Politia Romana a anuntat sambata ca vineri a facut 25 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, vizand o grupare care a adus din Turcia, cu acte false, aproapre 50 de TIR-uri cu haine si incaltaminte. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 3,8 mil. lei. Politia a prezizat ca au fost puse in aplicare noua mandate de aducere, iar liderul gruparii si alte doua persoane au fost retinute.

Liderul gruparii specializate in evaziune fiscala in domeniul comertului cu articole textile, retinut in urma unor perchezitii, este managerul Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Popa Gabriel, informeaza news.ro.

Alaturi de acesta au mai fost retinuti, in acelasi caz, o calugarita si un director din Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB).

Surse din Politie spun ca preotul ar fi cumparat, cu o parte din banii obtinuti din contrabanda, clopote pe care le-a donat Bisericii.

Potrivit surselor citate, liderul gruparii este preotul Popa Gabriel, zis Gabi Viteza, manager al Arhiepiscopiei Tomisului. El a fost retinut, alaturi de alte doua persoane, in urma perchezitiilor facute vineri in Bucuresti si in judetele Ilfov, Buzau si Constanta.

Ce spune Politia Romana:

"Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane documenteaza activitatea infractionala a membrilor unui grup infractional, specializat in evaziune fiscala cu articole textile.

Au fost efectuate 25 de perchezitii la locuintele acestora, precum si la firme si institutii, in urma carora au fost ridicati 200.000 de euro, iar 3 persoane au fost retinute.

Ieri, 21 iulie a.c., politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane, sub coordonarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, au desfasurat ample activitati intr-un dosar penal in care sunt cercetate persoane banuite de evaziune fiscala, in domeniul comertului cu articole textile.

Cei in cauza, membrii unui grup infractional, format din 13 persoane, cu atributii bine determinate, a caror varste sunt cuprinse intre 27 si 57 de ani, au fost surprinsi in timp ce descarcau un autotren cu haine, la un depozit din judetul Ilfov.

Pentru documentarea intregii activitati infractionale a persoanelor implicate, ieri, politistii au efectuat 25 de perchezitii domiciliare, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Buzau si Constanta, la locuintele persoanelor banuite (16), la societatile comerciale angrenate in activitatea infractionala (6), precum si la institutii.

In urma perchezitiilor, s-au ridicat documente contabile, unitati de calcul si aproximativ 200.000 de euro.

De asemenea, astazi, 22 iulie a.c., in aceeasi cauza, politistii de investigare a criminalitatii economice din cadrul Politiei Capitalei si inspectoratelor de politie judetene Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Constanta, Dolj, Dambovita, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Olt, Suceava si Valcea efectueaza 45 de controale operative, la punctele de lucru ale firmelor implicate in circuitul comercial.

Din cercetari a reiesit ca, pe raza municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, s-ar fi dezvoltat o retea infractionala de distributie a produselor textile, prin intermediul careia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu imbracaminte si incaltaminte, fara documente legale, catre comercianti din judetul Ilfov, precum si in judete din Moldova.

Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societati cu sediul in Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin aceasta societate, ar fi fost declarate livrari intracomunitare catre firme din Polonia si Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetateni chinezi.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 3.786.000 de lei, reprezentand T.V.A. si impozit pe profit.

Politistii au pus in aplicare 9 mandate de aducere, iar pana in acest moment, fata de liderul gruparii si alti doi membri, s-a dispus masura retinerii, pentru 24 de ore.

Activitatile se desfasoara cu sprijinul Directiei Generale Antifrauda Fiscala - A.N.A.F.."