Plenul Senatului a validat, luni dupa-amiaza, cu 64 de voturi pentru si 48 impotriva, lista a 8 membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a deciziei de luna trecuta a Curtii Constitutionale care a invalidat - la cererea membrilor PDL - candidaturile a trei magistrati si a unui reprezentant al societatii civile. Cei trei sunt judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea.

Lidia Barbulescu, Dan Lupascu, Dan ChiujdeaFoto: Hotnews

Plenul a adoptat varianta propusa de reprezentantii puterii, respinsa initial in comisia juridica, prin care au fost validati doar cei opt magistrati, urmand ca "situatia reprezentantilor socitatii civile sa fie rezolvata de urgenta" la o data ulterioara, dupa cum a precizat senatorul PDL Iulian Urban.

Pentru cele trei locuri vacante, CSM va organiza alegeri pe palierele respective in rnadul magistratilor in toata tara.

Lista celor 8 magistrati validati ca membri CSM:

  • Alexandru Serban (Curtea de Apel Brasov)
  • Horatius Dumbrava (Curtea de Apel Targu Mures)
  • Adrian Toni Neascu (Tribunalul Vrancea)
  • Marius Tudose (Judecatoria Sectorului 3)
  • Cristi Danilet (Judecatoria Oradea)
  • Mircea Aron (ICCJ)
  • George Balan (Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti)
  • Oana Schmidt Haineala (Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov)

Presedintele comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla a aratat ca, potrivit Regulamentului, CSM functioneaza in prezenta a 15 membri. Pentru ca exista deja 7 membri activi, odata validati cei 8 magistrati, Consiliul "va fi la limita cu cvorumul, dar poate sa functioneze legal".

Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.

Intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie a existat atunci o disputa daca sa fie supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o "lista scurta". Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane - Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea - care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.

Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, cererea fiind acceptata de Curtea Constitutionala.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT desfasurarea sedintei de plen

19:15 Se voteaza validarea celor 8 membri CSM. Votul este deschis, electronic.

Rezultatul votului:

  • Voturi pentru validarea listei celor 8 - 64
  • Voturi imotriva validarii listei celor 8 - 48
  • Abtineri - 2

19:10 Se voteaza raportul comisiei juridice: 65 voturi impotriva, 48 voturi pentru. Raportul comisiei juridice a fost respins.

Senator Dan Sova (PSD):

  • Daca senatul va vota lista cu cei 8, vom incalca legea 317. Norocul nostru ca nu raspundem pentru voturi. Dar ce se va intampla mai departe cu ceilalti 3 magistrati? E bine sa discutam si despre situatia lor

18:57 Senatorul Toni Grebla (PSD), presedintele comisiei juridice, citeste hotararea raportului de validare a celor 8 membri ce urmeaza sa fie votata in plen.

Senator Attila Verestoy (UDMR):

  • UDMR va vota propunerea senatorului Iulian Urban, adica validarea celor 8 membri

Senator Gyorgy Frunda (UDMR):

  • Punctul meu de vedere nu reflecta punctul de vedere al UDMR, nici al opozitiei, nici al puterii. CC si-a depasit atributiile. Imi dau seama cat de mult am gresit noi, Parlamentul, in 2003 cand am spus ca deciziile CC sunt defintiive si in general obligatorii. Nu este normal ca o decizie CC sa rastoarne o hotarare a unei camere decizionale a Parlamentului
  • Cu regret constat ca CC, cea care trebuie sa respecte Constitutia, nu respecta actul fundamental. Cum altfel putem explica ca se pronunta asupra a trei oameni pe care nu-i citeaza, care nu au posibilitatea sa se apare...
  • Ce putem facem noi? Una dintre varianta este cea a senatorului Urban. Sa validam 8, dar nu rezolvam problema. Validam 8, ramane unul din partea societatii civile. Deci din 19 membri ai CSM, vom avea doar 9. Raportul pe justitie va contine aceasta solutie privind CSM si va cantari tare greu.
  • Una din solutii este, intradevar, cea propusa de domnul senator Urban. Cred ca alternativa medierii de catre presedinte nu este viabila. Ce sa medieze? Nu intra intre atributiile lui. 
  • Nu vad alta solutie decat sa votam aceasta lista de 8.
  • Cu cealalta decizie, nu sunt deacord cu stergerea domnului Alistar de pe lista membrilor CSM din partea societatii civile. Vreau sa fac distinctie intre cele doua decizii si le-as vota separata

18:45 Sedinta de plen a fost reluata. Mircea Geoana: "Stimati colegi, pauza de cinci minute a luat sfarsit". Senatorii si jurnalistii izbucnesc in ras.

18:25 Pauza s-a prelungit. Liderii grupurilor politice nu au ajuns inca la o decizie

18:05 Sedinta de plen a fost oprita pentru o pauza de 5 minute solicitata de senatorul Puiu Hasotti (PNL) pentru a se consulta cu liderii grupurilor politice.

Senator Dan Sova (PSD):

  • Noi trebuie sa dam un vot sau o solutie in termen de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Nu vad de ce ne-am grabi sa votam acum?

Senator Gyorgy Frunda (UDMR):

  • Exista o hotarare de validare a mandatului de Senator care se adopta la inceputul fiecarui mandat. Admitem astazi ca este in regula decizia CC si ca nu trebuie s-o discutam. Haideti sa facem un exercitiu si sa vedem ca e posibil ca la urmatoarele alegeri, daca unor colegi nu sunt de acord cu altii, sa conteste decizia de validare a mandatului si apoi sa vina Curtea si sa spuna ca nu putem fi senatori, desi am fost votati in conditii legale.
  • La comisia juridica din Senat, cvorumul a fost asigurat de catre opozitie.
  • Deciziile CC sunt fundamental gresite. Ne arata ca in aceasta CC, politicul prevaleaza constant asupra juridicului. Modificarile care s-au facut in componenta acestei institutii nu au facut decat sa mareasca imixtiunea politica.
  • De ce spun ca sunt fundamental gresite deciziile CC. Textul privind verificarea de legalitate a hotararile Parlamentului, nu avea in vedere hotarari cu caracter individual, ci cu caracter colectiv.
  • In regulament, scrie clar ca Senatul valideaza lista pentru CSM. Nu avem vreo distinctie in care sa spuna ca putem vota pe unii si pe altii nu.
  • Ceea ce ar trebui sa validam noi este o lista intregi cu magistrati alesi de catre alti magistrati pentru functiile de membri CSM
  • Ca sa nu ne facem de rusine, ar trebui sa asteptam solutiile instantelor de drept comun in cazul litigiilor privind cei trei membri contestati

Senator Cristian Radulescu (PDL):

  • Fac o propunere plenului Senatului, cea care a formulat-o si colegul Urban. Este o propunere care apare ca o recomandare si in decizia CC. O astfel de solutie ar pune capat oricaror discutii.

Senator Ioan Ghise (PNL):

  • Fiecare dintre dumneavoastra poate sa desprinda din prevederile Constitutionale care sunt competentele CC cu privire la vegherea asupra respectarii Constitutiei. Prin decizia sa, CC s-a substituit instantei de drept comun, a abandonat principii elementare de drept si s-a antepronuntat cu privire la niste litigii care sunt in derulare.
  • Putem sa constatam ca ne aflam in situatia in care un grup de parlamentari a contestat la CC probleme de legalitate care ar fi trebuit solutionate in forma definitiva si irevocabila la nivelul ICCJ. Noi cerem ca presedintele Basescu sa isi exercite functia de mediere in acest caz. Orice s-ar vota acum, ar crea premisele unor mari disfunctiuni. S-ar intra in lantul altor contestari, fie la CC, fie la ICCJ.
  • Presedintele Traian Basescu trebuie sa medieze aceasta situatie intre CC, sefia Senatului si CSM.
  • PDL si presedintele Traian Basescu nu isi doresc niste oameni acolo in CSM. Tinand cont de raportul de putere de acum din CC, de multe ori se obtine de la Curte decizii care plac presedintelui sau democrat-liberalilor.

Senator Iulian Urban (PDL):

  • Nu imi aduc aminte de unisonul din Comisia juridica de care amintea domnul Grebla. Vorbim de o decizie a CC si trebuie s-o respectam, asa scrie in Constitutie. Cer ca propunerea mea sa fie supusa votului plenului.

Senator Toni Grebla (PSD), presedintele Comisiei Juridice:

  • In luarile de cuvant, membrii Comisiei juridice au aratat la unison, ca din pacate, fata de decizia CC, nu exista o solutie perfecta pentru a putea iesi din acest impas. In acest sens, aceeasi majoritate a comisiei a considerat ca, desi obligatorie, decizia CC nu poate fi pusa in aplicare fara a fi incalcate alte prevederi constitutionale
  • In majoritatea ei, Comnisia a luat act de faptul ca CC s-a pronuntat asupra unei hotarari cu caracter individual si nu colectiv. CC nu are o asemenea competenta
  • Domnul Senator Urban a facut o propunere de validare a 8 din cei 11 judecatori, dumnealui considerand ca astfel poate fi rezolvat partial acest vid legislativ. propunerea dumnealui a fost supusa votului si a fost respinsa cu 5 voturi impotriva si 2 pentru.

UPDATE 2 Ora 16:30 Plenul Senatului a inceput dezbaterea problemei validarii celor 8 membri CSM

UPDATE 1 Comisia juridica a Senatului a respins varianta validarii magistratilor asupra carora CCR nu s-a pronuntat

Comisia juridica a Senatului a respins, luni, cu majoritatea voturilor membrilor prezenti, varianta formulata de democrat-liberalul Iulian Urban, de a fi validati cei opt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), asupra carora Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) nu s-a pronuntat, informeaza Agerpres.

Decizia Comisiei juridice are rol de recomandare, o decizie finala urmand a fi luata in plenul Senatului in cursul zilei de luni

Presedintele Comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla, a declarat ca membrii comisiei nu au convenit asupra vreunei solutii fata de situatia creata prin decizia CCR, majoritatea membrilor acesteia considerand ca "nu exista nicio solutie legala si constitutionala pentru iesirea din criza institutionala creata".

In consecinta, in punctul de vedere care va fi transmis plenului, se va preciza ca singura propunere - cea formulata de reprezentantul arcului guvernamental, democrat liberalul Iulian Urban - a fost respinsa cu majoritatea voturilor membrilor prezenti.

Totodata, in Raportul transmis plenului va mai fi inclusa si recomandarea, formulata de senatorul PNL Ioan Ghise, ca presedintele Traian Basescu sa medieze conflictul dintre institutiile statului, creat prin decizia CCR.

Reprezentantii opozitiei in comisie au criticat decizia CCR prin care cele doua Hotarari ale Senatului au fost declarate neconstitutionale, sustinand ca Curtea "si-a depasit atributiile" si, de asemenea, ca procesul de validare a membrilor CSM ar trebui amanat pana la pronuntarea definitiva a instantelor in cazul celor trei magistrati - Dan Lupascu, Nicolae Dan Chiujdea si Lidia Barbulescu - si organizarea de noi alegeri in structurile care i-au desemnat, initial pe acestia.

Senatorul PSD Toni Grebla a declarat, in timpul dezbaterilor, ca CCR are doar atributia de a se pronunta asupra Hotararilor cu caracter normativ ale celor doua ale Camere ale Parlamentului, nu si asupra celor cu caracter individual. Totodata, el a precizat ca, potrivit legii, "numai CSM dispune masurile necesare (...), inclusiv repetarea alegerilor numai in la instantele, parchetele unde incalcarea legii a avut drept consecinta influentarea rezultatului alegerilor".

Vicepresedintele comisiei, democrat-liberalul Iulian Urban, a sustinut ca criticile la adresa CCR "sunt redundante", deoarece deciziile acesteia sunt obligatorii pentru toata lumea, inclusiv pentru CSM.

Catalin Predoiu: Senatul trebuie sa valideze cei 8 magistrati alesi legal in CSM. Orice alta decizie ar fi contrara Constitutiei

"Suntem la curent ca se discuta despre amanarea validarii celor 8 magistrati alesi legal, sau invalidarea intregii liste, pana cand ar interveni o eventuala decizie a instantei de drept comun de admitere a recursului formulat de un candidat neeligibil, anterior deciziei CC. O astfel de situatie ar conduce la o contrapunere a deciziei instantei de drept comun cu decizia CC, creandu-se in acest fel un pretext pentru ignorarea deciziei CC", a mai precizat Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Declaratiile complete ale Ministrului Catalin Predoiu pot fi citite aici.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a declarat, luni, pentru Agerpres, ca Senatul a dat dovada de lipsa de responsabilitate in privinta validarii membrilor CSM si ca trebuie sa isi asume responsabilitatea constitutionala, nu numai pe plan intern, dar si in raport cu obligatiile autoasumate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Saptamana trecuta, validarea celor 8 membri necontestati a fost pusa pe ordinea de zi a plenului Senatului pentru a fi votata, insa problema a fost amanata de pe marti, pe miercuri dimineata, apoi pe joi si de pe joi pe luni.

CSM: Senatul trebuie sa valideze cei 8 membri alesi constitutional

CSM a emis saptamana trecuta un comunicat prin care Consiliul solicita Senatului validarea urgenta a celor 8 membri alesi constitutional. In declaratia de presa se arata ca CSM-ul functioneaza chiar si in aceste conditii, ca situatia din Parlament este inacceptabila din perspectiva deciziei Curtii Constitutionale care spune imperativ sa

Horatius Dumbrava

Horatius Dumbrava

Foto: alegericsm.ro

se valideze de catre Senat formula de 8 membri si se atrage atentia asupra riscurilor pe care le presupune o intarziere a acestei decizii.

"Chiar si pentru profani, decizia si motivarea Curtii Constitutionale este ne-echivoca si indica clar limitele de responsabilitate cu care este investit Senatul Romaniei. Acesta "are indatorirea constitutionala sa procedeze la validarea celorlalti membri alesi cu respectarea legii". Am citat exact din decizia Curtii Constitutionale. Orice rediscutare a fondului in orice fel de format sau indiferent in ce comisii este un non-sens, o tergiversare nejustificata si excede limitelor stabilite prin decizia Curtii", se arata in comunicatul CSM.

Miza amanarii validarii: Solutionarea incompatibilitatii unor rectori membri sau apropiati PSD

Senatorul PDL, Iulian Urban a precizat saptamana trecuta ca discutiile referitoare la validarea membrilor CSM intarzie intentionat si a lasat sa se inteleaga ca PSD ar amana chestiunea pana cand va rezolva problema rectorilor care intra in incompatibilitate din cauza noii Legi a Educatiei care a intrat in vigoare miercuri. In discutie intra pozitia sotiei deputatului PSD Cristian Dumitrescu, Corina Dumitrescu, membru CSM din partea societatii civile. Dupa noua lege a educatiei, Corina Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul proaspat obtinut in CSM sau pe cel de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

Si social-democrata Ecaterina Andronescu se afla intr-o situatie asemanatoare ca urmare a intrarii in vigoare a noii Legi a Educatiei. Andronescu trebuie sa aleaga intre functia de parlamentar sau cea de rector a Universitatii Politehnice Bucuresti.

Senatorul PSD, Dan Sova, membru in Comisia Juridica sustine ca prin decizia Curtii Constitutionale (CCR) se impune reluarea alegerilor in CSM. Sova a declarat pentru HotNews.ro ca CCR a anulat deciziile CSM si a creat un conflict institutional.

Presedintele Consiliului, Horatius Dumbrava, spune ca amanarea validarii celor opt membri aduce grave atingeri principiului constitutional al independentei puterilor in stat. Si procurorul general, Laura Codruta Kovesi, apreciaza ca este blocata toata politica de personal din justitie.

De altfel, inca de acum doua saptamani, senatorii incearca sa faca demersuri pentru functionarea CSM, dar, in lipsa unui raport al Comisiei juridice, dezbaterea programata pentru ziua de marti a fost amanata pentru a doua zi. Nici de aceasta data, problema CSM nu s-a rezolvat.

In acest context, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a avansat doua variante de vot - 1. validarea membrilor CSM si a reprezentantului societatii civile, care nu au facut obiectul contestarii la Curte sau 2: validarea intregului ansamblu al CSM.

Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.

Intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie a existat atunci o disputa daca sa fie supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o "lista scurta". Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane - Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea - care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.

Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, cererea fiind acceptata de Curtea Constitutionala.

Ce acuza magistratii / O parte dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea

Lidia Barbulescu

Lidia Barbulescu

Foto: AGERPRES

O parte dintre fostii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea. Pe lista candidatilor controversati apare Lidia Barbulescu (fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Dan Lupascu (fost membru CSM) si Dan Chiujdea (fost membru CSM).

In cazul judecatorilor Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si a procurorului Dan Chiujdea, UNJR si alti magistrati sustin ca acestia nu au dreptul de a candida si a fi alesi pentru ca sunt membri CSM si potrivit regulamentului de alegere a noilor membri acestia au dreptul la un singur mandat. Cei patru sunt la finalul mandatului care este luat in considerare in acest calcul dupa cum sustin reprezentantii UNJR.

Lidia Barbulescu si ceilalti au explicat, ca in opinia lor, candidaturile lor sunt valide, deoarece legea prin care sunt alesi membrii CSM s-a modificat dupa ce si-au preluat mandatul. Astfel, ei sustin ca reglementarea care le interzice candidatura la un al doilea mandat nu li se aplica pentru ca nu poate fi retroactiva.

Cei trei membri cu mandat incomplet

Trei dintre actualii membri isi vor continua mandatul si in viitorul CSM. Cei trei sunt inlocuitorii altor membri care s-au pensionat sau au demisionat pe parcursul mandatului. Membrii actuali au decis prelungirea mandatului pentru judecatorea Ana Cristina Labus, reprezentant al tribunalelor, procurorul Gratiana Isac, reprezentant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie-DIICOT si procurorul Bogdan Dimitrie Licu, reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale.

Magistratii care contesta candidaturile celor cu mandat incomplet considera ca in spiritul Constitutiei, durata de 6 ani a mandatului membrilor CSM este indisolubil legata de mandatul institutiei ca intreg si nu poate fi interpretata in afara acestuia si ca restul de mandat al celor trei membri ai CSM este doar un rest, nu un mandat intreg.

Potrivit regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii, adoptat prin Hotararea nr. 327/2005, atunci cand un membru ales este revocat din functie sau pierde aceasta calitate - cum este cazul celor trei membri ai CSM - inainte de expirarea mandatului, "mandatul judecatorului sau procurorului nou ales se exercita pe perioada ramasa din mandatul judecatorului sau procurorului pe care il inlocuieste".

Despre controversele legate de candidaturile unor actuali membri si despre ce probleme acuza magistratii, puteti citi mai multe aici.

Despre magistratii alesi sa faca parte din noul CSM, puteti citi mai multe aici.

Candidatura lui Dan Lupascu - atacata in instanta

Tribunalul Bucuresti a admis, la inceputul lunii decembrie, contestatia formulata de catre judecatoarea Dana

Dan Lupascu si Dana Garbovan

Dan Lupascu si Dana Garbovan

Foto: Colaj foto

Garbovan de la Curtea de Apel Cluj impotriva candidaturii lui Dan Lupascu pentru un nou mandat de sase ani la Consiliul Superior al Magistraturii. Dan Lupascu a atacat decizia cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti (N.r. - Dan Lupascu este presedintele CAB). Judecatoarea Dana Garbovan a cerut stramutarea, motivand ca este posibil sa intervina un conflict de interese in cazul in care dosarul va ramane la Bucuresti. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a hotarat sa stramute dosarul la Curtea de Apel Constanta.

Judecatorii Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea au inaintat presedintelui Senatului Romaniei, Mircea Geoana, la data de 27 ianuarie 2011, inainte de publicarea motivarii deciziilor Curtii Constitutionale, o petitie prin care solicita amanarea rediscutarii validarii candidaturii celor trei pentru functia de membru CSM pana la solutionarea proceselor care sunt pe rolul instantelor avand ca obiect contestarea candidaturilor celor trei.￯