Circa 2000 de persoane au participat, sambata, la marsul intitulat "Lupta pentru Basarabia" prin care li s-a cerut politicienilor asumarea ca proiect de tara a unirii Romaniei cu Republica Moldova. Demonstrantii au incercat sa rupa cordoanele de jandarmi amplasate in Piata Victoriei, sa forteze intrarea pe Calea Victoriei si sa mearga spre Piata Universitatii, desi aceasta deplasare nu era prevazuta in traseul aprobat de autoritati, relateaza Digi24. 5 protestatari au fost retinuti, printre care si unul dintre organizatori, George Simion, insa au fost eliberati cateva ore mai tarziu. Ministrul de Interne a cerut inspectorului general al Jandarmeriei un raport complet cu privire la incidentele din timpul marsului, iar Simion a anuntat ca va face plangere impotriva jandarmilor.

Protestul asa-zisilor unionisti, Piata UniversitatiiFoto: Agerpres

---------

Ora 20:48 Presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, George Simion a declarat sambata ca va face plangere impotriva jandarmilor care l-au dus la sectia de politie, informeaza Agerpres.

"Am fost ridicat, saltat de jandarmi. Nu am vrut sa merg cu ei, am vrut sa raman la manifestatie, in Piata Victoriei, mi-au rupt hainele, m-au batut. (...) Mult mai logic ni se pare ca premierul Ciolos si ministrul de Interne sa sanctioneze pe acesti jandarmi si, daca partidele politice sunt atat de mult sustinatorii nostri, sa ne anunte ora la care sa venim la partidele lor maine", a declarat George Simion.

Simion sustine ca nu a fortat cordonul de jandarmi.

Intrebat de jurnalisti daca va ramane in Piata Universitatii, el a spus ca va sta pana cand premierul Dacian Ciolos si presedintii partidelor politice dialogheaza cu reprezentantii Platformei Unioniste si isi asuma, intr-o forma sau alta, doleantele acesteia.

Ora 20:15 Ministrul de Interne a cerut inspectorului general al Jandarmeriei un raport complet cu privire la incidentele din timpul marsului pentru unirea R. Moldova cu Romania (vezi aici detalii)

Ora 19:27 Presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, George Simion, precum si alti trei participanti la mars, au fost amendati cu cate 3.000 de lei fiecare pentru tulburarea ordinii publice.

Ora 19:00 Mai multi manifestanti au revenit in Piata Universitatii pe seara unde au amplasat corturi si au anuntat ca intentioneaza sa ramana peste noapte.

"O parte din manifestanti au ales sa revina in Piata Universitatii. Nu mai este un protest autorizat insa jarmdameria a ramas in zona", a declarat un reprezentant al Jandarmeriei Bucuresti, adaugand ca manifestarea neautorizata va fi permisa cata vreme nu se ocupa "cai de comunicatii", nu escaladeaza si asculta indicatii jandarmilor.

Intrebat despre faptul ca manifestantii au amplasat corturi, reprezentantul Jandarmeriei a declarat ca nu este permisa aceasta actiune pe spatiul public, precizand ca li se va recomanda sa ridice corturile instalate.

"Platforma Unionista a organizat un mars, urmat de protest, pe traseul Piata Unirii - Piata Romana - Piata Victoriei, unde, la un moment dat, in apropiere de Piata Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane au incercat sa intre pe Calea Victoriei, fortand astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog aflate la fata locului s-a discutat cu acestia, li s-a explicat calea legala, acestia nu au inteles, dupa care s-a actionat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din randul manifestantilor si conduse la sediul Sectiei 4 Politie pentru a li se stabili identitatea si a se lua masuri legale, drept pentru care patru persoane au fost sanctionate, conform legii privind organizarea adunarilor publice, cu cate 3.000 de lei fiecare", a declarat capitanul Mihai Vornicu de la Jandarmeria Capitalei, citat de Agerpres.

El a precizat ca nu s-au folosit gaze lacrimogene: "Se intervine legal, dar la finalul fiecarei misiuni, in cazul in care colegi de-ai mei au filmari operative si se poate observa ca jandarmii au gresit sau au intervenit ilegal, se vor analiza aceste aspecte si se vor lua masurile de rigoare. (...) Nu exista o ancheta in curs, deoarece nu sunt informatii ca jandarmii au actionat ilegal".

UPDATE Cei 5 protestatari au fost eliberati. Acestia au primit amenzi de 3000 lei.

Potrivit postului de televiziune citat, numarul manifestantilor ar fi ajuns la aceasta ora pana la circa 2.000. Agerpres a estimat numarul manifestantilor la cateva sute.

"Solicitam premierului si presedintilor partidelor care se vor inscrie in cursa electorala sa-si asume reunirea nationala printr-o declaratie a Legislativului, in sesiunea viitoare, si asumarea proiectului reunificarii ca proiect de tara, cu toti pasii care decurg prin aceasta: interconectare energetica, unificare monetara, spatiu mediatic comun", a declarat George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, care a organizat marsul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, marsul este unul autorizat si se desfasoara pe traseul: Hanul lui Manuc-Bratianu-Magheru-Lascar Catargiu-Piata Victoriei si inapoi la Universitate.

"Vrem sa transmitem un mesaj clar: Ca nu mai avem rabdare! Premierul si partidele politice vad chestiunea reunificarii intr-un timp de generatii viitoare. Noi vrem ca generatia noastra sa faca unire. Este ultima sansa pentru fratii nostri romani de peste Prut", a mai spus George Simion.

El a mentionat ca manifestantii nu vor pleca din strada pana nu vor purta dialoguri cu premierul Dacian Ciolos si reprezentantii partidelor. "Nu plecam din strada pana nu purtam dialoguri cu aceste partide si cu premierul Romaniei. O sa le transmitem ca o sa ramanem in strada pana cand doleantele noastre vor fi auzite si pana vor dialoga cu noi", a afirmat Simion.

Organizatorii marsului au anuntat, intr-un comunicat de presa, ca vor ramane in strada pana cand factorii decizionali de la Bucuresti isi vor asuma unirea ca proiect de tara si vor purta consultari in acest sens cu reprezentantii manifestantilor.

"Masurile imediate pentru unire vizeaza adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a unei Declaratii pentru Unire, infiintarea Ministerului Reunificarii si semnarea unui Pact de tip Snagov pe subiectul reintregirii nationale. Declaratia pentru unire in Parlament va reprezenta oferta politica a Romaniei pentru Republica Moldova", se arata in comunicatul citat.

Termenul limita pentru ca partidele politice si premierul sa dialogheze cu protestatarii a fost stabilit pentru ziua de duminica, mai releva sursa citata.

Potrivit Jandarmeriei Romane, actiunea este autorizata astfel: de la ora 14:00 la 17:30 - mars pe traseul Hanul lui Manuc-Piata Universitatii-Piata Romana-Piata Victoriei, iar intervalul 17:30 la 18:00 este destinat sustinerii de discursuri in Piata Victoriei.