Aproape 2.200 de medicamente care costa sub 25 de lei in farmacii au devenit nerentabile dupa cresterea taxei clawback in trimestrul 3 la 19,42%, sustin reprezentantii PRIMER - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania.

MedicamenteFoto: Hotnews

"Aceasta taxa a devenit toxica atat pentru cei peste 8,5 milioane de pacienti care gasesc tot mai greu aceste medicamente, cat si pentru producatorii din tara, care se confrunta cu o criza industriala si financiara fara precedent", sustin reprezentantii Patronatului Producatorilor de Medicamente (care reuneste 16 dintre cele mai importante fabrici de medicamente din tara), intr-un comunicat. Ei afirma ca medicamentele care costa 25 de lei au devenit nerentabile, iar cele care costa sub 15 lei ar genera pierderi de 1-2 lei.

Taxa clawback, introdusa in anul 2009, este criticata constant de marii producatori de medicamente, care sustin ca taxa a crescut semnificativ fata de anul trecut si au cerut recent demisia ministrului Bodog pentru aceasta situatie. Culmea, aceeasi taxa clawback a fost criticata saptamana trecuta si de Ministerul Sanatatii, intr-un raspuns la o solicitare Hotnews.ro, in contextul crizei de tratament cu imunoglobulina pentru pacientii cu imunodeficiente primare si boli autoimune.