Opt persoane au murit si cel putin alte 67 au fost ranite in judetele Timis, Arad, Hunedoara, Alba si Bistrita-Nasaud, in urma furtunilor dezlantuite duminica dupa-amiaza, care au dobarat copaci si au smuls acoperisuri. Mai multe spitale, scoli, dar si blocuri au ramas fara acoperisuri, iar multe masini au fost avariate. Zeci de localitati au ramas fara curent electric.

Efectele furtunii pe calea ferataFoto: Facebook - CFR Infrastructura
  • Mai multe judete din tara au fost duminica sub cod portocaliu sau galben de vreme rea, inregistrandu-se furtuni si rafale de vant de peste 100 km/h. Meteorologii avertizeaza ca sistemul noros se deplaseaza rapid de la Sud-Vest catre Nord-Est.
  • Recomandari ISU: cetatenii sa sa se adaposteasca in locuinte sau alte spatii care le asigura protectia si sa deconecteze aparatura casnica; parcarea autoturismelor se va realiza in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate.

UPDATE 22.30: Infotrafic: Niciun drum national nu mai este blocat din cauza copacilor cazuti

Niciun drum national nu mai este blocat din cauza copacilor cazuti pe carosabil, anunta Centrul Infotrafic, citat de News.ro. De asemenea, nu sunt semnalate accidente rutiere care sa impuna restrictii de circulatie pe autostrazile sau drumurile nationale care tranziteaza tara.

Cinci drumuri nationale din judetele Alba, Arad, Cluj si Timis, precum si Transfagarasanul au fost blocate, duminica seara, din cauza furtunilor.

UPDATE 22.20: Masinile de pe Transfagarasan, deblocate. Nu au existat persoane ranite, nici masini avariate

Pompierii argeseni au indepartat cei mai multi dintre copacii cazuti, duminica seara, pe Transfagarasan si din cauza carora circulatia rutiera pe acest drum a fost complet blocata timp de peste o ora, anunta reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges, potrivit News.ro.

Traficul rutier a fost reluat pe un sens al drumului, iar pompierii actioneaza pentru indepartarea de pe sosea a ultimului copac cazut.

In urma acestor incidente nu exista victime sau autovehicule avariate, precizeaza sursa citata, iar toate masinile care au fost blocate in zona au putut cobori.

UPDATE 22.15: Traficul rutier prin Pasul Gutai, suspendat din cauza copacilor cazuti pe carosabil

Traficul rutier pe DN 18 prin Pasul Gutai a fost suspendat de autoritatile locale din cauza copacilor rasturnati de vant pe carosabil, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului- judetul Maramures, Dan Buca.

"Traficul rutier pe DN 18 prin Pasul Gutai ( 900 metri altitudine) este temporar suspendat din cauza copacilor doborati de vant pe carosabil. Echipaje al Politiei Rutiere se afla in trafic pe ambele cai de acces in Pasul Gutai - Baia Sprie, respectiv, Mara, pentru a redirija circulatia pe DJ 184 Baia Sprie - Cavnic- Pasul Roata- Ocna Sugatag- Sighetul Marmatiei. La fata locului se afla echipe de interventie al administratorilor celor doua drumuri care curata carosabilul", a spus Dan Buca.

Din cauza suspendarii traficului pe DN 18, in cursul serii de duminica, la intrarea si iesirea din orasul Baia Sprie, se formasera cozi de masini care se intindeau pe o distanta considerabila.

DN 18 este principalul drum de legatura prin Muntii Gutai dintre municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei.

UPDATE 21.20: Mai multe masini cu turisti, blocate pe Transfagarasan unde traficul este oprit din cauza copacilor cazuti pe carosabil

Mai multe masini pline cu turisti sunt blocate, duminica seara, pe Drumul National 7 C, Transfagarasan, in judetul Arges, informeaza News.ro. Din cauza copacilor care au cazut pe carosabil, circulatia este complet blocata, iar pompierii intervin pentru eliberarea drumului.

Potrivit datelor furnizate de catre purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arges, Madalina Epure, circulatia rutiera pe Transfagarasan este blocata, duminica seara, dupa ce mai multi copaci au cazut pe carosabil.

Traficul este oprit pe ambele sensuri, iar potrivit primelor informatii, mai multe masini pline cu turisti care coborau de la Balea Lac catre Curtea de Arges sunt blocate pe drum, dar nu se cunoaste numarul acestora.

Potrivit reprezentantilor ISU Arges, judetul nu se afla sub avertizare de furtuna.

UPDATE 20.50: Nou bilant IGSU: Opt persoane decedate si 67 ranite in urma furtunii din vestul tarii

Un nou bilant al autoritatilor privind efectele inregistrate in judetele afectate de fenomenele meteorologice periculoase indica un numar de 8 morti si 67 de raniti, informeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), citat de Agerpres.

Astfel, pana la acest moment sunt inregistrate 8 decese (5 persoane in judetul Timis, o persoana la Arad si doua persoane la Bistrita-Nasaud).

De asemenea, 67 persoane au fost ranite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vant (49 in judetul Timis, 12 persoane in judetul Arad si 6 persoane la Alba).

Misiunile sunt in dinamica.

UPDATE 20.38: Maramures: Cele 20 de persoane blocate in telescaunul din statiunea Suior (Muntii Maramuresului), aduse in siguranta la sol

"Cele 20 de persoane aflate in telescaun au fost coborate, toti sunt in stare buna de sanatate si in afara oricarui pericol. Cu putin timp in urma echipajele mixte ale ISI si Jandarmeriei montane au ajuns la persoane blocate pe telescaun si le-au coborat din instalatie la sol. Peste cateva zeci de minute, turistii vor ajunge in statiunea Suior", a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului - Judetul Maramures, Dan Buca.

Turistii au stat peste o ora blocati in telescaunul statiunii montane Suior, blocat in urma unei avarii cauzata de furtuna.

UPDATE 20.30: Numarul mortilor a ajuns la opt, a confirmat pentru Agerpres secretarul de stat in MAI Raed Arafat. "Din pacate, s-a confirmat. Mai sunt doi decedati la Bistrita. Sunt opt decedati. Deci cinci la Timisoara, unu la Arad si doi la Bistrita", a spus secretarul de stat.

El a mai precizat ca nu se impune la acest moment sa fie adusi raniti din Vestul tarii la spitalele din Bucuresti.

UPDATE 20.20: Inca un deces a fost a fost confirmat la Buzias (Timis), anunta Digi24. Astfel, numarul persoanelor care au decedat in urma vijeliei a ajuns la opt.

Scaune si mese de la terase doborate de furtuna la Timisoara

Scaune si mese de la terase doborate de furtuna la Timisoara

Foto: Facebook/ Dan Serafin

UPDATE 20.08: Bilant al IGSU: Sapte morti si 62 de persoane ranite in urma furtunilor in mai multe judete. In Maramures, mai multi turisti sunt blocati in telescaun

Sapte persoane au murit si 62 au fost ranite in judetele Timis, Arad, Hunedoara si Bistrita-Nasaud, in urma furtunilor care au dobarat copaci si au smuls acoperisuri. Mai multe spitale, scoli, dar si blocuri au ramas fara acoperis, fiind avariate mai multe masini. Zeci de localitati sunt fara curent electric, intervenindu-se pentru indepartarea efectelor furtunilor. In judetul Maramures, mai multi turisti sunt blocati in telescaun.

Potrivit unui bilant provizoriu transmis de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), furtunule au provocat probleme in mai multe judete ale tarii, citeaza News.ro.

In Timis, patru persoane au decedat iar 48 au fost ranite, fiind vorba despre 42 de adulti si sase copii.

De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 53 de copaci cazuti pe carosabil, imobile sau autoturisme si pentru indepartarea stalpilor de electricitate doborati din cauza vantului puternic.

Pentru gestionarea cu eficienta a situatiilor inregistrate, la nivelul judetului a fost activata grupa operativa, iar personalul de interventie a fost suplimentat. Totodata, a fost activat Centrul Judetean de Coordonare si Conducerea Interventiei din care fac parte membri ai structurilor din subordinea MAI si reprezentanti ai institutiilor cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.

In judetul Arad, din cauza vantului puternic, 11 persoane au fost ranite, iar o alta, in varsta de 58 ani, a fost lovita de un copac si a decedat.

In Maramures, mai multe persoane au ramas blocate in telescaun, la Suior.

"Echipaje de pompieri maramureseni sunt in zona pentru a sprijini actiunile de deblocare si acordarea sprijinului persoanelor aflate in dificultate", anunta IGSU.

In judetul Bihor, vantul puternic a generat probleme cu alimentarea electrica in 45 de localitati, iar echipe specializate au fost mobilizate in teren pentru remedierea situatiei in cel mai scurt timp. Pana la acest moment, nu s-au semnalat victime.

In judetul Cluj, s-au semnalat efecte in localitatea Huedin.

"Acum se face evaluarea preliminara. S-a intervenit pentru rezolvarea problemelor la Spitalul de Urgenta si Institutul Cardio privind electricitatea", anunta IGSU.

In judetul Alba este in curs de realizare evaluarea pagubelor.

In judetul Hunedoara, o femeie, in varsta de 63 de ani, a fost ranita in parcarea hipermarketului din Deva de elementele desprinse dintr-un panou publicitar.

"Femeia a fost preluata de un echipaj SAJ, in stare stabila, constienta si a fost transportata la UPU Deva. In plus, au fost dislocate de vant cinci acoperisuri de blocuri si case din Deva, trei din municipiul Hunedoara", precizeaza IGSU.

Acoperisurile altor aproximativ 60 de case din Lapugiu au fost afectate. Mai multi copaci rupti de vant au cazut pe DN 7 , in localitatea Lesnic, precum si pe DJ 700 A, in Bretea Mureseana, unde circulatia se desfasoara cu restrictii de viteza.

In Bistrita-Nasaud, doua persoane au fost ranite de caderile de copaci, iar acoperisul Spitalului din Beclean a fost afectat de vantul puternic.

In toate judetele vizate de avertizarile meteorologice, echipajele de interventie realizeaza evaluarea preliminara a situatiei din teren, iar in cazul in care va fi nevoie vor interveni in sprijinul cetatenilor si administratiei publice locale.

"Din ordinul inspectorului general al IGSU, echipaje operative din judetele care nu se afla sub incidenta codurilor de vreme rea, sunt pregatite pentru dislocarea in sprijinul comunitatilor afectate si fortelor de interventie", mai anunta IGSU.

Mai multe judete din tara au fost, duminica, sub cod portocaliu sau galben de vreme rea, inregistrandu-se furtuni si rafale de vant de peste 100 km/h.

UPDATE 20.00: O a doua persoana din judetul Bistrita-Nasaud si-a pierdut viata in urma furtunii

Un barbat de aproximativ 40 de ani este cea de-a doua persoana decedata in urma furtunii care s-a abatut, duminica seara, asupra judetului Bistrita-Nasaud, acesta fiind lovit de un copac pe raza localitatii Borleasa, comuna Tarlisua.

Primarul comunei Tarlisua, Vladut Purja, a declarat pentru Agerpres ca barbatul traversa o punte in momentul in care s-a declansat furtuna si a fost lovit de un copac doborat de rafalele de vant.

In comuna, vantul puternic a afectat numeroase acoperisuri, inclusiv al bisericii din Tarlisua, si a pus la pamant mai multi arbori, care au blocat accesul pe drumurile comunale si chiar si pe drumul judetean din zona.

UPDATE 19.50: Ministrul Florian Bodog: Sase copii raniti de furtuna la UPU a Spitalului Judetean Timis; doi sunt in stare grava

Doi copii raniti grav in urma furtunii care a avut loc in Vestul tarii se afla la UPU la Spitalul Judetean Timis, iar alti patru copii sunt evaluati tot la aceeasi unitate medicala, fara a fi insa in stare grava, a declarat duminica ministrul Sanatatii, Florian Bodog, potrivit Agerpres.

"La spitalul judetean, la UPU, doi copii sunt in stare grava, dar in afara de acestia mai sunt patru copii care se afla la evaluare la UPU", a spus ministrul.

El a mai adaugat ca bilantul victimelor in judetul Timis este de cinci morti si 48 de raniti, iar in judetul Arad este confirmat decesul unei persoane, iar alte 8 persoane au suferit traumatisme usoare.

Potrivit acestuia, Institutul de Boli Cardiovasculare din Cluj a ramas fara curent, dar intre timp situatia s-a remediat trecandu-se pe generatoare.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca unele probleme au fost si la Institutul de Chirurgie Cardiovasculara din Timisoara, iar acoperisul de la Spitalul din Huedin fost distrus.

Ministrul a spus ca nu s-a cerut transferul unor raniti catre spitalele din Bucuresti, dar acestea sunt pregatite pentru a ajuta.

UPDATE 19.45: Salaj: Copaci doborati, balcoane si acoperisuri distruse si un stalp de electricitate rupt, dupa o furtuna la Zalau

O ploaie torentiala de doar cateva minute, insotita de grindina si un vant puternic, a produs pagube in Zalau, duminica seara, rupand mai multi copaci, doborand un stalp de electricitate si distrugand mai multe acoperisuri si balcoane din tamplarie PVC.

Primarul Zalaului, Ionel Ciunt, a declarat pentru Agerpres ca a fost convocat Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, chiar daca nu a fost cazul unor probleme majore.

Acesta a precizat ca in oras intervin angajatii Citadin - o firma subordonata administratiei locale si Politia Locala, alaturi de echipaje ale ISU Salaj.

"Acum facem o evaluare. Suntem toti pe teren. Intervenim la caile de acces in prima etapa si vom lucra toata noapte sa degajam tot domeniul public. Nu sunt probleme mari. Pe pasarela e o problema cu un stalp de electricitate cazut. Sunt cateva balcoane cazute, la care va interveni Citadinul. Noi am facut deja un Comitet Local pentru Situatii de Urgenta, am impartit sarcinile si responsabilitatile. Vorbim si cu cei de la ISU pentru a ne imparti responsabilitatile si a interveni eficient", a afirmat sursa citata.

Pe langa problemele semnalate de primarul Zalaului, vantul puternic a rupt crengile unor copaci si a doborat cativa arbori din oras, fiind afectate si acoperisurile mai multor case, de pe care au zburat bucati de tabla sau tigle.

Lucian Jacodi, purtator de cuvant al ISU Salaj a precizat pentru Agerpres ca furtuna de duminica seara a produs pagube si in judet, la 112 inregistrandu-se zeci de apeluri, insa doar pentru probleme punctuale, fara a se semnala persoane afectate sau probleme majore.

UPDATE 19.33: Vijelia a ajuns in Bistrita-Nasaud, unde un barbat decedat dupa ce a fost lovit in parc de o creanga rupta de furtuna

Un barbat in varsta de aproximativ 50 de ani a decedat, in Parcul Municipal din Bistrita, dupa ce a fost lovit in zona capului de creanga unui copac, rupta in urma furtunii puternice care s-a abatut duminica seara asupra judetului, transmite Agerpres.

Aceasta este a sasea persoana decedata in urma furtunii care a lovit duminica judetele din vestul tarii, alte patru fiind inregistrate in judetul Timis si inca una in judetul Arad.

Potrivit reprezentantilor ISU Bistrita-Nasaud, echipajul de terapie intensiva mobila al SMURD venit la fata locului a intervenit aproximativ o ora prin manevre din resuscitare, care au ramas insa fara rezultat. In momentul cand a fost lovit de creanga rupta, barbatul se plimba cu sotia lui prin Parcul Municipal, in care mai multi copaci au fost doborati de vantul puternic.

Totodata, reprezentantii ISU informeaza ca echipaje de interventie au fost trimise pentru o persoana inconstienta lovita de un copac, in localitatea Borleasa, precum si pentru o femeie cu fracturi in localitatea Breaza, ambele fiind situate in zona de munte, greu accesibila, a judetului.

De asemenea, din cauza copacilor cazuti a fost blocata circulatia pe DN17C, la iesirea din municipiul Bistrita spre Nasaud, si pe DN17D, intre Nasaud si Salva, insa s-a intervenit de urgenta si la aceasta ora a fost reluat traficul rutier.

De asemenea, reprezentantii ISU anunta ca acoperisuri cazute sau incendiate in urma furtunii, dar si copaci prabusiti au mai fost inregistrate si in alte localitati ale judetului - la Beclean si Telciu.

Conform sursei citate, DN17 este blocat la ora transmiterii acestei stiri in Pasul Tihuta, la granita dintre judetele Bistrita-Nasaud si Suceava, pe un sens de mers din cauza copacilor cazuti in urma furtunii.

In municipiul Bistrita, echipajul de interventie la inaltime al ISU s-a deplasat la Spitalul Judetean de Urgenta, unde o parte din acoperis a fost afectata de rafalele puternice de vant.

UPDATE 19.15: Timis: Numarul ranitilor care au ajuns la spital in urma furtunii trece de 30 si este in crestere

"Avem 30 de victime cu traumatisme la diferite nivele ale corpului, membre, torace, capului. Mai grava este starea unui copil care ne-a fost transferat de la Spitalul de Copii 'Louis Turcanu'. Ne asteptam ca numarul victimelor sa creasca, intrucat vor urma reparatii la acoperisuri", a declarat duminica, pentru Agerpres, dr. Mihai Grecu, seful Unitatii Primiri Urgente a Spitalului Judetean Timisoara.

UPDATE 19.05: Trafic feroviar oprit in Timisoara din cauza unei pene de curent provocata de rafalele puternice de vant. Cinci trenuri de calatori stationeaza in gari

Traficul feroviar este oprit, duminica seara, in judetul Timis, din cauza unei pene de curent provocata de rafalele puternice de vant, iar cinci trenuri de calatori stationeaza in garile adiacente statiei Timisoara Nord, informeaza CFR Infrastructura, potrivit News.ro.

Potrivit CFR, din cauza rafalelor puternice de vant, care au atins aproape 100 de km pe ora, firele de inalta tensiune din statia Timisoara Nord au fost rupte, creand pene de curent in statia CF Timisoara si pe traseele Timisoara Nord - Ronat Triaj si Gioroc - Paulis.

De asemenea, cinci trenuri de calatori, respectiv IR 72, R 9575, R 2606, R 2028 si R 2186, stationeaza, pana la redeschiderea circulatiei, in garile adiacente statiei Timisoara Nord.

Reprezentantii CFR Infrastructura precizeaza ca echipele de interventie actioneaza in teren pentru constatarea pagubelor, identificarea zonelor unde s-au produs deranjamente, precum si pentru a stabili intervalele de statii unde se va actiona cu drezina pantograf.

UPDATE 19.00: Alba: Zeci de turisti blocati in urma furtunii in zona ghetarului de la Scarisoara

Zeci de turisti sunt blocati in zona ghetarului de la Scarisoara, in Muntii Apuseni, drumul de acces fiind blocat in urma furtunii care a doborat mai multi copaci, informeaza reprezentantii ISU Alba, citati de Agerpres.

Totodata, traficul pe doua drumuri nationale din Alba, din zona Muntilor Apuseni, este blocat duminica seara din cauza copacilor cazuti pe carosabil, iar circulatia rutiera este ingreunata pe altele din acelasi motiv, vantul puternic avariind si acoperisurile mai multor blocuri din Alba Iulia.

Potrivit Politiei, pe DN1R, intre Horea si Albac, si DN 75, intre Girda si Arieseni, traficul rutier este blocat din cauza copacilor cazuti pe carosabil.

Totodata, potrivit ISU Alba, circulatia este ingreunata si pe alte drumuri, din cauza a aproape 50 de copaci cazuti pe carosabil.

Furtuna a afectat si cel putin opt acoperisuri de bloc in Alba Iulia. In cadere, acestea au avariat mai multe autoturisme, din fericire nefiind inregistrate victime, au mai precizat reprezentantii ISU Alba.

UPDATE 18.50: Cinci drumuri nationale din zona de vest a tarii, blocate din cauza furtunilor

Cinci drumuri nationale din judetele Alba, Arad, Cluj si Timis sunt blocate, duminica dupa-amiaza, din cauza furtunilor. Politistii recomanda ca, pe timpul ploii, fiecare manevra sa fie efectuata doar dupa o temeinica asigurare si sa se foloseasca luminile de intalnire.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane anunta ca mai multe drumuri sunt blocate, duminica dupa-amiaza, din cauza vremii nefavorabile, reprezentata de ploi, descarcari electrice, furtuni si vant puternic, citeaza News.ro.

Nu se poate circula pe DN1, localitatea Ciucea, judetul Cluj, DN 1 R, intre localitatile Horea si Albac, judetul Alba, DN 6, iesirea din Timisoara spre Lugoj, judetul Timis, DN 7, intre localitatile Petris si Barzava, judetul Arad si pe DN 75, intre localitatile Girda si Arieseni, judetul Alba.

"Recomandam astfel conducatorilor auto ca, pe timpul ploii, fiecare manevra in trafic sa fie efectuata numai dupa o temeinica asigurare. In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. De aceea, recomandam ca luminile de intalnire sa fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de sosele", rcomanda Infotrafic.

De asemenea, soferii sunt sfatuiti sa-si pastreze calmul la volan, sa circule cu atentie deosebit de sporita si sa adopte permanent o conduita preventiva, pentru a putea evita producerea oricarui eveniment rutier.

UPDATE 18.44: ISU Timis: Patru decese confirmate si 26 raniti in urma furtunii. Situatia este in dinamica

Patru persoane au decedat si alte 26 sunt ranite in urma furtunii care s-a inregistrat in judetul Timis. Doua decese s-au inregistrat in Timisoara si doua la Buzias fiind vorba despre doua persoane surprinse in parc. Situatia este in dinamica si peste 140 de pompieri intervin in judet.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Timis au declarat, pentru News.ro, ca sunt deja confirmate patru decese in urma furtunii care s-a inregistrat in judet.

Doua decese sunt in Timisoara, fiind vorba despre femeia de 36 de ani surprinsa de un copac la Gradina Zoologica si de o persoana ranita de un panou publicitar, dar si despre doua persoane din Buzias, peste care a cazut un copac in parc.

Porivit ISU Timis, bilantul furtunii in acest moment este de patru persoane decedate, 26 de raniti, dintre care 15 au ajuns la spital cu ambulante si 11 cu mijloace proprii, 11 acoperisuri avariate, 45 de copaci smulsi de vant.

Furtuna din judetul Timis s-a mai potolit in intensitate, dar este in continuare innorat si ploua. Vantul insa nu mai bate cu putere.

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat ca, in urma furtunii, s-au produs pagube incredibile. El a spus ca zeci de copaci au fost doborati, alimentarea cu energie electrica si apa a fost intrerupta, acoperisuri au fost smulse de vant, multe strazi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost rasturnate.

"Sunt pe teren si ma crucesc. Sunt zeci de copaci la pamant, strazi blocate. Am ramas fara curent electric, fara apa. Sunt acoperisuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poarta de intrare in oras, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri rasturnate. De cand sunt eu nu am mai vazut asa ceva", a declarat Nicolae Robu.

UPDATE 18.35: Copaci rupti de vant si acopetisuri avariate in urma unei furtuni puternice si in Bihor

Acoperisurile mai multor imobile au fost avariate si mai multi copaci au fost rupti de rafalele puternice de vant, duminica seara, in judetul Bihor, iar traficul rutier la intrare in localitatea Alesd a fost blocat din cauza unui copac smuls de vant si cazut pe carosabil, relateaza News.ro.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bihor, vantul puternic a avariat acoperisurile mai multor imobile si a rupt mai multi copaci, pagube fiind inregistrate in Oradea, Alesd dar si in alte zone din judetul Bihor.

Potrivit sursei citate, la Alesd, acoperisul unui bloc a fost smuls de vantul puternic si bucati din acesta au cazut peste autoturismele parcate in apropiere.

De asemenea traficul rutier la intrare in localitatea Alesd dinspre Cluj-Napoca a fost blocat din cauza unui copac smuls de vant si cazut pe carosabil.

Judetul Bihor se afla, duminica, sub avertizare cod portocaliu de vant si vijelii fiind anuntate rafale de vant de peste 60 de kilometri pe ora si ploi insotite de descarcari electrice si grindina.

UPDATE 18.16: O femeie a murit in statiunea Moneasa din Arad, lovita de un copac rupt de vijelie

O femeie aflata in statiunea aradeana Moneasa, situata la o distanta de 100 de kilometri de municipiul Arad, a murit duminica dupa-amiaza, dupa ce a fost lovita de un copac rupt de vijelie, chiar in fata unui hotel in care urma sa intre, relateaza News.ro.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad, Primaria comunei Moneasa a confirmat ca in urma unei furtuni puternice o femeie aflata in statiune a fost surprinsa de un brad inalt aflat in fata unui hotel in care urma sa intre si care a fost rupt de vant.

Deocamdata, identitatea femeii nu a fost stabilita, insa se presupune ca era turista.

Conform Biroului de presa al IPJ Arad, drumul catre zona montana Moneasa este complet blocat de zeci de copaci doborati de vijelie, cea mai grava situatie fiind intre orasul Sebis si statiune.

Acoperisurile mai multor cladiri din municipiul Arad au fost avariate de o vijelie puternica, duminica dupa-amiaza, iar zeci de copaci au fost rupti si au cazut pe autoturisme sau pe drumuri, ingreunand circulatia. Toate unitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad au fost alertate si intervin, situatia fiind similara in tot judetul, in urma unei furtuni care a durat cateva minute.

UPDATE 17.55: Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a informat intr-o interventie la Digi24 ca bilantul victimelor este la acest moment de patru decedati si 23 de raniti, dintre care doi copii in stare grava.

"Capacitatea de reactie a pompierilor este la maxim (...) se desfasoara si o sedinta a Comitetului pentru situatii de urgenta", a precizat Arafat.

UPDATE 17.48: Acoperisuri smulse si copaci scosi din radacina si in Caras-Severin

Vantul puternic a smuls, duminica dupa-amiaza, in mai multe localitati din judetul Caras-Severin acoperisuri de case si a prabusit mai multi copaci.

"Au fost smulsi mai multi copaci care au cazut pe carosabil, la Izgar, Berzovia, Maureni, Ghertenis si la Resita. In ceea ce priveste localitatile fara curent electric, nu s-a putut lua legatura, deocamdata, cu reprezentantii ENEL", a declarat Elena Tarla, purtator de cuvant al ISU Semenic al judetului Caras-Severin.

De asemenea, pe Bulevardul Republicii nr. 24, din Resita, vantul a smuls acoperisul unui balcon, la fata locului actionand reprezentanti ai ISU Semenic si politisti.

UPDATE 17.40: Alti doi decedati la Buzias, in urma furtunii, iar numarul ranitilor creste

Numarul persoanelor decedate in judetul Timis in urma furtunii de duminica dupa-amiaza a crescut la patru, ultimele doua cazuri semnalate fiind in localitatea Buzias, anunta reprezentantii ISU Banat.

"Alte doua persoane din Buzias si-au pierdut viata din cauza furtunii, iar numarul ranitilor este in crestere, ajungand la 12. Noi actionam continuu cu 145 de pompieri in toate zonele afectate", a declarat pentru Agerpres Elena Megherea, purtator de cuvant al ISU Banat.

UPDATE 17.30 : Doi decedati in urma furtunii din Timisoara, confirma reprezentantii ISU Banat

"O femeie a decedat la Gradina Zoo, iar un barbat, la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar care a cazut. Alte cinci persoane au fost ranite. A fost activata echipa noastra operativa care intervine dinamic la degajarea de trotuare, sosele si masini prinse sub copaci doborati, indepartarea cablurilor de curent cazute, degajarea acoperisurilor afectate", a declarat, pentru Agerpres Elena Megherea, purtator de cuvant al ISU Banat.

Potrivit IGSU, codul portocaliu de vreme rea, sub incidenta caruia se afla judetul Timis, a generat o serie de efecte in zona. Pentru gestionarea acestora, la nivelul ISU Banat a fost activata grupa operativa, iar misiunile sunt in dinamica, pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate in dificultate si inlaturarea arborilor si acoperisurilor afectate din cauza manifestarii fenomenelor meteo periculoase.

Si in judetul Arad, vremea nefavorabila a generat efecte, astfel ca la acest moment pompierii militari actioneaza in sprijinul comunitatilor pentru inlaturarea arborilor doborati de vant.

Avand in vedere avertizarile de cod galben si cod portocaliu de vijelii si vant puternic, reprezentantii IGSU recomanda cetatenilor din judetele vizate, ca pe timpul manifestarii fenomenelor sa se adaposteasca in locuinte sau alte spatii care le asigura protectia si sa deconecteze aparatura casnica. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vantul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate.

Potrivit meteorologilor, in judetele Hunedoara si Caras-Severin, in zona de munte a judetelor Bihor si Timis si in localitati din judetul Timis se vor semnala intensificari ale vantului, care vor depasi la rafala 90 km/h si care trecator pot lua aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice, averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindina.

ANM avertizeaza ca sistemul noros se deplaseaza rapid de la Sud-Vest catre Nord-Est.

UPDATE 17.13 Digi24 precizeaza ca numarul persoanelor ranite in timpul furtunii de la Timisoara se ridica la 12.

O femeie a murit la gradina zoologica din oras, dupa ce un copac a cazut peste ea, iar un barbat a fost ucis de un panou publicitar luat de vant, precizeaza postul tv.

UPDATE 17.02:Postul Digi24 anunta ca doua persoane si-au pierdut viata in urma furtunii din vestul tarii: un barbat a fost ucis de un panou publicitar, iar o femeie a murit strivita de un copac. De asemenea, mai multe persoane au fost ranite.

Meteorologii au emis duminica dupa-amiaza mai multe avertizari cod portocaliu de vijelii pentru cinci judete din vestul tarii - Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor.

Judetele Cluj, Alba, Salaj si Satu Mare sunt vizate la randul lor de atentionari cod galben de furtuna.

O furtuna extrem de violenta s-a abatut, duminica dupa-amiaza, asupra Timisoarei, dupa ce in ultimele doua zile au fost neobisnuit de calde pentru aceasta perioada a anului, transmite Agerpres.

Scaune si mese de la terasele din oras au fost ridicate de vantul foarte puternic, bucati din acoperisurile blocurilor au zburat, iar tigle de pe Casa Armatei din Piata Libertatii au cazut peste un tramvai care era in statie, fiind semnalate si cazuri de arbori prabusiti.

"Avem foarte multe solicitari", a declarat pentru Agerpres Elena Megherea, purtator de cuvant al ISU Banat. De asemenea, si Serviciul de ambulanta Timisoara a avut "foarte multe solicitari".

Atat reprezentantii ISU Banat, cat si cei ai Ambulantei au mentionat ca dispeceratele ambelor institutii au fost blocate si la ora transmiterii acestei stiri nu au putut oferi o situatie detaliata a interventiilor solicitate in oras.