Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi că este optimist în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen în acest an, transmite Agerpres. Aderarea va avea loc chiar pe durata preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, a spus seful diplomatiei romane. Saptamana trecuta, ministrul maghiar de Interne ar fi declarat ca Bruxelles-ul a decis deja aminarea aderarii Romaniei la Schengen in aprilie, intrarea putind avea loc cel mai devreme in octombrie 2011. Stirea a pus pe jar diplomatia de la Bucuresti, chiar daca oficialul ungur a infirmat apoi ca a facut o astfel de declaratie.

"Cred că vom intra în acest an. Facem toate eforturile politico-diplomatice în acest sens. Evaluările arată că România este pregătită în acest sens, că structura este funcţională. Ne aşteptăm la recunoaşterea acestei capacităţi, de a securiza frontiera UE, de a opri toate formele de trafic şi de migraţiune ilegală", a spus Baconschi.

"Poziţia României în chestiunea Schengen este o poziţie de demnitate naţională, care porneşte de la principiul egalităţii statelor membre", a afirmat ministrul, adaugand că România trebuie să depăşească mentalitatea de stat candidat.

"Poziţia noastră de principiu este poziţia unui stat membru, nu a unui stat candidat. Suntem stat membru de patru ani , vrem ca aceleaşi reguli să fie aplicate în cazul nostru ca şi în cazul precedentelor extinderi", a spus oficialul roman.

Baconschi a mai spus ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare "este util în domeniul pentru care a fost creat, dar se aplică exclusiv Justiţiei".

Seful diplomatiei romane a mai afirmat ca Romania are "sprijinul preşedinţiei ungare a UE pentru ca o decizie politică legată de un calendar de aderare cât mai scurt să fie luată pe durata celor şase luni în care Budapesta se află la preşedinţia rotativă a Uniunii".

Saptamana trecuta, dupa aparitia informatiilor legate de declaratia ministrului maghiar Sandor Pinter, care ar fi afirmat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, zona de libera circulatie in Europa, a fost amanata, Teodor Baconschi a spus ca "MAE si-a facut temele privind aderarea la spatiul Schengen" si ca "nu exista niciun motiv ca aderarea sa fie amanata".

Potrivit transcriptului obtinut de HotNews.ro, Sandor Pinter a spus: "Consider ca, cel mai tarziu pana in luna iunie, trebuie sa adoptam o asemenea declaratie politica din care sa rezulte ce sarcini mai trebuie indeplinite de cele doua tari, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Frantei si Germaniei". Luna iunie, indicata drept termen pentru o declaratie politica, ridica insa, la randul ei, semne de intrebare. Problema aderarii Romaniei ar trebui transata la sfarsitul lunii martie. De aici s-ar putea deduce ca aderarea in martie a picat.