasta.

Mona Pivniceru sustine ca "nimeni nu este interesat de mecanismul juridic. Toata lumea vorbeste despre raspunderea magistratilor, dar in realitatea toti se gandesc la sanctiunea care ar putea fi aplicata judecatorului". Presedintele AMR a continuat precizand ca "este un neadevar ce ni s-a prezentat astazi, aici, ca judecatorii din Romania sunt refractari la raspundere. Proiectul de lege privitor la raspunderea magistratilor a fost facut de Asociatia Magistratilor din Romania, in colaborare cu UNJR. Discutia s-a blocat la mecanismul in virtutea caruia judecatorul poate fi expus raspunderii materiale. In opinia mea, se doreste ca judecatorul sa raspunda pentru orice hotarare pe care o da".   

"Se vrea sacrificat judecatorul pentru imaginea publica. Raspunderea materiala a judecatorilor e doar o chestiune de imagine. Este o minciuna ca judecatorii sunt refractari", a incheiat Mona Pivniceru.

Viorica Costiniu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, membru al AMR: Raspunderea materiala este doar o chestiune politica

Viorica Costiniu
Foto: Agerpres
A urmat interventia judecatorului Viorica Costiniu, al carei sot, Florin Costiniu, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, este judecat in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu. "Ma simt obligata sa fac cateva precizari la afirmatiile, as spune chiar acuzele mascate facute de cei care au vorbit si care nu se mai afla in sala. (...) Spunea domnul Predoiu ca un magistrat nu raspunde pentru ceea ce face. Este fals! Noi raspundem si reusim cu sacrificii reale sa aducem justitiabilului roman o reala justitie", a declarat Costiniu.

"Domnul ministru sufera ca nu se poate indrepta impotriva judecatorului printr-o actiune in regres mai repede. (...) Mica reforma a accentuat problemele cu care se confrunta judecatorul. Raspunderea materiala este doar o chestiune politica", a continuat Viorica Costiniu, temperata discret cu mana de Mona Pivniceru. Aceasta i-a facut semn sa isi incheie interventia, dupa ce moderatorul conferintei, Frederic Tellet, a mentionat ca interventiile trebuie sa fie mai scurte. 

"Ma intreb in ce postura delicata se afla domnul Frederic Tellet, care trebuie sa-l consilieze pe domnul ministru a carui pozitie este destul de distanta fata de ceea ce sustinem noi, magistratii", a declarat Costiniu. Intrebare la care acesta a replicat: "Si eu regret ca ministrul a trebuit sa plece, dar stiti ca agenda nu ii permite... Eu ii voi transmite mesajul dumneavoastra".

Cristi Danilet, membru al CSM: Sa punem magistratii in tepusa pentru ca asa vrea poporul?

Cristi Danilet
Foto: Agerpres
O alta replica taioasa la discursul ministrului Justitiei a venit de la judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. "Noi ce vrem? Sa punem magistratii in tepusa pentru ca asa vrea poporul? Carne si sange de magistrat? Haideti mai bine sa vedem cum putem face sistemul mai responsabil", a declarat acesta. Potrivit lui Danilet, adevaratele probleme din sistem sunt urmatoarele:

"Nu avem nevoie de facultati aparute peste noapte in statiuni balneoclimaterice, ci de un invatamant performant. Avem nevoie de bani pentru formarea magistratilor. Avem nevoie de dascali buni, nu de profesorasi aparuti peste noapte care compileaza carti si le pun la vanzare. Avem nevoie de un sistem intern de unificare a jurisprudentei, de un sistem integru, transparent.

Avem nevoie de niste sefi extraordinari, de o presa sanatoasa. Poate trebuie sa raspunda si ministrul Justitiei. Trebuie sa incetam sa ne referim doar la magistrati".

Natalia Roman
Foto: Agerpres
Natalia Roman, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania:  
 • Daca se doreste o raspundere materiala, fie ea este fundamentata de o hotarare penala, fie se stabileste eroarea judiciara la nivelul Instantei Supreme si trebuie stabilit un filtru de accesibilitate foarte strict.
 • Am propus o amenda de la 5.000 la 50.000 de lei pentru ca aceasta cale sa nu devina o obisnuinta, ci o exceptie.
 • Trebuie sa luam in considerare contextul economic, social si chiar politic. Prima etapa a legii este cea prin care statul este obligat sa plateasca aceste despagubiri catre persoana pagubita de magistrat. Isi permite statul sa plateasca?
 • Urmeaza intrarea in vigoare a celor patru coduri, lucru care va putea perturba activitatea. Nu este oportun sa vii chiar acum cu raspunderea materiala. Este o forma suplimentara de presiune.
 • Care este scopul acestei masuri? Nici in cazul copiilor masurile punitive nu functioneaza. Sistemul de evaluarea profesionala a magistratilor este adevarata solutie. Ar trebui sa ne concentram pe modalitatile pe care le avem.
Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie:
 • Magistratul roman, la fel ca orice alt cetatean din Romania, poate fi tras la raspundere penala daca in cursul judecarii unei cauze savarseste o infractiune de coruptie sau una de fals. Dispozitiile speciale pentru magistrati spun ca magistratii pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati preventiv numai cu incuviintarea sectiilor CSM.
 • In ce priveste raspunderea disciplinara a magistratilor, legea spune ca magistratii raspund disciplinar pentru abaterile de la indatoririle de serviciu, precum si pentru faptele care afecteaza prestigiul justitiei. Potrivit legislatiei actuale existente in Romania, sunt identificate in prezent 14 abateri disciplinare care pot atrage sanctiunile disciplinare mentionate in lege. Toate sanctiunile sunt aplicate de catre sectiile CSM.
 • Raspunderea disciplinara a magistratilor nu ar trebui sub niciun fel de forma sa fie angajata pentru erori de judecata, indiferent de gravitatea acestora. - Stabilirea unei erori judiciare implica, in primul rand, un control jurisdictional asupra modului in care o hotarare judecatoreasca a fost pronuntata. Acest control nu poate fi realizat sub nicio forma in afara sistemului judiciar, in afara sistemului instantei de judecata, fie de Inspectia Judiciara sau de catre CSM, ambele fiind organisme administrative.
 • Va propun doua variante de reglementare a raspunderii materiale a magistratilor
 • Prima varianta de responsabilitate patrimoniala a magistratului pentru erorile judiciare: actiunea in regres si, implicit, angajarea raspunderii materiale sa fie conditionata de savarsirea unei fapte penale si, de asemenea, de existenta unei condamnari penale definitive. Aceasta varianta exclude controlul greselilor neintentionate, respectand independenta judecatorului.
 • Un sistem similar este reprezentat la ora actuala in Germania, unde angajarea raspunderii judecatorului se poate face numai daca eroarea este consecinta savarsirii unei fapte penale.    
 • O a doua varianta pe care as propune-o ar fi aceea de stabilire a unui sistem de raspundere pentru erorile judiciare fara conditionalitati legate de stabilirea unei responsabilitati penale sau disciplinare. In acest caz, este necesara stabilirea unor criterii foarte bine definite care sa asigure corectarea doar a erorilor judiciare grosiere, astfel incat sa fie prezervata autoritatea hotararilor judecatoresti irevocabile si independenta judecatorilor pana la pronuntarea deciziei.     
Horatius Dumbrava, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii:
 • Aceasta tema a raspunderii magistratilor nu domina doar in Romania, ci este larg dezbatuta si in tarile europene
 • Intr-adevar, este necesara o sanctionare mai aspra, un sistem mai aspru de raspundere
 • Eu am sa va spun, ca un traitor al sistemului (...) ca in primul rand este nevoie de a satisface asteptarile societatii romanesti, a opiniei publice, a societatii civile si chiar a clasei politice.
 • Eu as avansa o teza: in masura in care performantele sistemului judiciar ar creste, eu am certa convingere ca discutiile in ce priveste raspunderea magistratilor ar scadea in intensitate.
Stefan Deaconu, consilier prezidential:
 • E trist ca cei care lucreaza in sfera justitie nu reusesc sa redea increderea romanilor in sistem.
 • Mi-am propus sa vorbesc astazi nu despre raspunderea magistratilor, ci despre responsabilitatea magistratilor.
 • Permiteti-mi o comparatie: nu ma intereseaza daca un medic va raspunde dupa o operatie gresita pe care a facut-o, ma intereseaza mai mult sa faca acea operatie responsabil.  
 • Pentru a putea imparti dreptatea, trebuie ca judecatorii insisi sa fie drepti si cinstiti. Nu cred ca poti retroceda prin hotarari judecatoresti sosele, poduri sau alte asemenea cai de circulatie. Nu cred ca poti stabili prin hotarari judecatoresti salariul pentru o intreaga categorie de personal.
 • Am vazut cu totii greva sistemului judiciar atunci cand s-a pus problema maririi salariilor. Nu a fost in schimb o asemenea greva atunci cand ar fi trebuit sa se puna problema perfectionarii legii.
 • O lege a raspunderii magistratilor poate avea efect de responsabilizare a magistratilor si implicit de crestere a increderii cetatenilor in sistem. Dar sa nu ne amagim, legile sunt facute de oameni si sunt puse in aplicare tot de oameni.
 • E nemeritat pentru romani sa aiba un astfel de sistem, iar responsabilitatea sa tina de o categorie de oameni atat de scoliti precum magistratii.      
Despre Raspunderea Materiala a Magistratilor

Pe 5 ianuarie 2011, presedintele Traian Basescu a sustinut un discurs in care a cerut schimbarea sistemului de sanctionare a judecatorilor si procurorilor. Aflat la prezentarea raportului de activitate al CSM pe 2010 si in contextul unui posibil esec al aderarii Romaniei la spatiul Schengen, cauzat in primul rand de lipsa progreselor din justitie, Basescu a declarat: "Cred ca trebuie sa gasim o formula de crestere a independentei inspectiei, nu prin mutarea ei la Ministerul Justitiei, ci sa devina o structura autonoma de CSM, pentru a fi credibila".

Rapoartele Comisiei Europene critica in mod constant CSM si inspectia judiciara, din cauza pasivitatii manifestate fata de magistratii care au incalcat codul deontologic sau sunt suspectati de coruptie.

Pe 19 ianuarie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anunta ca Ministerul a elaborat un proiect privind raspunderea magistratilor si ca va exista o consecinta asupra acestora in cazul in care se constata ca au comis erori cu rea credinta sau din grava neglijenta. El a inclus aici si procesele pierdute de reclamanti sau parti vatamate in tara si castigate ulterior de acestia la CEDO.

"Am incercat sa avem un consens cu vechiul CSM pe acest proiect, intrucat este un proiect delicat, care trebuie sa aiba in spate si suportul sistemului - este ceea ce eu imi doresc: sa castig suportul sistemului pentru acest proiect, asa cum l-am castigat pe cel privind Legea pe mica reforma (...) Pentru erorile comise cu rea credinta sau din grava neglijenta, exista o raspundere a magistratului. In final exista o consecinta si asupra magistratilor", declara la inceputul anului Predoiu pentru Agerpres.

La conferinta de luni, 16 mai, Catalin Predoiu a anuntat ca "urmeaza sa ne vedem din nou la Comisia Juridica a Senatului peste aproximativ doua saptamani. Intre timp, ministerul va invita din nou reprezentantii sistemului la o noua runda de discutii, speram de data aceasta mai fructuoasa".

Reprezentantii magistratilor avertizeaza ca o reglementare superficiala a sistemului de raspundere materiala reprezinta un element de presiune, care ar putea distorsiona decizia judecatoreasca. Mai exact, amenintarea permanenta a unui proces i-ar putea determina pe judecatori sa dea verdicte favorabile partilor mai "puternice" implicate intr-un proiect, astfel incat sa se asigure ca nu vor fi urmariti de acestia in procese.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3841 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Puncte de vedere (Luni, 16 mai 2011, 23:18)

  x [anonim]

  Magistratii se cred (poate si sint) f. buni profesionisti.
  Daca ei sint siguri ca aplica bine legea, de ce se tem ca vor raspunde (penal, material, ...) in cazul ca, totusi, gresesc?
  • +8 (8 voturi)    
   pentru ca se cred de esenta divina in ratacirea (Marţi, 17 mai 2011, 5:31)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui x

   lor! cand magistratii ajung la un grad de coruptie nemaintilnit in Europa ,cand fixeaza ei regulile economiei nationale si ale dreptatii , singura solutie e ca poporul sa realizeze ca gaska in mod deliberat se selectioneaza si perpetueaza ,si este datoria poporului sa distruga aceasta gaska ,care nu mai poate fi numita magistratura!
   • +4 (4 voturi)    
    Errare... (Marţi, 17 mai 2011, 9:53)

    Mary [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    Pai eu as cam vrea sa raspunda toti. Si magistratii, si parlamentul cand i se abate sa produca legile minunate pe care le produce, si guvernul, toti. De ce sa ne limitam la unii, hai sa simta cu totii responsabilitatea.
  • +5 (5 voturi)    
   Ministrul Justitiei, (Marţi, 17 mai 2011, 9:12)

   Curiosu [anonim] i-a raspuns lui x

   ca si celalti ministri,cum raspunde material pentru greselile sale ? Oare a auzit cineva in Romania de raspundere materiala a politicului si executivului ? A raspuns cineva pentu acte normative proaste care au pagubit avutia tarii ? Pentru privatizari dovedite clar paguboase ? Pentru contracte aiuritoare, vezi Bechtel ?
 • +14 (14 voturi)    
  Cea mai vinovata pt actuala (Luni, 16 mai 2011, 23:43)

  HESS [anonim]

  Situatie a Romanie este INJUSTITIA ROMANA.O casta un clan.Ajunge sa va uitati la babele sau mosii sau gainarii bagati la zdup sau la mai marii hoti ai caror dosare sant mutate si stramutate si uitate si rasmutate si interpretate si rasinterperetate dupa cum le cade lor bine.LUATI AMINTE JUSTITIARIILOR DE LA JUSTITIA AMERICANA.
  • +8 (8 voturi)    
   ai perfecta dreptate (Marţi, 17 mai 2011, 5:03)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui HESS

   Citat: "Haideti mai bine sa vedem cum putem face sistemul mai responsabil"

   Pai e simplu: trageti-i la raspundere pe cei care aplica legile dupa ureche sau urmarind foloase proprii. Daca judecatorii ar fi constienti ca trebuie sa plateasca pentru abuzurile pe care le savarsesc situatia ar fi radical diferita. Asa, incet incet, transforma actul justitiei intr-un business.

   Viorica Costiniu e si normal sa se opuna, avand in vedere antecedentele personale. Intrebarea e: oare ceilalti ce or avea de ascuns?

   Si o recomandare: incepeti cu tragerea la raspundere in Craiova. Acolo oricum sunt manjiti aproape toti, iar daca esti borfas cu bani si ai norocul sa-ti stramuti procesul acolo l-ai cam prins pe Dumnezeu de un picior :)
 • +14 (14 voturi)    
  hop (Luni, 16 mai 2011, 23:46)

  hopa [anonim]

  hopa, casta super-hiper-mega-giga privilegiatilor (ei se judeca intre ei, ei isi dau mariri de salariu si si le declara constitutionale, ei isi declara taierile de salarii neconstitutionale etc.) sub atac?...

  incredibil, incredibil, incredibil si... nesperat!!!!!

  bravo B&B!!!!!!!!!!!!!!!! bravo Predoiu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • +16 (16 voturi)    
  Fata omului (Luni, 16 mai 2011, 23:49)

  HESS [anonim]

  Este oglinda sufletului.Uitati-va la ei.Mai au tupeul sa creada ca poporul e nebun si vor linsarea lor care sant cinstea intruchipata.Un clan de intocabili.Vreti sa stiti cat de democratica e Romania.Spuneti-mi cati judecatori sant in PUSCARIE pt fals,mita luare dare ,averi care nu pot fi justificate.Asta a fost vorba unuia din FBI cand a vizitat Spania cu muult timp in urma.O tara latina ca a noastra unde justitia e ca la noi un clan o casta.
 • +14 (14 voturi)    
  Rusine (Marţi, 17 mai 2011, 0:49)

  drsuz [anonim]

  Ce mare rusine este Justitia romana. Acest Danilet crede ca este si traieste ca pe vremea odiosului.
 • +16 (16 voturi)    
  Poporul (Marţi, 17 mai 2011, 1:17)

  Cristian Botez [anonim]

  Cristi Danilet, judecator, membru al CSM: "Noi ce vrem? Sa punem magistratii in tepusa pentru ca asa vrea poporul? Carne si sange de magistrat?". Bai, Cristi! Care popor? Da-l dracului! Ce se baga el peste CASTA ta!? Tu esti prea smecher ca sa dai socoteala. Tu si cu aia din CASTA voastra. sunteti atat de smecheri incat puteti sa faceti pipi pe popor. ;)
  • +10 (10 voturi)    
   SI IN PLUS, (Marţi, 17 mai 2011, 7:18)

   carat [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Botez

   din banii cui sunt ei platiti ? Nu cumva din banii poporului ? Si atunci, daca poporul este cel care plateste, de ce n-ar putea fi sanctionati de cei care dau banii ? Unde in lume cel ce da banii nu poate sanctiona pe cel ce-i papa banii de pomana, ba mai mult, ii produce prejudicii si financiare si de imagine ? De cand justitia e stat in stat ? Chiar n-au nici un pic de rusine si mai cu seama n-au teama de nimeni si de nimic. Daca vor continua tot asa, sa nu se mire nimeni cand vor ajunge sa fie linsati de poporul pe care il dispretuiesc atata.
   • -4 (4 voturi)    
    un pct de vedere (Marţi, 17 mai 2011, 17:35)

    eu [anonim] i-a raspuns lui carat

    Vai de capul vostru, daca numai asta ati inteles. De-asta traiti in tara pe care o meritati!
    • +3 (3 voturi)    
     LUI EU (Miercuri, 18 mai 2011, 8:21)

     carat [utilizator] i-a raspuns lui eu

     Ce era de inteles si nu am inteles? Astept o explicatie LOGICA si pe intelesul tuturor, inclusiv al meu, cel ce sunt *mai greu de cap si implicit mai greu de manipulat* de CUM ar fi trebuit sa inteleg ca sa nu fie *vai de capul meu* si sa traiesc in tara pe care *nu o merit*. Multumesc.
  • +3 (3 voturi)    
   smecherii (Marţi, 17 mai 2011, 22:42)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui Cristian Botez

   Dupa cum s-a exprimat acest Cristi Danielet se cunoaste ca nu are nici un pic de experienta si stofa de judecator. Oare ce Spiru Haret o fi terminat si pe a cui spate? E valabil si pentru madam Natalia Roman. Tinerii judecatori se grabesc sa copieze modelele comuniste si asa nu se starpeste coruptia. Priviti-o pe Pivniceru ce fata de vrajitoare oparita are!.. D-nul ministru are dreptate: " Adevarul este ca nu se doreste DEOCAMDATA o raspundere materiala a magistratilor care sa fie efectiva si reala". Eu l-as exclude pe acel "deocamdata" pur si simplu judecatorii tin de ciolan. Uniti-va fratilor si starpitii pe cei corupti!!!
 • +15 (15 voturi)    
  Mare dezamagire Danilet , asta !!! (Marţi, 17 mai 2011, 1:22)

  jude [anonim]

  Cum se mai lupta el cu coruptia din sistem , cu Costiniu si Pivniceru !

  Cum o mai pupa in ... pe Macovei !!

  Asta , doar pina a juns in CSM ! Acum , s-a sucit la 360 de grade , ca , de : el voia egalitate -DAR NU PENTRU CATZEI !


  Sa-ti fie rusine , domnule .... Rica Venturiano !
  • +8 (8 voturi)    
   Cristi Danilet (Marţi, 17 mai 2011, 5:50)

   Jos lichelismul [anonim] i-a raspuns lui jude

   Si da-i si da-i si lupta si lupta cu injustitia si cu Mona Pivniceru. Pana a pus mana pe ciolan.
   Aveau dreptate colegii sai de la CLuj cand il incriminau pentru viata dezordonata si o multime de abateri.

   Sa-ti fie rusine, monser
  • +10 (10 voturi)    
   Va rog, (Marţi, 17 mai 2011, 7:50)

   sabca [anonim] i-a raspuns lui jude

   sa-i explice cineva lui Danilet ca "pentru ca asa vrea poporul"=democratie. Ar merita destituit numai pentru afirmatia asta.
  • +1 (1 vot)    
   LUI JUDE (Marţi, 17 mai 2011, 19:59)

   carat [utilizator] i-a raspuns lui jude

   Ai vrut sa zici ca s-a intors cu180 de grade. O intoarcere de 360 grade inseamna revenirea in aceeasi pozitie.
  • +3 (3 voturi)    
   parerea mea (Marţi, 17 mai 2011, 22:03)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui jude

   Si eu sunt dezamagit de Danilet.
   Observ destul mai multe comentarii puncteaza asta insa cum ramne cu cei buni?
   Metaforic vorbind, ne concentram pe oile negre si pe alea albe nu le gaba nimeni in seama ? O sa moara de foame uitate de lume in felul asta...

   Ma bucur ca dl Predoiu a adus in discutie acest subiect.
   Mi-au palcut si pozita consilierului prezindential Stefan Deaconu si a lui Horatius Dumbrava.
 • +8 (8 voturi)    
  dezgust profund (Marţi, 17 mai 2011, 2:03)

  vali [anonim]

  salarii/pensii fara limita , raspundere nici cat portarul institutiei pentru o justitie marca "dna turcu" .nestimati magistrati , aveti profundul nostru dezgust .
  Dle Predoiu faceti ceva !
 • +10 (10 voturi)    
  Trist! (Marţi, 17 mai 2011, 3:41)

  Gimmy [anonim]

  Daca generatia tanara de magistrati (vezi Cristi Danilet) gandeste asa: "Sa punem magistratii in tepusa pentru ca asa vrea poporul!" apoi nu mai e nici o speranta pentru tara asta!

  Nu draga Cristi, voi sunteti deasupra bunului simt, deasupra muritorilor de rand, a palmasilor care va platesc salariile garse, voi suntei semizeii Romaniei post-decembriste, voi nu puteti fi trasi la raspundere pentru absolut nimic!

  Dati-i inainte cu incarcerarea babelor care au taiat in dosul casei gasca vecinului dar si cu eliberarea traficantilor de droguri si amanarea sine die a proceselor potentatilor zilei in fata carora tremurati ca piftiile!

  Astept cu interes si momentul in care veti decreta ca voi sunteti nemuritori...
 • +8 (8 voturi)    
  Raspundere (Marţi, 17 mai 2011, 3:52)

  John [anonim]

  Judecatorul trebuie sa raspunda penal si material, asa cum trebuie sa raspunda toti cei cu exercitiul autoritatii de stat. Nu e vorba de tras in teapa, e vorba de a-si asuma actul decizional. Spre exemplu, ai dat o hotarare tampita, bazata pe argumente gresite, trebuie sa platesti, pentru ca hotararea ta angajeaza sume din partea celor care trebuie sa o respecte. Iar dl. Danilet... mai reflectati, mai cresteti...
 • +8 (8 voturi)    
  ce fatza are Justitia asta... (Marţi, 17 mai 2011, 4:48)

  drona [anonim]

  ....are fatza lu' costiniu (+ sotzul), a lu' daniletz si a lu' pivniceru. ah, si era sa uit, a judecatoarei beata manga, rosie ca o sfecla, cu un nas de pugilist, care totusi e iertata de colegi si repusa in scaunul de judecator. si sunt atatia altii care se incalzesc pe margine.

  deh, schimbari in justitie nu o sa vina nici cu amenzi, nici cu raspunderi financiare. o sa vina din interior, de la copiii, nepotii si alte rude ale jegurilor care astazi fac pe magistrati(i) si care o sa-i scuipe in fata pentru cat de ticalosi sunt.

  corupti sunt in orice tara, in orice societate.
 • +7 (7 voturi)    
  Justitie in Romania,... (Marţi, 17 mai 2011, 6:42)

  Vasile [anonim]

  Da, cred ca multi dintre ei trebuiesc trasi in teapa. Bulgaroi cu ceafa groasa. Nesimtiti si indolenti. Gradul in care este dezvoltata Romania acum li se datoreaza in cea mai mare masura.
 • +10 (10 voturi)    
  Rusine, rusine tie Danilet Cristi ! (Marţi, 17 mai 2011, 6:45)

  manusha [utilizator]

  Te-ai plasat singur alaturi de madam Turcu ,Costiniu, Pivniceru si ceilalti dalmatieni din tagma judecatorilor ! Cred ca si d-nei Macovei ii pare rau ca te-a scos din anonimat . Nu m-ar mira sa aflu ca ai si tu niste cadavre ascunse prin dulap !
 • +8 (8 voturi)    
  necazuri (Marţi, 17 mai 2011, 6:52)

  Lica [anonim]

  Cel putin 70% din problemele societatii romanesti sunt datorate acestei institutii.
 • -2 (4 voturi)    
  hai sa ne imaginam urmatoarea situatie... (Marţi, 17 mai 2011, 6:57)

  dc [anonim]

  ...nea Gheorghe are proces cu excelenta sa domnul ...Bocea, ministrul. Astazi, un judecator s-ar putea sa-i dea sau sa nu-i dea dreptate...Daca se impune raspunderea materiala magistratului, pe viitor sigur nu-i va mai da dreptate lui nea Gheorghe, ca de, domnul Bocea e ministru si prin relatiile si conexiunile sale il poate scoate pe judecator responsabil material pentru sentinta sa...
  In alta ordine de idei, ce rol ar mai avea recursul in cazul acesta ? Din cate stiu, orice sentinta poate fi atacata pana la CEDO. Daca se pierde si la CEDO ar trebui analizata si legea in baza careia s-a judecat printre altele. Nu prea se ia in considerare ca judecatorii judeca in baza unei legi in majoritatea cazurilor prost facuta de onor parlamentarii nostrii...
 • +6 (6 voturi)    
  Sa punem magistratii in tepusa? (Marţi, 17 mai 2011, 7:03)

  gigel de luxembourg [anonim]

  eu zic ca ar fi un bun inceput.
 • +6 (6 voturi)    
  Management 101 (Marţi, 17 mai 2011, 7:19)

  Wasile [utilizator]

  Problema, când este expusă complicat, pare la rândul ei extrem de complicată și aparent de nerezolvat. Dar fix asta se vrea, să se prezinte într-un asemenea tablou încât să nu se schimbe nimic.

  Pasul 1. Identificarea greșelii: atunci când la recurs / apel se schimbă decizia anterioară, se consideră că s-a făcut o greșeală. Atunci când o instanță superioară decide altfel în aceeași speță, instanța inferioară contrazisă se consideră că a greșit.

  Pasul 2. Judecătorii care au un număr de greșeli mai mare decât media pe țară / județ / etc. sunt puși sub supraveghere și retrogradați la instanțe inferioare. Cei ce au sub media de greșeli sunt promvați.

  Pasul 3. Sistemul se va cerne automat - cei buni vor ajunge mai sus, cei cu decizii greșite vor ajunge în jos.
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i rea ideea ... (Marţi, 17 mai 2011, 21:56)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   .
 • +8 (8 voturi)    
  justitie? (Marţi, 17 mai 2011, 7:31)

  nemultumit [anonim]

  Printr-o hotarare a unei CA am fost obligat sa platesc daune unui individ, desi am adus probe si dovezi ca nu am participat la pagubirea acestuia.

  Acel complet de 3 (TREI!!!!) judecatori a hotarat neluand in seama problele, la incheierea sedintei spunandu-mi cinic ca daca nu-mi convine, sa fac eu contestare la executarea silita....

  Acum cazul meu va fi judecat la CEDO, in aceasta perioada am fost anuntat ca dosarul va intra in fata judecatorilor de la Strasbourg.Am cerut daune de 200.000 euro si daune morale.

  In cazul in care castig, imi doresc ca acei judecatori sa raspunda PENAL si MORAL pentru "greseala" comisa, adica vreau sa-i vad dupa gratii si sa-mi plateasca daune
  .Pentru ca viata mea este DISTRUSA din cauza lor si a "neatentiei" lor.
  Ati auzit domnule Danilet????
  Eu vreau sa fiti trasi in teapa, dar numai pentru greselile pe care le faceti!!!Daca gresiti, sa raspundeti!!!

  Va plangeti ca aveti prea multe dosare? Pai daca nu va convine de ce nu renuntati?Oricand va puteti face notari sau avocati.De ce nu emigrati, schimbandu-va meseria???
 • +8 (8 voturi)    
  Tratarea egala a tuturor profesiilor (Marţi, 17 mai 2011, 7:43)

  hotnewsfil [utilizator]

  Judecatorii isi exercita profesia prin aplicarea stricta a prevederilor din documentele de baza ale acestei profesii, codurile civil si penal, elaborate de experti
  Orice incalcare a acestor coduri, de catre un judecator, in practicarea meseriei sale, conduce la erori cu consecinte asupra vietii oamenilor, sub o multime de aspecte.
  Inginerii, atunci cand proiecteaza, construesc sau exploateaza constructii, masini, instalatii, sisteme de comunicare, isi exercita profesia pe baza unor normative, a unor coduri, a unor proceduri, elaborate de catre cei ce formeaza elita respectivei meserii, cei care concep si detaliaza (know how) acele acte normative, cei ce sunt 'law-maker'-ii meseriei.
  Un inginer constructor nu dimensioneaza o constructie, la eforturi provoate de seismicitate, dupa bunul lui plac. Respectivul inginer aplica strict 'codul de calcul la seismicitate', elaborat de institutii autorizate (reputate) in materie.
  Un operator din centrul de diijare a zborurilor avioanelor nu actioneaza dupa inspiratia sa. El este obligat sa respecte (aplice) strict un cod de proceduri.
  In medicina moderna, toata activitatea se desfasoara respectandu-se strict coduri de proceduri specifice.
  Nerespectarea codurilor de lucru in meseriile (profesiile) de inginer, de doctor, etc.poate avea consecinte grave.
  Cei care, nerespectand strict codurile, din lipsa de responsabilitate sau din cauza unui profesionalism precar (personal), platesc pentru daunele provocate, cu bani, cu averea lor si/sau cu ani grei de puscarie.
  Consecintele erorilor de nerespectare a codurilor sunt evaluate de catre experti in domeniul respectiv, actele intocmite de acestia constituindu-se in 'probe la dosar', pe care isi bazeaza decizia judecatorul acelui caz. Judecatorul este obligat sa aplice strict Codul penal. In unele cazuri, judecatorul poate gresi mai mult sau mai putin, prin decizia luata. Pentru greselile lui, trebue sa fie sanctionat, ca si in cazul altor profesionisti.
  • 0 (0 voturi)    
   despre politicieni nu ai zis nimic, altfel e corec (Marţi, 17 mai 2011, 14:28)

   lili [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   ei nu au, bag seama, raspunderi pentru ceea ce fac(ne fac, de fapt!!) si uite unde suntem de 20 de ani!!!! Magistratii, de ce ar raspunde ?! Politicienii Romaniei au dus in 20 de ani Romania in rahat mare si saracie lucie si nu raspunde nimeni, niciodata !! De ce ar raspunde magistratii, ei sunt mai prosti ca politicienii?! In Romania raspund pentru ceea ce fac numai cei ce lucreaza la privat, ATAT.
 • +6 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 17 mai 2011, 7:53)

  polonyca [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Magistrati ? (Marţi, 17 mai 2011, 8:23)

  DIRU [anonim]

  Pentru cei care se opun Raspunderii Magistratilor :

  Ce urmeaza sa faca un om care s-a adresat justitiei, a obtinut o Decizie Definitiva si Executorie !!!; pe care a pus-o in executare dupa 1 an si 8 luni de la pronuntarea; iar mai apoi se accepta recursul partii adverse si culmea culmilor i se accepta acest recur si mai mult se caseaza Decizia Definitiva si Executorie !!!.
  Ce mai pot spune de astfel de magistrati ?
  Intrebare este simpla daca ai o decizie definitiva si executorie, neatacata 1 an si 8 luni; esti indreptatit sa o pui in executare si daca da atunci de ce dupa se caseaza ?
 • +8 (8 voturi)    
  punctat corect (Marţi, 17 mai 2011, 8:26)

  Silviu [anonim]

  Dl Danilet a fost rau cat a fost pe margine , cand a ajuns unde vroia , este mai relaxat si mai calm...
  Gura ....adevar graieste - de ce sa tragem in teapa magistratii , pentru imaginea publica ? Tocmai , acestia au o foarte proasta imagine publica datorata eliberarii si spalarii marilor corupti si actualei stari de infractionalitate a gulerelor albe si ridicarii coruptiei la nivel de grupuri mari ...
  De aceea ar trebui sa raspunda si judecatorii pentru faptele nejudecatilor corespunzator ...
 • +4 (6 voturi)    
  raspunderea materiala (Marţi, 17 mai 2011, 8:37)

  catalin_mattei [utilizator]

  raspunderea materiala a judecatorului nu cred ca trebuie sa ridice atatea probleme acestora daca se simt cu adevarat curati si cinstiti in actiunile intreprinse de la inaltimea pozitiei lor de magistrati. Judecatorii si procurorii ( caci raspunderea materiala trebuie sa se aplice si acestora) trebuie sa fie constienti ca prin faptele lor pot schimba destine. Tocmai de aceea munca lor trebuie sa fie una cu adevarat profesionista. Nu poate plati statul pentru lipsa de profesionalism, sau si mai rau, pentru lipsa de cinste a unora dintre magistrati. Raspunderea materiala a judecatorilor si procurorilor trebuie sa devina realitate. Aplicata si procurorilor, in special celor de la DNA, sunt sigur ca nu vom mai avea dosare politice caci nimeni nu se va mai face pres in fata unui politician cand risca sa ajunga muritor de foame
 • +7 (7 voturi)    
  Domnu' Danilet,.... (Marţi, 17 mai 2011, 9:10)

  Rescatorul [anonim]

  mai cititi ce scrie in Constitutia Rpomaniei ca "nimeni nu este mai presus de lege" si mai scutiti-ne de capricii de tip Pivniceru si Costiniu, de altfel niste individe certate cu morala. Cine greseste trebuie sa plateasca. Si asta trebuie sa se intample si magistratilor, pentru ca nu sunteti supraoameni. Ba, din contra, daca analizez ispravile voastre, chiar ca trebuie sa platiti pentru nedreptatile pe care le comiteti, in dispret fata de ideea de cinste, corectitudine si dreptate!
 • +5 (5 voturi)    
  da, atata timp cat judeca in numele poporului (Marţi, 17 mai 2011, 9:13)

  panfilache [anonim]

  Danilet: Sa punem magistratii in tepusa pentru ca asa vrea poporul?
  .................
  caci nu este nimeni mai presus de lege, aaaaaa ?!
 • +4 (4 voturi)    
  Poate ca la varful asociatiilor magistratilor. (Marţi, 17 mai 2011, 10:59)

  mircea [anonim]

  La varful asociatiilor magistratilor(CSM,ICCJ,etc)cred ca nu sunt oameni care sa stie sa judece(dar isi spun judecatori).Impunerea unei raspunderi materiale a actului de justitie ar face din magistrati ,oameni.Acum sunt nimeni,caci Dumnezeu nu pot fi(numai EL este scutit de raspundere).Nimeni nu spune ca trebuie spanzurati,trasi in teapa,dar in orice meserie trebuie sa existe si o raspundere si este in privinta greselii cu intentie vadita si dovedita.Daca magistratii nu vor sa aiva responsabilitate pentru ce fac,de ce mai condamnam criminalii,hotii,accidentele de circulatie si altele.De ce mai avem nevoie de magistrati?Sa ne intoarcem la "batranii satului"si gata.E mai ieftin si tot fara nici-o raspundere.
 • +5 (5 voturi)    
  Din cauza ca nu raspunde (Marţi, 17 mai 2011, 11:24)

  Mihai [anonim]

  niciun judecator pentru activitatea sa ajuns cu justitia in halul asta, au transformat justitia intr-o afacere de familie, tatal sau mama judecator iar copii avocati avand procese "in familie", cum sa dea judecatorul o sentinta nefavorabila propriului copil? Mita curge garla, procesele dureaza minimum 3 ani putand fi rezolvate in cel mult un an, hotarari judecatoresti care de care mai aberante pe motive care de care mai ciudate, pusi pe pile carora trebuie sa le intoarca favoruri, nicun dosar de mare coruptie nefinalizat, numai Patriciu are un dosar de prin 2006, amanari peste amanari, sentinte contradictorii, toate astea sunt cauzele unei lipse de raspundere, n-am auzit de niciun judecator ca ar fi vazut macar o ora gratiile pe dinauntru pentru abuzurile savarsite. Au format o mafie a justitiei asemeni cartelurilor de droguri sau crima organizata, un tanar avocat daca nu pompeaza bani grei la alti avocati poate sa isi ia adio de la profesia sa fiindca nu incape nicaieri.
  Doar raspunderea il face pe magistrat responsabil.
 • +5 (5 voturi)    
  "Carne si sange" (Marţi, 17 mai 2011, 11:46)

  ibrail [utilizator]

  Ba da !Exact asta trebuie :carne si sange de magistrat! Cine greseste trebuie sa plateasca ,la fel ca orice cetatean al tarii. Cu atat mai mult un judecator a carui "greseala" pot sa aiba consecinte dintre cele mai grave ,fie pentru un individ anume ,fie pentru o tara intreaga. Platiti FOARTE BINE sunt ,PENSII MARI au ; ce le mai trebuie pentru sa judece corect?, Numai o constiita curata .Atat.
  • +4 (4 voturi)    
   Actiune fara raspundere ? (Marţi, 17 mai 2011, 12:21)

   Actionezi si raspunzi totodata ! [anonim] i-a raspuns lui ibrail

   Pana si politicienii pe care toata lumea ai injura raspund pentru actiunile lor intr-un fel , adica nu mai sunt votati la urmatoarele alegeri .
   Nu mai vorbesc de personalul medical care raspunde si pentru o tableta prescrisa , pentru o injectie administrata , chiar si pentru o masura neluata , etc .
   Adica eu muncesc ca si cadru medical , administrez tratamente , urmaresc evolutia pacientului , trebuie sa stiu cand este cazul sa iau masuri si raspund pentru fiecare minut pe care-l petrec la munca , dar domnii magistrati muncesc , iau hotarari dar nu vor sa raspunda sub nici o forma , pai asta denota o frica de raspundere , inseamna ca au un motiv intemeiat sa se teama .
   Trebuie sa apelam la UE ca si aceasta categorie profesionala ca nu sunt altceva , sa raspunda cand gresesc , intentionat sau nu . Mie daca imi moare un om din neglijenta nu inseamna ca am vrut ca acest lucru sa se intimple .
   Utilizatorule OM BUN ai punctat cum nu se poate mai corect , vrem normalitate , nu tepuse !
 • -2 (2 voturi)    
  cu astia sa faci justitie europeana la anul 2011?! (Marţi, 17 mai 2011, 13:15)

  lili [anonim]

  la modul in care public si-au exprimat pozitia, sfidand natia romana, nici o sansa !!!! Generatii intregi trebuie sa treaca, altii trebuie sa le ia locul, astia nu vor gandi niciodata altfel.... pe de alta parte, am citit mai sus pe HotNews, Raportul dur(zice HN) al Curtii de Conturi a Romaniei care arata clar INCOMPETENTA ce domneste efectiv la Ministerul Agriculturii si unde nu raspunde nimeni, niciodata pentru ceea ce se intampla acolo. Intrebare: magistratii astia cand vad ca politicienii Romaniei de 20 de ani guverneaza prost Romania si nu raspunde nimeni niciodata, magistratii de ce ar raspunde ?! Mi se pare logica pozitia lor, si nici nu cred ca gandesc altfel, numai ca nu se exprima public in acest mod, dar probabil asa gandesc. In Romania raspunde pentru ce face ala care lucreaza la privat, atat. Cei ce lucreaza la stat nu raspund nici macar in fata legii cand fac matrapazlacuri ilegale, iar daca ajung la procese acestea eventual se intind pe ani si decenii inutil pana se prescriu..... asta-i Romania in materie de responsabilitate....
 • +2 (2 voturi)    
  unul mai competent ca altul aici pe forum (Marţi, 17 mai 2011, 14:25)

  gelu [anonim]

  judecatorii nu sunt altfel decat noi toti. sunt la fel ca profesorii, ca medicii, ca politistii, ca politicienii: ca noi toti. Sunt si oameni care isi fac datoria sunt si oameni care chiulesc si care fura. Si printre noi sunt multi care fura si nu sunt prinsi sau daca sunt prinsi reusesc sa se sustraga - putem sa observam ca ce se intmpla cu toata tara se intampla si cu judecatorii. Deci pentru hoti, exista legi nu trebuie sa venim cu altele noi ci sa le aplicam pe cele existente. Pentru cei care gresesc fara intentie treaba cu raspunderea trebuie implementata ca la orice loc de munca (cam cum raspunde fiecare dintre noi la serviciu).
 • +4 (4 voturi)    
  justitie (Marţi, 17 mai 2011, 15:21)

  Ion [anonim]

  Vox populi vox Dei , ar trebui sa stie d-l Danilet.
  Daca poporul cere singe de magistrat inseamna ca este o mare problema cu felul in care acestia isi fac treaba.
  Nu exista decit o singura categorie profesionala care nu raspunde de deciziile sale: magistratii!
  Totul porneste de la Justitie: economia , politica, administratia ; totul.
  Se pare ca traim intr-o "justitiocratie" in care justitio inseamna casta oamenilor care se folosesc de justite ca sa-si mareasca puterea si privilegiile si nu a celor care fac cu adevarat justitie.
  Sistemul de justitie romanesc este fundamentul statului mafiot instaurat dupa 1990 in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Justitia cetatenilor (Miercuri, 18 mai 2011, 12:19)

  S.E. [anonim]

  Adevarata justitie a cetatenilor este LEGEA. Judecatorul sau oricare alta functie din instante care eludeaza legea:nu tine cont de TOATA componenta actelor din dosar,foloseste intimidarea si umilinta in actul de justitie sau interpreteaza partinitor legea,SA PLATEASCA.Asa cum el(judecatorul) il obliga pe cetateanul de rand,care nu are bani sa-l mituiasca,sa-si piarda dreptul la o judecata dreapta,sa ramana fara proprietate sau sa aiba cazier (si multe alte ilegalitati),tot asa trebuie sa raspunda si ea.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspunderea materiala,penala... (Luni, 6 august 2012, 15:08)

  andreesanu [utilizator]

  In Romania celor 22 de ani de hauleala parlamentarii fac legi care sa le asigure spatele pentru toate faralegile lor,magistratii fac legea lor si sunt mai presus de lege,pentru ei nu exista raspundere penala ,materiala atunci cind sfideaza orce inchipuire.
  Nu mi-am inchipuit ca judecatorii pot fi asociati cu tilharii,cu mafiotii,ca pot rastalmaci legea ,azi m-am convins in Romania totul e posibil.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by