Pasaje

”Ambasadorul, insotit de Polcouns, s-a intalnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoana. Intalnirea a fost la cererea lui Geoana. El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu”, se arata intr-o telegrama din 2007 clasificata Confidential. Geoana le-a spus americanilor ca s-a intalnit in secret cu Basescu de doua ori, pe propriul risc, si ca oamenii din partid ”m-ar omori” daca ar afla de intalniri”. Subiectul telegramei: ”Liderul PSD Mircea Geoana despre suspendarea presedintelui: Sunt number one astazi in Romania!”.

Potrivit telegramei, Geoana a mentionat ca negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, ”inclusiv o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea ”sa garanteze” ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv.”

Reprezentantii ambasadei SUA la Bucuresti noteaza: ”Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui ”Mare Proiect National”, care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE. Telegrama il citeaza pe Geoana, care ar fi spus ca ”scopul intelegerii ar fi depolitizarea administratiei publice si transformarea ”energiei negative” a suspendarii in ceva pozitiv.”

Potrivit telegramei, ”ambasadorul i-a multumit lui Geoana pentru informatii, si a precizat, despre vizita la Washington planificata de Geoana, ca perceptia este esentiala: nu doream sa dam impresia ca Washingtonul a avut un rol in ceea ce tocmai s-a petrecut, ca optam intre doua parti si ca intervenim pentru victoria cuiva. Geoana a raspuns ca intelege bine sensibilitatile legate de vizita, ca nu se grabeste sa mearga la Washington si ca a dorit ca prietenii si aliatii sai sa-i asculte mesajul in mod direct.(…) Geoana a incheiat - desi in mod evident dezamagit - ”Renunt la vizita. Pot sa pun mana pe telefon oricand si sa-i sun pe JD si pe Dan Fried”.

Potrivit telegramei, ”Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei. Geoana a spus de-a dreptul: ”daca va simtiti mai confortabili cu alta echipa la guvern, capabila sa demonstreze ca proiectele transatlantice continua” , atunci el e gata sa se implice ”chiar daca nu e in interesul meu”.

Reprezentantii ambasadei mentioneaza ca ”Geoana a precizat ca i-ar fi mult mai usor ”sa se relaxeze avand telecomanda guvernului in mana, asa cum fac astazi”.

In final, se mai arata in telegrama, ”Geoana a remarcat ca n-ar mai trebui tratat ca ”baiatul rau” al Romaniei, adaugand, ”Sunt numarul unu in Romania astazi, si sunt indreptatit sa-mi folosesc puterea”. Intr-o alta telegrama, trimisa in 2009, in urma unei intalniri intre Mircea Geoana si doi reprezentanti ai ambasadei SUA la Bucuresti, Mircea Geoana se lauda astfel: ”Viziunea mea este mai mare decat a lui Basescu”.

Citeste si: