Ancheta privind OUG 13 va fi continuata de Ministerul Public in ceea ce priveste "strict aspectele penale, care tin de competenta ministerului", a declarat marti dimineata procurorul general Augustin Lazar, inaintea sedintei Consiliului Superior al Magistraturii. "Ministerul Public in niciun caz nu va face evaluarea oportunitatii", a precizat Augustin Lazar, adaugand ca "in cadrul sectiei penale va continua aceasta ancheta".

Augustin LazarFoto: AGERPRES

Procurorul general a subliniat ca Parchetul General nu evalueaza legalitatea actelor altei puteri, ci ancheteaza "fapte penale si persoane concrete".

"Fara indoiala ca Ministerul Public este sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete si cu persoane concrete. Prin urmare, Ministerul Public nu va face evaluari ale legalitatii, ale oportunitatii actelor unei alte puteri, ci strict ne cantonam la aspecte penale care tin de competenta Ministerului Public", a precizat Augustin Lazar.

Curtea Constitutionala a admis, luni, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea a fost facuta de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Ulterior, presedintele CCR, Valer Dorneanu, a sustinut ca DNA si-a depasit atributiile in ancheta privind OUG 13 si ca nu trebuia sa verifice legalitatea, oportunitatea ordonantei, ci trebuia sa se rezume la aspectele penale.

Intrebat si daca ancheta va putea continua, dar fara ca procurorii sa poata cerceta legalitatea sau oportunitatea, ci doar aspectele penale, Valer Dorneanu a raspuns ca da.

Parchetul General anuntase, luni, ca a luat cunostinta despre decizia Curtii Constitutionale privind constatarea existentei unui conflict intre Guvern si Ministerul Public, prin DNA, si ca motivarea CCR va fi determinanta pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infractiunile ce constituie obiectul dosarului cunoscut generic sub denumirea de "Adoptarea Ordonantei 13".