Patriarhia Romana caracterizeaza drept "nejustificate" reactiile starnite de initiativa Bancii Nationale a Romaniei de a comemora memoria patriarhilor BOR, dupa ce Muzeul Holocaustului din Statele Unite a cerut BNR sa retraga din circulatie o moneda ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea, sustinand ca fostul lider al bisericii a avut vederi antisemite si a militat pentru alungarea evreilor din Romania.

"Desi plachete si medalii aniversare sau comemorative cu patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au mai aparut in ultimii ani, fara sa existe obiectii fata de punerea in circulatie a acestora, totusi constatam cu surprindere ca recenta initiativa cu caracter comemorativ a Bancii Nationale a Romaniei a provocat reactii nejustificate de contestare a personalitatii celor cinci patriarhi romani trecuti la cele vesnice", precizeaza Patriarhia, intr-un comunicat citat de agentia de stiri a BOR, Basilica.

Patriarhia precizeaza ca BNR a pus in circulatie, in scop numismatic, din 19 iulie 2010, un set de cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu, intrucat anul acesta se aniverseaza 125 de ani de la dobandirea oficiala a autocefaliei de catre Biserica Ortodoxa Romana (1885) si 85 ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie (1925).

Biserica Ortodoxa sustine ca "unele dintre opiniile negative la adresa patriarhilor Miron Cristea, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu au fost deja respinse de catre istorici bine documentati, iar altele raman doar simple speculatii si acuzatii nefondate, abordari mai degraba ideologice, decat stiintifice".

"Patriarhia Romana considera ca initiativa Bancii Nationale a Romaniei a avut ca scop sublinierea rolului important pe care cei cinci patriarhi l-au avut in promovarea unitatii nationale si culturii crestine in vremuri grele pentru istoria poporului roman. In concluzie, Banca Nationala a Romaniei a dorit sa evidentieze lumina din activitatea patriarhilor Romaniei, nu sa-i judece post-mortem pentru reale sau presupuse umbre", adauga Patriarhia.

Reprezentantii Muzeului Holocaustului din Statele Unite au cerut Bancii Nationale a Romaniei, la inceputul lunii august, sa retraga din circulatie moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea.

Radu Ioanid, director in cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, s-a declarat "socat" de decizia bancii centrale de a emite o moneda pentru comemorarea fostului conducator al Bisericii Ortodoxe Romane din perioada 1925-1939.

Potrivit lui Ioanid, patriarhul Miron Cristea, care a fost si prim-ministru al Romaniei intre anii 1938-1939, este cel responsabil cu revizuirea legii cetateniei, prin care aproximativ 225.000 de evrei - respectiv 37% din populatia evreiasca din tara - au fost deposedati de cetatenia romana.

De cealalta parte, purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a declarat luni ca moneda face parte dintr-o serie numismatica de cinci monede din argint, reprezentandu-i pe cei cinci fosti patriarhi ai Romaniei care au condus BOR incepand cu 1925, nefiind vorba de o moneda speciala dedicata doar lui Miron Cristea.