Scandal la comisia juridica din Senat pe legea Agentiei de Integritate. La propunerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda, senatorii PSD si PNL au eliminat din legea ANI comisiile de cercetare si prelungirea activitatii de cercetare a declaratiilor de avere ale demnitarilor. Reprezentantii Agentiei, presedintele Catalin Macovei si Horia Georgescu, au parasit sala in semn de protest.

Gyorgy FrundaFoto: AGERPRES

Din nou senatorul UDMR Gyorgy Frunda a impus cele mai importante modificari care au macelarit legea ANI in Senat. Cu sprijinul senatorilor PSD si PNL a fost eliminat amendamentul care prevedea infiintarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul a fost introdus initial de catre deputati si prevedea ca aceste comisii sa functioneze pe langa Curtile de Apel si sa fie formate din procurori si judecatori. De asemenea, presedintele Traian Basescu a solicitat in cererea de reexaminare a legii sa fie mentinute comisiile de cercetare.

  • Castrarea legii de functionare a ANI vine la o zi dupa ce ambasadorii SUA si Germaniei le-au cerut senatorilor sa pastreze atributiile initiale ale Agentiei Nationale pentru Integritate.

Gyorgy Frunda, senator UDMR: "Legea 144 pentru ANI nu a prevazut infiintarea acestor comisii, Guvernul nu a propus infiintarea acestor comisii, deputatii au propus comisiile pentru a dejuca decizia CCR. Este profund neconstitutional si reprezinta un abuz de drept. Este o forma de jurisdictie speciala interzisa prin Constitutie si de CEDO. Aceste comisii vor avea un singur scop - sa-si demonstreze utilitatea si sa confiste averile''.

Ioan Chelaru, senator PSD: "Am analizat povestea cu ANI si am studiat aproape toate legislatia internationala, nu numai europeana. Nicaieri, in nici un stat din lume nu exista o asemenea institutie. Nu ne-am pus problema sa constituim o instanta speciala peste cele existente care sa vina sa judece dobandirea ilegala, ilicita a unei averi. Eu consider ca in momentul in care Curtea Constitutionala a avut obiectii importante in asta consta si esenta. Presedintele doreste acum sa reinstituim aceasta comisie speciala din magistrati, eu refuz acest abuz".

O alta modificare propusa de Frunda si adoptata de senatori este ca Agentia de Integritate are dreptul de a demara si a efectua cercetarile averilor demnitarilor pe un termen de un an de la incheierea mandatului unui demnitar si nu trei ani cum se cerea in cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu.

Schimbi dur de replici intre reprezentantii ANI si senatori

Secretarul general al Agentiei, Horia Georgescu a protestat incercand sa explice ca averea ilicita nu poate fi confiscata prin intermediul comisiilor de cercetare, lucru care l-a iritat pe senatorul Gyorgy Frunda.

  • Gyorgy Frunda: "Domnule coleg suntem amandoi juristi. Sunteti barbat sau domnisoara?"
  • Horia Georgescu:  "Va rog sa nu ma jigniti"
  • Puiu Hasotti, senator PNL: "Nu este treaba dumneavoastra ce decidem aici. Ne tot intrerupeti. Nu vreti sa votati si in locul nostru?".

Conducerea ANI s-a retras de la lucrarile comisiilor reunite dupa ce au a fost eliminata prevederea care infiinta comisiile de cercetare a averilor, de pe langa Curtile de Apel.

Horia Georgescu, secretar general ANI : In acest moment ne aflam in imposibilitatea de a ne indeplini mandatul si obligatiile asumate in raport cu Comisia Europeana. In plus, unii senatori nu au inteles inca faptul ca aceasta lege este pentru Romania si nu o lege prin care sa-si rezolve anumite probleme personale. Prin limitarea cercetarii pana la un an, dosarele aflate pe rol in acest moment se prescriu. Agentia are pe rol aproximativ 4.000 de dosare care se pierd la intrarea in vigoare a legii.

Gyorgy Frunda:"Sustin cu toata raspunderea ca ANI nu a fost slabita, nu are puteri mai putine decat a avut, am adus-o in albia constitutionala. Am scos puterile jurisdictionale pe care le-a interzis CCR si am facut ceea ce este in definitia ei: o autoritate administrativa autonoma care atunci cand ajunge la concluzia dobandirii ilegale sau la frauda sau la evaziune sesizeaza instantele competente: fie Parchet, fie DNA, fie ANAF".

Senatorii si-au continuat sedinta prezidata de Gyorgy Frunda si au respins solicitarea presedintelui Traian Basescu de a introduce prevedere prin care demnitarii trebuie sa declare si contractele cu statul. Frunda a explicat ca nu se poate introduce un astfel de amendament cand se discuta o cerere de reexaminare.

Totodata la propunerea lui Frunda cu 10 voturi pentru si 7 impotriva s-a decis sa se elimine din formularele declaratiilor de avere publice, mentionarea bijuteriilor, obiectele de arta si de cult, colectiile de arta si numismatica, precum si obiectele care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro.

Din cererea de reexaminare senatorii juristi au acceptat doua puncte. Astfel intra in categoria celor care trebuie sa depuna declaratii de avere si interese si persoanele care candideaza pentru functiile de primar, presedinte de Consiliu Judetean, consilier judetean, si consilier local. Cel de-al doilea punct acceptat de senatori este eliminarea articolului care prevede ca nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevarului daca denunta fapta mai inainte ca autoritatile sa se fi sesizat pentru aceasta.

La sedinta comisiei juridice au participat ambasadorul Elvetiei si reprezentanti ai Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti.

Deciziile comisiei juridice din Senat vor fi introduse intr-un raport si prezentate plenului Camerei Superioare. Senatorii pot adopta sau respinge in plen raportul comisiei juridice. Senatul este Camera decizionala.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, pe 2 iunie, cererea de reexaminare a Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Camera Deputatilor a pus in acord legea ANI cu solicitarile presedintelui Traian Basescu.