Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cere Guvernului sa explice daca au fost respectate procedurile in situatii de criza si cine se face vinovat de neglijenta, precum si daca informarile meteorologice au fost emise la timp. Totodata, seful statului solicita Executivului sa implementeze de urgenta un sistem de avertizare rapida a populatiei.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Solicit Guvernului sa explice in cel mai scurt timp daca procedurile au fost respectate in astfel de cazuri si cine se face vinovat de neglijenta sau incompetenta. Trebuie sa aflam daca informarile meteorologice au fost emise in timp util si in conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului sa ia urgent masurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapida a populatiei, dar si pentru perfectionarea procedurilor de management integrat al situatiilor de criza. Absenta unui astfel de sistem reprezinta un factor de risc la adresa sigurantei nationale", arata un mesaj al presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presa de pe pagina administratiei prezidentiale.

Potrivit presedintelui, existenta unui sistem de avertizare rapida a populatiei ar fi putut evita o tragedie precum cea de duminica.

"Este inadmisibil ca intr-o tara precum Romania, recunoscuta pentru numarul mare de specialisti IT si pentru viteza de Internet, sa nu existe pana acum o initiativa guvernamentala prin care sa fie realizat un sistem de avertizare pentru toti cetatenii", mai spune seful statului.

Totodata, Iohannis sustine ca "pasarea responsabilitatii intre diversele structuri ale statului nu salveaza vieti si nici nu ajuta la diminuarea pagubelor materiale".

"Daca exista autoritati ale statului si persoane in functii publice care nu au actionat conform atributiilor, acestea sunt obligate sa raspunda in fata legii", mai spune seful statului in comunicat.

Presedintele Romaniei considera ca este absolut necesara pregatirea cetatenilor pentru situatii de urgenta, in care scoala sa aiba un rol important.

"Numai printr-o campanie continua de educare si constientizare a populatiei putem dezvolta capacitatea de anticipare si reactie a oamenilor atunci cand se confrunta cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situatii de criza", conchide seful statului.

Opt persoane au murit si cel putin alte 67 au fost ranite in judetele Timis, Arad, Hunedoara, Alba si Bistrita-Nasaud, in urma furtunilor dezlantuite duminica dupa-amiaza, care au dobarat copaci si au smuls acoperisuri. Mai multe spitale, scoli, dar si blocuri au ramas fara acoperisuri, iar multe masini au fost avariate. Zeci de localitati au ramas fara curent electric.

Reamintim ca, in perioada 18-22 septembrie, presedintele Klaus Iohannis, se afla la New York, unde va conduce delegatia romana participanta la segmentul la nivel inalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).