Promovabilitatea la bacalaureat, sesiunea a II-a, inainte de contestatii, a fost in Capitala de 40,97%, jumatate fata de 2009, cand era de 82,7%, a declarat luni, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu.

El a spus ca aceste rezultate sunt urmare a tolerantei zero de la bacalaureat dar si a faptului ca in calculul mediei s-a tinut cont numai de rezultatele de la probele scrise.

"A fost toleranta zero la bacalaureat fata de frauda, nicio persoana nu a putut copia", a precizat Banu.

El a mai spus ca la bacalaureatul din 2010 s-a luat in calcul doar rezultatul la probele scrise, probele orale fiind notate cu calificative.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara, duminica seara, ca probabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea a doua, inainte de contestatii, este de 32,31%, mai putin de jumatate fata de procentul inregistrat in 2009 dupa contestatii, cand a fost de 72,61%.

Potrivit lui Daniel Funeriu, rezultatele slabe de la aceasta sesiune a examenului de bacalaureat sunt efectul reformelor facute de fostii ministi Andrei Marga si Ecaterina Andronescu. In opinia ministrului Educatiei, aceste probleme ar putea fi corectate prin noua Lege a educatiei, insa aceasta este blocata de opozitie in Senat.

Daniel Funeriu a mai spus ca, la fel ca in prima sesiune a examenului de bacalaureat, cand rezultatele au fost mai slabe decat in 2009, si in aceasta toamna se poate vedea ca masurile adoptate de actuala echipa ministeriala schimba perceptia privind examenul de bacalaureat, transformandu-l intr-o evaluare corecta, transparenta, bazata pe pregatirea reala a elevilor, si nu pe cea dobandita prin frauda.

Fraudele la bacalaureat vor fi mai sever pedepsite

In privinta fraudelor, ministrul a avertizat ca elevii care vor fi prinsi ca au copiat la examenul de bacalaureat nu vor mai putea da examenul in doua sesiuni consecutive.

"Vom fi mult mai severi cu tot ceea ce inseamna fraudare", a spus Funeriu, adaugand ca cei care vor fi depistati ca fraudeaza in sesiunea din vara anului viitor vor mai putea da examenul doar in septembrie 2012.