Legea Agentiei de Integritate, subiect de discutie la nivel inalt. Ambsadorii SUA si Germaniei s-au intalnit cu presedintii comisiilor de specialitate din Senat pe tema ANI

de Luminita Parvu     HotNews.ro
Luni, 28 iunie 2010, 20:08 Actualitate | Esenţial


Controversata lege a Agentiei de Integritate se dezbate marti in comisiile de specialitate ale Senatului. Cu o zi inainte de a fi analizata legea, ambasadorii SUA, Mark Gitenstein, si Germaniei, Andreas von Mettenheim, s-au intalnit cu presedintii Camerei Superioare, Mircea Geoana, Comisiei juridice, Toni Grebla, si Comisiei pentru Drepturile omului, Gyorgy Frunda.

Reprezentantul UDMR a declarat pentru HotNews.ro ca la intalnire s-a discutat despre proiectul de lege iar ambasadorii ar fi cerut ca, in urma dezbaterilor din Senat, Agentia "sa nu devina mai slaba decat inaintea deciziei Curtii Constitutionale".

Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat: "Am avut o intalnire cu ambasadorul SUA si ambasadorul Germaniei la Bucuresti si am discutat despre procedura legislativa privind Agentia de Integritate. Domnul ambasador ne-a prezentat cum functioneaza Agentia in America si ne-a sugerat ca institutia sa nu devina mai slaba decat inaintea deciziei Curtii Constitutionale. Domnul ambasador a avut numai informatii critice la adresa proiectului de lege, dar l-am asigurat ca legea va fi in concordanta cu drepturile omului".

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a impus cele mai importante modificari care au macelarit legea ANI in Senat si au determinat Presedintia sa ceara reexaminarea proiectului de lege. La propunerea lui Frunda a fost eliminat amendamentul care prevedea infiintarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul a fost introdus initial  de catre deputati si prevedea ca aceste comisii sa functioneze pe langa Curtile de Apel si sa fie formate din procurori si judecatori.

Frunda a argumentat ca prin infiintarea acestor comisii s-ar crea ''jurisdictii speciale'', ceea ce contravine Constitutiei. ''Aceste comisii vor avea un singur scop - sa-si demonstreze utilitatea si sa confiste averile'', a explicat Frunda.

O alta modificare propusa de Frunda si adoptata de senatori a fost ca bunurile sub forma de metale pretioase, bijuteriile, obiectele de arta si de cult, colectiile de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro sa fie precizate doar in declaratia de avere confidentiala.

"Bijuteriile si tablourile tin de intimitatea familiei si orice cetatean al Romaniei are acest drept. In plus publicarea lor reprezenta un pericol pentru cei care depun declaratia de avere pentru pot fi calcati de hoti. Daca ANI va constata ca o persoana si-a cumparat bijuterii si tablouri si nu le poate justifica va putea sesiza acest lucru. Obiectivul legii nu este sa se publice bijuteriile”, a declarat Frunda, la vremea respectiva.

Comisiile de specialitate ale Senatului urmeaza sa discute marti legea Agentiei de Integritate si sa elaboreze raportul final. Conform procedurii legislative, raportul legii va fi dezbatut si votat de catre plenul Camerei Superioare a Parlamentului. 

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, pe 2 iunie, cererea de reexaminare a Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Cererea de reexaminare a fost analizata de comisia juridica, care a adoptat in totalitate sugestiile Presedintiei. Raportul Comisiei Juridice a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor.

Deputatii au introdus in legea ANI prevederea ca demnitarii sa completeze cate o singura declaratie de avere si de interese, ca si pana acum, iar la postarea pe site-ul institutiilor vor fi blurate adresa, semnatura si codul numeric personal.

Un alt amendament adoptat de catre deputati este introducerea in declaratia de interese a unei rubrici in care vor fi trecute toate contractele pe care demnitarul, sotul, parintii sau copiii majori aflati in intretinere le au cu statul.

In plus, au fost reintroduse comisiile de cercetare a averii stipulate in Legea 115/1996 si obligativitatea candidatilor la alegerile locale si generale de a-si depune declaratiile de avere si de interese. De asemenea, in termen de trei ani de la incheierea mandatului unui demnitar si nu de un an, cum era prevazut in vechea lege ANI, se pot demara cercetari.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1786 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  ANI (Luni, 28 iunie 2010, 20:32)

  bc [anonim]

  sa le fie rusine la toti politicienii. trebuie sa intervina ambasadorii SUA, GERM si altii ca sa nu slutiti legea ani precum arata politicienii din tara asta. si chiar asa nu se stie ce bazaconie va iesi.
  • +1 (1 vot)    
   UDMR nu este in alianta cu PDL (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:14)

   GeorgeT [anonim] i-a raspuns lui bc

   PDL nu are nimic de zis senatorului UDMR , ca parca sunt aliati .
   Sau PDL nu are nimic de zis aci ,nu e treaba lor de loc aci

   Sunt votant Basescu si de aceea sprijin cu votul meu PDL dar nu cu orice pret ..

   Daca ANI este decimat , pe placul ciocoilor , PDL aste la fel de vinovat ca si UDMR .
 • 0 (2 voturi)    
  Si totusi? (Luni, 28 iunie 2010, 20:35)

  Cetateanu' Turmentat [anonim]

  Cine conduce Romania si ce vrea de la ea? Iar politicienii nostri vor fi in stare sa ajunga "mari oameni de stat"?

  Interesele romanilor de rand cine le mai apara?
 • 0 (6 voturi)    
  JENANT !!!!! (Luni, 28 iunie 2010, 20:48)

  lili [anonim]

  ca-n tarile alea bananiee in care nu au pic de incredere in tot felul de "democratii originale", asa si la noi..... Nu stiu cum li s-o fi parut alor nostri aceasta situatie umilitoare, .... Ma intreb cum ar fi cerut ambasadorul USA sa aiba o discutie in Germania pe nu stiu ce subiect de politica interna.... Democratia lu' papura voda.....
  • 0 (0 voturi)    
   Democratie originala. (Marţi, 29 iunie 2010, 10:46)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui lili

   Ce te miri.Nu ne-a procopsit Iliescu cu o democratie originala,de nu se leaga nimic si totul merge anapoda.Exact cum vor ei.
   • 0 (0 voturi)    
    Si mai zice ambasadorul SUA in Romania....,,, (Marţi, 29 iunie 2010, 12:08)

    lili [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Intr-un interviu publicat pe site-ul ADEVARUL ceva fff grav despre INCOMPETENTA guvernantilor nostri. De obicei diplomatii nu fac astfel de afirmatii decat in cazul unor tari gen Afganistan unde efortuile tarilor de a ajuta la instaurarea democratiei sunt anevoioase....
    Afirmatiile lui in acest caz se refera insa la guvernantii Romaniei......

    "Însă, corupţia nu este răul care generează toate problemele, a atras atenţia Mark Gitenstein: "Uneori este, pur şi simplu, vorba despre incompetenţă, de faptul că oamenii care iau decizii nu au mai făcut niciodată acest lucru."
 • +3 (3 voturi)    
  Rusine! (Luni, 28 iunie 2010, 20:59)

  Dindamaroaia [anonim]

  Parlagii , nu parlamentari.
 • 0 (0 voturi)    
  2 unguri (Luni, 28 iunie 2010, 22:14)

  valexandru [anonim]

  au dus de rapa legea ANI si legile austeritatii?

  Mi se pare rusinos pentru polticienii romani care nu au nici macar opinie, dara-mi-te sa fie patrioti.
 • +1 (1 vot)    
  Cine are urechi sa auda (Luni, 28 iunie 2010, 22:43)

  gogu [anonim]

  cine are ochi sa vada!
  Ne aflam in apropierea unui conflict de proportii care poate fi declansat de ura si prostia "conducatorilor".
  In asa zisa noastra clasa politica le avem din belsug pe amandoua.
  Corelati faptul ca SUA si Germania au condamnat prezenta trupelor rusesti in Transnistria cu faptul ca si al nostru CSAT a inclus asta ca o amenintare la adresa Romaniei.
  Ne-am pozitionat de o anumita parte dar asta inseamna sa actionam unitar. Practic, astazi, cei doi ambasadori au incercat sa ii convinga pe "reprezentantii Opozitiei" ca ar fi bine sa aleaga "calea Occidentului". Ma tem ca nu se va intampla.
 • +1 (1 vot)    
  Presedintele Comis... vrea de neatins (Luni, 28 iunie 2010, 23:21)

  Geo22 [utilizator]

  ... si este foarte devotat apararii drepturilor intangibile ale hotilor din Senat, Parlament, Curtea Constitutionala si alte institutii reprezentative din Romania. Asa ca , domnilor ambasadori, poate inca n-ati stiut: precum pensiile magistratilor, aceste drepturi fac parte din categoria ”drepturi speciale” intangibile . Drept urmare, nu-i fortati prea tare sa faca ”jurisdictii speciale”, nu de alta dar s-ar putea sa le confunde cei de la ”constitutionale” cu ”pensiile speciale” ale magistratilor, intelegeti si dumneavoastra cum stau dansii cu drepturile astea dobandite, ca un fenomen trecut si de nepierdut! Asta-i Romania si nu mai face nimeni aici dreptate si ordine vreodata! Mafia ii infiltrata pana la cele mai inalte nivele si nu mai este nici o speranta ca ar fi cineva in stare sa indrepte lucrurile!
 • +1 (1 vot)    
  rusine!!!! (Marţi, 29 iunie 2010, 10:24)

  liviu [anonim]

  Asa ne comportam ca niste iresopabili fata de acesta tara trebuie sa vina alte tari sa ne faca curatenie in ograda nosatra ! de ce oare noi ca popor nu avem putere morala sa asanam asest rau de la radacina ,al coruptie al necrectitudine si al jafului?, sun pre multe conesuni si iterese??! ,am dat dovada de atite ori de neseiozitate oare lumea mai are incredere in noi? ,a fot de atite ori in care au fost cerute sacrifici acestui popr si le-au aceptat si au spus este ultimu ! dupa 20 de ani de jaf facut de politicieni ,acuma noi trebuie sa platim furacinele lor inteleg ca premieru gideste corect in legatura cu restructurare dar din iterior omu simplu vede numi SA NE DEA ca de aceia sunt acolo au votat uni pentru o punga de malai oare acestai poporu romin ??MULTUMESC acestui ziar ,,f f serios si o asezare in pagina a subiectelor f bine gidite si structurate MULTUMESC!!
  • 0 (0 voturi)    
   ANI (Miercuri, 30 iunie 2010, 20:03)

   bc [anonim] i-a raspuns lui liviu

   dle liviu, dupa cum vorbesti se pare ca esti de-ai lor. expresia asa "ne" comportam, sau "avem" comducatorii pe care-i meritam" e profun gresita. e lansata de politicienii de inspiratie comunista. subtil tot romanul e facut vinovat. ei bine nu e deloc asa. votantii cred in programul politicianului. numai ca imediat ce alegerile s-au incheiat, politicianul, abandoneaza programul de minciuni. in tarile cu democrate consolidata politicianul care nu-si indeplineste programul lasa locul celui care si-l poate indeplini aceasta societate este asa zis simetrica. adica, eu te votez, tu iti indeplinesti programul. la noi, dupa alegeri, parlamentarul, isi voteaza privilegii, sau beneficiaza imediat de privilegiile votate de cei anteriori propun ca actualul regulament al parlamentului sa fie desfiintat. noul reg trebuie conceput de societatea civila. ca deh, politicianul e in slujba celor care l-au votat si nu invers.
 • 0 (0 voturi)    
  Asa sa fie (Marţi, 29 iunie 2010, 11:05)

  Prostu [anonim]

  Salut bobor !

  Adicatelea sa nu se fure in Romania ? De unde ideea asta subversiva ? Normal ar fi ca 5% din ce se fura in plus sa fie donat la bugetul de stat (taxa voluntara pe plus valoarea furata ) ! Doar asa putem atinge tinta elitista de deficit bugetar ! Cine spune ca opozitia popular-bugetara nu are masuri viabile ?

  Pa !
 • 0 (0 voturi)    
  Intocmai (Marţi, 29 iunie 2010, 17:10)

  vlad [anonim]

  "Domnul ambasador a avut numai informatii critice la adresa proiectului de lege, dar l-am asigurat ca legea va fi in concordanta cu drepturile omului" - Frunda

  Aha, drepturile carui om?!? Tocmai ce ati votat la comisie varianta voastra de hoti.

  Nu m-ar mira ca in 2-3 ani astia sa modifice Constitutia (fara referendum ca nu au ei nevoie de asa ceva) si sa introduca dreptul omului parlamentar de a fura si a fi corupt. Atunci sa vedeti ca se adeveresc cele spuse de Frunda - au respectat drepturile omului


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by