Ministrul Justitiei a anuntat miercuri intr-o conferinta de presa ca printre modificarile la legile justitiei pe care le propune se numara si cresterea duratei mandatului sefilor de parchete de la 3 ani in prezent, la 4 ani.

Toader a anuntat ca, daca modificarea va trece de Guvern si Parlament, mandatele actualilor sefi de parchete (PArchetul General, DNA, DIICOT) vor ramane pe forma actuala, de 3 ani.

"Propunem ca pe viitor functiile de conducere sa aiba un mandat de 4 ani, in loc de 3 in prezent. Legea prevede ca mandatele in curs nu pot fi afectate de modificarea legii. Daca legea intra in vigoare in ianuarie 2018, mandatele actuale nu sunt afectate. Perspectiva mandatelor de 4 ani nu se refera la cei care au functii astazi sau maine", a declarat Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, in sedinta de guvern ca magistratii care ocupa astazi functii isi vor duce mandatele pana la capat, raspunzandu-i intrebarii premierului Mihai Tudose.

“Exista un principiu constitutional care spune ca o lege noua nu poate afecta durata mandatelor in curs, prin urmare cine are azi mandat de trei ani il duce pe trei ani. Dupa ce vor intra in vigoare modificarile legilor justitiei vor incepe mandate de patru ani. Este impotriva regulilor constitutionale ideea prelungirii mandatelor in curs”, a spus Tudorel Toader vorbind de prelungirea mandatelor de la trei la patru ani.

Toader a promis ca va face publice ce modificarile astfel incat sa le vada toata lumea, moment in care premierul Mihai Tudose i-a spus lui Toader ca este important sa comunice bine pentru ca lumea sa inteleaga acest modificari si daca cineva va fi schimbat din functie.

“Este foarte important cat bine comunicati si cat de bine intelege toata lumea, pentru ca, va spun, ca la mine au ajuns ca Pana diseara schimbam tot si se numeste de catre altcineva. Nu. Deocamdata toata lumea ramane unde, pe mandatul care e ,numit de cine a fost numit”, a spus premierul, la care ministrul Justitiei a raspuns: “Cei care au azi mandatele le duc pana la capat, daca le duc la capat si dupa ce intra legea in vigoare se vor aplica noile prevederi”.

Citeste si:

LIVE TEXT Tudorel Toader a anuntat propunerile de modificare a legilor justitiei

Presedintele Romaniei, exclus din procedura numirii sefului DNA, DIICOT si Procurorului General

Magistratii penali scapa de DNA: ei vor fi urmariti penal de o directie noua din Parchetul General, separata de DNA si DIICOT

Modificare cu impact major in Justitiei: procurorii si judecatorii vor raspunde material pentru erorile judiciare

Tudorel Toader propune subordonarea politica a Inspectiei Judiciare, care ar urma sa treaca de la CSM la Ministerul Justitiei

Schimbare radicala la intrarea in magistratura: nu vor mai exista procurori si judecatori sub 30 de ani. Tudorel Toader: Tara nu are nevoie numai de procurori si judecatori, ci si de consilieri juridici, notari, avocati, executori

Procurorii si judecatorii, conditii mai stricte si vechime mai mare pentru promovare. Cine poate ajunge judecator la Inalta Curte - proiectul lui Tudorel Toader