Mihaela Geoana a fost realeasa, vineri, cu majoritate de voturi, pentru un nou mandat in functia de presedinte al Societatii Nationale de Cruce Rosie Romana (SNCRR), in urma votului Adunarii Generale SNCRR, informeaza Agerpres. Ea a fost realeasa cu 112 de voturi pentru, patru voturi fiind anulate, dintr-un total de 116 voturi. Mihaela Geoana a fost singurul candidat pentru functia de presedinte al Crucii Rosii Romana (CRR), dupa ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu care se inscrisese anterior pentru a candida la aceasta functie, si-a retras candidatura.

"Alegerea mea pentru un nou mandat de presedinte al CRR reprezinta un semn de apreciere a rezultatelor activitatii mele din cei patru ani de mandat, de incredere acordata de membrii Societatii Nationale de Cruce Rosie. Avand in vedere perioada de criza sociala si economica, trebuie sa incercam sa facem mai mult pentru a ajuta semenii nostri aflati in dificultate. Totodata, trebuie sa intarim capacitatea de a interveni la dezastre si de a intensifica de asemenea, campania de informare si educare a populatiei", a declarat, pentru Agerpres, Mihaeala Geoana dupa anuntarea rezultatelor votului.

Mihaela Geoana a fost singurul candidat pentru functia de presedinte al Crucii Rosii Romana. Primarul general al Capitalei, dr. Sorin Oprescu, care se inscrisese anterior pentru a candida la aceasta functie, si-a retras candidatura.

Potrivit sursei citate, la prezentarea candidaturii Mihaela Geoana a declarat ca, pe parcursul celor patru ani din primul mandat, a fost onorata sa reprezinte SNCRR. Ea a trecut in revista, in context, cateva dintre proiectele pe care le-a realizat in timpul mandatului, intre acestea fiind campaniile de comunicare, teledon-urile din 2007, 2009, 2010, precum si proiectul "Banca de alimente".

In cadrul Adunarii Generale a Crucii Rosii au mai fost alesi cei sapte vicepresedinti ai institutiei: Adrian Mocanu, Claudiu Gantoi, Alexandru Banica, Marcel Lucaciu, Victor Boiangiu, Radu Mardare si Dragos Benjamin

Sorin Oprescu isi depusese candidatura pentru functia de presedinte al Crucii Rosii pe 13 aprilie.

"Sorin Oprescu este din 2003 coordonator pe educatie pe sanatate in cadrul Filialei Sector 5 Bucuresti a Crucii Rosii", a declarat atunci, pentru HotNews.ro, directorul Filialei Sector 5 Crucea Rosie, Ana Ungureanu.

Intr-un interviu acordat pe 18 aprilie pentru HotNews.ro, primarul general Sorin Oprescu a discutat despre intenatia sa de a candida la functia de presedinte al Crucii Rosii.

"Nu vrea sa i-o iau Mihaelei Geoana, domn'le. M-au intrebat aia daca merg acolo pentru presedinte onorific. Eu, fiind ancorat in aceasta chestiune a Crucii Rosii, care face parte din meseria mea. Mi-am dorit sa pot sa fac mai mult pentru ei. Daca or avea incredere ca pot sa fac mai mult pentru ei, bine. Daca nu, nu. Mi-am facut la primarie, Primaria, nu eu personal, un corp de voluntari. Au inceput sa se miste. Am sa-i jumelez cu copiii astia de la Crucea Rosie care sunt formidabili. Dar au nevoie de baza logistica sa poata sa ajute. De ce sa va mint, m-am gandit si la situatii catastrofale. Intarirea corpului de voluntari imi da certitudinea ca multi pot fi salvati", a declarat Oprescu.

Intrebat daca o eventuala presedintie la Crucea Rosie ar da bine la imaginea sa in campania electrorala, Oprescu a precizat ca: "Activitatea asta la Crucea Rosie nici nu se vede. Atat de putin a fost comunicata".

Potrivit Statutului Crucea Rosie, articolul 43 spune ca "Presedintele este personalitatea reprezentativa a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania. Reprezinta SNCRR in raporturile cu orice alta institutie si organizatie din tara, precum si in relatiile internationale. El raspunde, impreuna cu Comitetul de Directie, in fata Adunarii Generale de modul in care SNCRR isi indeplineste obiectivele stabilite".

Statulul mai stipuleaza ca "functia de presedinte este functie onorifica" si ca "mandatul presedintelui este de 4 ani", iar o persoana nu poate detine functia de presedinte decat pentru cel mult doua mandate care pot fi si succesive.

Mihaela Geoana a fost aleasa in aprilie 2007 de Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie, care s-a desfasurat atunci la Brasov. Mihaela Geoana a candidat din partea filialei de Cruce Rosie Brasov si a obtinut 88 de voturi din cele 113 valabil exprimate, in timp ce contracandidatul sau, Toma Dumitru, propus de filiala Constanta, a intrunit doar 25 de voturi. Inainte de vot, Mihaela Geoana a declarat ca, in urma cu trei ani, a inceput colaborarea cu filiala Brasov a Crucii Rosii, care a constat in informarea si diagnosticarea precoce a cancerului de san in randul femeilor cu venit redus din judet. Sursa.

In 2009, Asociatia Academica de Administratie Publica "EUROPA" a acuzat-o pe Mihaela Geoana ca ar fi implicat Societatea Nationala a Crucii Rosii Romania in campania prezidentiala a sotului sau Mircea Geoana. Asociatia aminteste ca la 21 octombrie 2009 "doamna Geoana facea urmatoarea declaratie, urmata apoi de fapte pe masura: <>>". Asociatia Europa mai acuza ca site-ul www.b-red.ro al Crucii Rosii era prea asemanator cu site-ul de campanie al PSD-ului de atunci www.BeRedBeCool.ro . Detalii aici.

Crucea Rosie a replicat printr-un comunicat in care sustine ca Mihaela Geoana, presedintele societatii, nu a implicat niciodata Crucea Rosie in vreo controversa de natura politica, religioasa, rasiala sau de alt tip, drept raspuns la acuzatiile aduse public de catre Asociatia "Europa", condusa de Bogdan Draghici si specifica faptul ca legea permite ca in conducerea Crucii Rosii sa se afle membri ai partidelor politice. Comunicatul mai spunea ca site-ul b-red.ro este o paltforma de comunicare a voluntarilor si membrilor Crucii Rosii din Romania, fiind activa inca din anul 2008., iar conceptul B-red este utilizat in cadrul Miscarii Internationale de Cruce Rosie. Detalii aici.