Ministrul Vlad Voiculescu a spus ca, in contextul neregulilor privind acreditarea activitatii de transplant de catre Agentia Nationala de Transplant (ANT), exista in continuare suspiciuni ca Spitalul "Sfanta Maria" a primit acreditarea fara a indeplini toate conditiile, transmite News.ro.

UPDATE Managerul Spitalului "Sf. Maria", Narcis Copca, a confirmat, pentru Agerpres, ca miercuri a fost depusa o plangere penala impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru "abuz in serviciu", dupa ce Inspectia Sanitara de Stat a facut un control la aceasta unitate medicala in cazul acreditarii centrului de transplant pulmonar.

In plangerea penala se solicita organelor de cercetare "investigarea si sanctionarea activitatilor cu caracter posibil infractional" desfasurate de catre Ministerul Sanatatii prin reprezentantul sau Vlad Voiculescu".

Potrivit actului, printre consecinte se numara "imposibilitatea" unitatii medicale de "a-si desfasura obiectul de activitate pentru care a primit acreditare si fonduri", "imposibilitatea" de a oferi servicii de transplant pulmonar "pacientilor in nevoie aflati pe listele de asteptare", dar si "lipsa avizului consultativ la trimiterea pacientilor in strainatate pentru a fi operati in Viena in conditiile in care Spitalul "Sf. Maria" a primit acreditarea necesara pentru transplant".

Vlad Voiculescu a declarat ca, "din toate discutiile cu expertii pe care le-am avut pana acum, pare ca Spitalul 'Sfanta Maria' este in imposibilitate de a urmari pacientii transplantati, neavand un compartiment de pneumologie si neavand experti specializati in urmarirea posttransplant a pacientilor. Spitalul 'Sfanta Maria' nu are un laborator care sa poata analiza probele pacientilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , asa cum cere Ordinul 860", a spus ministrul Vlad Voiculescu.

El a precizat ca Agentia Nationala de Transplant a anuntat Ministerul Sanatatii, printr-o adresa, ca vrea sa realizeze un raport in legatura cu transplantul pulmonar de la Spitalul "Sfanta Maria", "asta dupa ce a fost data acreditarea".

Ministrul a mai spus ca are dubii serioase ca la Spitalul "Sfanta Maria" se poate face in prezent transplant pulmonar, pornind si de la faptul ca in unitatea sanitara, unde s-a facut transplant de ficat, din luna mai nu a mai fost facuta nicio astfel de interventie.

"Si aceasta pentru ca una dintre persoanele-cheie a parasit spitalul. Prin urmare, avem dubii serioase legate de faptul ca aceasta interventie deosebit de complexa poate fi realizata bazandu-ne pe un medic care ar putea sa vina din Germania pentru realizarea acestei interventii si care nu are acum un contract de munca pentru opt ore pe zi cu Spitalul 'Sfanta Maria'", a precizat Voiculescu.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca a solicitat acceptul Primariei Capitalei de a permite Corpului de control sa verifice functionarea Spitalului "Sfanta Maria", respectiv modul in care a fost acreditat si cum s-au facut achizitiile.

"Daca doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit sa faca un act de transparenta - pe care in cateva saptamani toate spitalele vor fi obligate sa il faca -, si anume sa publice lista contractelor incheiate de Spitalul 'Sfanta Maria' cu firmele care au furnizat echipamente, in decursul anului 2015 in special", a adaugat ministrul.

Vlad Voiculescu a precizat ca Spitalul "Sfanta Maria" a beneficiat de finantari semnificative atat anul trecut, de la Ministerul Sanatatii si de la Primaria Municipiului Bucuresti, cat si in acest an, cand a avut alocata o suma considerabila, "din care nu a fost cheltuit insa niciun ban".

Ministrul Sanatatii declara, saptamana trecuta, ca exista suspiciuni serioase ca Spitalul Clinic "Sfanta Maria" a fost acreditat pentru transplant de plaman sub presiune politica, iar atacurile din partea unei parti a esichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.

"Este adevarat ca ANT a acreditat Spitalul 'Sfanta Maria' in luna martie 2016 prin decizia numarul 4, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016. Reprezentantul ANT care a realizat intreaga documentatie pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plamani a fost un asistent medical de la Timisoara", a spus atunci ministrul Sanatatii.