24 august, cu o zi inainte de termenul limita pentru depunerea declaratiilor, pentru cei care primesc venituri din activitati independente si (PFA, drepturi de autor) si trebuie sa plateasca la stat contributii sociale, conform noilor reglementari din Ordonanta 58/2010. Haosul de ieri persista, cu cateva mici imbunatatiri. Dupa multa bajbaiala, in sfarsit, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate s-a hotarat: cei care incaseaza drepturi de autor pe langa cartea de munca nu platesc asigurarile de sanatate si pentru acestea, iar ceilalti le platesc conform vechilor prevederi (trimestrial, respectiv anual). S-a hotarat si Casa de Pensii, dupa ce functionarii au constatat ca nu mai fac fata aglomeratiei de la ghiseu, sa primeasca declaratiile si prin posta (vezi materialul video cu imbulzeala de la ghisee). Toate aceste noutati sunt insa comunicate verbal, fara niciun anunt oficial. Cei mai organizati, la ANOFM: nu au softuri, nu au conturi, dar primesc formulare prin posta si au improvizat inca un birou pe hol, unde un functionar sa preia declaratiile. 12,3 kilometri este distanta minima care trebuie parcursa pentru ajunge la toate cele trei institutii.

Aglomeratie la ghiseeFoto: Hotnews

Sanatate: se plateste, nu se plateste, se plateste... Pana la urma, nu se plateste

Ce am vazut. O institutie in centrul capitalei, cu pereti si usi jumulite, cu linoleum pe jos - facut ferfenita, cu birouri inghesuite, imbacsite si scari interioare demne de filme de groaza. Aici bucurestenii trebuie sa stea la coada lunar, trimestrial sau anual sa-si plateasca contributiile la stat. Este Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti

Ce am aflat. Cei care incaseaza drepturi de autor pe langa cartea de munca nu platesc asigurarile de sanatate si pentru acestea. Ceilalti, care obtin drepturi de autor dar nu au si carte de munca, platesc "ca si pana acum", anual; iar Persoanele Fizice Autorizate - trimestrial. Informatia a fost confirmata si de catre Lililiana Mihai, director in cadrul departamentului juridic al CNAS.

Pensii: "Trimiteti-le prin posta!"

Ce am vazut. Peste 100 de persoane inghesuite pe un mic hol al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, care asteapta sa-si plateasca contributiile conform prevederilor Ordonantei 58/2010. Acestia erau primiti in trei birouri, fapt care nu ajuta deloc la reducerea imbulzelii. Coada nu s-a micsorat nici dupa ce o doamna consilier a iesit si a anuntat ca "se pot depune si prin posta". In primul rand, fiindca nu aveau cum sa auda cu totii anuntul facut in mijlocul unei "gramezi" inghesuite langa perete. In al doilea rand, chiar si cei care l-au auzit, au preferat sa raman, fiind destul de suspiciosi de veridicitatea acestuia.

Ce am aflat: Conform anuntului verbal facut de o angajata a institutiei, declaratiile se pot trimite si prin posta, insotite de:

- copie dupa buletin

- certificat de inregistrare fiscala (PFA)

- decizie de impunere de la fisc (PFA)

- un act doveditor pentru veniturile declarate (pentru drepturi de autor)

Conturile in care pot fi platite contributiile, pentru Bucuresti: pot fi gasite la adresa: http://www.cpmb.rdsnet.ro/ in sectiunea - Contribuabili/Declaratii/Cod fiscal si Conturi Trezorerie. Pe ordinul de plata trebuie mentionat ca suma este virata conform O.U.G 58/2010 si CNP-ul.

Somaj: Birou improvizat in hol

Ce am vazut. Aglomeratie mai redusa decat in ziua de ieri, 23 august. Motivul principal, in opinia noastra: anunturile afisate care spuneau ca formularele pot fi trimise si prin posta si ca pentru mai multe informatii trebuie urmarit site-ul institutiei. Coada fiind totusi destul de mare, la un moment dat un functionar s-a instalat la o masuta, in mijlocul holului, inregistrand si el o parte din declaratii.

Ce am aflat: conturile inca nu au fost comunicate oficial functionarilor ANOFM, noutatile vor fi afisate pe Internet.

Traseu intre institutii - Google Earth

Traseu intre institutii - Google Earth

Foto: Hotnews

12,3 kilometri de parcurs, pentru a trece pe la toate cele trei institutii

Dupa un calcul simplu facut cu ajutorul Google Earth, am parcurs nu mai putin de 12,3 km pentru a ajunge la toate cele trei institutii, avand ca punct de plecare zona Universitate (vezi foto).

Astfel, intre Universitate si sediul Agentiei de Ocupare a Foreti de Munca Bucuresti (Strada Spatarul Preda nr.12) sunt circa 4,11 km. De acolo si pana la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, mai sunt inca aproximativ 5,27 km. In total, 9,38 km pe care toti cei cu venituri din activitati independente trebuie sa-i parcurga lunar, pentru a-si depune declaratiile sociale si de somaj.

Persoanele fizice autorizate trebuie, trimestrial, sa mearga si la Casa de Sanatate Bucuresti, adica alti aproximativ 3 km. ​b