Costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, a anuntat, marti, la Slatina, un oficial american, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, banii vor fi suportati de SUA, iar amplasare sistemului nu implica niciun fel de costuri pentru Romania.

Potrivit oficialului american care face parte din delegatia ce negociaza Acordul privind amplasarea, in Romania, a unor elemente ale sistemului american antiracheta, in aceste costuri nu sunt inclus rachetele.

Oficialul american a afirmat ca amplasarea sistemului nu implica niciun fel de costuri pentru Romania, iar tarii nostre ii revine sarcina de a pune la dispozitie fosta baza militara si de a asigura paza sistemului.

"Romania nu trebuie nici sa cumpere rachete interceptoare SM-3, nici sa plateasca pentru instalarea sau amenajarea locatiei propriu-zise a acestora pe teritoriul Romaniei. Cheltuielile pentru realizarea sistemului EPAA sunt suportate de catre SUA. Romania va pune la dispozitie locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale", a precizat si Ministerul roman de Externe.

Marti, presedintele Traian Basescu a anuntat ca scutul antiracheta va fi amplasat pe teritoriul Romaniei la Deveselu, in judetul Olt (baza militara aeriana situata intre Caracal si Corabia - n.red.). El a precizat ca baza militara va ramane sub comanda romaneasca, comandantul urmand sa fie un ofiter roman.