Controversata lege a Agentiei de Integritate se dezbate marti in comisiile de specialitate ale Senatului. Cu o zi inainte de a fi analizata legea, ambasadorii SUA, Mark Gitenstein, si Germaniei, Andreas von Mettenheim, s-au intalnit cu presedintii Camerei Superioare, Mircea Geoana, Comisiei juridice, Toni Grebla, si Comisiei pentru Drepturile omului, Gyorgy Frunda.

Reprezentantul UDMR a declarat pentru HotNews.ro ca la intalnire s-a discutat despre proiectul de lege iar ambasadorii ar fi cerut ca, in urma dezbaterilor din Senat, Agentia "sa nu devina mai slaba decat inaintea deciziei Curtii Constitutionale".

Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat: "Am avut o intalnire cu ambasadorul SUA si ambasadorul Germaniei la Bucuresti si am discutat despre procedura legislativa privind Agentia de Integritate. Domnul ambasador ne-a prezentat cum functioneaza Agentia in America si ne-a sugerat ca institutia sa nu devina mai slaba decat inaintea deciziei Curtii Constitutionale. Domnul ambasador a avut numai informatii critice la adresa proiectului de lege, dar l-am asigurat ca legea va fi in concordanta cu drepturile omului".

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a impus cele mai importante modificari care au macelarit legea ANI in Senat si au determinat Presedintia sa ceara reexaminarea proiectului de lege. La propunerea lui Frunda a fost eliminat amendamentul care prevedea infiintarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul a fost introdus initial de catre deputati si prevedea ca aceste comisii sa functioneze pe langa Curtile de Apel si sa fie formate din procurori si judecatori.

Frunda a argumentat ca prin infiintarea acestor comisii s-ar crea ''jurisdictii speciale'', ceea ce contravine Constitutiei. ''Aceste comisii vor avea un singur scop - sa-si demonstreze utilitatea si sa confiste averile'', a explicat Frunda.

O alta modificare propusa de Frunda si adoptata de senatori a fost ca bunurile sub forma de metale pretioase, bijuteriile, obiectele de arta si de cult, colectiile de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro sa fie precizate doar in declaratia de avere confidentiala.

"Bijuteriile si tablourile tin de intimitatea familiei si orice cetatean al Romaniei are acest drept. In plus publicarea lor reprezenta un pericol pentru cei care depun declaratia de avere pentru pot fi calcati de hoti. Daca ANI va constata ca o persoana si-a cumparat bijuterii si tablouri si nu le poate justifica va putea sesiza acest lucru. Obiectivul legii nu este sa se publice bijuteriile”, a declarat Frunda, la vremea respectiva.

Comisiile de specialitate ale Senatului urmeaza sa discute marti legea Agentiei de Integritate si sa elaboreze raportul final. Conform procedurii legislative, raportul legii va fi dezbatut si votat de catre plenul Camerei Superioare a Parlamentului.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, pe 2 iunie, cererea de reexaminare a Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Cererea de reexaminare a fost analizata de comisia juridica, care a adoptat in totalitate sugestiile Presedintiei. Raportul Comisiei Juridice a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor.

Deputatii au introdus in legea ANI prevederea ca demnitarii sa completeze cate o singura declaratie de avere si de interese, ca si pana acum, iar la postarea pe site-ul institutiilor vor fi blurate adresa, semnatura si codul numeric personal.

Un alt amendament adoptat de catre deputati este introducerea in declaratia de interese a unei rubrici in care vor fi trecute toate contractele pe care demnitarul, sotul, parintii sau copiii majori aflati in intretinere le au cu statul.

In plus, au fost reintroduse comisiile de cercetare a averii stipulate in Legea 115/1996 si obligativitatea candidatilor la alegerile locale si generale de a-si depune declaratiile de avere si de interese. De asemenea, in termen de trei ani de la incheierea mandatului unui demnitar si nu de un an, cum era prevazut in vechea lege ANI, se pot demara cercetari.