Bucurestiul a pierdut patru spitale din cauza retrocedarilor

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 13 februarie 2011, 14:09 Actualitate | Esenţial


Policlinica Batistei
Foto: HotNews.ro
Capitala a pierdut in ultimii cinci ani nu mai putin de patru unitati sanitare, din cauza retrocedarilor facute pe Legea 10/2001. Este vorba de Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice Prof .Dr. Scarlat Longhin din Calea Serban Voda nr. 216, jumatate din Spitalul Caritas, str.Traian nr.29, Sectia externa a Spitalului Sfantul Stefan din Soseaua Alexandriei nr.145 si Policlinica Batistei din strada Batistei nr. 27 A. Totul a inceput in 2003, cand Legea 10/2001 a fost modificata, permitand si retrocedarea obiectivelor de utilitate publica, printre care si spitalele.

Spitalul de Boli Dermato-Venerice Dr. Scarlat Longhin


Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice Prof. Dr. Scarlat  Longhin a fost retrocedat in doua etape. Pe 16.11.2006  cateva corpuri din spital si terenul aferent a fost retrocedat mostenitorilor: Mociornita Maria Rosette Emilia, Mociornita Marie-Rose, Mociornita Alina-Alexandra, Mociornita Dumitru Matei Serban, Constantinescu Mihai, Constantinescu Grigore si Manoil Christina Ecaterina Aurelia. La pachet cu spitalul a venit un teren de 10.000 mp. Conform informatiilor solicitate de HotNews Primariei Capitalei, proprietatea  "se atribuie in folosinta speciala domnului Konig Michael-Nikolaus  si doamnei Metzler Irene". Pe 12.02.2007 au fost retrocedate celelalte corpuri ale spitalului, plus terenul in suprafata de circa 6.000 mp, catre Manolescu Ioan Emanoil. Aici s-a pus conditia ca sa se mentina activitatea spitalului timp de 5 ani de la data retrocedarii. Dupa expirarea acestui termen, Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din Bucuresti spune ca o parte din paturi vor fi desfiintate, iar o alta parte mutate la Spitalul Victor Babes. Medicii vor fi si ei transferati la Victor Babes.

In luna decembrie a anului trecut, pe terenul spitalului, Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat un turn de 20 de etaje si o cladire de locuinte de 6 etaje. Cladirea va adaposti birouri, un hotel si o policlinica. Investitor este societatea URIM Investments, iar proiectantul este Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".

Policlinica Batistei


Jumatate din imobil, aflat la nr. 27 A, a fost restituit in anul 2003 pe Legea 10/2001 unei anume Lucia Tretinescu. Conducerea Policlinicii a contestat in instanta actul de proprietate, judecandu-se cu proprietarul timp de 5 ani. In final insa instanta i-a dat dreptate tot proprietarului, desi, in 2003, legea nu permitea restituirea in natura a imobilelor care erau de utilitate publica, iar policlinica se incadreaza in aceasta categorie. In 2008, cu cateva zile inainte ca Adriean Videanu sa-si termine mandatul de la Primaria Capitalei, acesta a semnat o dispozitie pe Legea 10/2001, restituind si cealalta jumatate de casa, aflata la nr. 27, unui alt proprietar. Fostul primar a fost obligat de o hotarare judecatoreasca sa faca acest lucru. Si de aceasta data conducerea policlinicii a atacat actul de proprietate, procesul aflandu-se inca pe rol. Noul proprietar al cladirii, senatorul  PDL Andrei Florin Mircea, doreste demolarea cladirii si folosirea terenului pentru ridicarea unei noi constructii. Intre timp, ferestrele jumatatii de cladire de la nr. 27 au fost scoase, aceasta fiind lasata sa se autodistruga.

In acest moment, policlinica mai functioneaza doar in jumatate de cladire. Daca va pierde procesul, unitatea medicala va trebui sa se mute in alta cladire, pusa la dispozitie de Ministerul Sanatatii.

Spitalul Caritas 

Jumatate din Spitalul Caritas a fost restituit tot in 2007. "Se restituie in natura in proprietatea doamnei Banulescu (fosta Petear) Anca Ioana imobilul situat in Bucuresti, str.Parfumului nr.35, sector 3, compus din constructie Corp E (S+P+E) si teren in suprafata de 156,00 mp si constructie Corp F (S+P+E) si teren in suprafata de 160,00 mp", conform datelor de la Primaria Capitalei. Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din Bucuresti spune ca spitalul ar putea fi desfiintat , iar personalul mutat la alte spitale. "Deocamdata evaluam ce vom face cu acest spital. Proprietarii au vrut sa-l inchirieze in continuare. insa chiria era foarte mare. Si asta nu ar fi fost neaparat o problema, ci faptul ca imobilul este foarte vechi si, fiind inchiriat, nu puteam face mari investitii", a explicat Savu.

Sectia externa a Spitalului Sfantul Stefan

Aceasta unitate sanitara a fost restituita in 2005 doamnei Stanescu Cornelia si doamnei Motoi Roberta Andreea. "Se restituie in natura imobilul situat in Bucuresti, Soseaua Alexandriei nr.145, sector 5, format din constructii (Corp A+B+C) si teren in suprafata de 13281 mp", conform datelor de la Primaria Capitali. Marius Savu  spune ca si acest spital va fi desfiintat, iar personalul va fi mutat la "Victor Babes".

Conform articolului 16 din Legea 10/2001, si cladirile care adapostesc obiective de utilitate publica trebuie restuite in natura, proprietarilor de drept. Singura conditie este ca respectivul spital/ scoala/gradinita, sa functioneze in continuare acolo termen de 5 ani de la data retrocedarii, pana autoritatile gasesc o solutie pentru mutarea obiectivului. Desi au fost retrocedate aceste unitati sanitare, in Bucuresti nu s-a mai construit niciun spital. Pana in prezent, strategia municipalitatii a fost de a muta o parte din paturi si personalul la alte spitale din Capitala.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8329 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  Cum poti pierde ceva ce nu-i al tau? (Duminică, 13 februarie 2011, 15:11)

  mvm [anonim]

  Bucurestiul nu a pierdut nimic,cladirile respective ramanand in Bucuresti.Ca nu mai sunt unitati de deservire sanitara,este alta poveste.Daca Bucurestiul ar avea nevoie de unitati sanitare in zonele respective cred ca este capabil sa o faca.
  • +2 (2 voturi)    
   ESCROCHERII (Luni, 14 februarie 2011, 11:59)

   escu [anonim] i-a raspuns lui mvm

   Pai...tocmai asta este: aceasta operatiune de comando la adresa Romaniei inseamna ,,retrocedare" = furt in 80% din cazuri ! ,,retrocedarile s-au facut catre escroci nu catre adevaratii proprietari, in general case de avocatura, pe baza cumpararii drepturilor litigioase. O escrocherie si o nedreptate strigatoare la cer !!
 • +4 (20 voturi)    
  restituiri (Duminică, 13 februarie 2011, 15:44)

  dorin valeriu [anonim]

  Foarte bine ca s-au restituit, pacat ca atat de tarziu, dupa ce adevaratii proprietari a trebuit sa bata tribunalele peste 20 de ani! Daca statul voia sa le pastreze, n-avea decat sa plateasca "o dreapta si corecta despagubire"! Dece lasati sa se inteleaga ca restituirea este ceva rau ? As vrea sa va vad ce scandal ati vace daca vi s-ar confisca averile, nenorocitilor !
  • +3 (7 voturi)    
   restituirea nu este rea dar sa fie corecta (Duminică, 13 februarie 2011, 23:12)

   tepes [utilizator] i-a raspuns lui dorin valeriu

   Uite care este-treaba dorinele, multi dintre cei care revendica astazi averi pierdute au vindut inainte de a pleca din tara si multi daca nu toti au murit demult.Urmasi acestora si chiar nepotii vin si revendica cladiri de patrimoniu dar cu ce acte, multe contrafacute si-dovedite,gasesc un avocat bun si un notar de treaba si uite asa fiecare-si ia partea ,ura si la gara.Insa adevarati banditi sint cei care au modificat legea in 2001 unde se da liber la jaf,cine sint acei demnitari(a se citi hoti) si ce interese ii mina pe ei in lupta pt.modificarea legii? Daca imi poate spune cineva ce tara a retrocedat in natura patrimoniul sau national sau ma rog o parte din el cladirii castele cetati etc.
   • -1 (3 voturi)    
    restituirea nu este rea dar sa fie corecta (Luni, 14 februarie 2011, 20:40)

    Daniela [anonim] i-a raspuns lui tepes

    Castel sau cocioaba este dreptul celor care s-au aflat in situatia de-a lua drumul pribegiei. Cine le-au ocupat proprietatile?... niste coate goale proletare, analfabeti si impostori. Toti aceea sa munceasca intai si apoi sa comenteze despre bunurile nationale. Voi cei ce v-ati lasat cumparati cu o galeata goala, la fiecare sesiune de alegeri, cata coloana vertebrala ati avut? Sunteti urmasii acelor ipocriti venetici care au sustinut ideologia comunista.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu asta este problema (Luni, 14 februarie 2011, 11:58)

   catiusa [anonim] i-a raspuns lui dorin valeriu

   Dat fiind faptul ca erau spitale, Primaria putea sa ii despagubeasca pe respectivii domni. Este foarte grav ca orasul a pierdut 5 spitale si nu s-a mai facut nici unul in loc. Spitalele private sunt o alternativa, insa nu stiu cata lume isi permite sa se trateze acolo. As vrea sa nu intelegeti gresit. Imibilele acelea au fost luate abuziv si proprietarii trebuie fie sa le primeasca inapoi, fie sa primeasca despagubiri. Faptul ca am ramas fara aceste unitati sanitare este insa o mare problema, care priveste pe toata lumea.
 • +6 (16 voturi)    
  In principiu ar fi trebuit ca toate proprietatile (Duminică, 13 februarie 2011, 16:25)

  Sile [anonim]

  Comfiscate abuziv de sistemul comunist sa fie retrocedate. Pentru ca insa dupa tov. Ion Iliescu proprietatea este un moft(mai ales cind e e vorba de proprietatea altora) pornind de la constitutia gaunoasa cu care a m fost procopsiti s-a ajuns in actuala situatie aiuritoare. Care va continua cit timp nu vom avea un edificiu legislativ clar si coerent bazat pe o constitutie teafara si functionari publici iesiti din mintea de lemn capabili sa-l puna in aplicare.Nu este exclus ca undeva sa sa adune minie, pentru ca dupa cum este scris faradelegea arde ca focul. O zi buna !
 • +5 (17 voturi)    
  retrocedari spitale (Duminică, 13 februarie 2011, 16:42)

  Sorin [anonim]

  f. bine;daca erau cedate imediat dupa revolutie, era si mai bine;priviti cate case frumoase sunt in paragina pt. ca nu au restituite la timp ? Proprietatea este sacra si nimeni nu are dreptul sa dispuna de ea asa cum au facut comunistii.
  • -3 (11 voturi)    
   nu zau? (Duminică, 13 februarie 2011, 17:34)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

   proprietatea peste nevoile medii este abuziva si trebuie confiscata pentru utilitate publica.
   • +1 (7 voturi)    
    srpc, nevoile tale medii sunt mici? (Duminică, 13 februarie 2011, 23:28)

    zexe [anonim] i-a raspuns lui srpc

    Ia fa un exercitiu de sinceritatate si recunoaste ca esti slab dotat, pentru ca am un surplus pe care vreau sa ti-l donez tie. Gratis. Dupa ce terminam tranzactia, ne ocupam si de colectivizarea terenurilor agricole? Hai, ca te vad om cu experienta in expropieri.
    • -1 (7 voturi)    
     ... (Duminică, 13 februarie 2011, 23:44)

     Gigi Maybachistu' Chirurg [anonim] i-a raspuns lui zexe

     Spre surprinderea lui sprc, azi mă simt într-o dispoziţie foarte generoasă.

     Din acest motiv, sunt dispus să îi fac o donaţie. Vreo 15 centimetri peste media României.

     De detaliile tehnice se ocupă Dr. Ciomu şi o echipă de medici specializaţi în transplanturi.
 • +3 (11 voturi)    
  Vai de noi.....numai nevoi. (Duminică, 13 februarie 2011, 17:00)

  ion roata [anonim]

  In mod foarte normal,proprietatile trebuiau sa fie retrocedate adevaratilor proprietari dar guvernele Romaniei de dupa 2001 trebuiau sa se ingrijeasca de a pune ceva in loc si in loc sa dam bani ca sa construim biserici,sa cumparam cldiri retrocedabile pentru sedii de partide si alte organizatii ca de pilda cele sindicale ar fi trebuit sa construim spitale,scoli si gradinite.Cca 2 milioane de locuitori ai capitalei plus cei care sunt trimisi sau vin din provincie au nevoie de medici specialisti si de spitale pentru diverse tratamente.Daca desfintam aceste spiotale si policlinici unde sa se duca oamenii ?
  Cand duduia economia pe timpul lui Nastase si Tariceanu nu ne-am preocupat de a pune ceva in loc iar acum cand suntem in plina criza financiara ne punem sa le restrangem dar nu stim cum.
  Acum Ministerul Sanatatii trebuie sa organizeze actualele locatii spitalicesti in asa fel incat sa preia personalul specializat si paturile respectiv pentru a nu reduce capacitatea de tratamente dar in continuare pe fondurieuropene sidin fonduri proprii sa investim ca sa refacem capacitatea de tratament si ingrijire a sanatatii cu cate o capacitate pe fiecare an.
  In capitala avem cel mai bun fond de medici si personal mesiu sanitar ca si dotari dar acum nu mai avem spatii.
  Pentru inceput ar trebui mentinut spitalul Caritas cu chirie pana facem un alt spital in zona respectiva
  Am avut o mandrie de spital de dermato cu specialisti ultra dar sa ales praful.Acesta ar trebui facut intr-o locatie si adus personalul medical specializat ca si dotarea respectiva pentru a avea un asemenea spital specializat si unde se facea si cercetare cu mare eficienta in tratarea bolnavilor.
  • +3 (5 voturi)    
   bravo (Duminică, 13 februarie 2011, 20:03)

   alena [anonim] i-a raspuns lui ion roata

   Bravo. Imi place cum gandesti. Le-ai zis-o astora care urla sus si tare sa se retrocedeze! Dar nimeni nu a scris nimic si despre o solutie. Eu una nu sunt de acord cu retrocedarile in natura cand vine vb se scoli si spitale. Trist.
 • +3 (17 voturi)    
  Ofera matale solutie, doamna Catiusa! (Duminică, 13 februarie 2011, 17:08)

  Dumitru Iuga [anonim]

  Ofera matale solutie, doamna Catiusa!
  Sa agiti spiritele din condei este usor dar ca sa spui cum sa se procedeze este ceva mai greu ...
  Aceste bunuri imobile au fost confiscate de comunistii matale in mod scelerat (abuziv este putin spus!). Casele alea (si fabrici, etc.) nu au aparut din neant pe pamantul romanesc - acolo s-au investit bani produsi prin munca unor oameni ... Statul roman actual este obligat sa preia si sa rezolve pacatele Statului roman comunist ... Repet, nu agitati spiritele in zadar pentru ca Uniunea Europeana nu va tolera asa ceva!
  • -4 (6 voturi)    
   Nu vorbi de funie... (Duminică, 13 februarie 2011, 19:49)

   Gigi Maybachistu' Ne(o)comunist [anonim] i-a raspuns lui Dumitru Iuga

   Remarci numărul de lătrători de forum care zbiară de câţiva ani că vor confiscări de proprietăţi?..
  • +4 (6 voturi)    
   dumitru teleaga (Duminică, 13 februarie 2011, 23:23)

   tepes [utilizator] i-a raspuns lui Dumitru Iuga

   Era cindva un lider sindical tizul tau ,si el vorbea asa intr-o dunga insa tarile din jur aproape toate in care sau facut revendicari au primit in schimb actiuni nu bani nu in natura,dar noi sintem mai oti vorba ardeleanului poti sa iei pamintul da nu si prunii.
  • +1 (1 vot)    
   Doar informam! (Luni, 14 februarie 2011, 12:06)

   catiusa [anonim] i-a raspuns lui Dumitru Iuga

   Stimate domn,
   Intentia mea nu este sa agit spiritele ci sa aduc in fata cititorilor mei o mare problema cu care ne confruntam in acest moment. S-au pierdut patru spitale si nu s-a construit nici unul in loc. Nu este treaba mea sa gasesc solutii. Daca doriti sa stiti parerea mea, poate ar fi fost mai bine ca acesti proprietari sa fie despagubiti si spitalele sa ramana la locul lor. Sau, unde se putea, poate ar fi fost mai indicat sa se retrocedeze doar terenul aferent spitalelor. Sau, sa se faca alte spitale in alta parte. Daca tot vb de Uniunea Europeana, in aceasta comunitate, unul dintre cuvintele de ordine este strategie. Asta as fi vrut sa vad si la noi, macar pe acest domeniu atat de important. Din nefericire, lipseste cu desavarsire.
   • -2 (2 voturi)    
    cum sa se construiasca in loc? (Luni, 14 februarie 2011, 17:13)

    Luke [anonim] i-a raspuns lui catiusa

    Doamna catiusa,

    De unde si pana unde nu s-a construit nimic in loc? Sau ce intelegeti prin asta? Va rog sa-mi explicati si mie sintagma "nu s-a construit in loc"

    Dati o simpla cautare pe google pentru "clinici private in bucuresti". Imi dati voie sa le consider construite in locul celor care le deplangeti?
    Aparitia lor e dictata de cerere si oferta? (chiar daca cererea>oferta asta e alta discutie dar oricum sunt mai multe decat cele pe care le deplangeti)
    Au preluat acestea personal medical poate si din cele disparute, (in orice caz nu cred ca cei buni au ramas pe drumuri iar daca au plecat dincolo n-a fost de suparare ca nu mai ii spital in fosta cladire)?
    Sunt cladirile acestora dpdv al infrastructurii mai bune decat cele vechi? dpdv al incorporarii aparaturii de ultima generatie, al randamentului termic si energetic in general (uitati-ca puntin la poza din articol)

    Nu va inteleg logica si retorica pe care o faceti sau scopul acestora. Lumea asta mai evolueaza. Cladirile ca cea din poza sunt uzate moral de mult in a mai functiona ca spitale.
    Ar fi cazul sa mai terminam cu discursurile de tipul asta, sa incepem sa judecam la rece cum evolueaza lumea in jurul nostru. Daca aveti o problema cu retrocedarile spuneti-o direct, nu va mai ascundeti dupa sentimentalisme cu pierderea spitalelor ca nu tine.
  • +1 (1 vot)    
   corect (Marţi, 15 februarie 2011, 15:20)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Dumitru Iuga

   casele alea, fabricile alea, nu au aparut din neant, ele sunt rodul muncii a milioane de oameni, exploatati la sange de o mana de caspitalisti fara scrupule...
   in momentul in care proprietarii pot justifica averea, atunci sa le fie retrocedata, altfel nu vad de ce sa primeasca ceva ce nu lise cuvine... exact ca in zilele noastre, se fura-n draci, justitia inchide ochii, peste vreo 10-15 ani sunt toti curati ca lacrima, nu mai vorbesc de indreptatiti...
 • +5 (5 voturi)    
  Distrugere (Duminică, 13 februarie 2011, 18:35)

  O persoana [anonim]

  Ok. Sa se faca retraocedari dar cand vorbim de case care se afla in patrimoniul cultural situatia ar trebuii sa se schimbe. Noul proprietar ar trebuii sa ingrijeasca imobilul redobandit si nu lasat in mod voit in paragina ca sa aiba motiv pentru a-l demola si ridica alta cladire. Ba mai mult te trezesti cu un acvariu care nu respecta deloc planul de urbanism al zonei. Profit sa fie dar in Romania nu conteaza cum este obtinut.
 • -2 (4 voturi)    
  Ruina retrocedata (Duminică, 13 februarie 2011, 18:47)

  Radu, Elvetia [anonim]

  Am avut si eu o casa in judetul Buzau mostenita de la parinti. Acolo se facuse o policlinica. Dupa 20 de ani de lupte prin tribunale am primit inapoi o ruina. Ce sa fac acum cu ruina???
 • +3 (5 voturi)    
  You butt heads (Duminică, 13 februarie 2011, 19:52)

  alena [anonim]

  Ideea este ca e rau ca se retrocedeaza spitale, dupa ce ca sunt putine si in stare proasta. Si cele de sus erau dintre cele mai bune la care eu personal am fost...sa se retrocedeze...bun...cui i se retrocedeaza? mostenitorilor, dintre care unii nu au nicio treaba, sunt niste fii risipitori si viciati care nu au scrupule...exemple? eu am facut liceul CA Rosetti. Din 1997 cand s-au inceput retrocedari in zona Floreasca si nu numai, baza sportiva a liceului a inceput sa fie ciopartita pana in prezent cand nu mai exista decat curtea interioara betonata a liceului si atat. Eu vb aici de o suprafata imensa, amenajata cu terenuri de baschet, tenis, volei, handbal, fotbal si un bazin. Bazinul este acum piscina de fitze, (foarte scump) ne uitam prin gard la vedete...pe restul terenurilor sunt acum vile...mai mult, s-au retrocedat bucati imense din Parcul Verdi, parc aflat in vecinatatea curtii liceului. Acolo s-au defrisat copaci si s-au construit vile de lux...
  Alt exemplu? eu stau acum in Dristor. Aveam un spatiu verde maricel, amenajat, unde comunitatea de aici de la blocuri se recrea- scenete organizate de copii, foisoare unde se joaca sah, tarc pt catei, parc de copii, etc etc etc. S-a retrocedat unuia care a pus mana pe jumate din spatiile verzi din Dristor si l-a vandut pe o suma imensa unei firme care va contstrui un ansamblu "rezidential", PE SPATIUL NOSTRU VERDE. Pe langa copaci acestia vor lasa fara parcare toti locatarii blocurilor care inconjoara acest spatiu. Un angajat al primariei sect 3 (pe acre ascociatia noastra de locatari l-a infundat, a ajuns sa aiba dosar penal pana la urma) a semnat un plan care declara ca spatiul este unul viran si nu verde ca sa le dea mana libera nenorocitilor. Ca sa vezi, fraierul si-a luat-o dra spatiul a ramas trecut drept spatiu viran. Ne vor imbolnavi, hbar nu am cum o sa construiasca ei matahalele alea, ne vor lua lumina, etc etc. Dar cel mia important e ca ne vor calca drepturile. E corect sa se retrocedeze in natura?
 • +4 (8 voturi)    
  legile proprietatii (Duminică, 13 februarie 2011, 20:02)

  dubon [anonim]

  Sunt cladiri care au fost confiscate de statul comunist si care apartin conform legilor Romaniei si UE proprietarilor lor. Este vorba despre procese care au durat mai bine de zece ani, asa ca Ministerul Sanatatii trebuia sa gaseasca o solutie alternativa inaintea evacuarii.
 • -5 (9 voturi)    
  manipulare tip hotnews (Duminică, 13 februarie 2011, 20:25)

  Ilinca [anonim]

  Mai bine ati scrie de nemerniciile facute de actualii guvernanti cu spitalele, decat sa va legati de un lucru aboslut normal: retrocedarea proprietatilor confiscate abuziv de comunisti!
  • -3 (5 voturi)    
   Minusul pe care l-ai primit e relevant (Duminică, 13 februarie 2011, 23:35)

   Gigi Maybachistu' Neproprietar [anonim] i-a raspuns lui Ilinca

   Proprietăţile au fost confiscate abuziv de comunişti ca parte a luptei de clasă. Confiscarea a fost însoţită şi de alte delicatese ca persecuţia celor cu origine nesănătoasă.

   Comuniştii de origine foarte sănătoasă din zilele noastre, multi-colori politic, dar cu sângele roşu şi gros de comunist sub coaja multicoloră, sunt dornici să continue lupta de clasă, prin confiscarea averilor, reintroducerea pedepsei cu moartea şi a muncii forţate, pentru binele poporului şi al clasei muncitoare.
   • +1 (1 vot)    
    care-i problema ta? (Marţi, 15 februarie 2011, 15:27)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Neproprietar

    confiscarea averilor... mi se pare un lucru perfect normal daca nu poti justifica provenienta, daca nu ai platit taxe si impozite...
    reintroducerea pedepsei cu moartea... la fel, pe cine deranjeaza? in afara de jegasi ca tibne, care considera un afront la civilizatie acesta pedeapssa, dar faptele care ar impune o asemenea pedeapsa ce ar insemna?
    munca fortata... vai de mine, cu asta m-ai dat gata, parazitule, dar tu din ce vrei sa traiesti, numai din ajutoare, alocatii, indemnizatii de handicapat, etc.. nu poti pune mana pe munca? crezi ca munca murdareste?
    stai nitel. ca va veni vremea cand se vor termina cu aceste tampenii, unii sa munceasca si latii sa traiasca bine...
 • 0 (6 voturi)    
  O injustitie nu se repara cu alta injustitie (Duminică, 13 februarie 2011, 22:08)

  T+C [anonim]

  Foarte rau ca s-au retrocedat spitale, insitutii de invatamint.

  Statul roman trebuia sa-i despagubeasca pina la anumita valoare pe proprietari dar in nici un caz sa retrocedeze cladiri sau terenuri.
 • +3 (3 voturi)    
  Important e sa nu le distruga noii proprietari (Duminică, 13 februarie 2011, 23:32)

  sylvyaun [utilizator]

  Este corest sa retrocedeze ceva ce a fost luat abuziv! Aici nu incape discutie. Ar trebui insa o dispozitie prin care casele care prezinta de patrimoniu, istorica sa nu poata fi daramate sau lasate in paragina. Sa existe o obligatie de pastrare a formei initiale a cladirii chiar daca i se da o alta intrebuintare. Cu alte cuvinte, sa poata fi transformata in spatiu de birouri, spital, scoala,etc si inchiriata pe cati bani vrea proprietarul dar cu pastrarea specificului arhitectonic initial al cladirii. Altfel e mare pacat!
 • -2 (2 voturi)    
  Comentarii rusesti (Duminică, 13 februarie 2011, 23:34)

  zexe [anonim]

  Sa se ia, dar de la altii, si sa se dea, dar noua, comunistilor. Sa luam si pamaturile taranilor, ca tot au imbatranit si nu pot sa il lucreze, dar sa-l dam tot lor, cu chirie. Nu va mai satura Dumnezeu! Vreti casele altora, pamantul altora? ... de pamant sa va bucurati, nefericitilor.
 • 0 (2 voturi)    
  Revin cu precizari (Luni, 14 februarie 2011, 0:35)

  Dumitru Iuga [anonim]

  Nu iau in seama unele tampenii scrise pe acest forum de persoane direct interesate (eu nu am nimic de restituit - n.b.!) . Ce se munceste si se construieste cinstit este al tau pana in veacul veacurilor! Al tau si al urmasilor tai cum scrie la carte! Cine zice altfel este fie un frustrat, fie un om de nimic care asteapta tot timpul sa i se dea fara munca ...
  Numai in situatii de exceptie proprietatile nu se restituie in natura! Exceptiile le stabilesc oameni destepti si nu gulgutieri de trei parale ... Cel care reprimeste proprietatea (de regula, urmasi) face ce vrea cu ea respectand legile in vigoare. Cui nu-i convine vine la negociere si plateste!
  • 0 (0 voturi)    
   si eu precizez (Marţi, 15 februarie 2011, 15:30)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Dumitru Iuga

   ca "ce se munceste si construieste cinstit"...
   numai ca multe "retrocedari" nu pot fi justificate prin munca si mai ales cinste...
 • -2 (2 voturi)    
  Asta e o tampenie (Luni, 14 februarie 2011, 8:27)

  Lucian [anonim]

  Un spital inseamna mai mult decat o simpla cladire. Daca nu mai poate functiona intr-o anumita locatie se poate construi alt sediu. In SUA spitalele functioneaza 30 de ani intr-un sediu dupa care cladirile sunt demolate si sunt construite altele.
 • +2 (2 voturi)    
  Numai la noi............. (Luni, 14 februarie 2011, 9:23)

  DUSAN [anonim]

  O nebunie cu retrocedarile; fara noima si fara discernamant. umai la noi s-a intamplat o asemenea enormitate. Tari precum Cehia, Polonia, Ungaria, NU au retrocedat in natura ci doar au dat despagubiri banesti intr-un anumit cuantum.
  NU poti face dreptate astazi prin nedreptatirea altora.
  • 0 (0 voturi)    
   stai (Marţi, 15 februarie 2011, 15:34)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui DUSAN

   ca daca ar sti romanasii de legea 221 privind despagubirile materiale si morale fostilor detinuti politici, ca sunt peste 30000 de dosare pe rol, ca se acroda despagubiri si de ordinul milioanelor de euro, ... atuncui de ce sa ne mai miram ca li se dau inapoi cladiri la toti banditii? ca se platesc oameni specilai prin tribunale ca sa caute fel de fel de acet prin arhive, se platesc drepturi de urmasi, se fabrica urmasi, numai pentru a pune mana pe cladiri si terenuri...
   cine suporta pana la urma? poporul? o nedreptate se plateste cu o nedreptate si mai mare! oare cat va mai rezista poporul?
 • 0 (0 voturi)    
  Acesta e sistemul! (Luni, 14 februarie 2011, 11:24)

  Stepanida [utilizator]

  Acesta este sistemul:justitia hotareste iar Primaria Generala si Oprescu trebuie sa pina in aplicare aceste hotarari.Drept este ca Oprescu a gasit solutii multumitoare,prin comasari!Nu cred ca altcineva ar fi gasit o rezolvare mai buna decat Oprescu.
 • 0 (0 voturi)    
  Titlul corect este... (Luni, 14 februarie 2011, 11:46)

  Katiusa Ivanof [anonim]

  Bucurestiul a pierdut patru spitale din cauza incapacitatii autoritatilor de a gasi solutii locative dupa retrocedarea sediilor catre fostii proprietari.
 • -1 (1 vot)    
  harasho (Luni, 14 februarie 2011, 13:13)

  nikita [anonim]

  am locuit si copilarit vis a vis de sala Floreasca. tovarasului gheorghiu dej, vecinul meu si conducatorul romaniei de atunci, nu i-a placut compania noastra a celor ce locuiam acolo si in 1960 e expropiat toata zona. ulterior a creat parcul si patinoarul Floreasca, bineinteles pentru linistea si comfortul camarilei comuniste. sunt roman, cu aceleasi drepturi date de legi ca si celorlalti 19 sau 24 de milioane de catateni ai acestei tari. diferenta este ca unii revendica si primesc chiar(de multe ori ce nu li se cuvine, asa cum am vazut prin mass media cazuri) in timp ce eu de 11 ani bat tribunalele am castigat toate procesele dar nu am primit nici macar sperante ca voi fi despagubit pentru ca primaria generala a mun.Bucuresti respectiv dl.prof.dr.sorin mircea oprescu trateaza problema revendicarilor pe legea 10/2001 intr-o totala bataie de joc. iar ca mine sunt zeci de mii de bucuresteni carora li s-au luat proprietatile abuziv de regimul de trista amintire. tavarishcha ivanov katiusha aceste cazuri nu prezinta interes ptr.dvs ?? nu v-ati gandit ca poate si o atitudine mai agresiva a mass media (care in ultima vreme, de peste un an mai mult tace) ar veni in sprijinul celor nedreptatiti abuziv. oricum celor ce fac obiectul articolului dvs. odata ce li s-au retrocedat in posesie definitiva ceea ce au revendicat, nici justitia nu le ma poate lua inapoi. mie primarul general mi-a refuzat retrocedarea terenului intrucat este spatiu verde in timp ce cineva mai sus se plinge ca in dristor au ramas fara parc si legea-i una pentru toti. deci revin si intreb cu ce masura imparte justitia dreptatea in romania?? unde sunt si cum ne trateaza autoritatile pe noi: 3 ani suntem doar platitori de taxe si impozite iar in al patrulea devenim si cetateni dar nici atunci cu drept doar cei mai norocosi reusesc sa-si mai rezolve cate ceva. in romania un lucru este cert, intotdeauna doar cu Pile, Cunostinte, Relatii, Bani s-au putut rezolva probleme.nu e drept
  • 0 (0 voturi)    
   mai intai (Marţi, 15 februarie 2011, 15:37)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui nikita

   sa predai apartamentul primit de la comunisti, sa platesti intretinerea si reparatia casei nationalizate si pe urma sa o primesti inapoi...
 • 0 (0 voturi)    
  Reetrocedare teren pe legea 247/2005 fosta l10/200 (Miercuri, 1 iunie 2011, 19:57)

  Sysbit [anonim]

  Mi s-a respins a 3 a actiunea de retrocedare a unui teren proprietate personala situat in perimetrul spitalului de copii din Iasi.Am cerut sa fie un alt amplasamet pe o suprafata unde functioneaza de 21 de ani niste chioscuri alimentare.Judecatoarea a zis ca nu se poate retroceda punct.
  De parca terenul care a fost confiscat in mod abuziv pe baza decretului din 1966 nu se mai poate retroceda .
  Asta este judeca unui judecatoare care nu judeca cum ar tb sa judece in mod logic.!!!!!!
  Deci din 1992 " a zbat" pentru terenul meu iar acesti incompetenti nici macar nu stiu sa uite pe lege si pe baza unor documente.Rusine lor.La intrusul de asa zis rege mihai 1 balbiitul in retrocedezi si il despagubesti cu 32 mil euro ---care Carol1 a venit cu acte false in ROmania si rupt in fund fara bani ,sarac pamintului iar cei care au drept nu se lise face dreptate.Rusine lor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by