Dezbaterea despre ura si resentiment a fost generata de un articol scris de Mihail Neamtu si publicat de HotNews.ro intitulat Basescofobie si fanatism in media romaneasca. Horia Roman Patapievici l-a folosit drept pretext si a publicat trei articole in EVZ despre ura si sursele ei. Tema s-a rostogolit pe blogurile unor reputati intelectuali. De cateva saptamani, Vladimir Tismaneanu realizeaza pe blogul sau o ancheta despre ura si resentimet. Ii raspund pe blog personalitati din cultura romaneasca: Teodor Baconski, Mihai Sora, Mircea Cartarescu.

Istoria unei dezbateri

  • Tema a fost lansata 6 august in textul Fanatism si basescofobie in mass media romaneasca, publicat de Mihail Neamtu pe HotNews.ro
  • Ii raspunde Horia Roman Patapievici in trei articole publicate in Evenimentul Zilei: Cultura democratica si consensul urii, Despre ura care s-a incetatenit printre noi si Tinta: Traian Basescu. Sa-l uram!
  • Impotriva lui Patapievici, cateva ziare si Antena 3 duc o campanie furibunda de defaimare. H-R Patapievici face plangere la CNA. Cornel Nistorescu il ataca in Cotidianul in stil Romania Mare.
  • Tema se propaga in blogosfera. Noul Conservatorism ii reproseaza lui Patapievici indignarea selectiva, amintindu-i si ca Iliescu era urat. Patapievici e criticat si in unele reviste culturale, intr-un text publicat de Ovidiu Simonca in Observator Cultural.
  • Vladimir Tismaneanu realizeaza pe blogul sau o ancheta despre sursele care alimenteaza ura si resentimentul in Romania. Publica raspunsurile unor personalitati ca Teodor Baconski, Mihai Sora si Mircea Cartarescu. Remarcabile reflectii si eseuri. Citeste-le aici, aici si aici.
  • Vladimir Tismaneanu, pentru Hotnews.ro: "Se vorbeste tot mai mult despre resentiment, frustrare, ranchiuna, chiar revansa, drept mecanisme care ar putea explica ofensivele tot mai virulente impotriva ideilor si practicilor pluralismului democratic. Mai mult, mie mi se pare ca resentimentul este motivatia adanca a celor pentru care orice forma a nobletii spiritului trebuie automat terfelita. Din pacate, vocile care vin din directia pe care o numim a liberalismului civic anti-totalitar sunt prea putin prezente in mediile dominante (ma refer mai cu seama la televiziuni).  Pe blogul meu de idei am publicat si voi continua sa public raspunsurile unor cunoscuti intelectuali pe subiectul resentimentului ca emotie publica nociva si experienta subiectiva auto-devoranta."

Nota: Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa explice de ce ura si resentimentul par sa domine astazi societatea romaneasca. Doar radicalizarea politica pro si contra Basescu, apropierea alegerilor si criza economica amplifica acest tip de atitudine sau sunt si alte cauze?