"Autostrada suspendata o fac cu chinezii. Ei au venit, gata, au inceput. Semnasem in China memorandumul prin care ne-am inteles. Este facuta in parteneriat public - privat. Ne-am inteles, aia fiind un fel de firma mixta la ei, si cu participare privata. Ca nu aveam de unde sa dau eu acuma la inceput 280 de milioane", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Oprescu a spus ca plata autostrazii va fi amortizata in 11 ani si ca bucurestenii care o vor utiliza vor plati o vigneta.

Sorin Oprescu in studioul HotNews.ro Foto: Hotnews
  • Oprescu: Candidez independent, am conceptii de stanga.
  • Oprescu: Am o lista cu aia care au vrut sa ma omoare. Si fizic, si mental si profesional. Si mi-am scris pe perete ca in contele de Monte Cristo: Doamna ajuta-ma sa nu-l uit.

Asculta integral interviul cu Sorin Oprescu

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Primarul General al Capitalei la Discutia de Luni

  • Candidez de pe pozitia de independent. A iesit USL-ul si mi-a spus ca doresc sa ma sprijine. Am iesit ca un boier in sensul bun al cuvantului si am multumit frumos si respectous. Da, de pe pozitia de independent. Si au venit unii mai tarsalosi si au inceput: da, dar dumneavoastra aveti conceptii... Daaaaa, am conceptii de stanga. Pentru ca eu am fost si sunt medic si nu m-am uitat daca avea pijama de matase. Ca pe aia cu pijama de matase ii operau aia pana sa ajung eu. Tot ce era de la tara, mai amarati, mai mama lor - asta e un caz pentru dvs. domnule profesor.
  • Madam Udrea, doamna Udrea, scuzati, m-a acuzat ca am facut blat cu USL-ul. Nu, domne, am facut blat cu bucurestenii. Ei m-au adus pe scaunul asta in 2008. N-or sa vrea si o sa creada ca-i mai bine cu hotararea politica, asta-i viata.

  • Am o lista cu aia care au vrut sa ma omoare. Si fizic, si mental si profesional. Si mi-am scris pe perete ca in contele de Monte Cristo. Eu aveam 14 carti scrise in 2006 - 2007...Astept sa citesc in Romania Libera la anunturi, ca am ajuns ca mosii astia...ma bucur cand citesc acolo....Si mi-am scris pe perete: Doamne ajuta-ma sa nu-l uit. Ca sunt, sunt cativa care asta au vrut. I-a deranjat Oprescu. Domne, am 59 de ani si n-am putut sa inteleg. Daca faci ceva, ce interes ai sa faci. Daca nu faci, de ce nu faci. 
  • Marian Vanghelie joaca cu Elena Udrea. Intai pleaca cu tunurile si asta il framanta: Oprescu a facut blat cu PDL-ul. Si dupa aia il vad cum arunca cu mingea la cos. Cum sa intri intr-o sala de sport cu pantofi, dom'le? Acolo se intra respectos, cu pantofi de tenis. I-am si spus atunci: bai, Vanghelie, ia-ti tenisi. Ori tenisi, ori bascheti, si intra acolo. El are o lupta cu el insusi. De ani de zile se lupta cu el insusi. (...) Va candida la Primaria Capitalei, sustinut de PSD.

  • N-au avut niciodata serviciu de salubrizare in sectorul cinci, au incheiat altii contracte pentru Vanghelie, ca nici nu aveau bani. S-a facut licitatie, am luat pretul cel mai mic, si pretul cel mai mic a fost a lu' Romprest, spre deosebire de Rebu. A fost licitatie, au verificat-o pana acum de 15 ori. Mi-a verificat-o prefectul, mi-a verificat-o finantele, mi-a verificat-o ANRMAP. A fost licitatie, domne, ce crezi ca io-s nebun? A fost facuta insa licitatie de urgenta. Nu 52 de zile, din simplul motiv ca venea iarna afara. Vanghelie n-are bani, iar ADP-ul de la ei, niste tristi. Aveau o masina automatizata, una singura. Care era automatizata in felul urmator: bagau sare in ea si doi aruncau cu lopata sare. Si a doua zi m-au sunat aia cu masinile de pe marginea trotuarului: fa ceva, dom primar, ca-i masina plina de sare.
  • DNA-ul ma verifica pe alte lucruri. Ma cheama, ma intreaba. Pe ce s-a intamplat anii trecuti, pe pamanturi, pe legea 10, pentru ca, sigur, delatiunea la romani e sport national. Acum vreo doi ani de zile m-au invitat. Nu sunt cercetat, m-a ferit Dumnezeu, dar timpul nu-i niciodata pierdut. 
  • Autostrada suspendata o fac cu chinezii. Ei au venit, gata, au inceput. Semnasem in China memorandumul prin care ne-am inteles. Este facuta in parteneriat public - privat. Ne-am inteles, aia fiind un fel de firma mixta la ei, si cu participare privata. Ca nu aveam de unde sa dau eu acuma la inceput 280 de milioane. Ei vin cu banii, intra in concesiune temporara. Am facut o socoteala, asa, ca in 11 ani se amortizeaza plata autostrazii. Nu am sa pun taxa, o sa punem o vigneta din asta, la timpul respectiv. Sunt 1.700.000 de masini in Bucuresti. (...) Nici nu-i mai zic autostada, ca-i legea aia care a aparut acum, n-ai voie austostrazi in oras. Sigur, fac un drum rapid. 
  • Cat urmaresc linia ferata, n-am probleme cu exproprierile. Dupa aia incep sa am. Ca sa pun un pilon de austostrada in curte la unu', ala vine si imi cere o suma de ma doare capul. Eu sper ca la sfarsitul lui septembrie - octombrie sa dau prima lopata. Si dupa aceea, de terminat, sa-mi fac si eu o idee de viteza cu care fac chinezii...Dar ei inainteaza. Ca am fost la ei, m-am dus, m-am cocotat pe soselele alea de la Beijing, de la Shanghai. Au viteza de inaintare, astia au saptamana si kilometrul. 
  • Sigur vor face un jumelaj si cu firmele romanesti de aicea, ca n-au cum sa...pana ii transport pe aia, pana ii aduc, exista niste conditii, UE nu-ti permite sa aduci...Ma rog, le-am facut un fel de satuc la marginea Bucurestiului, amenajat, sa poata sa doarma, sa manance...

Nota: Emisiunea Discutia de Luni poate fi ascultata si pe frecventele Radio France International incepand cu orele 19.10 (Bucuresti - 93, 5 FM)