Directorul SAR, Alina Mungiu Pippidi, a declarat la Discutia de luni, realizata de HotNews.ro si RFI si moderata de Dan Tapalaga, ca PSD si PDL ar trebui sa profite de majoritatea parlamentara de 70% pentru a promova legea antitrust, care sa interzica unui patron de presa sa detina si TV si radio si presa scrisa. Directorul SAR sustine ca Romania pierde la capitolul libertatea presei in ultimii ani, dupa integrarea in UE, “ceea ce este o situatie fara precedent”. Pippidi e de parere ca o lege antitrust ar duce la profesionalizarea media si ar asigura pluralismul surselor de media.

  • Vezi, la finalul articolului, cateva inregistrari video din timpul emisiunii
  • Emisiunea a fost precedata de o discutie online cu cititorii HotNews.ro, pe care o puteti citi aici

Asculta emisiunea "Discutia de luni"

Descarca emisiunea in format MP3

Dar, de ce crede directorul SAR ca Romania are nevoie de o lege anti-trust? “Pentru ca una din problemele foarte mari ale Romaniei in acest moment este situatia presei. Poate ca lumea nu observa. Dar in mai multe rapoarte internationale, in raportul Freedom House, in raportul Reporters sans Frontieres, in raportul Index (Media Sustainabilty Index), Romania pierde la libertatea presei de cativa ani incoace de cand este membra in UE, ceea ce este o situatie fara precedent.

Cum trebuie inteleasa aceasta lipsa de libertate a presei in Romania? Ca pare neverosimil, la prima vedere. Auzi oameni trancanind pe toate canalele, iti spui: nu se poate, oamenii astia sunt liberi. In realitate, nu este chiar asa. Presa din Romania a fost gradual capturata de interese corupte, foarte puternice. Nu ca in ea nu exista jurnalisti care nu sunt corupti, sau ca nu exista jurnalisti profesionisti. Dar in acest moment ei nu mai au unde sa lucreze.

Concentrarea media este extraordinar de periculoasa. Si eu, care scriu raportul Freedom House, anual am vazut: acum cativa ani am raportat ca erau 14 patroni, in anul urmator erau 9 patroni, si acum am ajuns pe la vreo 4 patroni. Asta nu e normal. Avem mari proiecte constitutionale, dar aici realmente avem o lege care exista in majoritatea tarilor civilizate. Incerci sa asiguri pluralismul surselor media.

Pana acum, oamenii politici din Romania au fost extraordinari de slabi cu presa. Cum bine ni se spunea in vechile stenograme ale PSD, cand Valer Dorneanu se exprima cu foarte multa plasticitate. Spunea, bun, dar ce castigam noi ca bagam atatia bani in presa asta? Castigam cel mult ca, din cand in cand, ne mai iarta pe unul dintre noi, dar ne fac arsice cand ne iau global.

Oamenii au incercat sa cumpere presa, dar nu s-au gandit ca exista acest instrument legislativ foarte intemeiat. Se poate ajunge la o negociere reala intre partide si posturile de televiziune. Eu nu vad de ce partidele din Romania nu si-ar da seama ca e in avantajul lor sa aiba cat mai multe surse. Sigur, ca ei pot spune: ne intelegem cu trei oligarhi. Si eu nu cred ca nici PSD-ului ii convine sa-i dea atat de mult domnului Voiculescu numai ca nu sunt in stare sa isi gaseasca un sprijin normal la o alta televiziune.

Din moment ce Mircea Geoana admira atat de mult Statele Unite, acolo este o lege excelenta. Eu cred ca va castiga foarte mult diversitatea spatiului media romanesc daca o parte din acesti mari patroni de azi vor trebui sa vanda diferite bucatele altor patroni si vom avea mai multi patroni. Legea antitrust trebuie propriu zis sa interzica unui sigur patron de presa sa aiba si radio si televiziune si presa scrisa.

Si cineva trebuie sa aleaga una din cele trei. Ce s-a intamplat la noi, concentrarea, mai ales din cauza faptului ca oamenii au putut sa le aiba pe toate trei, unii au si agentie de presa. Asta este absolut cu neputinta, loveste direct in pluralismul media. Daca America a ajuns sa nu fie guvernata de NBC este ca a existat aceasta lege. Ar fi in interesul profesionalizarii presei din Romania si al libertatii jurnalistice daca aceasta lege va fi introdusa.”

Fragmente din emisiunea "Discutia de luni"

  • In general presedintele si-a revizuit in jos o multime din asteptarile pe care le avea acum un an sau pe care le anuntasera unii din consilierii sai, din care unele erau, trebuie spus, de-a dreptul nesabuite.
  • Au fost pretentii mult mai mari. De exemplu a fost la un moment dat vorba de prezidentialism complet.
  • Acum practic presedintele propune un sistem care nu este diferit de sistemul actual pe care il avem.
  • Ce propune presedintele, ca seful statului sa aiba prerogativul de a inchide legislativul si de a ne trimite in anumite situatii clar determinate la alegeri anticipate, face parte din prerogativele unui regim semiprezidential normal.
  • Exista si tari parlamentare la care trebuie sa dai cuiva dreptul de a desfiinta parlamentul ca altfel poti sa ajungi in situatii de blocaj.
  • Unicameralismul este un lucru foarte foarte bun. (...) Eu cred ca am scos primul sondaj in care am spus ca romoanii vor unicameralismul, deja in anul 1998.
  • Problema este ca nu exista nicio tara in lume in care sa fi trecut o modificare constitutionala in care un parlament format din doua camere, deci dintr-un numar de 500 de oameni care au locuri, ei sa voteze sa-si taie locul lui sau locul colegului de langa el.
  • Unicameralismul nu este un lucru rau, din contra, e un lucru bun, dar e o propunere nerealista.
  • Nu am vazut niciodata, dar absoluit niciodata in Romania, vreo lucrare convingatoare care sa ne arate avantajele acestei situatii, daca e mai bine sa ai 10 in loc de 41 [de judete, n.r.]
  • Probabil insa ca pentru fondurile europene si pentru managerizarea lor sa fie un sistem mai eficient.
  • Era clar ca unii vor vedea orice incercare de modificare a Constitutiei cu suspiciune si vor presupune ca presedintele vrea numai sa-si creasca puterile.
  • Este un trend in favoarea democratiei directe si in favoarea a ceea ce numim noi populism. (...) Populismul are, in stiinta politica, un alt inteles care este mai putin peiorativ. Populismul inseamna acea ideologie politica in care crezi ca intre popor si cine conduce tara poate sa exista o legatura directa.
  • Un reprezentant care a fost ales cu 45% este mai indreptatit sa ia o decizie decat un referendum care s-a decis cu 12% din votanti.
  • Aceasta prezumtie ca participarea va fi ridicata [la vot, n.r.] pe care se bazeaza democratia directa eu cred ca e gresita. Participarea scade si va scadea in continuare.
  • Romanii au avut intotdeauna impresia ca nu au o forma de control asupra reprezentantilor si, pentru ei, presedintele este aceasta forma de control, presedintele ales direct.
  • Romanii isi doresc foarte mult un presedinte ales direct care sa faca ce face Basescu, adica sa ciocaneasca la cap parlamentul. Si daca asta vor, asta trebuie sa le dam.
  • Din lipsa de idei ale stafului lui [al lui Basescu, n.r.] politic ce altceva poti sa faci intr-un an electoral. Si atunci promovezi unele subiecte care sunt populare, n-au nicio sansa sa treaca, dar trebuie sa spui oamenilor ca incerci sa faci ceva.
  • Constitutia e plina de prostii, lucruri care literalmente sunt prostii, sunt interpretate gresit si ne baga in tot felul de incurcaturi.
  • Sunt doua crize care se vor simti in Romania. Sunt valuri ale crizei internationale, pentru ca economia Romaniei e europenizata. (...) Iar a doua e data de prostia enorma a guvernului Tariceanu. Criza mai grava pe care o s-o suferim noi singuri ne-am facut-o prin cresterea nesabuita a pensiilor si a unor salarii, care a fost cea mai mare din toate tarile nou intrate.
  • Am avut cativa ani de crestere economica si, din pacate, am cheltuit nesabuit aceasta crestere economica.
  • Singura mare realizare [a guvernului Boc, n.r.] e ca exista.

Alina Mungiu-Pippidi despre modificarea Constitutiei

Alina Mungiu-Pippidi despre criza economica

Alina Mungiu-Pippidi despre legea antitrust in media