"Premierul doreste cu nerabdare sa il slabeasca si sa il stanjeneasca si mai mult pe presedintele suspendat Basescu, care este, de fapt, cel vizat de nerabdarea lui Tariceanu de a schimba abordarea Romaniei fata de Irak", se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: "Despre participarea Romaniei la Coalitia din Irak".

"Angajamentul guvernului Romaniei de a continua alaturi de coalitia din Irak a slabit considerabil dupa formarea guvernului "ultra-minoritar" al premierului Calin Popescu Tariceanu", se arata in telegrama, transmisa in contextul in care "premierul Calin Popescu Tariceanu este asteptat sa preseze pentru o decizie politica in CSAT, la mijlocul lunii mai, de a retrage toate trupele romanesti din Irak".

"In urma cu aproape un an, Presedintele Basescu a blocat primul apel al lui Tariceanu ca Romania sa se retraga din Irak. In acel moment, premierul nu avea controlul politic asupra CSAT, prezidat de Basescu si dominat de oameni numiti de el. De atunci, Tariceanu i-a eliminat din Guvern pe cei loiali lui Basescu, a exclus Partidul Democrat al lui Basescu din alianta de guvernamant si a contribuit la aranjarea unui vot prin care Basescu a fost suspendat pentru 30 de zile, cu posibilitatea ca el sa fie inlaturat permanent din functie in urma unui referendum national. Prin urmare, componenta CSAT s-a schimbat in favoarea lui Tariceanu, iar Parlamentul se grabeste sa elimine alte elemente pro-Basescu din guvern, inclusiv din serviciile de informatii, agentii care, pentru moment, sunt inca sub control prezidential direct. Surse din Ministerul Afacerilor Externe ne spun ca ministrul de Externe Cioroianu va confirma la Conferinta Ministeriala a NATO din Oslo ca Romania isi va mentine angajamentele de participare cu trupe la ISAF si Kosovo", se mai noteaza in telegrama.

In momentul in care a fost transmisa telegrama, aceasta arata ca "Tariceanu si aliatii sai Liberali nu au pus inca toate lucrurile in ordine pentru a "recalibra" desfasurarea de trupe romanesti. El trebuie, inca, sa aiba consultari parlamentare, inclusiv cu PSD, partid condus de Geoana, care sprijina miscarile lui Tariceanu impotriva lui Basescu, dar care este, de asemenea, mai aproape ideologic de transatlanticismul lui Basescu si ar putea fi preocupat de faptul ca Tariceanu este pregatit, in incercarea sa de a scapa de lucrurile rele, sa sacrifice si lucrurile bune. Tariceanu trebuie sa-si asigure si un sprijin mai sigur din punct de vedere politic in cadrul CSAT, fie izolandu-i, fie eliminandu-i pe cei ramasi din perioada cand Basescu nu era suspendat. Pe cand Parlamentul se misca sa transfere prerogative prezidentiale care legislativ, timpul se scurge repede pentru Tariceanu in incercarea lui de a-si consoldia rapid controlul asupra CSAT, inainte ca suspendarea de 30 de zile a lui Basescu sa ia sfarsit (presupunand ca Parlamentul nu reuseste sa gaseasca o formula prin care Basescu sa ramana suspendat pe termen nedefinit)".

Pe de alta parte, telegrama noteaza ca "un alt factor care ar putea afecta planurile lui Tariceanu pentru o retragere completa, pana la Craciun, sunt angajatii din esalonul doi din Ministerele de Externe si al Apararii. Ni s-a spus ca nu au existat consultari prealabile cu vreunul dintre aceste ministere inainte de anuntul din 26 martie al premierului - ceea ce subliniaza intentia sa de natura politica interna. Unele contacte din Ministerul de Externe s-au referit la aceasta situatie ca fiind "stanjenitoare si frustranta". O sursa a spus ca premierul s-a consultat doar cu oameni din cercul sau din cadrul Partidului National Liberal, inainte de a face anuntul."

Citeste si: