Aproximativ 500 de copii si parinti s-au adunat sambata la pranz in Piata Victoriei din Capitala pentru a participa la un nou "protest al copiilor", intitulat "Educatie pentru democratie - Lectia de educatie civica". Manifestatia a durat circa patru ore, timp in care cei mici s-au jucat si au desenat cu creta colorata pe asfalt sau au scris mesaje precum "Nu mint", "Nu fur", "Nu renunt". Evenimentul vine in contextul in care Autoritatea pentru Protectia Copilului a anuntat zilele trecute ca a primit circa 30 de sesizari privind prezenta copiilor la protestele antiguvernamentale din ultima perioada. O manifestatie similara a mai avut loc si in urma cu doua saptamani, atunci venind in fata Guvernului cateva mii de parinti si copii.

Protestul copiilorFoto: Hotnews

____________

Evenimentele de sambata din Piata Victoriei, LIVETEXT:

15.12 Piata aproape s-a golit, pe jos au ramas mesaje scrise cu creta de copii despre ce este bine si ce este rau:

14.44Soferii care trec prin Piata Victoriei claxoneaza si le fac copiilor cu mana. O soferita a scos si un steag tricolor pe geam. Au mai ramas cateva zeci de persoane

14.09 La aceasta ora mai sunt circa 150 de persoane in Piata Victoriei. Copiii se joaca impreuna cu parintii

13.55Actorul Dan Bordeianu a venit la protestul copiilor cu sotia si fetita si ii transmite ministrului Olguta Vasilescu un mesaj: Reactia pe care o aveti este mizerabila

13.33 Numarul participantilor a mai scazut, unii au plecat din cauza frigului

13.28 In Piata Victoriei scrie mare cu creta DEMOCRATIA#REZISTA, mesaj pe care au fost puse ghivece cu flori

12.41Pe o masuta plianta o doamna a adus covrigi si mere pentru cei mici

12.35 Numarul manifestantilor s-a marit, sunt mai multe sute de persoane

12.09 Copiii se joaca sau deseneaza pe asfalt cu creta sau pe foi la o masuta

11.59Jandarmii incep sa sa inchida cu grilaje alveola centrala din Piata

11.45 La aceasta ora sunt in fata Guvernului circa 300 de parinti si copii. Protestul este unul pasnic, copiii s-au apucat sa deseneze pe asfalt, ca si la evenimentul similar din urma cu doua saptamani

Sambata, in jurul orelor pranzului, este anuntat un nou protest in Piata Victoriei la care sunt invitati parintii cu copii, promovat de comunitatea "Coruptia ucide" si intitulat "Educatie pentru democratie - Lectia de educatie civica".

"Ne intalnim la 11.00 si plecam la 14.00-16:00 Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sambata, asa cum ne-ati propus, hai sa luam copiii de mana, in brate, in carucioare, pe umeri si sa facem cel mai pasnic si colorat protest! Ne vedem in piata Victoriei incepand cu ora 11:00.(PS - Se aude ca spaga e o bomboana de copil", se scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

Un protest similar a mai avut locin urma cu doua saptamani, atunci venind in fata guvernului cateva mii de parinti si copii. Atunci copiii s-au jucat si au desenat pe asfalt.

Evenimentul vine in contextul in careAutoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) anunta ca a primit, pana miercuri dupa-amiaza,25 de sesizari privind prezenta copiilor la protestele din ultima perioada,in timp ce, la nivelul a 39 de Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, au fost inregistrate alte patru sesizari.

"Nu a fost niciun fel de politie din partea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. In subordinea noastra exista Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului. Abia in aceasta saptamana, cand presa a solicitat pe 544/2001 sa se precizeze numarul, atunci am trimis si noi o adresa catre autoritate. Nu am cerut Autoritatii sa ia masuri, nici nu poate sa ia, doar centralizeaza aceste sesizari, Politia este cea care identifica persoanele si amendeaza", a precizat ministrul Muncii.

Olguta Vasilescu a mai spus ca doar doua din sesizarile primite se refera la o persoana anume, fiind vorba despre Nicusor Dan, presedintele USR.

"M-am interesat si de cine sunt facute aceste sesizari, parte de presa, parte de ONG-uri, parte de persoane fizice, niciuna dintre aceste persoane nu este din PSD. Din cate stiu, nu au fost sesizari pe persoana, doar doua cu referire la Nicusor Dan care a venit cu copilul la miting, pe restul nu stiu cum ar putea Politia sa le rezolve", a mai spus Vasilescu.

De cealalta parte, Nicusor Dan spune ca declaratiile ministrului Muncii despre prezenta copiilor la protestele de strada reprezinta "o interpretare total eronata". Liderul USR declara ca nu e ca si cum s-ar fi dus cu copilul la cersit, ci la un miting civilizat, prietenesc, in care copilul s-a simtit bine".

Directia pentru Protectia Copilului Sibiu a sarit in apararea parintilor care si-au adus copiii la protestele din ultimele saptamani, aratand ca demersul lor nu incalca nicio lege. Ba mai mult, interdictia copiilor de a participa la manifestatii ar ingradi drepturile parintilor, potrivitdigi24.ro.