Reprezentantii Muzeului Holocaustului din Statele Unite au cerut Bancii Nationale a Romaniei sa retraga din circulatie o moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea, sustinand ca fostul lider al Bisericii Ortodoxe Romane a avut vederi antisemite si a militat pentru alungarea evreilor din Romania, transmite Associated Press.

Radu Ioanid, director in cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, s-a declarat "socat" de decizia bancii centrale de a emite o moneda pentru comemorarea fostului conducator al Bisericii Ortodoxe Romane din perioada 1925-1939.

Potrivit lui Ioanid, patriarhul Miron Cristea, care a fost si prim-ministru al Romaniei intre anii 1938-1939, este cel responsabil cu revizuirea legii cetatenei, prin care aproximativ 225.000 de evrei - respectiv 37% din populatia evreiasca din tara - au fost deposedati de cetatenia romana.

Ioanid a cerut astfel BNR retragerea monedei, printr-o scrisoare privata transmisa, pe 29 iulie, guvernatorului Mugur Isarescu, pe care ulterior a trimis-o si jurnalistilor de la Associated Press.

De cealalta parte, purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a declarat luni ca moneda face parte dintr-o serie numismatica de cinci monede din argint, reprezentandu-i pe cei cinci fosti patriarhi ai Romaniei care au condus BOR incepand cu 1925, nefiind vorba de o moneda speciala dedicata doar lui Miron Cristea.

Numai 6.000 de evrei mai traiesc astazi in Romania, mentioneaza AP, precizand ca aproximativ 300.000 de evrei si tigani au fost exterminati in tara noastra in timpul Holocaustului.