UPDATE: Tribunalul Bucuresti a decis sa emita mandate de arestare pentru 14 dintre cele 15 persoane retinute de DIICOT, in dosarul de trafic de droguri si al armelor furate de la Ciorgarla. Adrian Preda este singurul care va fi cercetat in stare de libertate, potrivit NewsIn. Mandatele de arestare sunt pentru 29 de zile, iar hotararea instantei poate fi atacata cu recurs.

Eugen Preda, care a fost implicat in scandalul de la Mall Plaza, este acuzat de procurori, in cazul furtului de arme de la Ciorogarla si traficului de droguri, pentru sase infractiuni. Dintre acestea, cea mai grava este furtul calificat, potrivit unor surse judiciare citate de NewsIn. Astfel, Eugen Preda este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, de trafic de droguri intern si tentativa la trafic international de droguri de risc, care se pedepseste cu inchisoarea de la 7 ani si jumatate la 12 ani si jumatate, de furt de arme cu consecinte deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si vanzarea de arme.

Cele 15 persoane retinute de procurori au fost aduse luni dimineata in fata magistratilor, cu propunere de arestare preventiva. La Tribunal au fost adusi fratii Adrian si Eugen Preda, Sandu George Chirita, Alin Cica, Marius Costea, Laurentiu George Dinu, Gigel Gheorghe, Nicolae Alexandru Iordan, Adrian Mincu, Adrian Dan Mustatea, Doru Tabarca, Marian Scarlat, Daniel Nicolae Stinghie, Vasile Sandu si Mihai Stefan Zugravu.

In cursul zilei de luni, procurorul sef al DIICOT, Codrut Olaru, a anuntat ca o parte dintre cei audiati sunt cercetati pentru doua infractiuni de omor, pentru trafic de droguri de mare risc si trafic de armament. "Principalele categorii de infractiuni pe care le realizeaza grupul sunt traficul de droguri de mare risc si traficul de armament. In cursul acestui an, o parte din grup a introdus in tara o cantitate importanta de heroina. Impreuna cu autoritatile din Bulgaria si Turcia s-a realizat capturarea a 124 kg de heroina, cu o valoare de peste 7 milioane de euro", a explicat procurorul sef al DIICOT. Codrut Olaru a anuntat cu aceasta ocazie ca "grupul pregatea in aceste zile un nou transport de heroina, cu destinatie finala Olanda. 6 inculpati sunt participanti si autori la furtul din Ciorogarla".

Duminica, procurorii Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Terorism au emis mai multe ordonante de retinere pe numele unor persoane audiate in legatura cu furtul celor 62 de arme arme din unitatea Ciorogarla, potrivit Mediafax. Zeci de persoane au fost ridicate pentru audieri, in dosarul privind tainurea furtului din noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009. Atunci au fost furate 62 de arme militare si alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucuresti, situat in incinta UM 01916 Ciorogarla.

In dosarul privind furtul armelor de la UM din Ciorogarla, in 2 martie 2009, au fost deferiti justitiei 11 militari. Procurorii au dispus disjungerea unor fapte cu privire la persoanele cu functii de conducere din cadrul Unitatii Militare 01916 Cirogarla si esaloanelor superioare ce au atributii privind organizarea si functionarea sistemului de paza al unitatii.

Totodata, procurorii au dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Bolintin Vale cu privire la participarea la comiterea acestui furt si a altor persoane neidentificate si cu privire la persoane care au calitate de detinatori sau tainuitori a armelor si obiectelor sustrase. Ulterior, dosarul a fost retrimis procurorilor DIICOT, Serviciul Roman de Informatii si Directia Generala de Informatii a Armatei colaborand la acest caz. Anchetatorii au descins duminica dimineata in 45 de locuri.