Directia Rutiera din Inspectoratul General al Politiei Romane intentioneaza sa reintroduca radarele fixe pe drumurile publice, insa numai dupa elaborarea unui cadru legal incontestabil, a anuntat, joi, comisarul sef de politie Lucian Dinita, seful acestei directii, citat de Agerpres.

"Directia Rutiera a initiat demersurile pentru reimplementarea radarelor fixe. Am avut probleme destule pe aceasta tema, am solicitat ca intreg cadrul care va reglementa aceasta activitate sa fie pus la punct de un grup de lucru multidisciplinar, deci nu numai politie si autoritati publice locale, ci mai multi factori care sunt implicati, mai multi actori care, in momentul de fata, activeaza in domeniul sigurantei rutiere. Aici ma refer si la Ministerul Transporturilor si la Ministerul Sanatatii - principalii actori in ceea ce inseamna siguranta rutiera', a afirmat Lucian Dinita, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.

Potrivit acestuia, vor urma reasezari, recalibrari si redimensionari ale aparatelor, astfel incat obiectivele privind reducerea numarului accidentelor rutiere si a consecintelor acestora sa fie indeplinite.

"Obiectivul Romaniei este de a tine pasul si de a mentine acelasi trend cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul si reducerea consecintelor accidentelor rutiere", a spus Dinita.

Pana atunci, politistii se vor baza pe radarele mobile, precum si pe sistemele de monitorizare video instalate de administratiile publice locale.

Radarele fixe instalate si gestionate de comunitatile locale au fost interzise in urma cu doi ani de Inspectoratul General al Politiei Romane din cauza numeroaselor contestatii depuse de soferii amendati. Singurele radare fixe functionale sint cele de pe DN 1. Radarele fixe din 27 de judete erau montate de doua firme din Cluj.

Decizia vine dupa ce ANRMAP a sesizat Parchetul cu privire la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica.