Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a publicat vineri motivarea deciziei din 7 ianuarie prin care a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor. ICCJ a specificat ca suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a ramas definitiva si ca aceasta decizie produce efecte "erga omnes", adica este opozabila tuturor pensionarilor militari. Decizia ICCJ se refera la suspendarea aplicarii HG 735 pana la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceluiasi act normativ.

Cum se traduce decizia ICCJ, potrivit specialistilor in drept:

  • Guvernul poate continua sa recalculeze pensiile pentru ca temeiul acestei recalculari este legea 119/2010, si nu HG 735/2010.
  • Ceea ce s-a retinut prin motivarea ICCJ este ca prin HG 735 s-ar adauga la legea 119 din 2010 obligatia ca oamenii sa formuleze ei cereri de recalculare si sa aduca ei acte doveditoare. La asta se refera aparenta de nelegalitate retinuta de Curte.
  • Ca urmare a deciziei ICCJ institutiile trebuie sa recalculeze ele, din oficiu, pensiile, pe baza actelor doveditoare pe care le au de la depunerea dosarelor de pensie, in baza carora s-a si stabilit initila pensia. Guvernul si ministerele trebuie sa faca toate operatiunie din oficiu, nu la cerere, si sa tina cont de actele depuse anterior sau sa faca demersuri pentru a obtine altele

"Prin decizia nr. 38 din 7 ianuarie 2011 a Sectiei de Contencios administrativ si fiscal, pronuntata in dosarul nr. 1371/33/2010, s-au respins ca nefondate recursurile declarate de Guvernul Romaniei si Ministerul Administratiei si Internelor impotriva sentintei civile nr. 338 din 28 septembrie 2010 a Curtii de Apel Cluj - Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21.07.2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pana la pronuntarea instantei de fond", se arata in motivarea deciziei ICCJ.

Trebuie mentionat ca decizia ICCJ se refera la suspendarea aplicarii HG 735/2010, si nu la anularea acesteia. Prin decizia ICCJ se confirma sentinta nr. 338/2010 pronuntata de Curtea de Apel Cluj, in 28 septembrie 2010 care stipula suspendarea efectelor HG 735/2010 pana la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceluiasi act normativ.

Dosarul in care se cere anularea efectelor HG 735 a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti sub nr. 11431/2/2010.

Gheorghe Gherghina: Nu sunt diferente semnificative ca impact pe buget

"Ca efort bugetar, cheltuielile cu pensiile recalculate sunt aproximativ aceleasi cu cele facute pentru a acoperi vechiul nivel. Nu sunt diferente semnificative ca impact pe buget", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat din Finante Gheorghe Gherghina. La nivelul unui an, statul cheltuie circa 640 de milioane de euro pentru a acoperi aceste pensii.

Fragmente din motivare:

  • "(...) Instanta de control judiciar are in vedere faptul ca H.G. nr. 735 din 21.07.2010 - act administrativ unilateral cu caracter normativ - produce efecte erga omnes, ca si sentinta recurata. In raport de cele amintite anterior, H.G. nr. 735 din 21.07.2010 produce efecte erga omnes, cu alte cuvinte, se refera la toate persoanele aflate sub incidenta sa: fostii militari, politisti, functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, pentru care se dispune recalcularea pensiilor", se precizeaza in motivarea magistratilor de la instanta suprema.
  • "Inalta Curte apreciaza ca este corecta concluzia primei instante, in sensul ca H.G. nr. 735 din 21.07.2010 creeaza o situatie discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare si documente doveditoare. In plus, (...) pentru prima data, actul administrativ cu caracter normativ prevede o asemenea modalitate de calcul a drepturilor de pensie. Ca atare, Inalta Curte retine ca actul administrativ aflat in litigiu determina o situatie care nu are o justificare obiectiva si rezonabila (...)".
  • "Prin dispozitia referitoare la obligarea pensionarilor de a depune cereri de recalculare a pensiilor si a documentelor doveditoare ale veniturilor pe care le-au dobandit in decursul carierei, se realizeaza o ingerinta in dreptul lor la respectarea bunului, reprezentat de pensie".
  • "Asadar, prin aplicarea art. 15 alin. 4 din Legea nr. 554/2004, modificata, masura suspendarii H.G. nr. 735 din 21.07.2010, dispusa de prima instanta, se prelungeste ope legis pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei avand ca obiect anularea acestui act administrativ unilateral cu caracter normativ".

Motivarea ICCJ poate fi citita aici.

Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) produce efecte doar pentru persoanele care au formulat reclamatii, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru.

''Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie produce efecte doar pentru persoanele care au formulat reclamatii, fiind vorba despre admiterea unor cereri de suspendare a recalcuarii pensiilor. In ceea ce priveste Ministerul Administratiei si Internelor, in situatia admiterii unor cereri de suspendare, structurile componente vor dispune de indata masuri de informare si de aplicare la nivelul Casei de Pensii'', a precizat Marius Militaru.

In 28 septembrie, Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Cluj a decis suspendarea executarii HG 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Actiunea a fost promovata de Viorel Hexan, Gheorghe Stanescu, Stefan Trif, Iulian Palca, Ioan Bob, Mircea Matei Serban, Vasile Vanea.

Reclamantii au invocat faptul ca HG 735/2010 a fost promovata cu incalcarea dispozitiilor privind transparenta decizionala, fiind publicata in Monitorul Oficial fara a fi fost adusa anterior la cunostinta publicului. Totodata, reclamantii au sustinut ca multi dintre militari sunt in imposibilitatea fizica de a face rost, in termenul solicitat, de actele cerute pentru recalculare, ceea ce va da nastere la situatii discriminatorii. Potrivit acestora, actul este neconstitutional si imoral, ingradind accesul ulterior la justitie al celor care vor dori sa conteste recalcularea.

Situatia pensiilor recalculate

Ministrul Apararii a anuntat miercuri in cadrul unei conferinte de presa ca peste 66.000 de pensionari (82% din totalul militarilor in rezerva si in retragere) au depus formularul pentru obtinerea adeverintelor de venit si ca la Directia financiar-contabila din cadrul MApN sunt 52.000 dosare, dintre acestea fiind procesate 25.798 dosare. Din totalul dosarelor procesate, 3.272 se refera la pensionari militari cu cariera completa si 22.526 la cei cu cariera incompleta.

MApN a a prezentat pe site-ul institutiei situatia pensiilor recalculate, precizand ca pentru cei cu stagiu complet si care primeau sub 3.000 de lei, pensia a crescut.

In cazul, dosarelor procesate pentru cei cu cariera militara incompleta si cu pensii de pana in 3.000 de lei, aproximativ 80% au crescut si doar aproximativ 20% au scazut. Din cele 3.272 de dosare pentru pensionarii cu cariera militara completa, pentru un numar de 1.972 de pensionari care primeau pana in 3.000 de lei pensia a crescut, iar din cele 1.359 de dosare ale celor care primeau peste 3.000 de lei, doar 717 pensii au crescut, iar 642 de pensii au scazut.

Din cei 22.526 de pensionari cu cariera militara incompleta, 15.104 care primeau pana in 3.000 de lei acum primesc o pensie mai mare si doar pentru 4.150 pensiile au scazut. Din cei 3.264 de pensionari cu cariera incompleta si cu pensie de peste 3.000 de lei, 559 dintre ei au primit o pensie marita si allti 2.705 le-au primit o pensie scazuta.

HotNews.ro a realizat o radiografie a sistemului de recalculare a pensiilor militarilor care poate fi citita aici.

Stirea se actualizeaza