Reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului spun ca preotul Gabriel Popa, angajat al institutiei si manager al unei manastiri din judetul Constanta, si calugarita Anisoara Duna, retinuti intr-un dosar de evaziune fiscala si contrabanda cu imbracaminte, sunt "persoane cu o conduita morala corecta", adaugand ca asteptand cu nerabdare finalizarea dosarului respectiv.

Arhiepiscopia Tomisului a precizat sambata, intr-un comunicat de presa citat de News.ro, ca preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atributii de manager pentru Manastirea Galesu, din localitatea Poarta-Alba, judetul Constanta. Anisoara Duna este calugarita in obstea Manastirii Galesu, sub numele de Eleodora, nevand nicio functie administrativa in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

"Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului si asteapta cu nerabdare finalizarea dosarului in cauza, intrucat cei doi sunt cunoscuti ca persoane cu conduita morala corecta, ceea ce a si dus la hirotonirea lui Popa Gabriel ca preot misionar si la tunderea in monahism a maicii Duna Anisoara', se arata in comunicatul Arhiepiscopiei.

Surse din Politie declarau ca liderul gruparii specializate in evaziune fiscala in domeniul comertului cu articole textile este preotul Popa Gabriel, zis Gabi Viteza, manager in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

El a fost retinut, alaturi de alte doua persoane, in urma perchezitiilor facute vineri in Bucuresti si in judetele Ilfov, Buzau si Constanta.

Celelalte doua persoane retinute sunt o calugarita, Duna Anisoara, si directorul pe Achizitii de la RATB, Badiu Florin.

Surse citate au mai spus ca preotul ar fi cumparat, cu o parte din banii obtinuti din contrabanda, clopote pe care le-a donat Bisericii.

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane, sub coordonarea Parchetului Curtiii de Apel Bucuresti, au facut, vineri, 25 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov, Buzau si Constanta, la locuintele unor persoane (16), la societatile comerciale (6) si la institutii, intr-un caz de evaziune fiscala in domeniul comertului cu articole textile.

Membrii unui grup infractional format din 13 persoane cu varste cuprinse intre 27 si 57 de ani au fost prinsi in timp ce descarcau un autotren cu haine, la un depozit din judetul Ilfov.

In urma perchezitiilor, politistii au ridicat documente contabile, unitati de calcul si aproximativ 200.000 de euro.

Perchezitiile in aceasta cauza au continuat si sambata.

Politistii de investigare a criminalitatii economice si cei de la inspectoratele de politie judetene Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Constanta, Dolj, Dambovita, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Olt, Suceava si Valcea au facut 45 de controale la punctele de lucru ale firmelor implicate in circuitul comercial.

Din cercetari a reiesit ca, in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov, s-ar fi dezvoltat o retea infractionala de distributie a produselor textile, prin intermediul careia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu imbracaminte si incaltaminte, fara documente legale, catre comercianti din judetul Ilfov, precum si in judete din Moldova.

"Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societati cu sediul in Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin aceasta societate, ar fi fost declarate livrari intracomunitare catre firme din Polonia si Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetateni chinezi", arata Politia Romana.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 3.786.000 de lei, reprezentand T.V.A. si impozit pe profit.