Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat joi negativ proiectul de modificare a legilor justitiei, scrie Agerpres, citand surse din CSM. Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ. Votul in CSM a fost de 10 la 8.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a participat joi la sedinta CSM, motivand ca nu doreste sa se creeze "un moment" in care sa devina aparatorul propunerilor pe care le-a facut.

Pe 31 august, CSM anunta ca va da un aviz pe proiectul de modificare a legilor justitiei, elaborat de Ministerul Justitiei, in ultima saptamana a lunii septembrie, dupa ce va consulta instantele, parchetele, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Inspectia Judiciara, precum si asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor.

Pe 30 august, Ministerul Justitiei a publicat proiectul de modificare a legilor Justitiei, trimis pentru avizare la CSM de ministrul Tudorel Toader.

O serie de propuneri controversate din proiectul de modificare a legilor justitiei, precum trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, excluderea presedintelui Romaniei din procedura de numire a sefilor DNA, DIICOT si procurorului general si infiintarea unei directii speciale in Parchetul General care sa se ocupe cu anchetarea magistratilor au starnit critici dure din partea asociatiilor de magistrati, dar si din partea unor ambasadori occidentali la Bucuresti.