Jandarmeria arata, in raportul trimis ministrului Afacerilor Interne, ca interventia de sambata din Piata Victoriei a fost conform procedurilor, nu a fost in forta, nu s-au folosit spray-uri si bastoane, ci s-a format un cordon de ordine pentru a impiedica manifestantii sa blocheze un drum, iar cele cinci persoane au fost scoase din multime si duse la sectia de politie pentru ca ceilalti manifestanti sa nu se solidarizeze si sa ocupe drumul public, au declarat pentru News.ro surse ministeriale.

Incidente la marsul pentru unireFoto: Agerpres

Potrivit surselor citate, in raport se arata ca jandarmii nu a avut o interventie in forta la manifestatia unionistilor din Piata Victoriei, pentru ca aceasta presupune folosirea elementelor din dotare, respectiv spray, tonfe, bastoane si pistol, ci a fost folosita o procedura de blocare prin cordon de ordine publica, in conformitate cu procedurile Jandarmeriei.

In cazul celor cinci persoane care au fost duse la sectia de politie, Jandarmeria precizeaza ca acestea nu au fost retinute, ci scoase din multime, asa cum prevad procedurile. Masura a fost luata in cazul celor care incitau la spargerea cordonului de ordine publica, pentru a nu exista riscul ca ceilalti manifestanti sa se solidarizeze si sa ocupe drumul public.

Legat de faptul ca manifestantilor le-a fost blocata intrarea pe Calea Victoriei, Jandarmeria arata ca in Piata George Enescu era organizat sambata un festival.

Jandarmeria mai arata ca exista si imagini din care se poate vedea modul in care au intervenit jandarmii la manifestatia unionistilor care a avut loc sambata, in Piata Victoriei.

Seful Jandarmeriei Romane a trimis la Ministerul Afacerilor Interne raportul despre incidentele de la manifestatia din Piata Victoriei, raport care fusese cerut sambata de ministrul Dragos Tudorache.

Ministrul Afacerilor Interne spunea ca nu va ezita sa ia masuri in situatia in care au fost abuzuri in timpul interventiei jandarmilor. La ora 15.00, Tudorache are programata o conferinta de presa.

La marsul organizat sambata de Platforma Unionista Actiunea 2012, pe traseul Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei, au participat aproximativ 2.500 de oameni.

Incidentele din Piata Victoriei au izbucnit in momentul in care manifestantii au vrut sa intre pe Calea Victoriei. Nemultumiti ca nu sunt lasati ca isi continue marsul, unii dintre protestatari s-au imbancit cu jandarmii. Cinci dintre manifestanti au fost scosi de jandarmi din multime si dusi la sectia de politie pentru a fi legitimati, ulterior patru dintre acestia fiind amendati cu cate 3.000 de lei pentru instigarea prin orice mijloace, cu intentia de tulburare a adunarii publice, printre acestia fiind si George Simion, liderul manifestantilor unionisti.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, pentru News.ro, ca manifestantii au fost opriti sa intre pe Calea Victoriei pentru ca nu aveau autorizatie sa mearga pe acel traseu pana in Piata Universitatii. El a precizat ca in autorizatia pentru manifestatie, traseul marsului era din zona Unirii, Hanul lui Manuc, spre Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei, fara revenire in Piata Universitatii.

Manifestatia pentru care Platforma Unionista "Actiunea 2012" avea autorizatie s-a incheiat la ora 18.00, in Piata Victoriei, iar de acolo unii dintre participanti, la indemnul lui George Simion, au mers la fantana de la Piata Universitatii, unde au continuat protestele.

In noaptea de sambata spre duminica, aproximativ 100 de oameni au dormit in corturi amplasate in jurul fantanii de la Universitate. Duminica, George Simion s-a intalnit cu conducerile partidelor PMP, ALDE, PSD, USR si PRU, la finalul carora unionistii au incheiat manifestatia de la Universitate, dupa 24 de ore de protest.

Desi liderul unionistilor, George Simion, anunta ca o noua manifestatie va avea loc duminica, la ora 16.00, de la ora 17.00 manifestantii unionisti si-au strans corturile si au plecat de la Universitate. Doua ore mai tarziu, si George Simion anunta ca protestul de la Universitate s-a incheiat, dupa ce a primit asigurari de la toate partidele, mai putin PNL, ca "atata timp cat exista o majoritate pe ambele maluri ale Prutului, vor initia o declaratie de unire in Parlament".