Medicul ortoped Gheorghe Burnei nu va putea profesa intr-un spital de stat, a decis definitiv, luni, Curtea de Apel Bucuresti, care a admis contestatia procurorilor la decizia Tribunalului Bucuresti, ce ii ridicase inderdictia de a profesa, scrie News.ro.

Gheorghe BurneiFoto: More than Pub

Si in 31 august magistratii Curtii de Apel Bucuresti hotarasera definitiv ca medicul ortoped Gheorghe Burnei nu va putea profesa in spitalele din sistemul public de sanatate, insa in 14 septembrie doctorul Burnei a facut o noua solicitare de ridicare a interdictiei. El a depus contestatia la Tribunalul Bucuresti, iar instanta i-a admis-o, decizia fiind atacata apoi de procurori la Tribunalul Bucuresti.

In luna septembrie, medicul Gheorghe Burnei a fost pensionat pentru limita de varsta de la Universitatea de Medicina din Bucuresti. Decizia de pensionare, prezentata de jurnalista Paula Rusu, este datata 21 septembrie 2017 si este semnata de rectorul Universitatii de Medicina "Carol Davila", academicianul Ioanel Sinescu.

La ultimul termen al procesul de la Tribunalul Bucuresti, aparatorii medicului Gheorghe Burnei au cerut retrimiterea dosarului la procurori pentru refacerea urmaririi penale si au sustinut ca parintii copiilor care l-au mituit pe doctor ar trebui sa fie pusi sub acuzare pentru dare de mita.

Medicul Gheorghe Burnei a fost retinut in 10 decembrie 2016 de catre procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, care au cerut instantei arestarea preventiva a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mita. Tribunalul Bucuresti a respins arestarea preventiva, medicul fiind plasat atunci in arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca, in perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins si a primit de 15 ori mita de la parintii unor copii internati la Spitalul "Marie Curie", pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia intre 50 de lei si 1.350 de euro.

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Burnei ii obliga pe parintii copiilor operati de el sa cumpere proteze de la firma Argonmed, care in schimb ii platea vacantele cu familia in strainatate si deplasarile la congrese. Burnei folosea atat proteze omologate, cat si dispozitive medicale pe care le folosea in experimente pe copii, ce erau confectionate artizanal de cunostinte ale medicului de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, potrivit procurorilor.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care ii opera tesut osos si ligamente, fara a cere acordul parintilor, si le tinea in congelatorul unui frigider din unitatea sanitara, in care erau pastrate alimente si bauturi alcoolice. Tesuturile, desi au fost pastrate in conditii improprii si nu au fost verificate bacteriologic si viral, au fost transplantate altor copii, iar cele gasite la perchezitii urmau sa fie folosite la alte interventii chirurgicale.

Din datele existente pana in prezent in dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi facut experimente pe copii in peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Conform anchetatorilor, exista indicii ca Gheorghe Burnei ar fi savarsit infractiuni contra vietii si integritatii corporale sau sanatatii, in care victimele sunt minori aflati anterior intr-o stare de sanatate precara, "stare pe care inculpatul prin actiunile sale intentionate a agravat-o".

"Avem in vedere numeroasele declaratii ale parintilor copiilor care au suferit interventii chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii carora starea de sanatate li s-a inrautatit considerabil in urma interventiilor inculpatului. Au rezultat cazuri in care copii cu activitate fizica anterioara intalnirii cu Burnei Gheorghe specifica varstei au involuat pana la mobilitate sporadica, dificila si chiar pana la paralizie. Faptele savarsite de inculpatul Burnei Gheorghe impotriva interesului copiilor pusi in grija sa de catre parinti sunt cu atat mai grave cu cat este pozitia sa profesionala mai ridicata", au aratat procurorii.

Anchetatorii au pus sechestru pe o parte din averea medicului Gheorghe Burnei, la o saptamana dupa ce a fost pus sub acuzare, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au primit zeci de plangeri de la parinti ai unor copii operati de medicul Gheorghe Burnei, unele dintre sesizari fiind facute la linia verde a Directiei Generale Anticoruptie.