Procurorul DNA Doru Tulus, a carui revocare din functie a fost ceruta de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a declarat, marti, la iesirea de la sedinta CSM in care a fost luata in discutie cererea de revocare, ca Laura Codruta Kovesi "nu m-a iubit foarte tare niciodata, dar dupa inregistrari a prins ocazia sa epureze pe criterii exclusiv subiective". Tulus a mai spus despre Kovesi ca "In martea de dupa inregistrari, l-a chemat pe politistul meu (judiciar - n.red.) cel mai vechi si i-a spus 'Pleci' ". La 5 minute dupa el, i-a chemat pe ceilalti doi ofiteri ai mei si i-a mutat la alti procurori. Apoi i-a dat un sms lui Nistor, 'o sa-l las pe Tulus singur, sa se sufoce'". Intrebat de jurnalisti daca el este cel care a facut inregistrarea difuzata de RTV in care se presupune ca se aude vocea sefei DNA, Tulus a raspuns: "Nu, categoric."

Laura Codruta Kovesi si procurorul Doru TulusFoto: Colaj foto / Sursa: Agerpres

Intrebat daca au existat vreodata presiuni asupra lui in timpul anchetelor: "Mie nu mi-a dat nimeni niciodata comanda să fac un dosar într-un anumit fel, nici pe vremea dinainte, nici doamna Kovesi sau altcineva."

Tulus a mai spus, referindu-se la Directia Nationala Anticoruptie, ca "De un an de zile, fara sa avem niciun fel de vina, nu noi 3, noi toti, nici nu repet ce scandaluri se poarta. Am ajuns o caricatura."

Doru Tulus a mai afirmat ca "Nu stiu pe cine banuieste (Laura Codruta Kovesi - n.red), sunt mai multi cercetati in dosar. Sunt mai multi care au refuzat (testul cu detectorul de minciuni - n.red.). Ancheta e facuta de cineva care a participat la sedinta. Avem persoane deasupra oricarei banuieli."

Tulus a mai spus ca "Eu tin foarte mult la institutia asta. Noi nu suntem o tabara, ne stim de foarte multa vreme, pe Mihaela (Moraru Iorga - n.red.) eu am adus-o in DNA, dar inainte de evenimentele astea nu vorbeam mai des de o data pe luna."

Despre activitatea DNA, Doru Tulus le-a spus jurnalistilor: "Nu as vrea sa dau un atac, sa fac o comparatie intre Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi. Si ca rezultate, daca va uitati cu atentie la condamnarile serioase... mai bine uitati-va voi. Uitati-va pe site, uitati-va ce mai iese, ce se mai condamna. Nu este cinstit, legal din partea mea sa fac astfel de comparatii (intre Codruta Kovesi si Daniel Morar - n.red.) Uitati-va va rog frumos ca e simplu, cinstit, legal. "

Laura Codruta Kovesi a cerut revocarea procurorului Doru Tulus, caruia i se reproseaza ca a solutionat un dosar penal in care era implicata o persoana cu care ar fi avut raporturi civile. Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, ar fi vorba de Mihai Rotaru, un om de afaceri caruia Doru Tulus i-ar fi cesionat - potrivit declaratiei sale de avere - in 2010, o creanta provenind din restante salariale in valoare de 28 de mii de euro, iar sotia acestuia, Claudia Rosu, fost procuror DNA, in 2012, o creanta tot de 28 de mii de euro. Ulterior incheierii contractelor, procurorul Tulus ar fi clasat un dosar in care il cerceta pe Rotaru. Doru Tulus a declarat insa, marti, la iesirea din sediul CSM, ca "Nu l-am vazut in viata mea pe Rotaru, nu am facut dosare cu el."

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat in discutie marti cererea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, de revocare din functie a procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga. Cei doi au fost audiati in plenul CSM.

Doru Tulus este unul dintre veteranii DNA, fiind considerat unul dintre cei mai apropiati oameni de Daniel Morar si unul dintre ultimii procurori din garda veche care nu au plecat din Directia Nationala Anticoruptie dupa venirea lui Kovesi. Tulus a instrumentat dosare grele, precum Dosarul Matusa Tamara, al fostului premier Adrian Nastase, Dosarul transferurilor si unul dintre dosarele lui Gigi Becali.

Doru Tulus a anchetat si dosare controversate, cum ar fi dosarul fostului sef al ANAF, Gelu Diaconu, care a fost restituit la DNA pentru refacerea anchetei de catre judecatori.

  • DNA sustine ca inregistrarile difuzate de RTV "nu sunt autentice" si contin fragmente intercalate

Reamintim ca pe data de 18 iunie, Romania Tv, post controlat de Sebastian Ghita, a dat publicitatii o serie de inregistrari audio atribuite Laurei Codruta Kovesi, in care o voce feminina este auzita cerandu-i procurorului Uncheselu sa "decapeze institutional" in dosarul "cu casele" pentru a ajunge la "domnu' premier". Din inregistrare nu se poate deduce despre ce premier ar fi vorba.

Purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan, a declarat, in aceeasi seara, ca inregistrarea aparuta in spatiul public continea fragmente intre care au fost intercalate sintagme menite sa distorsioneze continutul celor spuse: "Inregistrarea contine fragmente care au fost rostite de procurorul sef in mod public ori la sedintele de lucru cu procurorii unei sectii operative. Intre fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu ii apartin si care sunt menite sa distorsioneze grav continutul celor spuse.''

Pe 19 iunie, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a sesizat procurorul general pentru a aprecia daca se impune sesizarea din oficiu pentru infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare dupa difuzarea inregistrarii video atribuite Laurei Codruta Kovesi.

"Sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca inregistrarile ce contin un amestec de fragmente reale cu sintagme obtinute prin colationare risca sa conduca la acreditarea unei idei false si anume ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie ar da ordine ca procurorii sa investigheze anumite persoane sau sa directioneze ancheta intr-un anumit sens", a aratat atunci DNA.

Procurorii DNA s-au sesizat totodata oficiu pentru infractiunea de folosire, "in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii": "Sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca la sedintele cu procurorii din sectiile operative se discuta aspecte ce tin de managementul intern al acestei unitati de parchet, imprejurari care nu sunt destinate publicitatii", a anuntat atunci DNA.

Directia Nationala Anticoruptie a mai aratat ca respectivele inregistrari "nu sunt autentice" si "contin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera continutul real al afirmatiilor enuntate de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie in diverse imprejurari, cum ar fi sedinte publice ori sedinte de lucru cu procurorii sectiilor operative". "Intre fragmentele care se aud pe inregistrari au fost intercalate o serie de sintagme care nu apartin procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dar si anumite expresii licentioase pe care nu le-a folosit si nu le foloseste", a precizat Directia Anticoruptie.