Inspectorul judiciar Mihaela Focica a depus o plangere penala la Parchetul General impotriva sefului adjunct al Inspectiei Judiciare (IJ), Gheorghe Stan, pe care il acuza de santaj, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Plangere a fost depusa in contextul in care Gheorghe Stan a afirmat ca Mihaela Focica i s-a plans intr-o discutie purtata pe 4 iulie ca s-au facut presiuni asupra sa pentru a da un verdict favorabil DNA la finalul controlului pe care il efectua. Marti au aparut si inregistrarile acestor discutii. Din conversatie nu e clar cine ar fi facut aceste presiuni, numele lui Kovesi nu este pronuntat in clar, dar din context rezulta ca ar fi vorba sefa DNA.

Mihaela Focica: Da, asa trebuia sa fac, dar chestia ca asa, am zis, 'ba, asta e, m-a chemat, eu imi vad de drumul meu mai departe si consider ca nu am vorbit cu ea niciodata si asta e'. Da, intr-adevar, si eu m-am gandit mult 'cine dracu m-a pus?'. Da' iti dai seama ca eram atat de... am fost foarte speriata. Si cand m-a chemat si mi-au tremurat picioarele. De asta, stii cum este, pe fondul asta de... asa... nu... trebuia sa ma calmez si sa ma gandesc si sa spun 'ba nene, nu am ce sa caut'. Aici recunosc ca am gresit. Dar iti dai seama ca niciun moment...

Gheorghe Stan: Dar tu iti dai seama cand am aflat, cum mi-a picat mie? Si zice, 'dar voi nu stiti de la oameni, nu v-a spus doamna?'. Am spus 'nu stiu, cum sa stiu!?'. Tu cum crezi ca m-am simtit eu asa si s-o uitat la mine?

Mihaela Focica: Ce vaca, deci dupa ce ca m-a chemat si m-a pus intr-o situatie de cacat, ma mai si... trebuia macar sa taca! Sa nu...

Gheorghe Stan: O vrut sa imi arate ca se pisa pe mine. 'Ca sa vezi ce oameni ai', asta a vrut sa imi arate. Tu cum crezi ca m-am simtit?

Mihaela Focica: Da, foarte, foarte nasol, iti dai seama. Asta e, acum daca... Am sa imi reprosez asta, nu stiu, probabil ca... Nu trebuia sa ma duc la ea. Aici am gresit. Dar pe fondul...

Gheorghe Stan: Cat stam dracu aici 6 ani, hai sa fim, ca luam aici un salariu bun si nu au ce sa ne faca.

Mihaela Focica: La mine chestia asta zic... tot timpul ma gandesc 'bai, nu sunt singura acum pe viata mea...

Gheorghe Stan: Da, fetita!

Mihaela Focica: Si daca astia imi nascocesc ceva...

Gheorghe Stan: Nu iti pot nascoci!

Mihaela Focica:...Este suficient sa ma suspende din functie. Deci, eu raman, copilul meu ramane pe drumuri, nu mai am bani, am rate. Deci crede-ma ca asta a fost primul...si am zis...

Gheorghe Stan: Nu o sa ajunga! Tu gandeste-te ca sunt judecatorii aia, cum dracu sa ajunga. Cine ti-ar da autorizatie de interceptare? Ce sa auda mai, discutii de posete? (Sursa: Luju.ro)

HotNews.ro a scris in data de 12 septembrie ca inspectorul-adjunct a informat conducerea institutiei cu privire la conversatia purtata cu subordonata sa la sfarsitul lunii august, cand controlul era pe ultima suta de metri si inspectorii urmau sa isi prezinte concluziile.

Surse judiciare au declarat la vremea respectiva pentru HotNews.ro ca inspectoarea a negat in cadru oficial ca discutia relatata de Gheorghe Stan ar fi avut loc si ca DNA ar fi facut presiuni asupra ei. Aceleasi surse au mai precizat ca solutia inspectoarei Mihaela Focica in urma cercetarilor disciplinare efectuate era de clasare cauzei, insa colega sa Adriana-Claudia Pampu-Romanescu a avut o opinie contrara.

Marti, luju.ro a publicat inregistrarea presupusei discutii dintre Stan si Focica. Miercuri, pe acelasi site este publicat o adresa semnata de sefii Inspectiei Judiciare, prin care inregistrarea este transmisa si conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, cu mentiunea ca Mihaela Focica a depus o plangere in data de 4 septembrie la Cabinetul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Nu este clar de ce o inregistrare facuta in una iulie a discutiei dintre adjunctul inspectiei si un inspector a fost tinuta la sertar mai bine de o doua luni si de ce conducerea inspectiei nu a luat masuri pe loc.

Potrivit informatiilor HotNews, trei dintre inspectorii trimisi in control la DNA au ajuns la concluzia ca solutia ar trebui sa fie de clasare a dosarului de control, in timp ce alti trei au o opinie contrara. Raportul final urma sa fie intocmit vineri, 15 septembrie, insa potrivit informatiilor HotNews.ro, cei sase inspectori nu au reusit sa cada de acord asupra formei finale. Discutiile s-ar fi reluat luni, cand asupra unor inspectori s-ar fi facut presiuni sa-si schimbe punctul de vedere iar marti au aparut stenograma discutiilor dintre adjunctul Inspectiei, Gheorghe Stan, si inspectoarea Focica.

Jurnalistul Alex Costache scrie, pe Facebook, ca potrivit informatiilor sale trei inspectoare dintre inspectoarele trimise in control vor sa propuna declansarea unei cercetari fata de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru cinci abateri disciplinare. “Una dintre aceste abateri ar fi ca Laura Codruta Kovesi a trimis-o in control la sectia judiciara a DNA pe consiliera ei, Dana Titian, iar aceasta este judecatoare, nu procuroare”, mai scrie jurnalistul.

Raportul cu concluziile verificarilor efectuate la DNA la cererea ministrului Tudorel Toader ar urma sa fie aprobat sau nu de sectia pentru procurori a CSM undeva in prima jumatate a lunii octombrie.

Acesta este al doilea caz din acest an in care in spatiul public sunt "scurse" inregistrari audio cu discutiile purtate de procurori. In data de 18 iunie, Romania TV, post controlat de Sebastian Ghita, a dat publicitatii o serie de inregistrari audio atribuite Laurei Codruta Kovesi, in care o voce feminina este auzita cerandu-i procurorului Uncheselu sa "decapeze institutional" in dosarul "cu casele" pentru a ajunge la "domnu' premier".

Purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan, a declarat, in aceeasi seara, ca inregistrarea aparuta in spatiul public continea fragmente intre care au fost intercalate sintagme menite sa distorsioneze continutul celor spuse: "Inregistrarea contine fragmente care au fost rostite de procurorul sef in mod public ori la sedintele de lucru cu procurorii unei sectii operative. Intre fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu ii apartin si care sunt menite sa distorsioneze grav continutul celor spuse.''

Pe 19 iunie, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a sesizat procurorul general pentru a aprecia daca se impune sesizarea din oficiu pentru infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare dupa difuzarea inregistrarii atribuite Laurei Codruta Kovesi.

Ulterior, in spatiul public au aparut suspiciuni ca inregistrarea ar fi fost facuta de procurorul Doru Tulus. Intrebat de jurnalisti daca el este autorul inregistrarii, Tulus a raspuns "Nu, categoric".

In acelasi timp, dupa aparitia inregistrarii, Laura Codruta Kovesi a cerut revocarea procurorului Doru Tulus, caruia i se reproseaza ca a solutionat un dosar penal in care era implicata o persoana cu care ar fi avut raporturi civile. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat miercuri, 5 iulie, ca procurorul Doru Tulus sa isi incheie activitatea la DNA si sa continue la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie