Inspectia Sanitara de Stat a finalizat controlul la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti, informeaza Ministerul Sanatatii, aratand ca desi laboratul de analize exista in structura organizatorica, acesta nu exista de fapt.

In plus punctele pentru igiena mainilor sunt insuficiente, sunt folosite pentru toate activitatile aceleasi ascensoare, pacientii fiind dusi cu aceleasi lifturi care duc si rufele murdare.

Nu exista nicio statie centrala de sterilizare, iar la momentul controlului, din structura spitalului lipsea medicul infectionist, mai arata sursa citata.

Ministrul Vlad Voiculescu a spus miercurica, in contextul neregulilor privind acreditarea activitatii de transplant de catre Agentia Nationala de Transplant (ANT), exista in continuare suspiciuni ca Spitalul "Sfanta Maria" a primit acreditarea fara a indeplini toate conditiile.

Managerul Spitalului "Sf. Maria", Narcis Copca, a declarat, tot miercuri, ca a fost depusa o plangere penala impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru "abuz in serviciu", dupa ce Inspectia Sanitara a facut un control la aceasta unitate medicala in cazul acreditarii centrului de transplant pulmonar.

Comunicatul de vineri al MS:

"Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicala sa fie acreditata pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie sa aiba 'unitate specializata de laborator, acreditata pentru activitatea de transplant, cu personal care sa asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.'

In cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constata ca, desi in structura organizatorica a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu exista in realitate.

Serviciile sunt externalizate catre o firma privata (Centrul Medical MED-AS) si alte patru unitati sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Bals si Centrul de Transfuzii Bucuresti).

In privinta respectarii conditiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat ca blocul operator al spitalului dispune doar partial de circuite corespunzatoare, iar punctele pentru igiena mainilor din unitatea medicala sunt insuficiente.

Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede 'circuite corespunzatoare pentru pacientii transplantati' nu sunt indeplinite.

Mai mult, inspectorii au mai constat ca aceleasi ascensoare si cai de acces sunt folosite pentru toate activitatile: personal, pacienti, lenjerie curata, lenjerie murdara, alimente, deseuri.

In plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportati pacientii din sala de operatii in sectia de anestezie si terapie intesiva este folosit si pentru transportul lenjeriei murdare.

In privinta sterilizarii, inspectorii au constatat ca nu exista nicio statie centrala de sterilizare, iar spatiile existente pentru aceasta activtate nu au nici ele circuite corespunzatoare. La momentul controlului, din structura spitalului lipseste medicul infectionist.

La Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numarul infectiilor nosocomiale depistate si raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter si Clostridium Difficile au fost inregistrate pe sectiile de chirurgie, anestezie si terapie intensiva, ORL si medicina interna.

In cadrul unitatii nu este implementata Procedura de comunicare interna a infectiilor nosocomiale, informarile fiind doar verbale. In perioada 2015 - 2016 nu au fost inregistrate focare de infectie nosocomiala.

Dupa ce Primaria Generala a Municipiului Bucuresti isi va da acordul si va nominaliza un reprezentant al institutiei in echipa de control, Corpului de control al ministrului Sanatatii va incepe verificarile, care vor viza, printre altele, achizitiile publice efectuate de spital. Comisia internationala de experti solicitata de Ministerul Sanatatii va insoti echipa Corpului de control in datele de 8 si 9 decembrie 2016."