Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti dimineata, inaintea sedintei Consiliului Superior al Magistraturii, ca "Amnistia din punctul meu de vedere nu trebuie avuta in vedere, dar gratierea da" si ca va discuta astazi despre acest lucru cu primul ministru Sorin Grindeanu. Florin Iordache a admis ca exista un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala (informatie publicata luni pe surse de Hotnews.ro) care va fi discutat in comisiile parlamentare de specialitate si spune ca si Guvernul trebuie sa vina cu un punct de vedere.

Florin IordacheFoto: AGERPRES

Ministrul Justitiei spune ca "ultima lege a gratierii s-a dat in 2002", iar gradul de ocupare in penitenciare este, in acest moment, de 150%. El a adaugat ca, in cazul in care si romanii inchisi in strainatate ar reveni in tara, gradul de ocupare ar fi de 200%. El mai sustine ca, daca s-ar incepe acum constructia unui nou penitenciar, aceasta ar dura 5 ani.

Florin Iordache afirma ca "am avut intr-adevar discutii si cu reprezentantii penitenciarelor, cu asociatiile profesionale. Gradul de incarcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare. Acesti oameni, daca au gresit, trebuie sa isi ispaseasca pedeapsa, dar trebuie sa cream conditii umane."

"Voi discuta astazi cu primul ministru. Mi se pare un subiect foarte important. Eu am argumentele tehnice", a precizat Florin Iordache.

"In acest moment sunt peste 8.000 de detinuti in plus, peste cele 19.000 de locuri de cazare in penitenciare. Cu romanii care sunt inchisi in strainatate, gradul de ocupare ar fi de peste 200%", mai spune ministrul Justitiei.

HotNews.ro a publicat in exclusivitate, vineri, 13 ianuarie, informatia ca o serie de semnale si informatii oficiale indica faptul ca PSD, Dragnea si guvernul intra in linie dreapta cu proiectul de amnistie si gratiere pe care doresc sa-l accelereze, astfel incat cel tarziu in luna februarie sa fie deja promovat. Scandalul Coldea – Ghita a grabit teribil tot procesul. Nu e clar daca vor risca sa dea ordonanta de urgenta sau proiect de lege trecut prin Parlament. OUG-ul are avantajul de a intra instant in vigoare, cu efecte devastatoare care nu mai pot fi oprite chiar daca ordonanta pica ulterior la Curtea Constitutionala. Insa ordonanta nu poate fi promovata decat daca si-o asuma ministrul Justitiei si premierul Grindeanu.