Ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu are ce sa le reproseze reprezentantilor Primariei Capitalei, deoarece au existat elemente de premeditare din partea organizatorilor marsului de sambata, care intentionau sa ajunga oricum in Piata Universitatii, transmite Agerpres.

Dragos TudoracheFoto: Agerpres

"La momentul culminant, (manifestatia - n.r.) a deviat de la traseul si destinatia ei autorizata pentru motive care nu au avut nimic de a face cu Jandarmeria si pe care nu vreau sa le speculez, dar pe care le vom investiga", a spus Dragos Tudorache, care a adaugat ca era "limpede" ca intentia manifestantilor era de ajunge la Piata Universitatii.

Potrivit ministrului de Interne, Primaria Capitalei nu a gresit cu nimic cand a autorizat marsul, el nereprosand nimic autoritatilor locale.

"Conform prevederilor legale a existat o analiza in cadrul comisiei de avizare a adunarilor publice condusa de viceprimarul Capitalei impreuna cu structurile MAI care s-a intrunit de doua ori pentru aceasta manifestatie. (...) Intrunirile au avut loc in datele de 10 si de 12 octombrie. In ambele cazuri a fost foarte clar indicat organizatorilor faptul ca nu li se permite reintoarcerea si utilizarea Pietei Universitatii pentru finalizarea actiunilor", a spus Dragos Tudorache.

Potrivit ministrului, traseul aprobat a fost Bulevardul Magheru - Piata Romana cu punct final Piata Victoriei unde era programat si un timp de alocutiuni de 30 de minute.

"Mai mult decat atat, in Piata Enescu, mai jos pe Calea Victoriei, era aprobata o alta manifestare publica, un festival de muzica (...) si legea interzice clar intersectarea a doua manifestari publice", a explicat ministrul.

Ministrul Afacerilor Interne a solicitat, sambata, inspectorului general al Jandarmeriei Romane un raport complet cu privire la evenimentele din Piata Victoriei.

Cinci persoane, printre care si unul dintre organizatorii marsului, George Simion, au fost conduse sambata la Sectia 4 Politie dupa ce, potrivit oficialilor Jandarmeriei Bucuresti, au incercat sa rupa cordonul dispozitivului de ordine in zona Piata Victoriei. Patru dintre cei cinci manifestanti au fost sanctionati cu amenda contraventionala de 3.000 de lei.

  • Dragos Tudorache: Graba cu care anumiti oameni politici sar sa discrediteze mi se pare curioasa

Graba cu care anumiti oameni politici "sar sa discrediteze" o institutie esentiala a statului roman mi se pare curioasa, a mai declarat luni ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, in cadrul conferintei de presa in care a anuntat concluziile raportului privitor la interventia jandarmilor in timpul marsului de sambata, scrie Agerpres.

"Nu as vrea sa uitam toate celelalte misiuni importante pe care Jandarmeria le desfasoara, acolo unde salveaza vieti omenesti, acolo unde vegheaza la linistea si la ordinea publica", a spus ministrul de Interne.

Tudorache a atras atentia asupra faptului ca la Iasi, "departe de studiourile tv incinse sambata si duminica", Jandarmeria a salvat viata a doi copii de 9 si de 11 ani, care se ratacisera intr-o padure, eveniment ce a ramas nemediatizat.

"Nu am vazut nimic din toate acestea la televizor, nu am vazut nimic din aceasta interventie a Jandarmeriei si a colegilor lor", a adaugat ministrul.

Citeste si: