Traian Basescu: Inspectia judiciara trebuie luata de la CSM. Mizele schimbarii sistemului de sanctionare a judecatorilor si procurorilor 

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:28 Actualitate


Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la sedinta CSM, ca o solutie pentru eficientizarea justitiei ar fi "o autonomie totala de CSM a inspectiei judiciare". "Cred ca trebuie sa gasim o formula de crestere a independentei inspectiei, nu prin mutarea ei la Ministerul Justitiei, ci sa devina o structura autonoma de CSM, pentru a fi credibila", a spus seful statului. CSM si inspectia judiciara sunt in mod constant criticate in rapoartele Comisiei Europene, din cauza pasivitatii manifestate fata de magistratii care au incalcat codul deontologic sau sunt suspectati de coruptie. Judecatorul Cristian Jipa, invinuit in dosarul Voicu, a fost sanctionat anul trecut cu reducerea salariului cu 15% timp de o luna. Activitatea inspectiei judiciare a CSM a fost criticata, intr-un interviu pentru HotNews.ro, si de seful DNA, Daniel Morar.

"Este firesc ca inspectia judiciara sa fie autonoma. Practic, este organul de ancheta asemanator parchetului intr-o procedura obisnuita. In momentul de fata, inspectia este legal in coordonarea plenului CSM si nu in subordinea acestuia. Practic insa exista o dependenta a inspectiei prin recrutarea inspectorilor si numirea sefilor inspectiei, aprobarea planului tematic de inspectie, or lucrurile astea ar trebui facute in conditii de obiectivitate", a declarat pentru HotNews.ro, Cristi Danilet, membru ales in noul CSM. El a mai spus ca, in prezent, inspectorii sunt recrutati in urma unui simplu interviu dat in fata plenului CSM si in urma unei analizari subiective a unor acte procesuale indeplinite in cariera, si nu in urma unui examen cu criterii si punctaje clare.

Marea problema ramane modul de recrutare a unei eventuale structuri autonome. De catre cine sa fie numiti viitorii inspectori si cine sa-i recruteze? "Sa gasim o formula de selectare a inspectorilor, de subordonare catre nimeni a inspectorilor. La fel cum CSM-ul nu este subordonat nimanui, de ce ar fi inspectia? La fel cum procurorul de caz care ancheteaza nu este subordonat nimanui sau judecatorul, de ce inspectia ar fi in subordine iar propunerile inspectiei validate in CSM. Cred ca aici este una din zonele pe care trebuie sa le analizam foarte serios in cel mai scurt timp si sa luam decizii", a spus seful statului la sedinta de miercuri a CSM.

Traian Basescu a facut aceste precizari in contextul unui posibil esec al aderarii Romaniei la spatiul Schengen, cauzat in primul rand de lipsa progreselor din justitie. Presedintele a mai spus ca incercarea de a imbunatati raportul Comisiei Europene din vara "cu un raport intermediar facut la solicitarea Romaniei nu pare a fi un succes din multe puncte de vedere". Vezi aici intreg discursul presedintelui la CSM.

Slaba activitate a inspectiei judiciare a fost criticata in ultimul raport al Comisiei Europene dar si de seful DNA, Daniel Morar. Raportul Comisiei din iulie 2010 noteaza ca pasivitatea CSM si ca inspectia isi axeaza activitatea in special in apararea independentei judecatorilor si procurorilor. In raport, Comisia a recomandat reformarea profunda a sistemului disciplinar si consolidarea inspectiei judiciare astfel incat sa permita o mai mare varietate de sanctiuni precum si introducerea unei evaluari anuale a performantiei Inspectiei Judiciare.

In iunie 2010, judecatorul Cristian Jipa, invinuit in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu, a fost sanctionat de sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii cu reducerea salariului timp de o luna cu 15%. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, seful DNA, Daniel Morar, a criticat in termeni duri activitatea inspectiei judiciare a CSM.
 • Din punctul meu de vedere, CSM-ul n-a adus schimbari semnificative in ce priveste responsabilizarea magistratilor si accelerarea procedurilor de judecata. In contextul in care constati tergiversari, trebuie sa intervii si sa aplici sanctiuni, daca e cazul. Am vazut mai multe actiuni de aparare a reputatiei magistratilor decat de sanctionarea lor. Nu e posibil ca, atunci cand ai probe sau date ca un magistrat obedient se angajeaza in fata unor oameni politici inclupati ulterior pentru fapte de coruptie sa aranjeze anumite dosare, sa fie cercetat disciplinar si sa primeasca o sanctiune nesemnificativa de 15% din salariu. E vorba de un magistrat din cazul Voicu, Cristian Jipa (n.r. judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie).
 • Lansez o opinie ca simplu jurist. Raportat la ce au vazut procurorii de caz, aspectele pentru care a fost cercetat si sanctionat acest domn judecator ar fi reclamat alta pedeapsa. Aia este absolut nesemnficativa. Tai din salariul unui judecator 15% probabil cand nu vine la serviciu. Nu cand dansul cu incalcarea demnitatii unui magistrat se angajeaza in fata unor oameni politici, care cum am vazut acum sunt in arest, sa aranjeze dosare si scapa cu o banala sanctiune. Deci nu mi se pare ca in felul acesta CSM responsabilizeaza corpul magistratilor.
Oficial, potrivit Juridice.ro, CSM a raportat, in decembrie 2010, ca in cursul anului trecut au fost promovate un numar de 25 actiuni disciplinare (15 impotriva judecatorilor si 10 impotriva procurorilor), iar sectiile au aplicat 15 sanctiuni disciplinare (11 judecatorilor si 4 procurorilor) si sunt in curs de solutionare 6 actiuni disciplinare. Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, manifestandu-se in anul 2010 proactiv, in 83 de cazuri (60  Serviciul Inspectie pentru Judecatori 23 Serviciul Inspectie pentru Procurori), ceea ce reprezinta un procent de 2,62% din activitatea acesteia. Totodata, Inspectia Judiciara a efectuat 8 verificari in vederea incuviintarii masurii perchezitiei, retinerii si arestarii preventive a unor magistrati si in 3 cazuri a efectuat verificari privind incuviintarea perchezitiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3452 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  aici are dreptate Basescu (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 21:01)

  ploiesteanu [utilizator]

  trebuie facut un organism independent. Nu se poate ca judecatorii sa fie intimidati de mafioti, sa pronunte decizii contradictorii pe aceeasi cauza, sa-si hotarasca singuri salariile, etc. La noi justitia tine cont de conditia sociala a inculpatului, nu de litera legii, ceea ce e foarte grav.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu e vorba... (Joi, 6 ianuarie 2011, 6:52)

   Mih. [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   ...doar de intimidare, ci si de complicitate liber asumata, ceea ce e si mai grav.
  • -8 (8 voturi)    
   alta structura.... (Joi, 6 ianuarie 2011, 6:53)

   Flo [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

   si, daca se poate, acea noua structura sub obladuirea presedintelui nostru!traiasca Romania!
   • -5 (5 voturi)    
    Asta este evident. (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:21)

    Alex One [anonim] i-a raspuns lui Flo

    Apetenta Presedintelui de asi subordona toate institutiile acestei tari in dispretul permanent al Constitutiei este mai mult decat evidenta, Stai si te intrebi ce a mai ramas oarecum independent in tara asta in afara de CSM si Curtea Constitutionala. Guvernul , parlamentul prin intermediul "Independentilor "penali", Serviciile, toate au devenit jucariile Presedintelui. Daca tot pune problema responsabilitatii, inclusiv materiale, de ce nu accepta si propria responsabilitate cand ia decizii ca "jucator", ori a Parlamentului cand adopta legii proaste sau a Guvernului cand emite HG ori OU invalidate ulterior de Parlament ori CC dar au apucat sa produca consecinte nefaste ? Cine raspunde pentru aceste prejudicii fata de care cele de la CEDO par minore ? Cine d-le Basescu. ? Nu va jucati cu raspunderea ca nu e sinonima cu aparitiile televizate in care spui senin "am gresit " ! Actionati in asa mod ca fiecare, dar fiecare fara nicio exceptie, sa raspunda pentru faptele sale, indiferent de pozitia pe care o au "jucatorii" in echipa tarii .
  • +9 (9 voturi)    
   Da, dar pentru asta (Joi, 6 ianuarie 2011, 8:11)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Ar trebui facut un referendum de modificare a Constitutiei, prin care sa se creeze un mecanism independent de control, actiunea poate fi initiata de seful statului.

   E culmea porcariei ca jumate de tara sa ceara mai putin parlamentari si pe cei cu "Puterea Politica" sa-i doara la basca, vezi un ditai parlamentarul purtandu-se mai rau ca o stoalfa de pe centura.

   Zi de zi, apare cate un Prostanac ca vrea sa "suspende" si el ceva.
   Presedintele a fost ales prin vot popular nu prin votul parlamentarilor ca in Republica Moldova; ce drept are un parlamentar sa-mi intoarca mie votul, sa "suspende" ce am decis eu, cand tot eu i-am ales si pe unii si pe altii ?!? Este o alta Putere, a Presedentiei, care in loc sa fie independenta e dependenta.

   De unde pana unde, daca injuri un Militian iei amenda sau faci parnaie iar daca injuri Presedentia... devii analist politic?!?

   Actuala Constitutie lasa problema verificarii si controlului actiunilor puterii (nu numai a Puterii Judecatoresti!) la voia Domnului.
   Ori, daca se face un demers doar pentru zona justitiei or sa sara in sus ca sunt "discriminati".

   Ar trebui clarificate, prin Constitutie, mecanismele prin care fortele intre ele se echilibreaza.
   Si, democratic, asta ar trebui reglementat prin institutia REFERENDUMULUI, pentru ca in esenta, toate "Puterile" sunt rezultat al votului cetatenilor. Ori, vot mai direct decat cel dat la un Referendum nu exista.
  • +2 (2 voturi)    
   Cand in (Duminică, 9 ianuarie 2011, 12:13)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Politica vor intra oamenii cinstiti si dornici sa faca ceva in tara si pt tara atunci o sa vada Base o justitie adevarata.Atata timp cat partidele nu sant decat organizatii de jaf si imbogatire la nivel particular justitia va fi chipul si asemanarea politicieniilor.Doar nor fi prosti politicienii sa se lupte pt o justitie adevarata.Ar insemna sa se sinucida.Un fel de lasa-ma sa te las.
 • +15 (15 voturi)    
  judecatorii sa plateasca pentru greseli (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 21:36)

  ddd [anonim]

  in primul rand, ar trebui ca penalitatile din procesele care se castiga la CEDO sa fie platite NUMAI de judecatorii care au judecat stramb!
  • 0 (2 voturi)    
   Mda... (Joi, 6 ianuarie 2011, 8:39)

   Si eu [anonim] i-a raspuns lui ddd

   ...si daca s-a judecat dupa legea nationala in vigoare, sa plateasca politicienii care au dat-o; daca nu s-a executat o hotarare, sa plateasco politia; daca nu a fost pus in posesie cineva, desi avea hotarare definitiva, sa plateasca primarul, s.a.m.d.
   De-ar fi asa de simplu, ne-am face toti magistrati, ca la justitie ne pricepem toti.
 • +7 (7 voturi)    
  Hmm... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 21:41)

  Dan D. [utilizator]

  Cind sint aproape la fel de multe sanctiuni din partea CSM cit condamnari de judecatori auzi in ultima vreme, e ceva putred la mijloc. Ash fi curios sa aflam in ce au constant sanctiunile respective si pentru ce.
 • +11 (11 voturi)    
  pai nu se poate face nimic cu actualul CSM (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 22:24)

  rocitizen [utilizator]

  actualul CSM este compromis din start. Pai cum sa sanctioneze ei pe cineva cand ei incalca legea si candideaza a 2-a oara cand au drept prin lege la un singur mandat? Ei ar trebui sanctionati primii. Si ei si cei care i-au votat din nou au incalcat legea. In mod normal un magistrat care incalca legea trebuie dat afara din magistratura si retras dreptul de a profesa. Fara discutii. Fara nici un proces, investigatie sau orice altceva. Afara imediat! Si pus sa returneze si salarul din ultimul an ca masura disciplinara. Deci mai intai ar trebui sa se dea pe ei singuri afara din CSM. Ceea ce e o utopie. Basescu cat e el de presedinte nu-i poate da afara. Nimeni nu poate, pentru ca nu sunt subordonati nimanui. Deja acesti magistrati au luat-o rau de tot pe aratura si din pacate nu poate face nimeni nimic. Poate doar daca s-ar crea o presiune mediatica fantastica asupra lor...cand s-or trezi cu o multime iritata si nervoasa la portile institutiei atunci numai poate vor realiza ca au intrecut masura, de fapt au intrecut orice masura. Se pare ca trebuie sa vina UE sa ne zica chestia asta, ca altfel noi nu ne bagam mintile in cap.
 • +13 (13 voturi)    
  Base, e cazul sa te implici mai mult (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 22:30)

  rocitizen [utilizator]

  e cazul sa iei taurul de coarne, sa preiei haturile in problema Justitiei ca ne ducem de rapa. Ai tot promis curatenie incepand cu 2004 (iti mai aduci aminte sloganul: arde-i pe talhari?) si uite ca nu s-a facut mai nimic si au trecut 6-7 ani. Fa ceva! Iesi cu declaratii in fiecare zi daca e nevoie, vreau sa vad ca te zbati sa faci ceva, ca de-aia te-am votat! Pune biciul pe ei ca leprele astea nu asculta decat de bici!
  • +4 (4 voturi)    
   ti i-ar arde el (Joi, 6 ianuarie 2011, 0:10)

   biciul [anonim] i-a raspuns lui rocitizen

   dar nu are cu ce. N-ai vazut ce frumos le vorbeste de fiecare data si ii roaga si hai va rog si ar fi bine si lor tot li se rupe.
 • +7 (7 voturi)    
  Si ceva nu se leaga (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 23:14)

  anonim [anonim]

  Nu poti pentru cazuri de acest gen, tu CSM, sa te prezinti cu dosarul cu sanctiuni organizatorice, ce tin de legislatia muncii.

  Ca si cum respectivul si-a uitat surubelnita acasa, sau a chiulit o zi de la servici, asta este echivalentul a 15% reducere pe perioada de o luna a salariului.

  Discutam de o zona in care o greseala premeditata poate insemna distrugerea vietii unui om sau a unui grup de oameni, incuviintarea unor furturi, distrugerea poate a unor afaceri de miliarde de euro.

  Masura de sanctionare trebuie sa tina cont de natura prejudiciului, si de responsabilitatea acordata; nu poti ca pentru lasarea in libertate a unui terorist sa primesti o sanctiune... ca si cum ai lipit timbrul pe alt colt al plicului, sau sa pasezi motanul catre grefier sau catre portar...
 • +4 (4 voturi)    
  Justitia cainelui (Joi, 6 ianuarie 2011, 7:52)

  B.F. [anonim]

  Anul trecut, în presă apărea ştirea că justiţia a hotărât ca stăpânul unui câine ce a muşcat o femeie să o despăgubească cu câteva mii de lei. Ce m-a lăsat perplex nu e valoarea despăgubirii, ci faptul că procesul a durat 10 ani, câinele intrând de mult în lumea celor drepţi.
  Măi fraţilor, hai să facem nişte calcule. Dacă considerăm că programarea unei şedinţe de judecată se face în medie la o lună, vom avea 12 x 10 = 120 de şedinţe !!! Cât timp pierdut de împricinaţi şi martori prin sălile de judecată! Câţi bani cheltuiţi cu advocaţi şi pe expertize!
  O simplă expertiză putea să stabilească toate datele necesare unei soluţionări rapide ca:
  - numărul de dinţi ai câinelui;
  - lungimea dinţilor;
  - distanţa dintre dinţi;
  - numărul de copci aplicate pacientei;
  - numărul de zile de spitalizare şi concediu medical.
  Se vede că judecătorii gândesc cu două viteze: încet şi foarte încet. Oare după zece ani mai ştiu ce judecă? Justiţia noastră se plânge de faptul că e supraîncărcată cu dosare. E şi normal dacă se cară cu roaba într-o lună dosarele de pe zece ani, căci de recitit e practic imposibil.
  Fraţilor vă dau un sfat. Dacă doriţi o judecată rapidă, corectă şi cu cheltuieli reduse nu vă mai adresaţi justiţiei române ci unui stabor ţigănesc …
  • +2 (2 voturi)    
   CSM (Joi, 6 ianuarie 2011, 11:42)

   ionel stoica [anonim] i-a raspuns lui B.F.

   Problema cu inspectia judiciara e ca CSM acopera neregulile disciplinare ale magistratilor. Mai grav, aceste nereguli sunt cvasi pena
   Cazul Jipa nu e relevant, au fost alte doua cazuri mult mai grave, in care inspectia nu a descoerit nimic, amandoua au fost finalizate cu rechizitorii DNA.

   http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Galati-Coruptie_in_Justitie_pe_sub_nasul_CSM_0_339566694.html

   http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Iasi-Cum_negocia_spaga_judecatoarea_Georgeta_Buliga_0_391761398.html


   Si Buliga si Galca s-au pensionat
   • +1 (1 vot)    
    si evident... (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 10:51)

    mary [anonim] i-a raspuns lui ionel stoica

    ... ca au pensiile stabilite ca unor magistrati de cinste din Romania!!!

    Halal sistem!
 • 0 (0 voturi)    
  seful zdrentei (Joi, 20 ianuarie 2011, 14:58)

  marius [anonim]

  In romania justitia e o carpa, o zdreanta, iar CSM e superiorul ei. fereasca-va Dumnezeu sa calcati intr-o sala de "judecata". Vomit cand aud de "justitia" ROMANA.
 • 0 (0 voturi)    
  Inspectia judiciara (Duminică, 20 februarie 2011, 18:52)

  MVasile [anonim]

  De ce trebuie ca noi, o mana de oameni, sa ne dam cu parerea in privinta inspectiei judiciare cand putem analiza si opta pentru procedurile utilizate in EU ?
  Chiar asa, cum este în Germania, Anglia, etc., fratilor?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by