
Camera Deputatilor a aprobat Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale. Daca presedintele Traian Basescu o va promulga, Bisericile recunoscute din Romania vor putea realiza astfel orfelinate, aziluri de batrani sau orice alte programe sociale, cu finantare asigurata de maximum 80% de la bugetul public. "Bisericile vor fi in dependenta directa fata de Guvern, care nu uita potentialul electoral al Bisericii", a declarat deputatul PNL Ludovic Orban, care a votat impotriva acestui proiect. Teologul Radu Preda sustine ca "metodele indirecte de ajutorare ar fi scos cu totul din joc ipoteza momelii electorale". Creeaza legea o relatie discriminatorie intre Biserica si celelalte organizatii cu activitati in domeniul serviciilor sociale? Vor putea fi controlate transparent sumele de bani platite de stat catre culte?
Deputatul democrat-liberal Raluca Turcan, cea care a propus aceasta lege, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
Nota redactiei:- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
Citeste aici o dezbatere pe tema parteneriatului stat-biserica.
1. Va rog sa-mi dati trei exemple de studii, cercetari statistice, audituri sau orice document detaliat care sa demonstreze ca transferarea serviciilor sociale din administrarea statului in cea a cultelor ar creste eficienta utilizarii banului public, ar creste calitatea serviciilor sociale si/sau diversificarea lor.
2. Cum poate explica liderul unui partid cu o doctrina de "centru-dreapta" motivatiile economice ale acestui transfer din monopolul statului in MONOPOLUL CULTELOR ignorand complet principiile economiei de piata si beneficiile unui sistem concurential deschis multiplelor orbanizatii acreditate si specializate in acordarea diverselor tipuri de servicii de asistenta sociala.
Va multumesc.
Printre acesti copii cu parinti plecati la munca in strainatate, anual se inregistreaza aproximativ 20 de decese si daca sunt persoane care considera ca statul trebuie sa ramana nepasator, atunci ar putea sa poarte si povara unor asemenea tragedii. Prin acest proiect nu se dau bani la culte, ci se dau bani prin culte unor oameni care au nevoie. Nu doar ca om politic, ci in primul rand ca om, niciodata nu voi intoarce capul atunci cand inteleg ca exista probleme sociale, cand exista solutii si trebuie doar sa avem deschiderea sa le punem cap la cap.
2. Nicio secunda nu s-a pus problema unui monopol al cultelor, ci, asa cum spuneam la intrebarea precedenta, ceea ce inseamna asistenta sociala clasica oferita de stat sau prin ONG-uri va functiona in continuare. Prin unitatile de cult se ofera un sprijin alternativ pe principiul transparentei, competitivitatii, nediscriminarii. Legea a fost lucrata cu reprezentantii Ministerului Muncii. In momentul de fata, la Ministerul Muncii se pregateste un cod social. Impreuna cu reprezentantii acestui minister am oferit un text legislativ care sa fie in perfecta concordanta cu legislatia in vigoare si cu legislatia care se pregateste in domeniul asistentei sociale.
De exemplu: exista persoane varstnice care beneficiaza de programe sociale pentru ca au probleme de sanatate. Acele persoane de foarte multe ori se izoleaza in societate si nu sunt atrase in actiuni caritabile, de intrajutorare prin care sa fie ajutate atat ele insele, cat si semenii lor. Prin acest proiect, se urmareste si lucrul acesta: diminuarea marginalizarii sociale, prevenirea aparitiei unor probleme sociale si chiar, in timp, intarirea coeziunii sociale, principiu fundamental al UE.
De altfel, ca o paranteza, Romania este una dintre putinele tari in care misiunea sociala a bisericii dominante in societate nu este definitorie, cu toate ca, demult, biserica in sensul ei larg a fost primul prestator de servicii sociale. In timp, se pare ca ne-am indepartat putin de adevaratul rol al bisericii in societate si ne-am concentrat foarte mult pe infrastructura bisericii. Cred ca este un moment bun sa folosim ce s-a construit, sa ne apropiem mult mai mult de oameni si sa oferim sprijin acolo unde este nevoie.
- Cum se asigură accesul la servicii de asistență socială celor care nu aparțin vreunui cult ?
- Cum se asigură că membrii cultelor religioase minoritare nu vor suferi discriminări ?
(editat de HotNews.ro)
Pentru a elimina complet aceste temeri, va spun ca ceea ce inseamna asistenta clasica oferita de stat va functiona in continuare in acelasi cadru legislativ ca si pana acum, nu va fi ingradita cu niciun fel competitia privind proiectele de asistenta sociala, ci doar am oferit o cale alternativa pentru a ajuta si multe multe alte persoane care se afla in suferinta sau nevoie.
4. Cum vor fi distribuite acesete fonduri catre autoritatile locale. Cati bani ati donat personal anul trecut catre biserica si cat catre alte ONG-uri ?(editat de HotNews.ro)
4. Am raspuns deja cum vor fi distribuite fondurile, iar in ceea ce ma priveste sunt un om care intotdeauna mi-am ajutat semenii. Fie ca am facut-o prin contributii individuale la biserici, impreuna cu familila mea, fie ca am derulat, atat ca om, cat si ca politician, proiecte personale prin care am sprijinit constant persoane care au avut nevoie de sprijin. De la copii fara parinti si a flati in asistenta maternala, pana la batrani lipsiti de posibilitati financiare si de pe care i-am avut si ii am in grija printr-un program de intrajutorare. In adancul sufletului meu, cred ca daca fiecarui om i-ar pasa atat de mult de semeni cat imi pasa mie, sau macar fiecarui om politic, Romania ar avea mai putini oameni tristi si nevoiasi. As mai mentiona ca in conceperea acestui proiect am plecat de la exemple concrete pe care le-am vazut functionale si mi-am dat seama ca daca exista vointa si un sprijin, ele ar putea fi derulate si multiplicate mult mai usor.
Daca 80 la suta din banii respectivi care ajung la faimoasa si empatica institutie numita biserica, de la stat,adica si de la mine,nu era firesc sa fiu intrebat daca sunt de acord cu aceasta magnifica pacaleala???
Trebuie sa existe in societate o diferenta intre oamenii politici si cei care stau departe de politica, pentru ca primii pe care i-am mentionat au posibilitatea sa-si asume si sa ia decizii. Eu sunt un om politic care nu voi ezita niciodata sa iau decizii, daca voi ajunge la concluzia, in urma unor consultari cu specialisti pe diferite domenii, ca e nevoie de implicare si decizie. Asa am procedat si cu acest proiect. L-am inceput acum doi ani, l-am dezbatut public in toate regiunile tarii, am apelat la consultanta unor profesionisti in domeniu, l-am trecut in Parlament prin diferite comisii de specialitate si am beneficiat de sprijinul si expertiza atat al colegilor din Parlamentul Romaniei, cat si din minister. De aceea, am credinta sincera ca proiectul este necesar si bine gandit.
Cultele nu trebuie să fie autonome față de stat și vice-versa ?
(Editat HotNews.ro)
Am ocazia sa strabat aceasta tara destul de des, si observ ca acolo unde este saracia cea mai mare, acolo unde lipsa educatiei este amestecata cu alcolismul ca mod de viata gasesti biserici noi, mult mai numeroase decat scolile sau dispensarele ce ar fi trebuit sa existe in acele locuri ce usor-usor se reintorc la nivelul evului mediu din toate punctele de vedere.
Ca politician considerati normala aceasta stare de fapt?
Ati identificat mijloacele de finantare atunci cand ati creat aceasta lege?
(Editat de HotNews.ro)
Practic, extrapoland putin pentru ca am vazut si comentariul ca prin acest proiect s-ar construi de fapt cladiri si nu s-ar oferi servicii, as spune ca atunci cand construiesti crese, gradinite sau scoli, nu construiesti cladiri, ci oferi niste servicii de ingrijire, de educatie, de formare. Daca exista spatii deja construite, atunci ele sa fie folosite pentru a-i ajuta pe oameni. Daca nu, prin intermediul autoritatilor locale, ar putea fi gasite solutii fie de punere la dispozitie a unor noi spatii si abia intr-o ultima etapa, daca nevoia este acuta, sa se construiasca altele noi.
5. Cine a impiedicat biserica, pana in acest moment, sa dezvolte astfel de programe? (vedem dupa 1990 sute de biserici, monstri de beton si otel, care mai de care mai falnic, dar nu am vazut niciun orfelinat sau azil infiintat in perioada asta).
(editat de HotNews.ro)
5. Puteti gasi raspunsul la aceasta intrebare mentionat anterior.
Legea parteneriatului stat-biserică nu încalcă această prevedere a Constituției ?
Ce experienta are BOR in asistenta sociala?
Cine stabileste criteriile de ajutorare?
(editat de HotNews.ro)
As mai face o mentiune, pentru ca ne apropiem de final. In afara de faptul ca proiectul se afla in acord cu tot ce inseamna legislatie interna in domeniu, se afla in acord si cu legislatia europeana si raspunde la doua principii fundamentale ale UE: principiul coeziunii sociale si principiul subsidiaritatii. Ajutorul si decizia trebuie sa plece din locul unde e cea mai mare nevoie de interventie, iar statul la nivel national doar sa puna la dispozitie resursele financiare.