Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Deputatul PDL Raluca Turcan a discutat online despre parteneriatul stat-biserica

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 14 martie 2011, 15:13 Actualitate | Esenţial


Raluca Turcan
Foto: Hotnews
Camera Deputatilor a aprobat Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale. Daca presedintele Traian Basescu o va promulga, Bisericile recunoscute din Romania vor putea realiza astfel orfelinate, aziluri de batrani sau orice alte programe sociale, cu finantare asigurata de maximum 80% de la bugetul public. "Bisericile vor fi in dependenta directa fata de Guvern, care nu uita potentialul electoral al Bisericii", a declarat deputatul PNL Ludovic Orban, care a votat impotriva acestui proiect. Teologul Radu Preda sustine ca "metodele indirecte de ajutorare ar fi scos cu totul din joc ipoteza momelii electorale". Creeaza legea o relatie discriminatorie intre Biserica si celelalte organizatii cu activitati in domeniul serviciilor sociale? Vor putea fi controlate transparent sumele de bani platite de stat catre culte?

Deputatul democrat-liberal Raluca Turcan, cea care a propus aceasta lege, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
Citeste aici o dezbatere pe tema parteneriatului stat-biserica.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Traian Nedel

  Am marea rugaminte sa imi raspundeti punctual la doua intrebari fara a evita raspunsul asa cum s-a intamplat in cazul colegului dumneavoastra, domnul Adrian Videanu:

  1. Va rog sa-mi dati trei exemple de studii, cercetari statistice, audituri sau orice document detaliat care sa demonstreze ca transferarea serviciilor sociale din administrarea statului in cea a cultelor ar creste eficienta utilizarii banului public, ar creste calitatea serviciilor sociale si/sau diversificarea lor.

  2. Cum poate explica liderul unui partid cu o doctrina de "centru-dreapta" motivatiile economice ale acestui transfer din monopolul statului in MONOPOLUL CULTELOR ignorand complet principiile economiei de piata si beneficiile unui sistem concurential deschis multiplelor orbanizatii acreditate si specializate in acordarea diverselor tipuri de servicii de asistenta sociala.

  Va multumesc.

  • Raluca Turcan

   Proiectul in sine nu porneste de la ideea de a transfera fondurile existente in momentul de fata pe asistenta sociala la unitatile de cult, ci dimpotriva. Scopul lui este de a crea un sistem de asistenta sociala alternativa, care sa completeze o gama mare de oameni ce au nevoie de sprijin si care nu pot fi ajutati de stat. Si va dau cateva exemple: copii cu parinti plecati in strainatate. Ei nu duc lipsa de ajutor financiar de cele mai multe ori, insa duc lipsa unui sprijin moral, unui suport in educatie si in formarea pentru viata. O unitate de cult cunoaste cel mai bine unde este nevoie sa se intervina cu un ajutor.

   Printre acesti copii cu parinti plecati la munca in strainatate, anual se inregistreaza aproximativ 20 de decese si daca sunt persoane care considera ca statul trebuie sa ramana nepasator, atunci ar putea sa poarte si povara unor asemenea tragedii. Prin acest proiect nu se dau bani la culte, ci se dau bani prin culte unor oameni care au nevoie. Nu doar ca om politic, ci in primul rand ca om, niciodata nu voi intoarce capul atunci cand inteleg ca exista probleme sociale, cand exista solutii si trebuie doar sa avem deschiderea sa le punem cap la cap.

   2. Nicio secunda nu s-a pus problema unui monopol al cultelor, ci, asa cum spuneam la intrebarea precedenta, ceea ce inseamna asistenta sociala clasica oferita de stat sau prin ONG-uri va functiona in continuare. Prin unitatile de cult se ofera un sprijin alternativ pe principiul transparentei, competitivitatii, nediscriminarii. Legea a fost lucrata cu reprezentantii Ministerului Muncii. In momentul de fata, la Ministerul Muncii se pregateste un cod social. Impreuna cu reprezentantii acestui minister am oferit un text legislativ care sa fie in perfecta concordanta cu legislatia in vigoare si cu legislatia care se pregateste in domeniul asistentei sociale.

 • Întrebarea nr. 2 Observator

  Considerati ca subventionarea unor asa zise entitati non-profit sunt politica de dreapta?!

  • Raluca Turcan

   In afara de asistenta sociala tintita, care este un principiu de dreapta, legea mai cuprinde si componenta de actiuni caritabile, precum si formarea si instruirea corpurilor de voluntari. Acestea sunt de asemenea componente de dreapta pentru ca nu iti creeaza acea dependenta cu care ne-am obisnuit de la stat in care lunar iti vin niste banuti in cutia postala, ci dimpotriva, urmareste atragerea oamenilor din comunitati pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta. Cu alte cuvinte, nu e un proiect prin care s-ar oferi doar sprijin oamenilor, ci ofera un cadru prin care oamenii sunt chemati sa se ajute intre ei.

   De exemplu: exista persoane varstnice care beneficiaza de programe sociale pentru ca au probleme de sanatate. Acele persoane de foarte multe ori se izoleaza in societate si nu sunt atrase in actiuni caritabile, de intrajutorare prin care sa fie ajutate atat ele insele, cat si semenii lor. Prin acest proiect, se urmareste si lucrul acesta: diminuarea marginalizarii sociale, prevenirea aparitiei unor probleme sociale si chiar, in timp, intarirea coeziunii sociale, principiu fundamental al UE.

   De altfel, ca o paranteza, Romania este una dintre putinele tari in care misiunea sociala a bisericii dominante in societate nu este definitorie, cu toate ca, demult, biserica in sensul ei larg a fost primul prestator de servicii sociale. In timp, se pare ca ne-am indepartat putin de adevaratul rol al bisericii in societate si ne-am concentrat foarte mult pe infrastructura bisericii. Cred ca este un moment bun sa folosim ce s-a construit, sa ne apropiem mult mai mult de oameni si sa oferim sprijin acolo unde este nevoie.

 • Întrebarea nr. 3 Andrei Kiper

  Vă invit să răspundeți la următoarele întrebări :

  - Cum se asigură accesul la servicii de asistență socială celor care nu aparțin vreunui cult ?

  - Cum se asigură că membrii cultelor religioase minoritare nu vor suferi discriminări ?
  (editat de HotNews.ro)

  • Raluca Turcan

   Pentru cei care nu apartin niciunui cult insa au nevoie de asistenta sociala, fie se incadreaza in asistenta sociala oferita de stat, fie, daca nu, prin asistenta sociala oferita de ONG-uri care deruleaza astfel de activitati. De altfel, am vazut, spre surprinderea mea, abia la 2 ani de cand acest proiect se afla in dezbatere publica si in care ar fi putut fi imbunatatit, o mobilizare a unor ONG-uri pentru a bloca proiectul, prin invocarea unor diferite motive. Va marturisesc sincer ca am incercat un sentiment de mahnire, pentru ca mi-as dori sa vad mai mult si mai des in societatea romaneasca oameni mobilizandu-se pentru ceva, militand pentru ceva si mai putin impotriva unor proiecte la care, de altfel, ei au fost chemati de mai multe ori sa isi ofere sprijinul. Asta nu inseamna ca as contesta dreptul ONG-urilor de a se opune atunci cand se inregistreaza derapaje, dar mi-as dori ca acest demers public sa se manifeste in timp util, intr-un timp in care poti sa corectezi proiecte care sunt benefice societatii De asemenea, mi-as dori sa se manifeste prin cunoasterea textului de lege. Multe dintre comentariile facute cu privire la proiectul de lege privind parteneriatul stat-culte au fost facute in totala necunostinta de cauza si m-au facut sa ma gandesc cat de reala este dorinta oamenilor de a-i ajuta pe cei care au nevoie sau cata spaima exista, de fapt, pentru ei, ca nu isi vor mai putea derula unele proiecte.

   Pentru a elimina complet aceste temeri, va spun ca ceea ce inseamna asistenta clasica oferita de stat va functiona in continuare in acelasi cadru legislativ ca si pana acum, nu va fi ingradita cu niciun fel competitia privind proiectele de asistenta sociala, ci doar am oferit o cale alternativa pentru a ajuta si multe multe alte persoane care se afla in suferinta sau nevoie.

 • Întrebarea nr. 4 Cris

  1. De ce statul participa cu 80% si totusi e minoritar in consiliu in care se aproba proiectele ?
  4. Cum vor fi distribuite acesete fonduri catre autoritatile locale. Cati bani ati donat personal anul trecut catre biserica si cat catre alte ONG-uri ?(editat de HotNews.ro)

  • Raluca Turcan

   1. Nu mai exista in textul final al legii un consiliu care aproba proiectele. Acestea sunt finantate in baza unui proiect national, care finanteaza in mod transparent proiectele considerate eligibile de catre consiliile locale sau judetene, in baza solicitarilor facute de unitatile de cult. Asadar, sunt cateva lucruri care merita a fi retinute, pentru ca a existat si temerea privind politizarea acestui proiect. Proiectele pleaca la nivel national de la CJ care sunt de diferite culori politice. Odata considerate eligibile de catre consiliile locale sau judetene, acestea sunt finantate transparent si nediscriminatoriu in ordinea depunerii de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. In plus, proiectul nu este bugetofag pentru ca nu putem risca sa existe o cerere nelimitata de proiecte sociale care sa iti greveze continuu bugetul, ci, anual, se aloca o suma de bani si, in functie de acea suma si de proiectele depuse, incepe finantarea, asa cum spuneam, transparent si nediscriminatoriu.

   4. Am raspuns deja cum vor fi distribuite fondurile, iar in ceea ce ma priveste sunt un om care intotdeauna mi-am ajutat semenii. Fie ca am facut-o prin contributii individuale la biserici, impreuna cu familila mea, fie ca am derulat, atat ca om, cat si ca politician, proiecte personale prin care am sprijinit constant persoane care au avut nevoie de sprijin. De la copii fara parinti si a flati in asistenta maternala, pana la batrani lipsiti de posibilitati financiare si de pe care i-am avut si ii am in grija printr-un program de intrajutorare. In adancul sufletului meu, cred ca daca fiecarui om i-ar pasa atat de mult de semeni cat imi pasa mie, sau macar fiecarui om politic, Romania ar avea mai putini oameni tristi si nevoiasi. As mai mentiona ca in conceperea acestui proiect am plecat de la exemple concrete pe care le-am vazut functionale si mi-am dat seama ca daca exista vointa si un sprijin, ele ar putea fi derulate si multiplicate mult mai usor.

 • Întrebarea nr. 5 Cree S Tea

  De ce incalca guvernul Romaniei constitutia?
  Daca 80 la suta din banii respectivi care ajung la faimoasa si empatica institutie numita biserica, de la stat,adica si de la mine,nu era firesc sa fiu intrebat daca sunt de acord cu aceasta magnifica pacaleala???

  • Raluca Turcan

   Cred cu tarie ca nu este o pacaleala, ci dimpotriva. E un sprijin acordat unor oameni. Banii nu ajung la biserica, ci banii ajung la cei in nevoie. Mai exista un lucru de care ar trebui sa tinem cont: prin acest cadru legislativ general pe care l-am facut pentru niste proiecte care, in multe locuri, functioneaza deja, oferim si garantia ca serviciile puse la dispozitia categoriilor de persoane care au nevoie sunt si de calitate, pentru ca sunt acreditate.

   Trebuie sa existe in societate o diferenta intre oamenii politici si cei care stau departe de politica, pentru ca primii pe care i-am mentionat au posibilitatea sa-si asume si sa ia decizii. Eu sunt un om politic care nu voi ezita niciodata sa iau decizii, daca voi ajunge la concluzia, in urma unor consultari cu specialisti pe diferite domenii, ca e nevoie de implicare si decizie. Asa am procedat si cu acest proiect. L-am inceput acum doi ani, l-am dezbatut public in toate regiunile tarii, am apelat la consultanta unor profesionisti in domeniu, l-am trecut in Parlament prin diferite comisii de specialitate si am beneficiat de sprijinul si expertiza atat al colegilor din Parlamentul Romaniei, cat si din minister. De aceea, am credinta sincera ca proiectul este necesar si bine gandit.

 • Întrebarea nr. 6 Cetățean Îngrijorat

  În opinia dumneavoastră, Legea parteneriatului stat-biserică nu încalcă legea nr. 489/2006 și principiul laicității, un principiu fundamental al oricărui stat modern care garantează libetatea de conștiință cetățenilor săi ?

  Cultele nu trebuie să fie autonome față de stat și vice-versa ?

  (Editat HotNews.ro)

  • Raluca Turcan

   Nu se incalca, asa cum am spus, nicio lege in vigoare privind asistenta sociala si nici principiul laicitatii. Statul vine cu banii, statul dispune de fonduri, le poate pune la dispozitie ori de cate ori exista o nevoie fundamentata si un intermediar care sa contribuie la rezolvarea acestei nevoi. Asa este cazul cultelor in legea de fata, la fel cum este si cazul altor ONG-uri care deruleaza activitati sociale. Cultele raman autonome si statul ofera in acest parteneriat garantia ca, daca o unitate de cult doreste sa cofinanteze cu minimum 20% un proiect social necesar, pot fi mobilizate resurse financiare pentru cei care au nevoie de acest sprijin.

 • Întrebarea nr. 7 ionut

  Timp de 20 de ani tandemul politician-preot au mers brat la brat in fiecare an electoral. Astfel am ajuns sa avem 32000 de biserici la 700 de spitale in Romania iar 43% dintre romani nu stiu sau nu sunt siguri daca pamantul se invarte in jurul soarelui sau invers (sondaj european facut in 2008)..
  Am ocazia sa strabat aceasta tara destul de des, si observ ca acolo unde este saracia cea mai mare, acolo unde lipsa educatiei este amestecata cu alcolismul ca mod de viata gasesti biserici noi, mult mai numeroase decat scolile sau dispensarele ce ar fi trebuit sa existe in acele locuri ce usor-usor se reintorc la nivelul evului mediu din toate punctele de vedere.

  Ca politician considerati normala aceasta stare de fapt?

  Ati identificat mijloacele de finantare atunci cand ati creat aceasta lege?

  (Editat de HotNews.ro)

  • Raluca Turcan

   Pentru ca suntem intr-un moment in care ne aflam fata in fata, prin intermediul internetului, pot sa va marturisesc ca si pentru mine exista o ingrijorare cu privire la cresterea numarului de biserici in Romania si existenta unui numar destul de redus, in paralel, de centre de asistenta, de locuri prin care biserica sa vina in sprijinul comunitatilor. Dar, in acelasi timp, nu voi putea niciodata sa minimalizez rolul pe care biserica il are in societate, in special in locuri unde exista mai multa saracie. Sunt o persoana credincioasa si am vazut oameni care isi gasesc sprijin spiritual si moral prin intermediul bisericii, asa cum vad si aspectul opus, prin care biserica ar trebui sa ofere mult mai multa compasiune si sprijin in societate. Practic, scopul proiectului este de a revigora misiunea sociala a bisericii in societate, de a o apropia de oameni si prin sprijin concret, material.

   Practic, extrapoland putin pentru ca am vazut si comentariul ca prin acest proiect s-ar construi de fapt cladiri si nu s-ar oferi servicii, as spune ca atunci cand construiesti crese, gradinite sau scoli, nu construiesti cladiri, ci oferi niste servicii de ingrijire, de educatie, de formare. Daca exista spatii deja construite, atunci ele sa fie folosite pentru a-i ajuta pe oameni. Daca nu, prin intermediul autoritatilor locale, ar putea fi gasite solutii fie de punere la dispozitie a unor noi spatii si abia intr-o ultima etapa, daca nevoia este acuta, sa se construiasca altele noi.

 • Întrebarea nr. 8 Codrea

  1. Puteti sa aratati un studiu din care sa rezulte ca biserica, oricare ar fi ea, dispune de competentele necesare dezvoltarii acestor tipuri de proiecte? (altele decat cele financiare)

  5. Cine a impiedicat biserica, pana in acest moment, sa dezvolte astfel de programe? (vedem dupa 1990 sute de biserici, monstri de beton si otel, care mai de care mai falnic, dar nu am vazut niciun orfelinat sau azil infiintat in perioada asta).

  (editat de HotNews.ro)

  • Raluca Turcan

   1. Asa cum am spus, competentele nu sunt ale bisericii, ci sunt validate de institutiile statului prin acreditare, monitorizare si evaluare. Controlul financiar in derularea acestor proiecte se face de catre Curtea de Conturi.

   5. Puteti gasi raspunsul la aceasta intrebare mentionat anterior.

 • Întrebarea nr. 9 Baracuda Curcan

  Conform Constituției, Statul este ”neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee”.
  Legea parteneriatului stat-biserică nu încalcă această prevedere a Constituției ?

  • Raluca Turcan

   Nu exista nicio incalcare constitutionala, nu este nicio ingradire a libertatii religioase sau o ingerinta a statului in caracterul religios, ci dimpotriva sunt incurajate toate cultele sa faca proiecte, iar statul sa ofere nediscriminatoriu sprijin pentru realizarea lor.

 • Întrebarea nr. 10 robert

  Daca se va tine cont de declaratiile populatiei in ceea ce priveste aparteneta la un cult religios, probabil ca mare parte din acesti bani vor merge la BOR..., un cult care se comporta ca o multinationala, al carui scop in acest moment este doar acela de a aduna tot mai multi bani, dar nu pentru asistenta sociala,cum ar putea fi normal ci pentru a construi biserici din 10 in 10 metri, pentru a construi o catedrala inutila, pentru a acapara cat mai multe proprietati, care distruge rezervatii naturale etc
  Ce experienta are BOR in asistenta sociala?
  Cine stabileste criteriile de ajutorare?

  (editat de HotNews.ro)

  • Raluca Turcan

   Inteleg abordarea dumneavoastra, chiar daca izolat am si eu unele nemultumiri privind forta implicarii bisericii in actiuni de intrajutorare, nu pot sa sustin nicidecum vehementa dvs. impotriva bisericii in ansamblu, a utilitatii ei si a rolului pozitiv pe care il are.

 • Întrebarea nr. 11 sorin

  Ce sancţiuni prevede legea pentru cazurile de încălcare şi care este sistemul de urmărire şi control a funcţionării ei?

  • Raluca Turcan

   Asa cum am spus, controlul financiar se realizeaza de Curtea de Conturi. Serviciile oferite sunt acreditate si evaluate de institutiile statului, astfel incat calitatea lor sa vina tintit si benefic in sprijinul celor care au nevoie de acest gen de asistenta.

   As mai face o mentiune, pentru ca ne apropiem de final. In afara de faptul ca proiectul se afla in acord cu tot ce inseamna legislatie interna in domeniu, se afla in acord si cu legislatia europeana si raspunde la doua principii fundamentale ale UE: principiul coeziunii sociale si principiul subsidiaritatii. Ajutorul si decizia trebuie sa plece din locul unde e cea mai mare nevoie de interventie, iar statul la nivel national doar sa puna la dispozitie resursele financiare..*.


3773 vizualizari

 • Expunere de motive (Luni, 14 martie 2011, 15:43)

  Traian Nedel [anonim]

  Am marea rugaminte sa imi raspundeti punctual la doua intrebari fara a evita raspunsul asa cum s-a intamplat in cazul colegului dumneavoastra, domnul Adrian Videanu:

  1. Va rog sa-mi dati trei exemple de studii, cercetari statistice, audituri sau orice document detaliat care sa demonstreze ca transferarea serviciilor sociale din administrarea statului in cea a cultelor ar creste eficienta utilizarii banului public, ar creste calitatea serviciilor sociale si/sau diversificarea lor.

  2. Cum poate explica liderul unui partid cu o doctrina de "centru-dreapta" motivatiile economice ale acestui transfer din monopolul statului in MONOPOLUL CULTELOR ignorand complet principiile economiei de piata si beneficiile unui sistem concurential deschis multiplelor orbanizatii acreditate si specializate in acordarea diverselor tipuri de servicii de asistenta sociala.

  Va multumesc.
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:05)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Traian Nedel

   Proiectul in sine nu porneste de la ideea de a transfera fondurile existente in momentul de fata pe asistenta sociala la unitatile de cult, ci dimpotriva. Scopul lui este de a crea un sistem de asistenta sociala alternativa, care sa completeze o gama mare de oameni ce au nevoie de sprijin si care nu pot fi ajutati de stat. Si va dau cateva exemple: copii cu parinti plecati in strainatate. Ei nu duc lipsa de ajutor financiar de cele mai multe ori, insa duc lipsa unui sprijin moral, unui suport in educatie si in formarea pentru viata. O unitate de cult cunoaste cel mai bine unde este nevoie sa se intervina cu un ajutor.

   Printre acesti copii cu parinti plecati la munca in strainatate, anual se inregistreaza aproximativ 20 de decese si daca sunt persoane care considera ca statul trebuie sa ramana nepasator, atunci ar putea sa poarte si povara unor asemenea tragedii. Prin acest proiect nu se dau bani la culte, ci se dau bani prin culte unor oameni care au nevoie. Nu doar ca om politic, ci in primul rand ca om, niciodata nu voi intoarce capul atunci cand inteleg ca exista probleme sociale, cand exista solutii si trebuie doar sa avem deschiderea sa le punem cap la cap.

   2. Nicio secunda nu s-a pus problema unui monopol al cultelor, ci, asa cum spuneam la intrebarea precedenta, ceea ce inseamna asistenta sociala clasica oferita de stat sau prin ONG-uri va functiona in continuare. Prin unitatile de cult se ofera un sprijin alternativ pe principiul transparentei, competitivitatii, nediscriminarii. Legea a fost lucrata cu reprezentantii Ministerului Muncii. In momentul de fata, la Ministerul Muncii se pregateste un cod social. Impreuna cu reprezentantii acestui minister am oferit un text legislativ care sa fie in perfecta concordanta cu legislatia in vigoare si cu legislatia care se pregateste in domeniul asistentei sociale.
 • Subventii (Luni, 14 martie 2011, 15:47)

  Observator [anonim]

  Considerati ca subventionarea unor asa zise entitati non-profit sunt politica de dreapta?!
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:13)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Observator

   In afara de asistenta sociala tintita, care este un principiu de dreapta, legea mai cuprinde si componenta de actiuni caritabile, precum si formarea si instruirea corpurilor de voluntari. Acestea sunt de asemenea componente de dreapta pentru ca nu iti creeaza acea dependenta cu care ne-am obisnuit de la stat in care lunar iti vin niste banuti in cutia postala, ci dimpotriva, urmareste atragerea oamenilor din comunitati pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta. Cu alte cuvinte, nu e un proiect prin care s-ar oferi doar sprijin oamenilor, ci ofera un cadru prin care oamenii sunt chemati sa se ajute intre ei.

   De exemplu: exista persoane varstnice care beneficiaza de programe sociale pentru ca au probleme de sanatate. Acele persoane de foarte multe ori se izoleaza in societate si nu sunt atrase in actiuni caritabile, de intrajutorare prin care sa fie ajutate atat ele insele, cat si semenii lor. Prin acest proiect, se urmareste si lucrul acesta: diminuarea marginalizarii sociale, prevenirea aparitiei unor probleme sociale si chiar, in timp, intarirea coeziunii sociale, principiu fundamental al UE.

   De altfel, ca o paranteza, Romania este una dintre putinele tari in care misiunea sociala a bisericii dominante in societate nu este definitorie, cu toate ca, demult, biserica in sensul ei larg a fost primul prestator de servicii sociale. In timp, se pare ca ne-am indepartat putin de adevaratul rol al bisericii in societate si ne-am concentrat foarte mult pe infrastructura bisericii. Cred ca este un moment bun sa folosim ce s-a construit, sa ne apropiem mult mai mult de oameni si sa oferim sprijin acolo unde este nevoie.
 • Întrebări (Luni, 14 martie 2011, 15:55)

  Andrei Kiper [anonim]

  Vă invit să răspundeți la următoarele întrebări :

  - Cum se asigură accesul la servicii de asistență socială celor care nu aparțin vreunui cult ?

  - Cum se asigură că membrii cultelor religioase minoritare nu vor suferi discriminări ?
  (editat de HotNews.ro)
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:21)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Kiper

   Pentru cei care nu apartin niciunui cult insa au nevoie de asistenta sociala, fie se incadreaza in asistenta sociala oferita de stat, fie, daca nu, prin asistenta sociala oferita de ONG-uri care deruleaza astfel de activitati. De altfel, am vazut, spre surprinderea mea, abia la 2 ani de cand acest proiect se afla in dezbatere publica si in care ar fi putut fi imbunatatit, o mobilizare a unor ONG-uri pentru a bloca proiectul, prin invocarea unor diferite motive. Va marturisesc sincer ca am incercat un sentiment de mahnire, pentru ca mi-as dori sa vad mai mult si mai des in societatea romaneasca oameni mobilizandu-se pentru ceva, militand pentru ceva si mai putin impotriva unor proiecte la care, de altfel, ei au fost chemati de mai multe ori sa isi ofere sprijinul. Asta nu inseamna ca as contesta dreptul ONG-urilor de a se opune atunci cand se inregistreaza derapaje, dar mi-as dori ca acest demers public sa se manifeste in timp util, intr-un timp in care poti sa corectezi proiecte care sunt benefice societatii De asemenea, mi-as dori sa se manifeste prin cunoasterea textului de lege. Multe dintre comentariile facute cu privire la proiectul de lege privind parteneriatul stat-culte au fost facute in totala necunostinta de cauza si m-au facut sa ma gandesc cat de reala este dorinta oamenilor de a-i ajuta pe cei care au nevoie sau cata spaima exista, de fapt, pentru ei, ca nu isi vor mai putea derula unele proiecte.

   Pentru a elimina complet aceste temeri, va spun ca ceea ce inseamna asistenta clasica oferita de stat va functiona in continuare in acelasi cadru legislativ ca si pana acum, nu va fi ingradita cu niciun fel competitia privind proiectele de asistenta sociala, ci doar am oferit o cale alternativa pentru a ajuta si multe multe alte persoane care se afla in suferinta sau nevoie.
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:23)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Kiper

   La intrebarea a doua. In termen de 90 de zile de la publicarea acestei legi, vor fi elaborate normele de aplicare pentru buna functionare a textului legislativ. Asa cum am spus, prin culte sunt vizate toate cultele religioase recunoscute de lege si cred ca prin normele de aplicare ar putea fi gandita o modalitate astfel incat, daca exista cerere pentru proiecte din partea tuturor cultelor recunoscute de lege, finantarea sa se faca proportional cu reprezentativitatea acestora in societate, din suma de bani alocata, in felul acesta nerealizandu-se discriminari.
 • intrebari (Luni, 14 martie 2011, 16:01)

  Cris [anonim]

  1. De ce statul participa cu 80% si totusi e minoritar in consiliu in care se aproba proiectele ?
  4. Cum vor fi distribuite acesete fonduri catre autoritatile locale. Cati bani ati donat personal anul trecut catre biserica si cat catre alte ONG-uri ?(editat de HotNews.ro)
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:32)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cris

   1. Nu mai exista in textul final al legii un consiliu care aproba proiectele. Acestea sunt finantate in baza unui proiect national, care finanteaza in mod transparent proiectele considerate eligibile de catre consiliile locale sau judetene, in baza solicitarilor facute de unitatile de cult. Asadar, sunt cateva lucruri care merita a fi retinute, pentru ca a existat si temerea privind politizarea acestui proiect. Proiectele pleaca la nivel national de la CJ care sunt de diferite culori politice. Odata considerate eligibile de catre consiliile locale sau judetene, acestea sunt finantate transparent si nediscriminatoriu in ordinea depunerii de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. In plus, proiectul nu este bugetofag pentru ca nu putem risca sa existe o cerere nelimitata de proiecte sociale care sa iti greveze continuu bugetul, ci, anual, se aloca o suma de bani si, in functie de acea suma si de proiectele depuse, incepe finantarea, asa cum spuneam, transparent si nediscriminatoriu.

   4. Am raspuns deja cum vor fi distribuite fondurile, iar in ceea ce ma priveste sunt un om care intotdeauna mi-am ajutat semenii. Fie ca am facut-o prin contributii individuale la biserici, impreuna cu familila mea, fie ca am derulat, atat ca om, cat si ca politician, proiecte personale prin care am sprijinit constant persoane care au avut nevoie de sprijin. De la copii fara parinti si a flati in asistenta maternala, pana la batrani lipsiti de posibilitati financiare si de pe care i-am avut si ii am in grija printr-un program de intrajutorare. In adancul sufletului meu, cred ca daca fiecarui om i-ar pasa atat de mult de semeni cat imi pasa mie, sau macar fiecarui om politic, Romania ar avea mai putini oameni tristi si nevoiasi. As mai mentiona ca in conceperea acestui proiect am plecat de la exemple concrete pe care le-am vazut functionale si mi-am dat seama ca daca exista vointa si un sprijin, ele ar putea fi derulate si multiplicate mult mai usor.
 • ...intrebare (Luni, 14 martie 2011, 16:09)

  Cree S Tea [anonim]

  De ce incalca guvernul Romaniei constitutia?
  Daca 80 la suta din banii respectivi care ajung la faimoasa si empatica institutie numita biserica, de la stat,adica si de la mine,nu era firesc sa fiu intrebat daca sunt de acord cu aceasta magnifica pacaleala???
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:37)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cree S Tea

   Cred cu tarie ca nu este o pacaleala, ci dimpotriva. E un sprijin acordat unor oameni. Banii nu ajung la biserica, ci banii ajung la cei in nevoie. Mai exista un lucru de care ar trebui sa tinem cont: prin acest cadru legislativ general pe care l-am facut pentru niste proiecte care, in multe locuri, functioneaza deja, oferim si garantia ca serviciile puse la dispozitia categoriilor de persoane care au nevoie sunt si de calitate, pentru ca sunt acreditate.

   Trebuie sa existe in societate o diferenta intre oamenii politici si cei care stau departe de politica, pentru ca primii pe care i-am mentionat au posibilitatea sa-si asume si sa ia decizii. Eu sunt un om politic care nu voi ezita niciodata sa iau decizii, daca voi ajunge la concluzia, in urma unor consultari cu specialisti pe diferite domenii, ca e nevoie de implicare si decizie. Asa am procedat si cu acest proiect. L-am inceput acum doi ani, l-am dezbatut public in toate regiunile tarii, am apelat la consultanta unor profesionisti in domeniu, l-am trecut in Parlament prin diferite comisii de specialitate si am beneficiat de sprijinul si expertiza atat al colegilor din Parlamentul Romaniei, cat si din minister. De aceea, am credinta sincera ca proiectul este necesar si bine gandit.
 • Curiozitate (Luni, 14 martie 2011, 16:25)

  Cetățean Îngrijorat [anonim]

  În opinia dumneavoastră, Legea parteneriatului stat-biserică nu încalcă legea nr. 489/2006 și principiul laicității, un principiu fundamental al oricărui stat modern care garantează libetatea de conștiință cetățenilor săi ?

  Cultele nu trebuie să fie autonome față de stat și vice-versa ?

  (Editat HotNews.ro)
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:40)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetățean Îngrijorat

   Nu se incalca, asa cum am spus, nicio lege in vigoare privind asistenta sociala si nici principiul laicitatii. Statul vine cu banii, statul dispune de fonduri, le poate pune la dispozitie ori de cate ori exista o nevoie fundamentata si un intermediar care sa contribuie la rezolvarea acestei nevoi. Asa este cazul cultelor in legea de fata, la fel cum este si cazul altor ONG-uri care deruleaza activitati sociale. Cultele raman autonome si statul ofera in acest parteneriat garantia ca, daca o unitate de cult doreste sa cofinanteze cu minimum 20% un proiect social necesar, pot fi mobilizate resurse financiare pentru cei care au nevoie de acest sprijin.
 • 32000 biserici vs 700 spitale (Luni, 14 martie 2011, 16:36)

  ionut [anonim]

  Timp de 20 de ani tandemul politician-preot au mers brat la brat in fiecare an electoral. Astfel am ajuns sa avem 32000 de biserici la 700 de spitale in Romania iar 43% dintre romani nu stiu sau nu sunt siguri daca pamantul se invarte in jurul soarelui sau invers (sondaj european facut in 2008)..
  Am ocazia sa strabat aceasta tara destul de des, si observ ca acolo unde este saracia cea mai mare, acolo unde lipsa educatiei este amestecata cu alcolismul ca mod de viata gasesti biserici noi, mult mai numeroase decat scolile sau dispensarele ce ar fi trebuit sa existe in acele locuri ce usor-usor se reintorc la nivelul evului mediu din toate punctele de vedere.

  Ca politician considerati normala aceasta stare de fapt?

  Ati identificat mijloacele de finantare atunci cand ati creat aceasta lege?

  (Editat de HotNews.ro)
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:49)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   Pentru ca suntem intr-un moment in care ne aflam fata in fata, prin intermediul internetului, pot sa va marturisesc ca si pentru mine exista o ingrijorare cu privire la cresterea numarului de biserici in Romania si existenta unui numar destul de redus, in paralel, de centre de asistenta, de locuri prin care biserica sa vina in sprijinul comunitatilor. Dar, in acelasi timp, nu voi putea niciodata sa minimalizez rolul pe care biserica il are in societate, in special in locuri unde exista mai multa saracie. Sunt o persoana credincioasa si am vazut oameni care isi gasesc sprijin spiritual si moral prin intermediul bisericii, asa cum vad si aspectul opus, prin care biserica ar trebui sa ofere mult mai multa compasiune si sprijin in societate. Practic, scopul proiectului este de a revigora misiunea sociala a bisericii in societate, de a o apropia de oameni si prin sprijin concret, material.

   Practic, extrapoland putin pentru ca am vazut si comentariul ca prin acest proiect s-ar construi de fapt cladiri si nu s-ar oferi servicii, as spune ca atunci cand construiesti crese, gradinite sau scoli, nu construiesti cladiri, ci oferi niste servicii de ingrijire, de educatie, de formare. Daca exista spatii deja construite, atunci ele sa fie folosite pentru a-i ajuta pe oameni. Daca nu, prin intermediul autoritatilor locale, ar putea fi gasite solutii fie de punere la dispozitie a unor noi spatii si abia intr-o ultima etapa, daca nevoia este acuta, sa se construiasca altele noi.
 • intrebari (Luni, 14 martie 2011, 16:43)

  Codrea [utilizator]

  1. Puteti sa aratati un studiu din care sa rezulte ca biserica, oricare ar fi ea, dispune de competentele necesare dezvoltarii acestor tipuri de proiecte? (altele decat cele financiare)

  5. Cine a impiedicat biserica, pana in acest moment, sa dezvolte astfel de programe? (vedem dupa 1990 sute de biserici, monstri de beton si otel, care mai de care mai falnic, dar nu am vazut niciun orfelinat sau azil infiintat in perioada asta).

  (editat de HotNews.ro)
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:51)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codrea

   1. Asa cum am spus, competentele nu sunt ale bisericii, ci sunt validate de institutiile statului prin acreditare, monitorizare si evaluare. Controlul financiar in derularea acestor proiecte se face de catre Curtea de Conturi.

   5. Puteti gasi raspunsul la aceasta intrebare mentionat anterior.
 • Dar Constituția ? (Luni, 14 martie 2011, 16:51)

  Baracuda Curcan [anonim]

  Conform Constituției, Statul este ”neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee”.
  Legea parteneriatului stat-biserică nu încalcă această prevedere a Constituției ?
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:53)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Baracuda Curcan

   Nu exista nicio incalcare constitutionala, nu este nicio ingradire a libertatii religioase sau o ingerinta a statului in caracterul religios, ci dimpotriva sunt incurajate toate cultele sa faca proiecte, iar statul sa ofere nediscriminatoriu sprijin pentru realizarea lor.
 • de ce trebuie sa dam bani incompetentilor? (Luni, 14 martie 2011, 16:55)

  robert [anonim]

  Daca se va tine cont de declaratiile populatiei in ceea ce priveste aparteneta la un cult religios, probabil ca mare parte din acesti bani vor merge la BOR..., un cult care se comporta ca o multinationala, al carui scop in acest moment este doar acela de a aduna tot mai multi bani, dar nu pentru asistenta sociala,cum ar putea fi normal ci pentru a construi biserici din 10 in 10 metri, pentru a construi o catedrala inutila, pentru a acapara cat mai multe proprietati, care distruge rezervatii naturale etc
  Ce experienta are BOR in asistenta sociala?
  Cine stabileste criteriile de ajutorare?

  (editat de HotNews.ro)
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:55)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui robert

   Inteleg abordarea dumneavoastra, chiar daca izolat am si eu unele nemultumiri privind forta implicarii bisericii in actiuni de intrajutorare, nu pot sa sustin nicidecum vehementa dvs. impotriva bisericii in ansamblu, a utilitatii ei si a rolului pozitiv pe care il are.
 • Întrebare (Luni, 14 martie 2011, 17:18)

  sorin [anonim]

  Ce sancţiuni prevede legea pentru cazurile de încălcare şi care este sistemul de urmărire şi control a funcţionării ei?
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:58)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

   Asa cum am spus, controlul financiar se realizeaza de Curtea de Conturi. Serviciile oferite sunt acreditate si evaluate de institutiile statului, astfel incat calitatea lor sa vina tintit si benefic in sprijinul celor care au nevoie de acest gen de asistenta.

   As mai face o mentiune, pentru ca ne apropiem de final. In afara de faptul ca proiectul se afla in acord cu tot ce inseamna legislatie interna in domeniu, se afla in acord si cu legislatia europeana si raspunde la doua principii fundamentale ale UE: principiul coeziunii sociale si principiul subsidiaritatii. Ajutorul si decizia trebuie sa plece din locul unde e cea mai mare nevoie de interventie, iar statul la nivel national doar sa puna la dispozitie resursele financiare.
 • De ce? (Luni, 14 martie 2011, 17:43)

  Alui [anonim]

  Organizatia SOS satele copiilor au cheltuit in 2009 10 milioane de euro (3.4 milioane de la intern, 7 milioane de la organizatia mama).
  Daca lege se promulga, probabil acesti copii vor ajunge pe mana bisericii catolice in primul rand(cel mai mare "filantrop" din Ropmania cu 12 milioane pe an) si a celei ortodoxe in al doilea rand.

  Intrebarea 1: Tinaind cont de istoria bisericii catolice si de faptul ca BOR n-ar nici pe departe experienta SOS-Satele copiilor, nu e legea asta in defavoarea copiilor?

  Intrebarea 2: Unde le e mai bine copiilor orfani, intr-o familie adoptiva sau intr-o institutie?

  Sunt 67.000 de copii orfani in Romania si numai 1600 de adoptii intr-un an. De ce nu se dau drumul adoptiilor internationale in primul rand pentru catatenii romani din strainatate si in al doilea rand pentru cetatenii tarilor semnatare ale conventiei de la Haga cu privire la adoptia internationala?
  O adoptie internationala ii costa pe parinti, in Olanda, in jur de 30.000 de euro(cheltuieli prin agentii). Chiar si cu o parte din banii astia inspectorii romani ar putea verifica familiile adoptive in orice tara din lumea asta. Eu insumi vreu sa adopt doi copii si sunt gata sa platesc orice cheltuieli legate de verificare si control pre si post adoptie, dar nu e posibil cu actuala lege din Romania. Asa ca foarte probabil o sa adoptam din China.
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 13:02)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alui

   Simt nevoia sa raspund foarte scurt. In momentul de fata, pentru ca exista o restrangere si o reevaluare a cheltuielilor sociale, exista in unele judete decizii ale CJ prin care asistenti maternali care au in grija copii orfani sau din familii fara posibilitati sa ia in ingrijire mai multi copii sau, daca nu, isi pierd calitatea de asistenti maternali. Astfel de decizii mi se par cu adevarat daunatoare pentru ca traumatizeaza copiii sau risca sa ii puna in pericol, pentru ca nimeni nu poate forta, nici macar statul, un asistent maternal sa ia in ingrijire mai multi copii decat doreste si decat isi permite. Proiectul parteneriatului dintre stat si culte ar putea sa vina in sprijinul unor astfel de situatii, prin care complementar functionarii asistentei clasice, sa primeasca o mana de ajutor si alti copii sau alte categorii defavorizate. Subiectul adoptiilor internationale merita a fi discutat separat, pana una alta s-au facut pasi concreti pentru scurtarea termenelor de adoptie interne, astfel incat mai multi copii sa isi gaseasca parinti si mai multe cupluri care doresc sa infieze sa poata sa razbeasca mai usor si mai repede.
 • directia clara (Luni, 14 martie 2011, 17:48)

  Osterhase [anonim]

  In conditiile acordarii de tot mai multe privilegii oficiale bisericii, sunteti de acord cu sintagma "talibanizarea Romaniei"? Nu suntem acolo inca, de acord, dar sunteti de acord ca aceasta este directia? //

  In momentul in care alcatuirea bugetului se va face cu consultarea inaltilor prelati? Mai devreme sau mai tarziu?
 • Oare este de incredere BOR? (Luni, 14 martie 2011, 17:51)

  Aurelian [anonim]

  Fapt: BOR colecteaza si astazi in diferite feluri milioane de RON in fiecare an, si pe langa asta deruleaza afaceri de success care ii asigura profit de alte zeci de milioade RON anual.

  //

  2. Credeti ca BOR va aloca (acolo unde este cazul) fondurile alocate de la buget si persoanelor care sunt de alta confesiune?

  3. Care vor fi metodele concrete de verificare, prevenire si tragere la raspundere acolo unde fondurile vor fi deturnate sau folosite incorect (vezi intrebarea 2) ?
 • de ce? (Luni, 14 martie 2011, 18:22)

  dracsor [anonim]

  Care este logica ce sta la baza acestei legi? Nu inteleg de ce oferiti monopol unei biserici si nu unei alte institutii sociale, laice? Mai ales ca biserica ortodoxa nu ridica un deget pentru proiecte sociale.
 • incredere in BOR?Glumiti! (Luni, 14 martie 2011, 18:46)

  gigi n [anonim]

  Am doua intrebari:
  1.Are nevoie PDL de noi clienti politici si anume de cei din BOR?
  2.Stiindu-se ca averea BOR este estimata la peste 2 miliarde de euro si ca,spre deosebire de biserica catolica, BOR nu a facur NIMIC pentru ajutorarea celor nevoiasi,chiar nu va simtiti jenata de propunerea dvs,?
  • Raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 13:05)

   Raluca Turcan [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi n

   Foarte scurt, pentru domnul Gigi, pentru ca sunt contra cronometru:

   In afara de ce am raspuns la intrebarile anterioare, va pot spune ca nu cred ca exista dovezi sau analize concrete prin care oameni politici au pierdut sau au castigat alegeri din cauza sau datorita relatiei cu biserica. Poate ca au existat situatii izolate, insa nu cred ca putem vorbi de o nota dominanta prin care carierele sau rezultatele oamenilor politici sunt determinate de relatia cu biserica.
 • Intrebari (Luni, 14 martie 2011, 18:48)

  Ion romanu [anonim]

  Cum v-a venit idea? Ati discutat cu "beneficiarii"(copii orfani, batrani abandonati, etc) legii inainte de a o propune.
 • intrebare pentru deputatul pdl Raluca Turcan (Luni, 14 martie 2011, 18:58)

  the baimarean [anonim]

  Am inteles ca legea propusa de d-voastra asigura in mod exclusiv fonduri de la bugetul de stat pentru proiectele sociale initiate de cultele religioase. Puteti sa ne dati un exemplu in care am mers exclusiv pe mana bisercii si a iesit bine .
 • săracii orfani (Luni, 14 martie 2011, 19:09)

  Andrei Ardeleanu [anonim]

  ///Ce împiedică acum biserică să se implice în îngrijirea bătrânilor şi a orfanilor?
  După ce că statul român ţine aceşti orfani până la majorat şi apoi îi abandonează, acum abandonul se face de la început! În mâinile unor oameni pe care statul nu mai are pârghii să-i verifice şi/sau să îi pedepsească.
 • OK (Luni, 14 martie 2011, 19:16)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  1. Ştiu că mulţi copii au fost scoşi din leagăne şi încredinţaţi agenţilor maternali, tocmai pentru a li se crea un model mai apropiat de cel de familie. Acuma statul îi ia de la agenţii maternali şi îi va duce din nou în leagăne, de ce nu-i duce în cele vechi şi să vină biserica acolo, de ce trebuiesc alţi bani pentru alte leagăne?
  2.Dacă statul lasă copii orfani în grija bisericii nu-şi încalcă el obligaţia de a avea grijă de orfani, care este o obligaţie a statului, nu a bisericii? Nu văd nici cum vor fi pedepsite feţele bisericeşti care vor delapida bani, şi mai grav, care vor maltrata, molesta etc, aceşti orfani, al căror glas nu se poate face auzit.
 • Filantropie (Luni, 14 martie 2011, 19:25)

  Contribuabilul [anonim]

  Intr-o tara saraca cum este Romania, BOR are obligatia morala sa stranga donatii pentru a ajuta copiii orfani si batranii saraci, infiintand orfelinate si aziluri de batrani. Masura in care s-a implicat in aceasta activitate o califica (sau o descalifica) sa primeasca bani de la bugetul public, in competitie cu alte organizatii filantropice care au avut realizari in aceasta directie.
  Puteti sa ne dati o statistica cu numarul de orfelinate si de aziluri de batrani (numarul de locuri, sumele alocate) infiintate de BOR de la revolutie pana in prezent ? Exista o asemenea statistica ? A fost ea luata in calcul atunci cand s-a votat acest proiect de lege ?
 • De ce preotii nu elibereaza chitanta pt banii .. (Luni, 14 martie 2011, 19:40)

  ogi [anonim]

  primiti de la populatie?
  Aceste cazuri sint sau nu evaziune fiscala???
 • BOR - un SRL national cu fonduri bugetare? (Luni, 14 martie 2011, 22:39)

  Colette [utilizator]

  Buna ziua, d-na RalucaTurcan
  Sincer, nu mi se pare o idee fericita ca statul roman sa hotarasca ca o parte din impozitele si taxele platite de noi toti si fiecare in parte sa ajunga, in procent de 80%, intr-un fond gestionat de BOR. Biserica noastra, in loc sa faca ceea ce ar fi trebuit sa faca de mult sau mai ales dupa 1989, adica sa se implice concret si direct in organizarea unui sistem national de strangere de donatii pt. finantarea unor lacase de asistenta sociala, a stat si sta 'cu mana intinsa' tot catre bugetul statului si face proiecte marete pentru Catredala Neamului.

  1. Ati fost in bisericile ortodoxe sa vedeti cum preotul intinde mana si dupa ultimul banut al unei batrane, are taxe fixe pt orice si nu elibereaza nicio chitanta?

  2. Este BOR o institutie care are experienta in a asigura asistenta sociala complexa, de la copiii orfani pana la batranii singuri si parasiti din azile?
   
  P.S. Mentionez ca sunt o credincioasa de rit otodox, cu mare consideratie fata de adevaratii slujitori ai Bisericii Ordoxe Romane.
 • o intrebare (Luni, 14 martie 2011, 22:46)

  George Harazan [utilizator]

  Stimata doamna Turcan,

  Cum justificati trimiterea de bani catre Biserica Ortodoxa Romana cand aceasta institutie care primeste milioane de euro de la stat si-a dovedit lipsa de eficienta in actiuni caritabile (conform articolelor Forbes) prin comparatie cu Biserica Catolica sau alte organizatii non-guvernamentale?

  De ce are biserica nevoie de si mai multi bani cand avand acces la portofelele a 87% din populatie nu reuseste sa fie mai eficienta decat BC care are doar 5% din populatie?
 • despre parteneriatul stat-biserica (Luni, 14 martie 2011, 22:49)

  elena [anonim]

  Eu cred ca un astfel de proiect vine in ajutorul persoanelor nevoiase, a copiilor a caror parinti sunt plecati in afara.
  Doamna deputat, va rog sa imi spuneti daca exista posibilitatea ca in cadru acestor asezaminte sociale, sa fie create noi locuri de munca? Spre exemplu: pt copii, pot fi angajati psihologi, pentru a li se acorda consilierea necesara?
 • Increderea in Biserica scazut cu 9,8% ! (Luni, 14 martie 2011, 23:09)

  Ioana [anonim]

  De ce nu acordati mai multi bani la scoli si spitale?
  Nu credeti ca Biserica ar trebui din proprie initiativa sa se ocupe de programele sociale fara a mai cere bani parlamentarilor?
 • competențe (Luni, 14 martie 2011, 23:13)

  Stelian Vodă [anonim]

  1. Membrii cultelor religiose dețin competențe pentru acordarea de asistență socială?

  2. Cine nu vrea să fie ”asistat social” de către persoane îndoctrinate mistico-religios, (trăim într-un stat laic, totuși...), cui se adresează, și de ce?
 • Istoria relației stat-BOR este un indiciu... (Luni, 14 martie 2011, 23:19)

  Nelu [anonim]

  1. Dacă istoria relației stat-BOR și a felului în care BOR folosește banii dați de la stat în scopuri de asistență socială este un criteriu luat în calcul la construirea acestei legi, cum vă explicați că în 2009 BOR a cheltuit 10-11 milioane de euro pentru asemenea cheltuieli în timp ce doar pentru salariile personalului clerical (și profesorii de religie) statul a dat de peste 5 ori mai mulți bani, iar salariile acestea reprezintă doar o mică părticică a banilor pe care statul i-a dat gratuit cultelor sub formă de bani, bunuri sau proprietăți?

  2. Sunteți conștientă că BOR însăși a spus în trecut, la ultimele inundații, că ajutorul social întreprins de ei a fost EXCLUSIV făcut cu bani din donații în timp ce în visteria BOR există miliarde de euro neatinși, în mare parte dați de stat fără nici un fel de bază legală, uneori chiar ilegal?
 • studiu de fezabilitate (Luni, 14 martie 2011, 23:34)

  Vasile Chiconc [anonim]

  1. In fundamentarea legii ati luat in calcul asa cum este obligatoriu analiza impactului acesteia asupra altor sectoare ale vietii sociale?
  Orice consilier serios care a contribuit la aceasta lege ar fi trebuit sa citeasca inainte cateva studii de baza ale FDSC in care s-au investit bani (si nu bani publici) precum acest raport http://www.fdsc.ro/library/conferinta%20vio%207%20oct/Romania%202010_Sectorul%20neguvernamental1.pdf (mai ales pp. 131-145) si acesta http://www.fdsc.ro/documente/14.doc

  2. Sunteti constienti ca daca dati aceasta lege presa va fi plina de scandaluri privind calitatea precara a serviciilor oferite, deturnari de bani, abuzuri si clientelisme care nu numai ca vor afecta imaginea bisericii ci indirect si imaginea PDL? Pe termen scurt biserica va castiga usor niste bani in plus nemunciti, pe termen mediu si lung BOR si PDL isi vor mai adauga pe lista un numar de inamici dintre cei mai vocali. Orice consilier politic cu peste 2 clase v-ar fi putut spune ca aveati deja BOR in palma, dar ca v-ati alienat astfel inteligentsia laica.
 • Intrebari legea PSP (Marţi, 15 martie 2011, 2:40)

  Nicolescu Quintus Valentin [anonim]

  Stimată Doamnă Deputată,

  am făcut minimul efort de a parcurge proiectul textului de lege al PSP (Parteneriatului Stat-Biserică) pe care l-aţi oferit spre dezbatere publicului. Bănuiesc că textul final adoptat în Cameră corespunde celui din propunere, aşa că am să trec la întrebări. Va fi greu să mă limitez la două, dată fiind multitudinea de probleme pe care textul le ridică, însă am să mă concentrez asupra acelor aspecte poate mai puţin discutate

  1. Am remarcat definiţia pe care legea o dă Bisericii (ca totalitate a cultelor recunoscute legal), ceea ce presupune faptul că programele eligibile pot fi formulate de oricare dintre cele 18 culte recunoscute de legea 489/2006. Dar aceeaşi lege statuează, la Art. 9. 1&2 faptul că în România nu există religie de stat, că statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee, respectiv faptul că toate cultele sunt egale în faţa legii şi că statul, prin autoprităţile sale nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult. Textul legii propuse de Dvs. pe de altă parte statuează, la Art. 8 (2) faptul că serviciile oferite de către Biserică pot fi de trei tipuri: "sociale, medicale, religioase". Întrebarea mea este dacă nu cumva credeţi că prin acest articol se încalcă Legea Cultelor prin finanţarea serviciilor religioase de către autorităţile publice (indiferent de cult, deşi din nou, aici ar mai fi o problemă legată de statutul special al BOR, specificat şi în Legea Cultelor, iar finanţarea prooiectelor BOR ar putea fi privită ca act de discriminare la adresa celorlalte culte religioase). Mai precis, nu credeţi că art 8(2) din legea PSP poate fi văzută drept o încălcare flagrantă a principiului laicităţii statului?
  2. Cea de-a doua întrebare se referă la Comisia mixtă pentru Parteneriat - în ce măsură credeţi că aceasta nu va favoriza (în ciuda transparenţei stipulate de lege) politizarea excesivă a relaţiei stat-biserică? Lipsa spaţiu... :) Vă mulţumes
 • 2 intrebari (Marţi, 15 martie 2011, 6:27)

  gabriela [anonim]

  Sunt de acord cu cvasi-totalitatea comentariilor negative de mai sus. Si iata intrebarile mele:

  1. cum credeti ca cetatenii pot accepta nenumaratele semne de generozitate de care beneficiaza BOR intr-o situatie de criza? donatii de imobile, oferirea de sume pentru proiecte megalomane (ma refer la catedrala "mantuirii neamului", o denumire de un ridicol absolut), privilegii in construirea unor retele de asistenta sociala (in detrimentul unor ONG-uri sau al unor asociatii specializate)

  2. ce intelege partidul pe care il reprezentanti prin sintagma stat laic?

  Multumesc anticipat pentru raspuns
 • Cum s-a implicat până acum Biserica în (Marţi, 15 martie 2011, 8:19)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Cum s-a implicat până acum Biserica în asistenţa sanitară şi socială pentru a merita finanţare de la Statul Laic Român ?
 • cat de departe (Marţi, 15 martie 2011, 9:32)

  sile [anonim]

  La fel ca si in politica ,unde iau nastere tot felul de combinatii toxice de genul USL ,se incearca si in domeniul asistentei sociale crearea de struto-camile.
  Daca biserica doreste,n-are decat sa presteze servicii in acest domeniu dar cu fonduri proprii,nu cu finantare de la stat.

  Ma intreb daca mai e vreo speranta sa devenim normali si ma tem ca raspunsul este negativ,cel putin pe termen mediu.
  Continuam sa copiem modele vestice adoptand doar forma dar neglijand continutul.

  Intrebarea mea este:
  -Cand vom inceta sa amestecam biserica in treburile statului laic Romania??
 • Ce e mai ieftin? (Marţi, 15 martie 2011, 9:38)

  ictin [utilizator]

  Se stie ca BOR este intaiul evazionist din aceasta tara. Nici o alta institutie, companie, persoana nu invarte mai multi bani negri decat BOR. Si nu ma refer numai la banii pe care ii "incaseaza" preotii de la oameni pentru diverse servicii. Ma refer si la afaceri prospere: pastravarii, restaurante, hoteluri etc. din care BOR nu plateste nici macar un leu catre statul roman, si vreau sa fie clar: IN MOD ILEGAL. Cu toate acestea statul tot pompeaza bani catre BOR: salariile preotilor, diverse "investitii" in constructia de biserci si a catrdalei manturii banului (ca altfel nu am cum sa o numesc avand in vedere ca e un adevarat mall bisericesc).
  In atare situatie veniti cu un proiect de lege prin care sa pompati si mai multi bani catre BOR. Nu credeti ca e mai ieftin sa obligati biserica sa foloseasca banii din evaziunea fiscala si cei pe care ii pompeaza deja statul ca sa realizeze aceste proiecte sociale?
  Si doar o observatie: nu va bazati ca cei care inca mai muncesc in tara asta va vor vota ca sa nu iasa ceilalti comunisti (si da, mai ales dupa aceasta propunere consider ca in Romania nu exista nici macar un partid de dreapta, toti sunteti de stanga). Daca continutati in acelasi registru, e posibil ca la un moment dat sa plecam cu totii si atunci o sa va treziti cu totii ca nu mai aveti de unde fura, deoarece toti cei care aveau chef de munca cinstita sunt departe.
 • despre discriminare (Marţi, 15 martie 2011, 9:45)

  Margicu [anonim]

  1) In alte state exista reguli anti-discriminare impuse institutiilor confesionale finantate public, de exemplu in Franta scolile catolice de utilitate publica nu pot refuza elevi de alte confesiuni, nu pot conditiona confesiunea personalului angajat si nu pot face prozelitism. Noua lege din Romania contine astfel de garantii ?

  2) De ce statul pune la dispozitia cultelor religioase o astfel de solutie financiara fara a oferi o oportunitate identica unor organisme laice (ONG-uri, fundatii etc)?
 • buna initiativa, sa vedem aplicarea (Marţi, 15 martie 2011, 10:08)

  adi [anonim]

  Am doua intrebari pentru dvs.

  1. Presupunand ca legea va fi promulgata relativ repede de presedinte, cand va fi operational acest parteneriart Stat-Biserica? Cand se vor putea depune spre finantare primele proiecte? Vorbim de acest an sau trebuie asteptat bugetul pentru 2012?

  2. Vorbim de 20% cofinantare din partea cultelor. Daca parohia nu are acesti bani, se vor accepta si cofinantari mai mici, de 5-10%?
 • bani pt.Biserici (Marţi, 15 martie 2011, 10:16)

  P. Sigartau [anonim]

  Doamna Turcan cu tot respectul pe care il am pt. dumneavoastra vreau sa imi raspundeti la o intrebare si anume :In ce mod statul in urma adoptarii acestei legi va influenta Biserica doctrinar? Stiti ca sunt cel putin 14 culte recunoscute in tara noastra din care unele foarte mici,nu credeti ca Biserica majjoritara prin adeptii ei existenti in toate strucurile statului va putea prigoni aceste biserici mici sau se va amesteca in treburile lor interne?
  Va rog sa reflectai la faptul ca Bisericile in mod normal nu au nevoie de banii statului,deoarece ele trebuie sa respecte prevederile Scripturii si fiecare crestin ,sa contribuie personal din veniturile lui prorii ,la nevoile Bisericii,unii dau zeciuiala din propriile convingeri ,voind sa indeplineasca prevederile Scripturii si in acest mod.Daca toti am crede ca a da inseamna de fapt a primi atunci tara noastra ar fi cea mai bogata din lume pt. ca Dumnezeu ar binecuvantau-o.Cu multa stima.P.Sigartau
 • un subiect care merita dezbatut (Marţi, 15 martie 2011, 10:19)

  victor benea [anonim]

  Am 2 intrebari pt. dvs.

  a. Exista un buget estimat al acestui parteneriat? Cati bani vor fi alocati in 2011 si in 2012?

  b. Veti da prioritate unor anumite categorii sociale sau zone geografice (eventual defavorizate) sau principiul finantarii e primul venit - primul servit?

  Si o incurajare de final: nu bagati in seama criticile de pe acest forum. Nu cred ca cei care critica proiectul au dat vreodata bani pentru cauze sociale. Daca ar fi dat, ar fi vorbit altfel, chiar daca nu sunt credinciosi.
 • Discriminare prin excludere tacita? (Marţi, 15 martie 2011, 10:31)

  Sargon [utilizator]

  1) Faptul ca statul acorda aceasta finantare (subventie) doar unei categorii de organizatii , nu reprezinta un privilegiu pentru cultele recunoscute oficial si implicit o discriminare pentru celelalte categorii organizatii prin excludere tacita?

  2) Este posibil sa apara abuzuri de tipul celor in care bisericile vor face presiuni asupra batrinilor ca acestia sa-le cedeze bunurile imobile (de exemplu, prin testament)?
 • Doar o intrebare (Marţi, 15 martie 2011, 10:33)

  Vlad Cucu Popescu [anonim]

  Stimata doamna deputat, avand in vedere acest aricol (http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Bucuresti-Bloc_central-stapanit_de_Biserica_ilegal_0_389361633.html) si multe asemanatoare lui, considerati ca BOR este cu adevarat o instanta capabila sa gestioneze credibil actiuni cu caracter social?
 • Nelamuriri de fond si de forma... (Marţi, 15 martie 2011, 10:45)

  Serban [anonim]

  - Care este fundamentarea stiintifica (evaluare de impact, bugetara, etc.) a acestei legi, si care sunt exmplele din state ale Uniunii Europene unde o lege similara functioneaza, si cu ce rezultate?

  //

  - In ce masura se asigura "echitatea" prevazuta in textul legii, atunci cand legea este o derogare de la o lege existenta, care prevedea la randul ei respectul principiului de echitate?

  ////

 • nu mai dati cu noroi in BOR! (Marţi, 15 martie 2011, 11:02)

  mihaela [anonim]

  ///

  Doamna Turcan, intrebarea mea este: Ce actiuni sociale credeti ca pot trece pe termen lung in grija bisericii? Aveti o idee concreta despre cum se poate face aceasta trecere.

  Cu simpatie si cu dorinta sa reusiti.
 • 2 intrebari (Marţi, 15 martie 2011, 11:14)

  Luke [anonim]

  1. Ce experienta/expertiza trebuie sa aiba cei din BOR care vor lucra in aceste proiecte? Eg: ce studii trebuie sa aiba cei care vor lucra direct cu un copil cu handicap psihic in cadrul unui astfel de proiect?

  2. Cum comentati faptul ca Biserica Catolica prin fundatia Caritas parca a contribuit intotdeauna si contribuie la programe sociale cu fonduri mult mai mari decat BOR?
 • Afilierea PD-L la Partidul Popular European (Marţi, 15 martie 2011, 11:15)

  Ioana Borcan [anonim]

  Stimata doamna deputat,

  Intrebarea mea este urmatoarea:
  Dat fiind faptul ca Partidul Democrat-Liberal este membru al Partidului Popular European, in ce masura propunerea dumneavoastra legislativa este in conformitate cu prioritatile respectivului partid european. Mentionez ca in documentul in care sunt scrise cele zece prioritati ale grupului parlamentar, este specificat faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa militeze pentru apararea libertatii de constiinta, de expresie, si pentru libertatea fiecarei confesiuni religioase. De asemenea, este mentionata si importanta sustinerii grupurilor minoritare din interiorul unui stat in exercitarea propriei identitati religioase, traditionale si culturale. Proiectul de lege propus de dumneavoastra discrimineaza celelalte culte existente intre granitele statului roman, si prin urmare contravine prioritatilor asumate de catre Partidul Popular European pentru perioada 2009-2014.
 • Eu nu sunt de acord! (Marţi, 15 martie 2011, 11:19)

  gradu [utilizator]

  Distinsa doamna:
  1. Cum pe mine nu m-ati intrebat nimic atunci cand ATI HOTARAT sa subventionati biserica cu bani de la bugetul Romaniei (adica bani si din bugetul meu), va anunt ca eu nu sunt de acord sa dau bani bisericii. Ce pot face in acest caz? Sau sunt obligata sa respect decizia unilaterala pe care ati luat-o dumneavoastra PE BANII MEI?
  2. De ce nu subventionati biserica din banii dumneavoastra proprii si personali?
 • Viziune europeana (Marţi, 15 martie 2011, 11:33)

  AndreiaM [anonim]

  1. Viziunea predominanta la nivel european in domeniul serviciilor sociale este: prestarea de servicii sociale in comunitate cu respectarea standandardelor minime de calitate. Din aceasta perspectiva, cum vedeti incurajarea prin aceasta lege a infiintarii de servicii de tip rezidential care scot persoana ingrijita din comunitate si nu garanteaza asupra calitatii serviciului?
  2. In conditiile in care la nivel al UE se considera ca este responsabilitatea statelor nationale finantarea serviciilor sociale din tarile respective, iar in Romania prestatorii publici de servicii sociale sunt finantati 100%, organzatiile care apartin cultelor vor fi finantati prin acesta lege 80%, ce sanse de supravietuire financiara au restul asociatiilor si fundatiilor neafiliate?
  ////
 • managementul social incotro? (Marţi, 15 martie 2011, 11:33)

  Teh-nik [anonim]

  1.Considerati ca biserica sau cultele religioase detin un manageriat mai bun decat statul al problemelor sociale?
  2.Propunerea acestei legi se bazeaza pe increderea in spiritul doctrinele religioase sau caracterul ireprosabil al conduitei slujitorilor acestora?
 • E Romania un stat crestin? (Marţi, 15 martie 2011, 11:35)

  horia [anonim]

  E Romania un stat crestin si nu un stat laic?

  //////

  Daca da , cui ma voi adresa eu , un ateu convins , in cazul in care am nevoie de asistenta sociala////?
 • Ce ne mai pregatiti? (Marţi, 15 martie 2011, 11:39)

  Fost votant PDL [anonim]

  Dupa aceasta propunere nu vreti sa incredintati si serviciile sanitare bisericilor?
  Din moment ce cultele religioase au tot atata pregatire in domeniul social cat au in chirurgie de exemplu, nu propuneti o lege in care operatiile chirurgicale sa fie facute de preoti?
 • o initiativa laudabila (Marţi, 15 martie 2011, 11:41)

  adela [anonim]

  Acest proiect vine in sprijinul persoanelor aflate in dificultate.

  1. Este adevarat ca acest proiect de lege defavoriazeaza celelalte confesiuni relegioase? Eu din ceea ce am cititi am inteles ca acest parteneriat se adreseaza nu doar Bisericii ortodoxe si catolice ci si celorlalte culte.

  2. Ce v-a terminat, daca se poate spune ce anume v-a inspirat sa dati nastere unui astfel de proiect?
  Va doresc mult succes, fie ca acest proiect sa reuseasca si sa demonteze toate conspiratiile negativiste.

  Adela
 • Vis-a-vis tabara opusa (Marţi, 15 martie 2011, 11:41)

  Dimulescu Petru [anonim]

  Avand in vedere ca biserica va gestiona fondurile, ce garantii ofera statul ca vor fi asigurate conditii de echitate pentru persoanele cu o orientare sexuala diferita, atei declarati sau cei care se declara anti-biserica?

  Cum isi protejeaza statul cetatenii de prozelitismul credincios in conditiile astea?
 • despre culte (Marţi, 15 martie 2011, 11:53)

  adina [anonim]

  Ma deranjeaza foarte tere ca se aduc atat de multe critici la adresa BOR. Sa fim seriosi, multe dintre ele nu se justifica.
  Am si eu o intrebare pentru dvs. domna Turcan: Credeti cu adevarat ca banii alocati acestor servicii sociale vor fi folositi intr-un mod transparent?
  Multumesc!
 • Nelanuriri... (Marţi, 15 martie 2011, 12:02)

  Serban [anonim]

  Buna ziua,

  1) Pe ce studii de impact este fundamentata stiintific legea pe care o sustineti si unde pot fi acestea consultate?

  2) Cand, unde si cine a participat la dezbaterea publica a acestei legi, si care au fost modificarile aduse proiectului in urma dezbaterii?

  Multumesc,
 • Sistemul de asistenta sociala (Marţi, 15 martie 2011, 12:03)

  Irina [anonim]

  Stimata Doamna Deputat,
  va rog sa -mi raspundeti la aceste intrebari:
  1. In Lege se prezinta ca si principii accesul egal , nediscriminarea etc., atunci de ce o lege speciala DOAR pentru culte si nu pentru alti furnizori de servicii sociale care au Obligativitatea de a fi ACREDITATI - pe cand biserica NU (in lege biserica POATE fi acreditata). Pentru a nu exista suspiciuni (a se vedea comentariile de mai sus) de ce nu sunt tratati in mod egal toti furnizorii de servicii sociale?
  2. E firesc si de dorit ca statul sa contribuie cu 80% din costurile de asistenta sociala - initiativa e laudabila. Dar de ce nu sunt asigurate in egala masura si costurile celorlati furnizori ?
  Atunci progresul in asistenta sociala ar fi remarcabil - iar in acest sens, ONG-urile de peste 5 ani se straduiesc sa obtina o Lege a contractarii care ar rezolva o serie de probleme pe care d-voasta le-ati prezentat in diverse interventii.
 • 2 intrebari (Marţi, 15 martie 2011, 12:09)

  Emil [anonim]

  Buna ziua. Sunt un preot din Sibiu si cunosc implicarea d-nei Turcan in actiunile de intrajutorare pentru oamnenii nevoiasi din Sibiu. Stiu ca in Sibiu sunt multi oameni care au nevoie de ajutor, si cred ca acest lucru este valabil si in alte orase. Cu ajutorul acestui proiect Biserica se poate implica mai mult in domeniul asistentei sociale.

  1.As dori sa stiu daca vor putea primii finantare pe acest proiect, centrele sociale care deja sunt in faza de constructie, as dori sa extind centrul pe care biserica nostra deja il are pentru constructia unui azil de batrani ?

  2. Aceste centre sociale, unele deja existente, care sunt deja construite vor ramane in patrimoniul Bisericii sau vor intra in patrimoniul autoritatilor locale?

  Va doresc multa sanatate d-na Turcan si mult putere de munca. Sa dea bunul Dumnezeu sa reusiti in acest demers!
 • discriminare (Marţi, 15 martie 2011, 12:09)

  ana popa [anonim]

  Consider ca acest tip de parteneriat intre stat si culte, discrimineaza pozitiv biserica si creaza un regim preferential pentru un sistem care nu si-a dovedit prin rezultate eficienta si experienta in managementul problemelor sociale. <in plus, ONGurile sunt excluse de la un principiul al concurentei valorice, desi sunt documentate la nivel international rezultatele valoroase ale organizatiilor umanitare. Nu aveti nici o problema legata de excluderea ONGurilor si finantarea preferentiala a cultelor_?
 • o noua lege? (Marţi, 15 martie 2011, 12:10)

  ginel [anonim]

  1. De ce o noua lege cand exista deja una care permite parteneriatul stat - organizatii non profit?
  ////
  3. Legea aceasta va fii evident atacata la Curtea Constitutionala pentru ca incalca separatia stat - biserica. Isi asuma PDL inca un esec?
 • O noua metoda de a fura cetatenii? (Marţi, 15 martie 2011, 12:12)

  Feynman [anonim]

  Cum se garanteaza necheltuirea banilor aiurea, pe tampenii (pentru achizitionarea 'celor necesare'), si neacordarea lor la tot felul de firme ale politicienilor si rubedeniilor acestora, dornici/e de imbogatire rapida pe spinarea fraierilor de cetateni? Ca parca o institutie privata nu se supune exact acelorasi reguli precum una publica (de exemplu nu trebuie sa liciteze, desi si acolo se pot face 'aranjamente')?

  Sau exact ala e scopul?
 • Separare stat/Biserica (Marţi, 15 martie 2011, 12:12)

  Ionut [anonim]

  Buna ziua,

  Doua chestiuni:

  - In ce masura este "incurajata" separarea stat/Biserica, modernizarea si europenizarea statului roman, a structurilor si mentalitatilor sale de legea promovata?

  - Care este legitimitatea unui partid care se pretinde de orientare crestin-democrata si care forteaza statul in a se retrage din misiunea sa fundamentala: aceea de a garanta si de a asigura drepturi sociale categoriilor vulnerabile, drepturi prevazute inclusiv de Constitutia Romaniei ("stat social"), de ideologia crestin-democrata sau populara, precum si de cutumele, practicile si legile care prevaleaza in UE?!
 • finantare culte (Marţi, 15 martie 2011, 12:14)

  ioan prelipcean [anonim]

  Spuneti de ce trebuie statul sa se implice in finantarea cultelor, inclusiv plata salariilor angajatilor acestora, avand in vedere ca sintem un stat eminamente laic iar religia este problema fiecaruia. N-ar fi normal ca aceste culte sa se autofinanteze din donatiile credinciosilor si sa plateasca impozite catre stat?
 • e un proiect ok (Marţi, 15 martie 2011, 12:19)

  Adrian [anonim]

  Nu pricep unde e problema pentru ca nenumarate ong/uri au proiecte de asistenta sociala. De ce credeti ca s/a declansat aceasta campanie de dezinformare? Cum intentionati sa raspundeti?
 • Multumesc de raspuns (Marţi, 15 martie 2011, 12:35)

  Alui [anonim]

  "finantarea sa se faca proportional cu reprezentativitatea acestora in societate, din suma de bani alocata, in felul acesta nerealizandu-se discriminari. "
  Adica BOR va primi 87% din fonduri, desi Biserica Catolica are mai multe proiecte sociale. Nu e aste nedrept? Ce intelegeti dumneavoastra prin discriminare?
 • de ce biserica? (Marţi, 15 martie 2011, 12:38)

  Alexandru Ciunganu [anonim]

  Va rog sa comentati pe marginea urmatoarei intrebari:

  In contextul in care BOR a fost scutita de la deconspirarea preotilor colaboratori cu securitatea, cum poate reprezenta o actiune morala, aceea de-a da protectia sociala pe mana unei institutii care ii ascunde pe cei care comit astfel de fapte? De ce institutia bisericii este considerata ca fiind credibila in momentul in care credibilitatea ei nu exista de facto ci a fost intemeiata pe masuri ca cea prezentata in link?
 • Rezultate pozitive (Marţi, 15 martie 2011, 12:55)

  Anonim [anonim]

  Stimata Domana Deputat,

  Va felicit pentru initiativa Dvs si am convingerea ca orin aceasta lege bnii publici din cadrul acestui proiect vor fi gestioanti mai eficient. Sincer sa fiu sunt tentat sa adresez intrebari tuturor celor care, in comentariile de mai sus, au dat dovada de scepticism sau chiar de rea credinta, adresand intrebari tendentioase. Dar nu acesta este subiectul acestei discutii.

  1. In conditiile in care in ultimii ani asistam la un flux continuu de informatii cu caracter negativ, transmis de o mare parte a presei scrise si televizate si, deasemenea, de omiterea informatiilor cu caracter pozitiv, care ar putea fi cel mai eficient mecanism prin care rezultatele pozitive ale acestui proiect vor putea fi aduse la cunostiinta publicului?

  2. Cum ar putea fi ajutat publicul sa deosebeasca informatiile cu caracter negativ, transmise cu rea credinta, de informatiile reale pozitive legate de acest proiect?
 • serviciile sociale sunt deficitare in Romania (Marţi, 15 martie 2011, 12:56)

  Gabriela [anonim]

  In contextul lipsei sau a slabei dezvoltari a serviciilor in Romania (deja este o situatie cronica) salutam intentia Statului de a incerca dezvoltarea acestora, dar de ce asa?
  1. Finantarea ar trebui sa fie asigurata de stat, sa zicem in proportie de 80%, in egala masura furnizorilor de servicii acreditati (ONG, culte, privati) daca acestea raspund unor nevoi concrete identificate in comunitati.
  Intrebare: de ce nu se includ si serviciile asigurate de ONG in aceasta finantare?
  2. Stiati ca multe servicii foarte bune, necesare asigurate de ONG au fost inchise din lipsa de finantare? Sursele externe se reduc in contextul aderarii Romaniei la EU. Pe baza sponsorilor sau a donatorilor este foarte greu sa dezvolti servicii durabile si de calitate. La fel de greu le este si Primariilor din zone rurale sa acopere aceste costuri din bugetele locale care sunt insuficiente.
 • Homosexuali (Marţi, 15 martie 2011, 12:57)

  Cristi [anonim]

  Presupunand ca legea aceasta va intra in vigoare, cum puteti asigura tratamentul egal pentru homosexuali si heterosexuali? Oare asta nu incalca principiile bisericii? Cum va imaginati colaborarea intre o insitutie de dorit non-disciminatorie cum este statul si una prin definitie discriminanta cum este biserica? (Pentru biserica suntem toti egali mai putin cei care apartin altor religii, ateii, homosexualii, etc.)
 • Hotnews va rog foarte mult lasati asta (Marţi, 15 martie 2011, 13:06)

  Alui [anonim]

  "Simt nevoia sa raspund foarte scurt. In momentul de fata, pentru ca exista o restrangere si o reevaluare a cheltuielilor sociale,"

  Daca exiata o restrangere, de unde bani pentru proiectul dumneavoastra?
 • Bilant (Marţi, 15 martie 2011, 14:08)

  Ionut [anonim]

  Cred ca ansmblul comentariilor - 81 pana in prezent - dovedeste, pe de o parte, opozitia societatii civile la legea votata in graba de parlamentarii de toate nuantele (dovada sperantei beneficierii de "mita electorala" atat de catre Putere cat si de catre "Opozitie"), ridicand probleme de fond, de principii si valori, cat si, pe de alta parte, autismul D-nei deputat, care are 'curajul' sa-si "asume responsabilitati", si pentru care "biserica este dominanta in societate".
  Ne mai intrebam oare care sunt cauzele clivajului societate/clasa politica, lipsa de legitimitate a acesteia din urma, asimilarea de catre societate a clasei politice cu gasti de interese partizane, etc?!
  Un discurs autist, penibil, fara nici o urma de dialog. Dezamagitor. Inca o data.
 • proiect viabil (Marţi, 15 martie 2011, 15:53)

  adelina [anonim]

  Ionut tin sa te contrazic. Mie mi s-au parut bine argumentate raspunsurile doamnei Turcan.

  Tin sa precizez ca m-am saturat sa aud critici nefondate la adresa Bisercii.
 • Confuzie (Marţi, 15 martie 2011, 17:24)

  Ionut [anonim]

  Draga Adelina,
  Dupa cum se poate citi in comentariul meu, nu Biserica este criticata, ci incuria inadmisibila a statului roman si a politicienilor sai, cu precadere PDL (caci partid de guvernamant) in a-si asuma directia europeana a tarii, modernizarea reala (nu verbalo-populista) a statului, separarea statului laic de biserica, separarea puterilor in stat, dialogul si negocierea ca singure forme de a ajunge la cea mai buna formula, si nu impunerea unei formule partizane, cu tenta electorala sau miza financiara...
 • doua intrebari (Miercuri, 16 martie 2011, 9:38)

  dan lupu [anonim]

  Un asezamant social nou infiintat are doua componente :
  1) constructia
  2) functionarea
  Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  a) Care va fi statutul juridic al acest viitor nou asezamant social, va apartine statului sau bisericii, avand in vedere ca 80% sunt fonduri de la statul roman?
  b) Cheltuielile in perioada functionarii (salariile celor care asigura functionarea asezamantului , cheltuielile curente) vor fi la fel suportate 80% de stat si 20% din fondurile bisericii?
  Va pun aceste intrebari pentru ca daca terenul si constructia vor apartine bisericii o sa fie o lege foarte buna pentru marirea patrimoniului bisericii pe banii contribuabilului (ce va face sa credeti ca in urmatoarul mandat nu se va permite vinderea sau schimbarea destinatiei) si daca statul va plati 80% din salariul personalului angajatii respectivi vor fi de fapt angajatii statului si nu ai bisericii.
 • Nota informativa (Joi, 24 martie 2011, 12:19)

  Carmen Bruma [anonim]

  Opinia anonima exprimata in data de 14 martie 2011 orele 17:43, nu reprezinta pozitia oficiala a asociatiei SOS Satele Copiilor Romania. Datele mentionate nu reflecta realitatea. Detalii si rapoarte cu privire la activitatea SOS Satele Copiilor Romania se gasesc pe www.sos-satelecopiilor.ro sau pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
  Departamentul de Relatii Publice al SOS Satele Copiilor Romania


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by