Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca nu are informatii privind situatia in care s-ar afla persoanele care obtin venituri independente si care sunt nevoite sa piarda timp la ghiseele administratiilor financiare pentru a-si plati contributiile aferente acestor venituri, precizand ca explicatiile tehnice trebuie sa fie date de ministrii Finantelor si Muncii.

"Aceste date vi le poate comunica ministerul Muncii si Finantelor... la mine asemenea informatii nu au ajuns pe masa Guvernului...aceste afirmatii trebuie sa aiba acoperire", a declarat Boc.

HotNews.ro a relatat in ultimele zile despre haosul de la ghisee inainte de termenul limita pentru depunerea declaratiilor, pentru cei care primesc venituri din activitati independente si (PFA, drepturi de autor) trebuie sa plateasca la stat contributii sociale, conform noilor reglementari din Ordonanta 58/2010.

Dupa multa bajbaiala, in sfarsit, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate s-a hotarat: cei care incaseaza drepturi de autor pe langa cartea de munca nu platesc asigurarile de sanatate si pentru acestea, iar ceilalti le platesc conform vechilor prevederi (trimestrial, respectiv anual). S-a hotarat si Casa de Pensii, dupa ce functionarii au constatat ca nu mai fac fata aglomeratiei de la ghiseu, sa primeasca declaratiile si prin posta (vezi materialul video cu imbulzeala de la ghisee). Toate aceste noutati sunt insa comunicate verbal, fara niciun anunt oficial. Cei mai organizati, la ANOFM: nu au softuri, nu au conturi, dar primesc formulare prin posta si au improvizat inca un birou pe hol, unde un functionar sa preia declaratiile. 12,3 kilometri este distanta minima care trebuie parcursa pentru ajunge la toate cele trei institutii.