Asociatia Ad Astra, care reuneste cercetatori romani din tara si din strainatate, indeamna comunitatea stiintifica din Romania "sa boicoteze procesul de evaluare a proiectelor nationale de cercetare pana la acceptarea de catre minister a utilizarii evaluatorilor internationali atat pentru competitiile deja deschise cat si pentru cele viitoare". Ad Astra si-a exprimat anterior "dezacordul ferm" fata de modificarile facute de Ministerul Cercetarii in componenta si modul de functionare a organismelor consultative.

Logo Ad AstraFoto: Ad Astra

Intr-un comunicat de presa difuzat marti, Ad Astra aminteste ca a atras pana acum atentia ca "Articolul 4(3) al Actului aditional nr. 10/2017 din 27.03.2017 incheiat intre MCI si UEFISCDI introduce in mod explicit si deliberat o preferinta nationala in privinta evaluatorilor, precum si criterii ierarhice de selectie, in contradictie cu Strategia Nationala de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, care prevede ca obiectiv specific ``Sustinerea aspiratiei catre excelenta in cercetarea la frontiera cunoasterii prin internationalizarea cercetarii din Romania, evaluare internationala [...]``".

"Aceste prevederi noi sunt perfect anti-stiintifice si, dupa stiinta noastra, nu isi gasesc echivalent niciunde in tarile dezvoltate stiintific. Ne exprimam dezacordul profund in privinta acestor modificari si cerem pastrarea sistemului de selectie a evaluatorilor utilizat in perioada 2011-2016", arata Asociatia Ad Astra intr-un comunicat remis la inceputul lunii mai.

"In completarea celor de mai sus, constatam ca MCI introduce o piedica in plus (vezi adresa 34399/10.05.2017) in utilizarea evaluatorilor internationali precum si limitarea accesului la proiecte a evaluatorilor nationali. Prin adresa antementionata un cercetator care doreste sa participe in procesul de evaluare trebuie sa primeasca girul conducerii institutiei din care face parte. Aceasta cerinta ridicola anuleaza practic definitiv posibilitatea de a avea experti evaluatori internationali pentru competitiile de proiecte nationale", explica Ad Astra.

Membrii Asociatiei Ad Astra solicita astfel Ministerului Cercetarii si Inovarii "anularea prevederilor de mai sus si revenirea la bunele practici din domeniu, prin:

  • Utilizarea preponderenta a evaluatorilor internationali in toate competitiile nationale de proiecte;
  • Consolidarea bazei de experti evaluatori deja constituita la nivelul UEFISCDI, prin folosirea exclusiva a criteriilor de selectie aferente competitiei PCE (Proiecte de Cercetare Exploratorie) 2016, conform Anexei 2 a Pachetului de Informatii, aprobat prin Decizia ANCSI nr. 9251/27.05.2016."

Reamintim ca ministrul Cercetarii, Serban Valeca, a schimbat din temelii componenta a patru institutii esentiale in domeniu: au fost scosi toti cercetatorii romani de la universitati straine, au fost scosi multi reprezentanti ai marilor universitati romanesti, iar in noile consilii si-au gasit locul un cercetat penal, un consilier local PSD, sindicalisti si sinecuristi din diverse academii.

HotNews.ro a aratat de asemenea ca acelasi ministru a instituit un embargo pentru evaluatori straini si a impus utilizarea aproape exclusiva a evaluatorilor romani in proiectele de cercetare in valoare de 873 de milioane de lei.